16 Kasım 2009 Pazartesi

Munzur'daki Mutluluk

Kısa bir süre önce, yazarın kendisi tarafından eşime hediye edilen ve çok arzu ettiği roman yazma düşüncesini hayata geçiren Mehmet Yıldırım’ın kaleme aldığı “Munzur’daki Mutluluk” romanını büyük bir merakla okudum.

Roman, yazarın doğup büyüdüğü topraklarda dolayısıyla en iyi tasvir edebileceği bir yaşamın içinde geçiyor.

Anadolu’nun oldukça ücra bir köyünde, Munzur’un eteklerinde süregelen mücadelelerle dolu köy hayatını ve çilekeş bir yaşamı ama her tür zorluğuna rağmen, doğal yaşamın içinde tatmış olduğu o mutluluğu çocuk yüreği ile anlatan roman kahramanı Yalçın’ın dilinden okurken; birbirinden heyecanlı ve sürükleyici serüvenlerin içine doğru yol alıyorsunuz.

Zaman zaman redaksiyonda atlamalar olsa da, akıcı ve sade anlatımıyla ve her şeyden öte emekçi bir insanın kendisini yetiştirerek, büyük bir gayret ve özveriyle ortaya çıkardığı bu ilk romanında, Mehmet Yıldırım’ı göstermiş olduğu cesaretinden dolayı kutluyorum.

Sizde yaşamın farklı boyutlarına doğru yelken açmak ve o hayatların izini sürerken bin bir rengi tatmak istiyorsanız eğer, bu romanı mutlaka okumalısınız.

“ Elimde satırım diğer elimdeyse uzunca kalın bir ip Soy deresinden aşağıya doğru iniyordum. Sabah güneşi Munzur'un yüksek tepelerine gülücükler dağıtıyor, turkuaz çeşitleri zambaklar ve papatyalar da sabahın neminden susuzluğunu gideriyorlardı... Benliğimdeki mutluluğun güneşi sevincimi aydınlatıyordu. Bir an kendimi Şengül Dağı'nın zirvesinde bir kaya parçasının üzerinde oturuyor hissettim..." (Sayfa.60)


***

Yalçın'ın; babasının boynuna sarılıp onu öpmesi Kamer efendiyi hayli etkilemiş olmalı ki gözleri yaşarmıştı... Aslında bu toplumda anne baba ile çocuklar arasında böylesine açık sevgi gösterilerine pek yer yoktu. Bu yörelerde babalar sadece o derin sevgilerini yüreklerinde saklarlar...
 
***
Kamer efendi sırtını hafiften eşine dönmüş, kendi yüz ifadesini karısından gizlemeye çalışıyordu ama Safiye hanım kocasının üzüldüğünün farkındaydı...(*) "






(*) Kitabın Arka Sayfasından
Yazar: Mehmet Yıldırım

 

Romandan tadımlık alıntılar:

3 yorum:

  1. Lise yıllarımda "Mehmet Yıldırım"isminde edebiyat dersinde rakibim gördüğüm, öğütler vererek birbirimizi geliştirdiğimiz bir arkadaşım vardı.Bir an "Munzurdaki mutluluk" kitabının yazarı acaba o mudur diye düşündüm.Araştıracağım, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Dünya bazen sanıldığının aksine çok küçük olabiliyor! kimbilir belki de aynı sırayı paylaştığınız sınıf arkadaşınızdır! isim benzerliği dahi olsa yine de bu kitabı okumanızı öneririm...

    YanıtlaSil
  3. Sayın Esmir,
    Siz önerdikten sonra bize düşen okunmasını sağlamaktır. Sabah ilk işim "MUNZUR'DAKİ MUTLULUK"la buluşmak olacak.
    Ailemizden ailenize saygılar sunuyoruz.
    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil