27 Eylül 2009 Pazar

Bazen



    
Bazen

Yıldızları süpürürsün, farkında olmadan,
Güneş kucağındadır, bilemezsin.
Bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür,
Ciğerinde kuruludur orkestra, duymazsın.
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın.
Uçar gider, koşsan da tutamazsın...

William Shakespeare

Esin Bozdemir


Görsel: Onexposure-1x
Fotoğraf: Latoday

24 Eylül 2009 Perşembe

'Çivisi Çıkmış Dünya'

Uzun zamandır okunacaklar listemde ön sıraya koyduğum ama ancak bayram tatili yolculuğum esnasında gemide okuma fırsatı bulduğum ve her satırında yazarın söylediklerini destekleyerek onayladığım Amin Maalouf un “Çivisi Çıkmış Dünya” kitabını bir solukta ve büyük bir zevkle okudum.

Türk okurunun daha çok tarihsel romanlarıyla tanıdığı Maalouf, bu kez “medeniyetler çatışması” adı altında kuramsallaşıp yasallaşan ve dünyadaki bütün kültürler ve halklar için felakete yol açacak politikaları eleştiriyor.

Maalouf’ un bu eseri, her şeye rağmen birbirimize saygı duymayı ve birlikte yaşamayı başarmak isteyenler için bir tür pusula olabilir.

Çivisi Çıkmış Dünya bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketlerle, bir yandan da yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası... Kitabın satır aralarında Amerikan politikaları, Avrupa Birliği, 20. yüzyıl Arap siyasi tarihi ve Türkiye’den bahsediliyor.

17 Eylül 2009 Perşembe

Yörükler diyarına yolculuk Gömbe Yaylası

Geçen yıl, bu zamanlarda eşimle birlikte Batı Akdeniz’ e yaptığımız gezimizde; Göcek - Fethiye çevresi ve Kaş da birbirinden etkileyici eski antik kentlerin, tarihi kalıntıların ve kaya mezarlarının izlerini sürerek, aynı zamanda cennet harikası doğal güzelliklerle iç içe olmanın keyfini yaşadık. 
Elimizde haritalar, bazen de karşımıza sürpriz bir şekilde çıkıveren ve hatta haritalarda dahi bahsi geçmeyen ama gizemine kapılıp bambaşka yollara dalarak, ardından bizi hayretlere düşürecek doğal güzelliklerle karşılaşmamız da apayrı bir heyecan oluyordu. Zaman zaman riskli ama çok keyifli ve heyecanla yol aldığımız gezilerden birisi de Gömbe yaylası ve yeşil göl 'dür. 

8 Eylül 2009 Salı

Salı sallanır yağmur yağar ıslanır !

Yine bu gün günlerden Salı üstelik bir de yağmur var
İstanbul’ da!

Rahmetli babaannem günlük evdeki rutin işler hariç, diğer yeni başlangıçlar için hiçbir işe Salı günü başlamak istemezdi. Mesela o gün ilk kez yeni bir örgüye mi başlayacak. Mümkün değil eline şiş alıp hiçbir ilmek atmazdı… Kazak örecekse eğer “bu kazak asla bitmez elimde sürüklenir seneye anca biter! sallanır da sallanır” derdi. Salı gününün böylesi bir alametinin üzerine hele bir de yağmur da yağmış ise o gün “tıpkı İstanbul’da bu gün ki hava gibi!, “Salı sallanır, yağmur yağar ıslanır bu işin üzerine bir kibrit çakılıp yakılır” derdi!

2 Eylül 2009 Çarşamba

Ben çocukken hep asker olmak isterdim !


Bu yıl da 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta coşku ile kutlandı. Bu coşkuya ortak olmak ve Donanma Komutanlığına bağlı birliklerin İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirecekleri resmi geçit törenlerini izlemek için, güneşin yüzümüze güldüğü sıcak ve aydınlık bir günde eşimle, önce Taksim Cumhuriyet Meydanına oradan Beşiktaş- Dolmabahçe sahil yoluna doğru keyifli bir yürüyüş yaptık.


Turist akınına uğrayan, Dolmabahçe Sarayı önünde inanılmaz bir kalabalık vardı. Ben özellikle Saray kapısı önünde, hiç kıpırdamadan dimdik ayakta duran, büyük bir ciddiyetle ve asilce nöbet tutan askerlerimizi her zaman ki gibi hayranlıkla ve saygıyla izledim.