22 Eylül 2010 Çarşamba

Hazan Mevsiminde Tatlısu Köyü ve Çınarların Hüznü


İstanbul’a feribot mesafesi ile 2 saatte vardığımız Bandırma’nın Kapıdağ yarımadasında yer alan ve uğramadan geçemediğimiz sakin beldelerden birisi de Tatlısu’ dur.

Yarımada’nın bir noktasında; Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Bandırma körfezinin en güzel köylerinden biri olan Tatlısu, diğer yarısın da da Erdek körfezi ve kıyı boyunca pek çok koy ve köy bulunmaktadır. İstanbul’ a yakınlığı nedeni ile tercih edilen ve Marmara bölgesinde gezilebilecek yakın yerler deyince ilk akla gelen yerlerden biri olarak bilinen “Güney Marmara’nın incisi” ise Erdek' tir.
Yaz tatillerini eğlencenin ve yazlık otellerin, pansiyonların, motellerin biraz daha ağırlıkta olduğu Erdek körfezine olan ilgi, yarımadanın diğer yarısında yer alan Tatlısu’ ya kıyasla hep daha fazla olmuştur. 
Erdek çok daha bilinir iken ve turistik bir özelliğe sahip iken, Bandırma’nın hemen karşı yakasından birbirini selamlarcasına bakan Tatlısu (Tatlısu Köyü) ise hala bakir güzelliğini koruyarak; Kapıdağ Yarımadasının nadir güzellikteki koylarına ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi ve kültürü ile popüler turizmden uzak kalmaya çalışan gezginler için farklı bir alternatif oluşturan Kapıdağ yarımadası ve özellikle Tatlısu Köyü sakin ve şirin ortamı ile oldukça ilgi çekicidir…
Çok eskilerden alışık olduğumuz o sımsıcak insan ilişkilerini özleyenler için “zamanda yolculuk” yapmak isteyenlere güzel bir adrestir Tatlısu Köyü. Adını köyün meydanında ve birkaç noktasında bulunan Kapıdağ’ın derinliklerinden gelen taze ve serin kaynak suyundan aldığı söylenir. Köyün konumlandığı Kapıdağ Yarımadası antik çağdan günümüze uzanan ilginç tarihi dokusu ve Yarımada' nın eteklerinde yer alan; Orman içinden yapılacak keyifli doğa yürüyüşü ile Antik Kyzikos'u ve Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğindeki Kirazlı Manastırında tarihin izlerini sürerek yürüyüşünüzün tadına varabilirsiniz…  
Arganot Gemicilerinin altın postun peşine düştükleri, belki de kumsalında kamp ateşi yaktıkları kadar eski bir coğrafyanın eşsiz yerleşimlerinden biridir.   
Tarihi boyunca ilk yerleşimcileri Kyzikosluların, Rumların, Ermenilerin, Osmanlı'ların ve Türklerin konuk olup yurt edindiği bu coğrafyanın son temsilcileri olarak bizleri ağırlayan Tatlısu Köyü sakinleri, yaşadığımız bu topraklarda aynı zamanda tüm kültürlerle kardeşliğimizi de perçinleyen bir geçmişin sahibi olduğunu kanıtlarcasına sımsıcak yaklaşımlarını gelen konuklarına tüm doğallığı ile sunuyorlar…  
Kapıdağ yarımadasında; temiz dağ havası, yemyeşil bitki örtüsü, geniş kumsalları ve yöre halkının eşsiz misafirperverliği ile o çılgın kalabalıklardan uzak olabilmeyi başarabilmiş ve hala bakir kalabilmiş pek çok koy ve keşfedilecek yerler vardır…  
Çok yakın bir tarihte “Bayram vesilesi” ile gittiğimiz, küçük bir sahil kenti olan Bandırmaya vardığımızda daha feribottan iner inmez; av mevsiminin yeniden başladığını bize anımsatan görüntüleri ve gökyüzündeki martıların rüzgarla dansları eşliğinde, burnumuza kadar gelen sardalyelerin, istavritlerin ızgara kokuları içinde, kabaran iştahlarımız ve ışıldayan gözlerimizle İstanbul’un o hummalı kalabalığından uzaklaşıp, nasıl birdenbire tatil moduna girdiğimizin! şaşkınlığını dahi üzerimizden atamadan kendimizi hoplayıp zıplayan ve taptaze balıklara su serpiştiren balıkçıların karşısında buluverdik….
Yol yorgunluğu aile büyükleri ile hasret kavuşmaları ve tatlı sohbetleri eşliğinde hafifletilirken ilerleyen saatlerde yenilen balık ziyafeti ile de gün keyifle akıp gitti. Büyüklerin ve yaşlıların sayılıp ellerinin öpüldüğü, konu komşu bayram ziyaretlerine gidilip, küçüklerin gönüllerinin alındığı, herkesin kanınca kararınca ikramlarda bulunduğu, büyük şehirlerde ve metropollerde günden güne kaybolan o bayram havasını hala hissedebildiğimiz bu şirin sahil kentinde o misafirperverlik ve paylaşma duygularını yaşamak beni yeniden ümitlendirdi… 
Bayram sürecimiz, bayramlaşmaya gelen- giden misafirlerin ve aile büyüklerinin sağlık nedeni ile “geçmiş olsun” ziyaretleri ile yoğun trafiği içinde geçerken; aralarda verdiğimiz temiz hava - bol gıda, deniz ve mehtap, karşı sahil çıkarmaları ile soluklandığımız Erdek ve Tatlısu’ ya yaptığımız küçük gezilerle de renklendirildi…  
Karşı kıyıda yer alan Talısu köyünde; kamaralı- kamarasız balıkçı tekneleri, sandallar ve motorlu tek kişilik küçük tekneleri, barakaları, iskele yakınında bulunan sahil çay bahçeleri, kır kahvehaneleri, dar sokakları, köyün orta yerinden geçen deresi…Taş fırınından burnunuza gelen buram buram kokulu baston simitlerin ve kurabiyelerin cazibesine dayanamayarak birlikte yudumladığınız tavşan kanı çayların lezzeti… 
Başınızı kaldırdığınızda gökyüzündeki martıların kanat çırpışlarını, küçük balıkçı teknelerinde ağları düzenleyen balıkçıların çalışmalarına sizinle birlikte tanıklık eden sevimli kedilere, köpeklere ve bir dalıp bir çıkan karabatakların cambazlıklarına, kıyıda yüzen ördeklerin ahenkle yüzmelerine bakıp... 
Yazın bittiğinin izlerini taşıyan, yazlıkçıların yavaş yavaş terk edip köyü sakinlerine bıraktığı, iskelede gürlemeye başlayan balıkçı motorlarına… Alışık olunan yüksek volümlü müzik sesinden uzak, sadece rüzgar estiğinde dağlardan gelen kekik kokuları içinde size şarkılar söyleyen yaşlı çınarların hüzünlü gölgesinde hazan mevsimini yaşamak… güzeldi… 
Tatlısu köyü kendisi gibi, doğallığı fazlaca bozulmamış, naif ve duygusal, sessizliği ve dinginliği sevenler için sizleri bekliyor… 
Esin Bozdemir

Tatlısu'ya Ulaşım
İstanbul' dan her gün Bandırma' ya hızlı feribot seferleri yapılmaktadır. (Yenikapı-Bandırma ,yaklaşık seyahat süresi :2 saat) Bandırma - Tatlısu arası yaklaşık 15 km'dir ( 10 dk.) . Tatlısu'ya Bandırma' dan özel araç ya da minibüslerle Erdek yolunu takip ederek (Bağfaş fabrikasını geçtikten sonra) yolun sağa ayrıldığı kavşaktan 5 km. sonra ulaşabilirsiniz.  
Tatlısu Köyünde Konaklama  - Kırtay Otel - Motel Mete - Köy hk.detaylı kaynak: tatlisukoyuweb - Ulaşım: İDO

14 yorum:

  1. Fotoğraflar ne kadar güzel,canlı gibiydi, şaşırdım...
    Erdek'te iki yaz geçirmişliğimiz var bizim de...Ocaklar Köyü var yakınlarda , orayı da biliyorum.. Fakat deniz kirliliği çok berbattı.Denizanaları ona keza...
    Hep anlatılan; eski İstanbulluların tercih ettiği tek yer olma özelliğini kaybetmiş bozulan dokusuyla birlikte...
    Tatlısu Köyü'nden hiç haberim yoktu Esinciğim..O yüzden benim için her yönüyle şahane bir post bu...
    Mutlaka gidip görme isteğiyle doldurdun beni..
    Çok teşekkür ediyorum..
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Erdek konulu şiirime bıraktığınız olağanüstü yorumun kıymeti harbiyesi şimdi daha iyi anlaşıldı sevgili Esin hanım.

    Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler...sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. O tarafta Ocaklar,a gitmiştim bir yaz, ve oldukça beğenmiştim, burasıda güzelmiş..

    YanıtlaSil
  4. "Umudun Köreldiği Yerdeyim" başlıklı çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı. Hayırlı günler dileğiyle.

    YanıtlaSil
  5. Değerli Okurlar, Blog yazarları ve
    Sevgili dostlar...

    Uzun bir süredir şehir dışında oluşum ve uygun olmayan koşullardan dolayı bloğuma yapmış olduğunuz yorumlarınızı ne yazık ki hemen yayınlayamadım...

    Değerli yorumlarınız ve hoşgörünüz için her birinize ayrı ayrı teşekkür eder,

    Sağlık ve esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
  6. @oyumben; tatlısuyun adı gibi suyu da tatlı sevgili oyum...

    @Zeugma; Ne yazık ki şu an fazla bilinen yerler de bir zamanlar bu kadar bilinmez iken daha temizdiler!tatlı su da böyle bir yer, sakinleri tarafından biliniyor elbet ama o bilindik popüler turizmden pek etkilenmediği için hala bakir kalabilmiş...

    Sevgili Zeugmacığım, güzel yorumların için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  7. @Jivago; Ben teşekkür ederim...

    @O.K.A. Mavi Tutku; Ocaklar köyünden daha küçük sevimli bir köy...

    @Sabahattin Gencal; Usta bir kalem ve usta bir şair olan Kemal Gündüzalp imzalı "Umudun Köreldiği Yerdeyim" şiiri sitenizde yayunlamış olmanız beni de son derece memnun etti...
    Paylaşımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. :)
    Ne güzel topraklarda yaşıyoruz farkında değiliz yada hayat koşuşturmacasından çevermize dönüp bakamıyoruz..
    Esmir gözüyle gördük tatlı suyu teşekkürler Esmir :))

    YanıtlaSil
  9. Bir Tatlısu'lu ve Tatlısu Web Sayfası editörü olarak , bu duygulu , içten ve şahane fotoğraflarla süslnemiş ve adına layık bir içerikle işlenmiş öüthiş yazınızdan dolayı size en derin saygılarımızı sunar, teşekkür ederiz.

    Yalnızkartal Geronimo (Şeref)

    YanıtlaSil
  10. @gül;hem de ne güzellik!tüm dünyanın gözü asırlardır hep üzerimizde!..boşuna değil!. şimdi lime lime!..tatlısu köyü de bakirliğini hala daha koruyan çokşirin bir beldemiz..
    ben teşekkür ederim..:)

    YanıtlaSil
  11. @Aylak Adam;
    Değerli düşünceleriniz için ben teşekkür ederim..

    Bu arada aylak durmamış!:)çok güzel bilgilendirici bir site hazırlamışsınız "Kızılderili-ler"le ilgili...
    http://kizilyurekliler.tr.gg

    ben de sizi tebrik ederim...

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel yerlermiş oysa biz defalarca Erdek'e ve Bandırma'ya gittik nasıl gözümüzden kaçtı hayret. Çanakkale'ye ilk gidişimizde Talısu Köyü'ne uğramayı planlıyorum :)
    Bilgilendirici paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Çınar,

    Çanakkale'ye yolunuz düştüğü zaman,güzergahınızı bandırma tatlısu köyü ve aynı kıyı şeridini takip ederek dalyana kadar uzanabilirsiniz..kapıdağ yarımadasının bir tarafında tatlısu köyü ile başlayan ve sırası ile devam eden pek çok koy var...diğer yarımada ise Erdek'in sırtlarından dağ yolu ile virajlı biraz yol zorlu ama!müthiş bir manzara eşliğinde doğanlar, turanlar...birbirinden güzel köyler var...keşif yapabilirsiniz..

    YanıtlaSil