7 Aralık 2010 Salı

12 - Bir Adalet Sorgulaması ve Hayata Yansımaları...


“Gerçeği günlük hayatın sıradan ayrıntılarında değil, hayatın kendi özünde ara”  (*)
Uzun zamandır izlenecek DVD'ler arasında yerini bekleyen 12 filmini nihayet bu hafta sonu izledim.

12 filmi, adaleti ve yargı sistemini eleştiren bir film. Bir çok noktada dersler çıkartılacak bu film; bir Çeçen çocuğunun cinayet sanığı olarak yargılanması ve 12 kişilik jürinin, çevre ile bağlantılarının tamamen kesildiği bir spor salonunda karar vermek üzere bir araya gelmeleri ile başlıyor.

Film, Çeçen-Rus savaşı esnasında geçmiş olan bir olaydır. Bir Rus tarafından evlat edinilmiş olan bir Çeçen genci, Rus Ordusunda Subay olan üvey babasının kafasını kesmekle suçlanmaktadır. Gencin hayatı, aralarında doktor, TV yapımcısı, müzisyen, bir soykırım mağduru, ırkçı bir taksici, mezarlık yöneticisi ve Rus halkını temsilen bir kaç kişinin daha bulunduğu, toplam 12 kişiden oluşan mahkeme jürisinin vereceği karara bağlıdır. Herkes gencin suçlu olduğu konusunda hemfikir gibidir. Ancak bir jüri üyesi diğerlerinden farklı olarak gencin masum olabileceğini iddia eder.
12 jüri üyesi tamamen göstermelik olacak bir yargı belirtme süreci için salona kapatılır; ancak işler pek de düşünüldüğü gibi gelişmez.

Toplantının yöneticiliğini yönetmenin kendisi yapacaktır. Toplantıdaki herkes, " çocuk katil " oyunu verip bir an önce evine gitmek istemektedir. Aralarından bir kişi yargı ve deliller ile ilgili bir şüphesini ortaya atarak karşı yönde oy kullandığını belirtir. Ve de diğer 11 kişiyi ikna etmeye çalışır. Oysa ki; " çocuk Çeçendir ve de dolayısıyla katildir! " düşüncesinde olan 11 kişiyi ise ikna etmesi oldukça zor olacaktır... 
Sınıfsal, ırksal ve mezhep farklılıkların insanlara körü körüne neler yaptırabildiğini gösteren çok çarpıcı bir film 12. 
Zaman ilerledikçe jürideki insanlar, “suçludur!” şeklinde kullandıkları oyu, neden o yönde kullandıklarına dair her biri kendi yaşantılarından örneklerle dile getirmeye başlarlar; Geçmişin izleri çok acı ve dramatiktir. Ancak; " yaşanılmış olanların tüm cezasını bu Çeçen çocuk mu çekmelidir? " sorusu, masanın etrafında toplanan jüriye en can alıcı  bir şekilde sürekli sorulmaktadır... Dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan bu jüri sistemi ise, ağır eleştiriden nasibini almaktadır. Bir ikna yönteminin başarısı, belki de suçsuz bir çocuğu ömür boyu hapse mahkum ettirecektir; peki ya adalet bunun neresindedir? 
" Çocuğun Çeçen olması, ölenin ise bir Rus olması ve yargının Rusya' da yapılması çocuğun katil olduğunun bir garantisi olabilir (mi?)."



12 - Nikita Mikhalkov Filminin Fargmanı
Film 160 dakika olmasına rağmen, kurgu ve gerilimin dozu öylesine iyi ayarlanmış ki ben, zamanın nasıl geçtiğini hiç fark etmedim. Karakterler başarıyla oynanmış, mekan ve atmosfer çok iyi düzenlenmiş olup zekice hazırlanmış bir senaryo ile bu filmde adalet sistemi sorgulanmış ve eleştirilmiştir.

Ülkemiz gündemine sık sık göndermeler yapabileceğiniz, önemli mesajların yer aldığı ve birçok noktada sorgulamalar yapmamızı sağlayan bu filmi izlemenizi öneririm.
Esin Bozdemir

*****

  FİLMİN KÜNYESİ
 12 / Nikita Mikhalkov 
Yapım: Rusya Tür: Dram , Gerilim , Polisiye , Savaş , Suç
Oyuncular: Nikita Mikhalkov , Aleksei Petrenko , Sergei Makovetsky , Sergei Garmash , Sergei Gazarov
Yönetmen: Nikita Mikhalkov Senaryo: Nikita Mikhalkov , Aleksandr Novototsky , Vladimir Moiseyenko
Yapımcı: Leonid Vereschtchaguine Görüntü Yönetmeni: Vladislav Opelyants
Görüntü Yönetmeni: Eduard Artemyev
Süre: 2 saat 40 dk

(*) L. Tolstoy - Filmden alıntıdır. 

6 yorum:

  1. Filmin genel konusu,çok eskilerden seyrettiğim bir amerikan filminin konusu olduğu halde filmi izlemeyi notlarımın arasına aldım.Değişik insanların doğruyu ve yanlışı nasıl yargılayıp fikir ürettikleri bize değişik bakış açıları kazandıracağına eminim.Teşekkürler Esmir,sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. Çok merak ettim,ben de seyretmek istiyorum.Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  3. o kadar güzel anlatmışsın ki, dikkatini TV'ye 10 dakikadan fazla yoğunlaştırmayı başaramayan bendenizin bile ilgisini uyandırdı :) en kısa zamanda izlemeye çalışacağım.
    sevgimle...

    YanıtlaSil
  4. Bilgisi tam, zevki sınırsız ve zekası aklıyla barışık ender insanlardansın sevgili Esin ve üstelik hem yüreği hem yüzü çok güzel insansın!
    Aydınlatıcı ve kaliteli her bir yazını okuduğumda sana biraz daha hayran oluyorum..

    YanıtlaSil
  5. Nehire;Filmde çok ilginç sahneler vardı. Hem düşündüren hem de heyecanlandıran bir filmi.Tavsiye ederim sevgili Nehire...

    ezgilimelodi;Filmin müzikleri de konusu da kadar güzeldi..İzlenilmeğe değer bir film sevgili ezgilimelodi.

    Sevgi gibi;bende tv izleyicisiyim değilim.hiç bir dizi seyretmiyorum. Ama seçimim olan filmlere zaman ayırıyorum Sevgi:)teşekkürler düşüncelerine...

    hasretsenfonileri;Bu değerli düşünceleriniz için çok teşekkür ederim...beni mahcup ediyorsunuz hocam:)çok naziksiniz ve çok ince

    *Değerli yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Görseller dahil öyle güzel anlatmış ve paylaşmışsın ki gitmiş gibi oldum desem yeridir Esinciğim....
    Güzel bir senaryo gerçekten.
    Adalet ve yargı sistemini eleştiren filmleri ve bir de tabii cezaevi filmlerini severek izliyorum...
    İzleneceklerim arasına kaydettim bile Esinciğim..

    Teşekkürler ve sevgilerimle...
    @>->->

    YanıtlaSil