23 Nisan 2011 Cumartesi

Bu Bayram Sizin Çocuklar!


Ulu Önder Atatürk’ün 90 yıl önce bizlere armağan ettiği
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Kutlu Olsun

Dünyada benzeri olmayan tek örnek 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliğinin 33’sü bu yıl da ilk kez Bursa’da gerçekleştirilecek. Bu festivale davetli olan ve Türkiye’de kalan yabancı çocuklar ile ev sahibi çocuklarımızın birlikte geçirdikleri zaman içerisinde, Türklerin aile yaşamlarını, kültürlerini ve geleneklerini, misafirperverliklerini yaşayarak görmeleri o çocuk dünyalarında unutamayacakları bir deneyim ve müthiş bir duygu gerçekten.


Atatürk, kültürler arası diyalogun, ülkeler arası barışı sağlayabilmenin iletişimden geçtiğini yıllar önce görmüştü. Kadın ve erkek ayrımı yapılmaksızın, yaşlı ve çocuk demeden birey olarak ve insanca insana yaraşır bir uslupta sağlıklı ilişkiler kurmanın ne denli önemli olduğunu her ortamda göstermiş örnek bir liderdi. Fakat ne yazık ki üzerinden onca yıl geçtiği halde Atatürk’ün temelini attığı bu kademenin üzerine çıkabilmeyi pek de beceremedik! Amaç sadece yabancı çocukların bizim ülkemize gelmeleri olmamalı elbette bizim çocuklarımızın da başka ülkelere gidebilmelerine olanak tanımalı. Onların da farklı kültürleri yaşamalarına ve vizyonlarını geliştirmelerine imkanlar sağlanmalı. Bu sayede kültürler yaşanarak görülecek ve ülkeler arası bağlarda çok daha sağlam olacaktır.


Üniversitelerdeki “Erasmus” adı altındaki öğrenci değişim programı da çok önemli bu açıdan. Bu programın düşünce temelini de 90 yıl önce Atatürk atmış, fakat Türkler bu keşfi yapmadığı için Avrupalılar, 15. yy. da Rönesans döneminde yaşayan Hollanda’lı filozof rahip Desiderius Erasmus Roterodamus’dan esinlenerek bu adı vermiştir. Bu tür programların dünyaya kazandıracaklarını göz ardı etmek büyük bir yanılgı olur. Bu nedenle ülkemizin dünyadaki konumu açısından bu tür programların oluşumunu umut verici olarak görmek gerekir.

Bugün artık dünyanın küçük bir köy olduğu yüzyılımızda dünyadaki barış ve refahın büyük ölçüde ülkeler arası iletişime bağlı olduğunu ve geleceğimizi bırakacağımız çocuklarımızın da daha aydınlık, barışçı ve sevgi dolu bir dünyada yaşamak özlemi ve ümidi ile... 

Bu bayram sizin çocuklar!..

Esin Bozdemir

8 yorum:

  1. Daima gerçekleri bilgi ışığı altında sunduğun için teşekkürler sevgili Esin..
    Senin de ÇOCUK bayramın kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  2. Hasretsenfonileri,

    Bu günü bizlere armağan eden başta ULU ÖNDER ATATÜRK'e ve O'nun izinden yürüyen Atatürk'ün Örnek göstereceği modern ve çağdaş, aydın Türk Kadını ve Öğretmeni olarak ben de size çok teşekkür ederim DEĞERLİ GÜLSEN HOCAM..

    Tüm çocukların 23 Nisan Bayramı Kutlu Olsun...

    YanıtlaSil
  3. Mustafa Kemal'in büyüklüğünü, "TEK ADAM" olmasını, sadece biz değil, düşmanları bile kabul ve beyan ettikleri çağımızda; içimizde ve dışarda beslediğimiz bedbahtlar her fırsatta onun büyük vizyonuna saldırıda bulunmaktadır. Türk Ulusu'nun üstüne bir güneş gibi doğan o büyük insanı sadece bayramlar da değil, hergün rehber edinmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz. Ulusumuzun ve dünya çocuklarının bayramı kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  4. Gönül köprülüleri kurulsa;tüm çocuklar birbirleri ile bir arada olsa...
    Yeni bir hayatın bayramı;mutluluğun,yeniliklerin bayramı...
    Bu aslında hepimizin bayramı...
    Kutlu olsun bayramımız...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Esin'cim,
    Ataturk'un temelini attigi bu ozel gunu ocuklarin butun dunya cocuklari ile biraraya gelip yasamalarindan daha hos bir sey olabilir mi? 23 Nisan kutlu olsun. Cocuklarimiza parlak bir gelecek ve baris dolu bir dunya diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Bloglardan uzak kalmıştım bugün dolaşabiliyorum Esmir'ciğim.Çocukların hapiste olduğu,anne kucağında açlıktan öldüğü,okulda olmaları gerekirken sanayi sitelerinde köle gibi çalıştırıldığı,sokaklarda dilendirildiği, mendil sattırıldığı bir ülkede ben bu bayramı kutlamıyorum.Sitemim asla sana değil canım yanlış anlaşılmak istemem.Bir merhaba diyeyim dedim sana :)Ama duramadım :)
    Sevgilerimle canım

    YanıtlaSil
  7. 23 Nisan'ı seviyorum. Sadece o gün gerçek sahipleri oturuyor koltuklara...

    YanıtlaSil
  8. JİVAGO,
    ezgilimelodi,
    didem,
    dalgalarıaşmak,
    oyumben,


    Not: Bir haftadır internete giremediğim ve hemen yanıtlayamadığım değerli yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim..

    Sevgi ve esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil