4 Haziran 2011 Cumartesi

Molière’in sahnesinden seçim manzaraları!


Şu insanoğlunun yapamayacağı şey yok!.. hani her zaman yaptıkları hayra alamet olsa! Ne ala!.. örnek alalım, yolundan gidelim!..onay veren aklımız duygularımızla kaynaşıp bir güzel taktir edelim... ne güzel düşünmüşler! ne iyi yapmışlar diyelim!.. ama yaşadıklarımız, bizim normal zeka ve bilimum normal düşünsel aklımızın sınırlarını zorlayan, duygu ve düşüncelerimizle hiç mi hiç örtüşmeyecek tuhaflıklara tanık oluyorsak ! buna ne demeliyiz!..
Onca entrikaların, akla hayale gelmeyen çirkinliklerin, haksızlıkların tavan yaptığı seçim süreçlerinde geri sayım başladı!. Yazılı, sözlü ve görsel medyayı tamamen kendi tekelinde tutan bir anlayış! Ve reel yaşamın içinde tüm çarpıklıkların yaşandığı, görüldüğü ve bilindiği halde, bilmezden ve görmezden gelen!.. ve kendi akılcağızlarını kullanmak yerine kendisine dayatılanı, tartışmasız kabul eden (biyad eden) insanlarımız  var hala!.. " sana her şey hak müstahak kardeşim! ” desek!..ne deriz diyer yandan; “ bir tek sana mı hak müstehak!. yaşın yanında ya biz kurular!!! ne olacağız! Biz de nasibimizi alacağız!. sonuçlarından!..”   denizdeki feneri bile ummana salan ve nereye gittiğini sorgulamayan münafıklar hala var iken !..  “ Ey yeri ve göğü yaradan Yüce Rabbim sen şu münafıkların akılllarına mukayet ol! ” mu? diyeceğiz ya da;  “ Biraz daha akıl ihsan eyle şu kullarına! " mı? diyeceğiz...

Meydanlarda izlediklerimiz; Molière’in oyunlarındaki komedileri süpürüp geçecek türden!.. aklın ve budalalığın yer değiştirdiği saçmalıklarla dolu, bedava izlence görüntüleri yaşatırken seyircisine!..
Hayal etmeye gerek olmayan "kurgulanan" hikayeleri! her dakika perdeler(in) yalnız sizin için ve bir tek size açık olduğu platformlar zaten yeterince anlatıyor her şeyi!..

Sahnede yer alan; artiz abi-lerimiz!!! çalıp çırparak yada sürekli ödünç alarak donattıkları sofralarında gelen konuklarına hava atmak için böbürleniyor ve sürekli atıp tutuyorken... seyircilerden biri çıkıp diyor ki; “sen bizi ahmak mı zannediyorsun!” , hemen yanındaki ekliyor;

" Bilgili bir ahmak, cahil bir ahmaktan daha çok ahmaktır! ” (*)

alkış kopuyor tüm sahneden!... “mutfağında her çeşit malzeme olduğu halde  sen hala daha ortaya güzel bir şey çıkaramıyor ve bu kandırmacalara, bu göz boyamalara... artık herkesin karnının tok olduğunu niye düşünemiyorsun!.. sen olsa olsa bir tek kendi karnını ve eteğine yapışanları doyurabilirsin!..   artiz göz ucuyla; “atın şunu dışarı dercesine!” hemen işaret ediyor... sesler giderek çoğalıyor; “ bütün sahneler hep size! el pençe! seyrimiz hep size!..bir tek sen olasın istiyorsun!”... yine bir diğeri kafasını sallayarak söyleniyor; “ elindeki gücü çaresiz ve cahil bıraktığın halkı(nı) istismar ederek kulanıyorsun!.. sen hem yeteneksiz, hem  beceriksiz, hem de !!!! (çalana, çırpana, görgüsüze, fırsatçıya ne denirse?!!) işte o sensin!..   diyor...artiz yine kaş göz ediyor figuranlarına...”gözüm görmesin tez atın şunları! atın hemen sahneden!”... gülmeler, şaşkınlıklar, bağırışlar birbirine karışıyor....  ve  Molier sahneden ayrılırken;

" İnsanları aldatmak, güldürmekten çok daha kolaydır." (*)  bunu iyi düşünün!” diyor!..

Yani demem o ki!..her tür alavera, dalavera... var bu sahnelerde!.. Akıl sahipleri akıllarını; şeytanlığa, hilekarlığa, yalana-dolana, aldatmaya çalıştıra-dururken fikirlerin ve fetvaların ince gülleri! bakın nelere kafayı yormuşlar!..  fısıltı muhabirlerinin kulağıma kadar gelen seslerini size de söylemem gerkirse;  seçmenin açıklık yada kapalılık göstergesi olan ama asla kriter olmayan; cüppeli, türbanlı, muhafazakar diyebileceğimiz giysili olanları  yada genel hatlarıyla  açık ve modern kabul edeceğimiz kılıkdaki seçmenleri; bu görselliklerine göre belirleyip! oy kullanacağımız zarfların yada seçmen kağıtlarının bir kenarına;  işaret konularak!  İşaretli olan seçim zarflarının yok sayılacağı... “ gibi bir fısıltı dolaşıyor ortalıkta!... demedi demeyin sonra!..bende bu fısıltıyı paylaşmak istedim sizlerle. Dedikodu olabilir! varsayım olabilir! ama bu gerçek de olabilir!.. Yani bu ülkede olmayan şey yok!..her an her şey olabilir!.. "hayaldi gerçek oldu!.."

Seçimlere sayılı gün kala herkesin bu gibi olasılıkları değerlendirmeleri ve pür dikkat olmalarını.. zarfları ve seçmen kağıtlarını kontrol ederek olası durumlar karşısında tedbirli olmalarının gerekliliğini anımsatmak istedim..! Seçimlerin sağlıklı ve adilane sonuçlanmasını ümit ediyor! Ama bunun için de her seçmenin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu seçim, hepimizin ve çocuklarımızın geleceğini etkileyen önemli bir süreçtir!.. Su uyuyor da düşman hiç uyumuyor! topraklarımızın üzerindeki leş kargaları dolanıp duruyor!.. ne ince hesaplar, ne türlü oyunlar oynanıyor!.. artizlerimiz bile başkalarının maşa(sı) oluyor gözlerimizin önünde!.. bu seyir bitsin artık!..

Akıllar doğruya değil daha çok eğriye çalışıyor iken  ve hedefte ANADOLUYU lime lime parçalayarak; “ha sana!, ha sana!, bu da sana!..ama en çoğu bana!!!”düşüncesi varken... Şimdi zamanıdır ayağa kalkmanın!.. Vatanı bu badireden kurtarmanın!.. Cumhuriyetimize sahip çıkacak gerçek vatanseverlerin yolunu açmanın zamanıdır!

Vakit çok geç olmadan ve atı alan Üsküdar’a varmadan!

"Dur Yolcu!”  İzinsiz, sualsiz..nereye böyle!..

" Bu memleket bizim ! " deme vaktidir!..

Ayrıca,  Hasret senfonisi'nin yayınladığı
ATATÜRK'ÜN BURSA NUTKU
 bir kez daha okunmalı!



(*) Molière
Görsel: İnternet Medyası

15 yorum:

  1. "anlayanlar parmak kaldırsın"!!!
    ..... *****?????
    dersen eğer, herkes birbirine bakar acaba benden başka parmak kaldırabilecek cesur var mı diye...
    veya:
    "anlamayanlar???" diye sorsan...

    acaba hangisi işime yarar diye düşünenler kararsız kalırlar...

    Yani demem o ki sevgili Esin, bu SÜPER yazını anlayabilecek akıl kapasitesine sahip olanlar zaten oylarını bu zerzevatlara vermez!!!!
    O kapasiteye sahip olmayanların çoğunlukta olduğu bir ülkedeyiz maalesef.. Ben de bu gece BURSA NUTKUNU yayınlayacağım sayfamda..

    Seni de kutluyorum bilgili zevkli ve yönlendirici yazıların için Esin'im..

    YanıtlaSil
  2. @hasret senfonileri;
    İçinde bulunduğumuz durumu çok güzel analiz etmişsiniz Gülsen Hocam yorumunuzla..
    Atatürk'ün "Bursa Nutku" her zamankinden daha da çok böyle zamanların reçetesi adeta!.. bir kez daha okumalı ve iyice düşünüp doğru kararda aklın yolu birdir diyebilmeli!

    Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Sorun çok daha büyük!sorun küresel
    o yüzden burdada söylüyorum muhalefette küresel olmalıdır.!!

    YanıtlaSil
  4. @HÜSEYİN USTA,
    Katılıyorum, salt yerel politikalarla bu sorunları ne anlayabilir ne de büyük oyunu görebiliriz!..

    YanıtlaSil
  5. Sahnede apaçık oynanan bir oyun var. Artık, ne üstü kapalı imalarla, ne de gerçek saptırılarak değil basbayağı apaçık oynanıyor oyun. Bu tamam da; nasıl oluyor da, biraz aklı olan içinde vicdan barındıran, biraz vatan sevgisi olan bir insan bu olanlara seyirci kalabiliyor, hatta gelişmelerin olumlu olduğunu düşünebiliyor bunu aklım almıyor.

    Büyük çıkar ilişkileriyle kişi ya da kurumların bağımlı kılınması veya onurlarının ayaklar altına alınması pahasına kapılarına bırakılan birkaç parça dolu poşet midir insanları mutlu kılan, vicdanları susturan..?

    Adil ve dürüst bir seçim alacağına dair kuşkular taşıyorum. Yine de seçme hakkımızı ve görevimizi yerine getirmek konusunda son derece duyarlı olmalıyız- ve dikkatli-

    YanıtlaSil
  6. selam sevgili arkadaşım,
    yine süper yazmışsın.
    bukadar elevere daleverelere akıl yürütmeyi faydalı şeylere kaydırsaydık, bizde bilimde bir eserler bırakmış olurduk..
    sorun elbette küresel, düşünmek bile ellerinden alınmış, madenler üzerinde yaşayan insanlardan..

    ayrıca burası anadolu ve üzerinden mavi gözlü bir dev geçmiştir..
    şerrilerden korkmamalıyız..

    YanıtlaSil
  7. Bazılarının da dillerini kıçlarına sokmaları gerekiyor sevgili Esin.. Karaktersiz kişiliksiz olanların rütbesiz de olmaları gerekir bence.

    YanıtlaSil
  8. @Çınar,
    Sevgili Çınar, senin de sözünü ettiğin gibi, her şey bu kadar açık ve net iken vatanın bölünmesine elden çıkarılabilir olmasına göz yuman yada görmezden gelen insanların varlığı asıl esef verici!..üstelik seçim süreçleri de hiç adil değil!hal böyle iken seçimlerin de pek güvenilir yanı yok gibi!!!.bizler seçim haklarımızı kullanacağız ve çok dikkatli olacağız elbet!ama mücadele bitmeyecek!..gençlerden umutluyum!.onlar bayrağı devralacaklar eminim!..

    YanıtlaSil
  9. @zeynep,
    Teşekkür ederim düşüncelerin ve değerlendirmelerin için...

    belli ki küresel aktörler!"Çılgın Türklerin!" gücünden çok korkuyorlar!..ne yaparlarsa yapsınlar mavi gözlü dev adam!içimizde, yüreklerimizde!..bize emanet ettiği ruhu dağlara, taşlara, her yere kazındı!.O'nun gücü hepimizi cesaretlendiriyor!..ve gençlik O'nun gücünden büyük bir ilham alıyor!..Bizden korksunlar!..

    YanıtlaSil
  10. @hasret senfonileri,
    ..doğru söylemişsiniz!:) bazıları hak ediyorlar bu sözleri!Rütbe ve mevkiiyi taşıyamayan ve o giysilerin içinde İNSAN OLMAYAN! ne çok sahtekar var!..

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Esmirim,

    'SEN DOĞRU OL KEM CEZASINI BULUR'
    ve
    'GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ'
    ve
    'HERŞEY SADECE BİR ZAMAN İÇİNDİR,
    DAİMLİK ARZETMEZ'

    AŞK ve ümit ile..

    YanıtlaSil
  12. @nani,

    Atalarımızın öğreti dolu sözlerine daha anlamlı yeni bir şeyler ilave etmek yeni bir şeyler söylemek lazım nanicim:)küresel bir dünyadayız artık!:))dünya değişiyor ama yine de ne varsa eskilerde var atalarımızın bu sözlerinin hükmü hiç bitmiyor sanırım!:)hele ki ULU ÖNDERİMİZ ATATÜRK'ÜN o olağanüstü düşünceleri, felsefesinin üstüne!!henüz tek bir ADAM çıkmadı!..

    *doğruluktan şaşanlara!..evet!??gün gelir devran döner!..suç ve ceza!birbirinden intikamını alır!..ve bu böyle sürüp gider!..

    "güneş balçıkla sıvanmaz! ama sıvamak çabası içinde balçığa bulanmış olanlar güneşi göremezler!... ve göremeyince de yok sanırlar..."(bkz: ahmet taner kışlalı)böyle demiş!.

    *gerçekler er yada geç ortaya çıkar!.

    her şey zaman içinde değerini yitirir, anlamı kalmaz olur!.hep "ben "diyen aciz kul(lar)tek ayağı üstünde ve tüm dünyanın sadece onun çevresinde döndüğünü zannederken! bilmez ki dünyada koskoca bir alemin etrafında dönmekte!.. BİR ZAMAN milyonlarca zaman diliminin içinde sadece küçüminnacık BİR NOKTA kadar bile değildir!HİÇlik vardır SONSUZLUĞUN SONUNDA!..

    Sende sonsuza kadar AŞK ve ümit ile kal..:)

    YanıtlaSil
  13. Herkes birbirinin kuyusunu kazıyor bu oyunun kuralı bu gibi görünüyor :)

    YanıtlaSil
  14. Gezi/yorum..
    dipsiz bir kuyu bu!..çıkış yok!başlar ayak, ayaklar baş olunca!çekim kuvveti tersine işleyebilir! başkasını atarken kendi de düşebilir oysa o kuyuya!..

    YanıtlaSil
  15. Harikasin yine ince ince dokturmussun Esin! Kendimizi yiyoruz kahroluyoruz bu olan bitenlere ama biryandan da birsey yapamiyoruz.

    YanıtlaSil