20 Haziran 2011 Pazartesi

SON SÜMER KRALİÇESİ

Muazzez İlmiye Çığ
O, Genç Cumhuriyetin yetiştirdiği en güzel insanlardan biri! Çağdaş Türk kadını… Cumhuriyetten bu yana, günümüze gelinceye değin tarihe tanıklık eden ve ülkemiz insanlarının aydınlanmasına, kadınların modern ve çağdaş bir dünyanın içinde yer almasına ve yaşamı sorgularken tarihe ışık tutacak o olağanüstü çalışmalarıyla, gençliğine ve dinamizmine hayran olduğum(uz) okuyan, araştıran ve üreten bir Cumhuriyet kadını…
Muazzez İlmiye Çığ ilk Türk kadın Sümeroloğumuz. 
20 Haziran 1914’ de Bursa’da dünyaya gelen Çığ, Kurtuluş Savaşı sırasında göçmen olarak Çorum’a gelen bir ailenin kızı. İlkokula Çorum'da başlayan ve ardından Bursa’ da özel bir okul olan Bizim Mektep' te okuyan ve Fransızca + keman dersleri aldıktan sonra, 1926-1931 de; Bursa Kız Muallim Mektebi’nden mezun oluyor. Öğretmenlik mesleği ile çalışma hayatına atılarak dört buçuk yıl Eskişehir’de Öğretmenlik yaptıktan sonra 1935-1940 yıllarında; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümünden mezun olan Çığ, ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi görevine tayin oluyor. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlenen  ve  Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırarak; 74 bin tabletten oluşan Çivi Yazılı Belgeler Arşivi'ni ve  üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayınlayarak;  dünya bilim adamlarına eşsiz bir kaynak bırakan, önemli çalışmalara öncülük eden değerli bir Sümerolog o.  
1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katılan ve 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde altı aylık bir çalışma yaptıktan sonra 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götüren yine İlmiye Çığ Hanımefendi…
1972'de emekliye ayrıldıktan sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye 1988'de Philadelphia' daki Asuroloji kongresine katılarak; Prof. Kramer' in "History Begins at Sumer" adlı kitabını Türkçe'ye çevirir. 
Türk Tarih Kurumu tarafından Kitap 1990'da; “Tarih Sümerle Başlar” adıyla yayımlanır.  Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik "Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk" kitabını yazar… 
İlerlemiş yaşına rağmen ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtıcı onlarca  kitap yazan, sayısız ödüller alan; "Fahri Doktor", "Özgür İnsan Ödülü", “Meslek Hizmet Ödülü”, ve daha pek çok..
Eserleri; İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerinde yer alan; Muazzez İlmiye Çığ bir Cumhuriyet kızı ve aydın bir Türk kadını olmanın verdiği güçle, şevkle bugün de bilgisini topluma aktarmaya devam etmektedir.. Katıldığı kongreler ve bilimsel toplantılarda verdiği bildirilerle yayınladığı (onbeş'in üzerinde) kitap ve 100'ü aşkın bilimsel makalesi ile hep Türkiye’nin yüzünü ağarttı.. Her yıl aldığı davetler üzerine yurt dışında ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve üniversitelerde söyleşiler yaparak tarih bilincini aşılamakta toplumsal ve güncel sorunlara parmak basarak insanları tarihten ders çıkarmaya davet etmektedir.O hepimizin örnek alacağı bir insan!..
“Bir devrimin yarattığı aydınlanma savaşçılarının son temsilcisi o. Bağnazlığın önünde eğilmeyen bir kuşağın temsilcisi. O, hem Sümerlilerin hem de Atatürk devriminin son kraliçesi. O, yaşayan son Sümer Kraliçesi! "
YAŞAYAN SON SÜMER KRALİÇESİ
97 YAŞINDA

Doğum Günün Kutlu Olsun...
Nice yıllara, hep sağlıklı, hep genç ve
hep gülen yüzün daim olsun…

En derin sevgi ve saygılarımla…

Esin Bozdemir

Muazzez İlmiye Çığ hk.
Facebook / Facebook:
( 9 Bölüm Belgesel -2DVD + Kitap )

Resim Grafikleri: izler ve Yansımalar

14 yorum:

  1. Çok severim Muazzez Hanımı ben.
    Bana Sümer'leri sevdiren kişidir o.
    Ömrü çok uzun olsun.
    Sevgiler kocaman:)

    YanıtlaSil
  2. Çok yaşasın,bin yaşasın,
    Bu ünvanı gerçekten hakeden sayılı insanlardan birisi

    YanıtlaSil
  3. Sümerler'e özel bir merakı olmasının yanısıra, Muazzez İlmiye Çığ'a özellikle siyasal duruşu ve sözünü sakınmayışı anlamında da özel bir ilgisi olan ben; tarihe ve onun değerinin "farkında" olmayanlara düştüğünüz bu not için teşekkür ederim.

    Ve izninizle; fakülteye birlikte girip, birlikte mezun olup, birlikte görev yapan yakın arkadaş iki Cumhuriyet kadınından Hatice Kızılyay'ın adını da bu vesileyle anmak isterim.

    YanıtlaSil
  4. Açık oturumlarda hayranlıkla izlediğim muhteşem kadın!

    Yaşına rağmen en ufak bir şekilde fire vermememiş zekasına vurgunum en çok. Sevimliliğine, asaletine, halen sürdürdüğü çabalarına, engin kültürüne...

    Doğum günü kutlu olsun..
    Sağlıklı daha nice yıl nasip etsin Rabbim ona...

    Ona sayfanda yer verip tanıttığın için ellerine sağlık Esinciğim...
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
  5. Hani sana "seni seviyorum sarışınım" diyorum ya sık sık... Bu, çok az kişiye ve çok ender zamanlarda söylediğim bu cümleyi bu kadar sık tekrar edişim işte bu yüzden sevgili Esin'im..
    Sen ne zaman neyin yapılacağını, nasıl yapılacağını, neden yapılması gerektiğini ve tüm bunların nasıl sunulacağını bilen ve becerebilen ender kültürlü insanlardansın..
    Bu mükemmel sunuşun için de sana sarılarak "teşekkür" ediyorum..
    İdolüm olan 4 kişiden birini tanıttığın için.

    YanıtlaSil
  6. On sekiz yaşında dedelerin olduğu günümüzde 90lık genç bir Cumhuriyet kadını. Sayılarının artması dileğiyle...
    Tema için mücadelesini de eklemek isterim. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Çağdaş Cumhuriyetçi bir kadının doğum tarihini hatırlatıp, ürettiği çok önemli yapıtları sunduğun için teşekkür ederim. Tarihi ile barışık olmayan ve tarihini bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur. Bu zarif aydınlık hanımın doğum günü kutlu olsun ve nice uzun yıllar
    çalışmalarıyla insanlığa ışık tutsun dileğim...

    Bu postunla, yine belleği ileri yaşlarında çok güçlü olan tarihçimiz Cemal Kutay'ı anımsadım. Bunlar ve benzerlerinin katkıları, Türk toplumunca her zaman takdir ve şükran duygularıyla anılacaktır.

    İyi ve güzel bir hafta dilerim sevgili Esin.

    Esenlikle kalın..

    YanıtlaSil
  8. Yurdumun bu degerli insanini ayakta alkisliyorum. Gurur duydum. Boyle insanlari ornek almali, unutmamali, izlerinden yurumeliyiz.
    Yine cok bilgi verici bir yazi olmus Esin'cigim. Iyiki varsin.

    YanıtlaSil
  9. @özlem,
    @Mehmet Bilgehan Merki,
    @buraneros,
    @Zeugma,
    @Hasret senfonileri,
    @Aysema,
    @JİVAGO,
    @Didem..

    ******
    Değerli Blog Yazarları,

    Sitemde yer vermekten onur duyduğum Sayın; "Muazzez İlmiye Çığ Hanımefendi"'nin, gerek aydınlanmamıza gerek ülke sorunlarına yönelik canlı bir yaşayan tarih olmasının önemine istinaden;

    Saygın duruşu yanısıra o ileri öngörüleri ile tarihimizi aydınlatan ve hala daha aydınlatmaya devam eden "Son Sümer Kraliçesi"'nin genç kuşaklarcada bilinmesi adına hazırlamış olduğum bu posta vermiş olduğunuz desteğiniz ve değerli yorumlarınız için;

    HER BİRİNİZE AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDERİM...


    Esenlikler dilerim..

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı elinize sağlık, hem beni çok etkiledi hem de duygulandırdı doğrusu, tebrikler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba!
    Bloguma yaptığınız ziyaret için teşekkür ederim.Ayrıca bu güzel paylaşım dan dolayıda teşekkür ederim.Sayenizde çok sevdiğim bir insanın doğum gününü kutlama şansına sahip oldum.Allah sağlıklı ömür versin inşallah.Bizim gururumuz o.

    YanıtlaSil
  12. @Eren; teşekkür ederim değerli yorumunuz için...

    @Gönül Çelen;
    Ben teşekkür ederim..
    Üreten hele ki toplum yararına çok önemli işlere imza atan bu örnek isimler hepimizin gururu!..

    YanıtlaSil
  13. sevgili esmir yurt dışından da yazmaya ve yazılarını takip etmeye çalışıcağım ama şimdilik hoşçakal.. unutma beni..

    YanıtlaSil
  14. @lityummm,

    Her şeyin güzel olmasını dilerim...sabrını ve ümidini asla elden bırakma!belki küçiminnacık:) biraz zaman alabilir uyumun!.ama o barajı atladıktan sonra çok başka olacağını düşünüyorum...

    Yolun açık olsun Lityumcum, güle güle git...yaşamına dair şeyleri bizlerle paylaşmaya devam et canım...unutmam seni...:)sende unutma beniiii:)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil