2 Ekim 2011 Pazar

DEMRE - Myra Antik Kenti ve Noel Baba Müzesi



Antalya’nın en güzel ilçelerinden biri olan Demre’ye doğrulttuğumuz rotamız,  bizi öylesine güzel bir güzergâhla buluşturdu ki! Nereye bakacağımızı şaşırdık adeta! bir yanda Demre Çayı'nın kıvrım büküm uzantıları ve denizle buluştuğu verimli topraklar, diğer yanda muhteşem  bir kıyı şeridi.

Maharetli ellerin dantel gibi işlediği yemyeşil koyların denizle düet yaparcasına reveranslarını yol boyunca seyretmek harikaydı!… kimi zaman güneşle, kimi zaman da rüzgârla yoldaşlık ettik…

Bugünkü Demre, hem tarihi dokusu, hem de Myra Antik Kenti'ne  ev sahipliği yaptığı için turistik açıdan oldukça önemli bir ilçemizdir. Şehrin  M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmekte. Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Ortodokslar için kutsal sayılan St. Nicholas Kilisesi’nin Demre'de yer alması, özellikle Hıristiyanların Hac yolu üzerinde olması ilçede turist trafiğini de arttırmakta. 
Myra Antik Kentine girer girmez karşımıza çıkan bu şaşkın bakışlı masklar sanki bize; "ne işiniz var burada! der gibiydiler ! 

Myra  antik kentin oldukça büyük bir tiyatrosu var. İyi bir görüntü alabilmek için, üşenmeyip defalarca inip çıktığım basamaklar bunlar :) herşey fotoğraf aşkına :))

Fotoğrafta gördüğünüz gibi; Akropol'ün güneyinde yer alan tiyatro oturma sıraları ve sahne binası oldukça iyi korunmuş. Aslan başı görünümlü heykeller oldukça görkemli. Binlerce yıl önce sanata gösterilen değerin bir göstergesi bunlar.  


Yerli ve yabancı turistler arasında, hem gezinip, hem de fotoğraf çekmeye çalışırken, bir ara turist kafilelerine bilgi veren rehbere kulak kesiliyoruz!. Çünkü konu bizim de ilgimizi çekiyor. Sözü edilen konu ise; ‘tiyatro duvarlarına yazılan yazıların ne ifade ettiği?’ üzerinedir.  Pür dikkat kesilerek yanıtı neymiş öğreniyoruz.
"bu duvarın dibindeki yer seyyar satıcı X'e aittir, başka kimse burada satış yapamaz! " "Moskos, Demetrios’un kızı Filisteyi seviyor" Aşk hep var! :)


bu arada dayanamadım! Moskos'un biricik aşkı Filiste'yi süsledim :) bu şirineyi diğerlerine göre daha bir sevimli buldum. Nasıl da muzipçe bakıyordu öyle :)


İnsanın olduğu ve dolayısı ile yaşamın olduğu her yerde duygular aşağı yukarı aynı! Binlerce yıl geçse de! Ne, zaman ne de, mekân fark etmiyor! insan hep aynı insan!.. 
  
ve her şeyin bir başı bir de sonu var!..mutlak son kaçınılmaz!..
buradaki kaya mezarları da diğerlerinden farklı! tıpkı; 'ağzı açık' şaşkın bakan masklar gibi!.. onlar da herkes gibi bu hayata elveda demişler nihayetinde! :( 

daha sonra geldik bizim hediye dağıtan amcamıza :) 
özellikle çocukların sevdiği meşhur Noel Babaya!
Genel olarak Noel Baba adı ile bilinen St. Nicholas M.S. 245’te Fethiye yakınlarında Patara’da doğmuş ve M.S. 363’te ölmüş. St. Nicholas, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak iyi bir eğitim görmüş ve kendini iyilik yapmaya özellikle de çocuklara adamış bir azizdir. Demre rahibi olarak insanlara dini ve sosyal alanlarda yardımda bulunan St. Nicholas, ölünce önemli bir antik kent sayılan Myra’ya defnedilmiş ve mezarının yanına da St. Nicholas Kilisesi inşa edilmiş. Antik Kent Myra şehri, St. Nicholas’a ev sahipliği yapmış olmanın yanısıra, M.Ö. 4. Yüzyılda kayalara işlenmiş ev tipi mezarları, galerileri, kanallar ve tüm kalıntıları ile Likyalılar’ın zarif mimarisinin en mükemmel örneklerini sergilemektedir. 
St. Nicholas’ ın Kilisesi’ni ziyaret ederken ibadet edenleri, mum dikerek ağlayanları, (esved taşına yüzünü sürüp, elleriyle dokunan Müslümanlar gibi!) duvarlara dokunurken duygulanan yabancı turistleri gördüm… Müslüman ya da Hıristiyan hangi dinden olursa olsun yeryüzünde yaşayan tüm insanların ibadet ritülelleri birbirine yakın da olsa farklı olsa, her insanın aciz kaldığı ve manevi olarak rahatlamaya çalıştığı bir gerçek!.. ne diyelim; herkesin duaları kabul olsun...

Zeminde yer alan kilise, yapıldığı dönemde Demre'nin en yüksek tepesine inşa edilmiş. Oysa şimdi hiç de öyle görülmüyor! Üzerinden binlerce yıl geçip de hâlâ bu şekilde ayakta sapasağlam kalabilmesi bile bir mucize! şimdi bir yılı dahi bulmadan,  kısa sürede tamamlanan ve en ufak bir sarsıntıda yerle bir olan yapıları düşününce!.. bu bin yıllık yapılar doğrusu pek alâ. 
Coğrafi konumu, bereketli toprakları ve antik çağlardan günümüze kadar tarihin izlerini hala koruyabilmiş olan Demre’yi etkileyici bulduk biz… 
Akdeniz’in turkuaz mavisi ile Toroslar’ ın zümrüt yeşilinin buluştuğu bir güzel ilçeyi daha geride bıraktık… 
Esin Bozdemir

Fotoğraflar: izler ve yansımalar

23 yorum:

  1. sevgili esmir, muhteşem fotoğrafların ve anlatımınla yine gezdirdin bizi.
    tskler

    YanıtlaSil
  2. Kaş'tan dönerken uğradık, bayıldık "Noel Baba" müzesine, kocaman bir tarih gizli oralarda...

    YanıtlaSil
  3. pazarıma keyif kattı hem fotoğraflar hem de kelimelerin. yıllar önce gittiğim yerlere yeniden gitme isteği uyandırdı bende.

    keyifli pazarların olsun.

    YanıtlaSil
  4. Demre'nin o güzel kıyılarına Myra Antik Kente Müze ve kiliseye bayıldım bayıldım...

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraflar, açıklamalar, tesbitler, final özetle harikulade.
    Yine dolu dolu bir post olmuş. Emeğinize sağlık.
    Manzaraları görünce on küsur yıl aradan sonra dolaplarda bekleyen tuvalleri çıkarıp yeniden yağlıboya resme başlamak içim hevese geldim.

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraflar çok güzel.Ben de Demre'yi ve St.Nicholas Kilisesi'ni ve Antik Harabeleri çok severim.Maalesef son yıllarda gidemedim.Eskiden her yıl Ege-Akdeniz Turun'da ziyaret ederdim.Noel Baba beni özlemiştir..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. o kadar antalyaya gittim; bu demreyi hep atlamışım.
    resimler ve anlatımın, gitmem gerektiğini söylüyor.
    dediğin gibi insan hep aynı, duygularımız hep aynı.

    YanıtlaSil
  8. gerçekten herşeyiyle harika bir paylaşım..tşkrler..

    YanıtlaSil
  9. Bu posta vermem gereken postu yanlışlıkla aşağıdaki posta vermişim sevgili Esin hanım...özür!

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Esin, öyle şahane fotoğraflar ki, sen nereye bakacağını şaşırmışsın ben hangi fotoğrafa bakacağımı şaşırdım.
    Eline sağlık.
    Ve objektifine :-)

    YanıtlaSil
  11. @Zeynep Özmen Ünlü,
    Teşekkür ederim...Fotoğraflarım sizleri gezdirebildi ise! ne mutlu bana:)


    @Hayat İzlerim,
    Çok iyi korunarak günümüze değin gelebilmiş bir antik kent ve Noel Baba Klise Müzesi.. keşke diğer antik kentler içinde söyleyebilseydik bunu...

    YanıtlaSil
  12. @novella'cığım
    en kısa zamanda gidip görmeni dilerim...bir de böyle antik kentlere dair, senin pencerenden ve dağarcığından bizlere aktaracakların çok daha anlamlı olacaktır...

    iyi haftalar dilerim...


    @hüznün tadı,
    tarihin derin izleri var gerçekten bu antik kentlerde..fotoğraflarımla hissettiklerimi yansıtmak istedim sizlere...

    YanıtlaSil
  13. @Asuman Yelen Hanım,

    Gezilerimi ve kayda değer bulduğum bende iz bırakan hayata dairlerimi!.. hem kayıt altına almak hem de bu güzellikleri paylaşmak için bloğumda yayınlarken; tüm bunların sizler tarafından böylesine güzel geri dönüşümlere vesile olması benim için çok daha anlamlı oluyor...

    böyle harika manzaralar varken hele bir de 'fotoğraflarım ve anlatımlarım' size ilham vermişken! o halde en kısa zamanda dolaplarınızdan tuallerinizi çıkartmalı ve fırçalarınızla buluşmalısınız!.. ve tabi ki sonrasında da bu güzellikleri bizlerle paylaşmalısınız...eminim o güzel üslubunuzla yazdığınız anılarınızı okurken aldığım keyif kadar, büyük bir keyifle de tablolarınızı yorumluyor olacağım...

    En kısa zamanda bizlere güzel haberler vermenizi bekler, iyi haftalar dilerim...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Selma Er,
    Hoşgeldiniz sayfama (aslında birazcık da benim dünyama:)

    Evet bu güzel belde ve antik kentteki Noel Baba'da eminim sizi özlemiştir..Kimbilir (evrenin!)Noel Baba'nın ne sürpriz hediyeleri vardır size belli mi olur!..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. düşünce bahçesi,

    evet ya hem o kadar yakınında ol hem de gitme!..:)bence de gitmeli ve görmelisin arkadaşım :)insan hep aynı insan! hele ki şimdi şu 21. yy. da bile hala orta çağ'ın karanlığı yaşanırken 'ne kadar yol almışız biz?!' görünce bu antik kentleri (buram buram sanat kokan tiyatroları, kütüphaneleri, heykelleri) daha iyi anlıyor insan!İnsanı!.. çağı ne kadar yakalayabildiğimizi!..insanlığı...vs..düşünecek şey çok! ama bunları düşünecek insan!!! bilmem ne kadardır!??senden!benden ve bir avuç insandan başka!!?? sevgili düşünce bahçesi:)) diziler, entrikalı hayatlar, kavgalar ve 3 günlük dünyayı paylaşamayan aç gözlü insanlar!iktidarlar....

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. @arkashx,
    teşekkür ederim yorumunuz için..


    @MEHMET,
    paylaşımlarımızı takip ediyor olmanız ve değerli yorumlarınız önemli bizim için..

    @Güngör Ekinci,
    Görmek isteyene bakılacak, bakmak isteyene de görecek çok şeyler var bu hayatta!:))teşekkürler düşünceleriniz için...sevgiler ve esenlikler...

    YanıtlaSil
  17. memletimi sizin objektifinizde görmez gezmek o naif anlatımınız ile öylesine anlamlı ki:)
    yüreğinize sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Noel Baba Müzesi oldukça ilgi çekici bir yer. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Noel Baba Müzesi,
      Güzel bir coğrafyada yaşamaktayız. Demre ise tarihi ve kültürüyle özel bir şehrimiz ve görülmeye değer.
      Güzel bir site hazırlamışsınız. Daha detaylı inceleyeceğim. Verimli bir yaz sezonu dilerim.
      Değerli yorumunuz ve -ziyaretiniziçin de- ben teşekkür ederim.

      Sil
  19. Sevgili Esin,
    Geçmişten günümüze altın çağ& saklı izleri kitabını ilgiyle okuyacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda alıp okuyacağım..
      teşekkür ederim..sevgilerle...

      Sil
  20. Benim kitabım... Sana tanıtmaktan onur duyarım, sevgiler :)

    YanıtlaSil