9 Nisan 2012 Pazartesi

Doğu Ekspresi ile Anadolu Manzaraları - 8


Nereye bu gece vakti?  / Güzel tren, garip tren? / Düdüğün pek acı geldi, / Hatıra neler getiren. / Çok mudur mendil sallamam; / Her yolcu az çok aşinam, / Haydi, yolun açık olsun;/ Geçtiğin köprüler sağlam, / Tüneller aydınlık olsun.(*) Cahit Sıtkı Tarancı, 'Tren'


Haydarpaşa’dan kalkan Doğu Ekspresi’nin son yolculuğuna siz de katılın !

Doğu Ekspresi ile Kemah'a Yolculuk

Haydarpaşa'dan Kemah'a Anadolu Manzaraları
video filminin 8. bölümünü seyirlerinize sunarız.

"Doğu Ekspresiyle yolculuk, yalnızca bir tren yolculuğu değildir!.."
i
zleyin siz de hak vereceksiniz...

Esin Bozdemir



18 yorum:

  1. Hafta sonu Ankara'ya gidiyorum. Trensiz gitmek ne kötü. Tren yolculuğunu özledikçe bu güzel videoları izlerim artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @hüznün tadı;
      Yeninin karşısında değiliz kesinlikle!..yenilenmeli ama eskiyi de yok etmemeli!..bu şekilde devraldığımız mirasları yok etmek ya da yok saymak bir tarihi (tarihi belleklerimizi!)yok etmektir aslında!..Özlemlerimiz bitmeyecek!..
      Size şimdiden iyi yolculuklar ve esenlikler dilerim..

      Sil
  2. Esin!ciğim görüntüler harika, emeklerinize sağlık .Ah sevgili Anadolu'm trensiz kaldı ne hazin,türküler ağlattı arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul' da doğdum ve 3-13 yaşları arası memuriyet dolayısıyla Anadolu' da geçti. Bir şehirden diğerine çoğunlukla kara trenle gittik.13 yaşından beri de İstanbul' dayım ama sanki İstanbul benim gurbetim. Aklım Anadolu' da çakıldı kaldı. Çok değerli bir seriydi izlediklerim. Bitmesine üzüldüm.
      Hastayım zaten iyice duygusallaştım.Tekerleklerin raylardaki sesleri, çuf çuflar, ara sıra çalan kampana, tüneller, istasyonlar, satıcılar ve içerde bir vagon dolusu biz (anne-baba-4 kardeş) yığınla anı...
      Tüm yaşattıklarınız için emeği geçen herkese kucak dolusu teşekkür...

      Sil
    2. @Arzu Sarıyer,
      'Kimsesizlerin kimsesiz güzel yurdumuz, Anadolumuz!' hem de nasıl garip kaldı!..Yenilenmek değil bu yok etmek her şeyi!.. Yerini hız çağına uyan belki daha komforlu ve hızlı mekaniklere bırakacak olsa da; Haydarpaşa Garını da trenlerimizi de, türkülerimizi de hep çok özleyeceğiz!..Duygular yok edildi yok edilen miraslarımız gibi şimdi aynı derinlikte türkülerimiz de yok gibi!..
      (sanata dair her şey de olduğu gibi; şiir de, müzik de vb.!)

      Biz teşekkür ederiz...
      Sevgi ve saygılarımızla...

      Sil
    3. @Asuman Yelen,

      Öncelikle geçmiş olsun Asuman Hanım..Nisan yağmurları hem bedenlerimize de hem de yüreklerimize yağıyor!..hele ki bu günlerde ülkemizin sürüklendiği durumları gördükçe, üzüntülerimiz ve duygusallıklarımızın en yoğun olduğu zamanları yaşıyoruz!..

      Tren yolculuklarının her birimiz de bıraktığı izler derin!.. yol boyunca eşimde kamera ben de fotoğraf makinası gözümüzü kırpmadık adeta doyamadığımız manzaralar karşısında!..Şimdi bu hazin sonu yaşayınca, 'iyi ki Doğu Ekspresi ile bu tren yolculuğunu yapmışız diyoruz!.'hiç değilse bu vesile ile 'yolculuk içinde yolculuklara çıkarak!' anılarımızı daha canlı tutabileceğiz!

      Sizin de yaşadığınız ve unutamadığınız tren yolculuklarınızı sizin o duygu yüklü kaleminizden okumak eminim çok güzel ve anlamlı olacaktır. Böyle bir anınızı bizimle paylaşmak isterseniz daha henüz bitmemiş olan tren yolculuğumuzun kalan video bölümleri ile birlikte sizden de bir hatıra olarak eklemek isteriz...Bu bizi de çok mutlu kılar...

      Sevgi ve esenliklerimizle...

      Sil
  3. Vadiler,tepeler,dağlar tabiatın rayların türküsüne tanıklık edişi; muhteşem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Guven,
      Bütün bu güzel ambiyansa bizzat tanıklık etmiş olmak çok güzel.Bu gün ise o anları yeniden yaşamak çok daha anlamlı!..

      Sil
  4. Bu seriyi çok severek takip ediyorum:) Hayalim yine yıllar önce yaptığımız gibi, karlar altında yataklı trenle Kapadokya'ya gitmek, o yolculuğun tadı hala damağımda...:)Keşke TCDD bu geziyi yeniden düzenlese...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Eren,
      Teşekkür ederiz.:)Yataklı vagonlarla yapılan bu tür seyahatlerin anılarımızdaki yeri apayrı..Dilerim TCDD yine yeniden özel seferler düzenler! (hayal kırıklığı yaşamamak için geçmişle kıyaslama yapmadan!.dün var olanı bugün göremiyoruz çünkü!..çalınan, yıkılan, talan edilen!..) ve siz de tadı damağınızda kalan o Kapadokya gezisini yine gerçekleştirirsiniz..

      Sil
  5. çok istiyordum bu seyahati yapmak kaçırdım mı bilmiyorum ama nisan mayıs da gidebilmem çok zor umarım tekrarlanır tiren yolculuklarına bayılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @mine,
      Sevgili mine...artık haydarpaşa'dan trenler kalkmıyor ki!.Doğu Ekspresi'de dolayısı ile iptal!bu arada trenler yenilecek (miş!)?? ama yenilenen trenler de başka bir kalkış noktası belirlenecek (miş)?.. yarın neler gösterecek bilinmez!..umarım!!

      Sil
  6. ne köprüler sağlam, ne tüneller aydınlık.
    anadolu bizi üzerinde çalkalamakla meşgul; ya kızgınlığından, yada kendimize gelmemizi istediğinden.
    çekimleriniz çok güzel, yadigar kaldı bize.
    hızlı tren sevdası, kafalar aydınlandıktan sonraya kalsaydı keşke..
    sevgilerimle....zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @düşünce bahçesi,
      Sevgili Zeynep'ciğim,
      yenilensin tamam da! tarihi bir geçmişi olan, eskileri yenilemek, restore etmek yerine niye hepten yok sayarız ki!..Almanya'da, Fransa'da..yenileri de var ama eski trenler de hala kullanımda!.eski trenleri "nostalji tren seferleri" adı altında turistik amaçlı da olsa hizmet vermekte!...ne garları ne de trenleri iptal!..

      hangi kafalar!..:))akıl nerde!??..her yanımız eğreti bizim!..
      sevgilerimle...

      Sil
  7. Esin'im bu yazına neredeyse yayınladığın dakikada bir yorum yapmıştım.. belki cevap vermişsindir diye bakmak istedim.. :((( ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @hasretsenfonileri,
      Gülsen Hocam, siz yorumunuzu facebook'daki sayfama yapmıştınız...teşekkürlerimi orada iletmiştim..Ancak bloğuma gelen bu yorum dışında başkaca bir yorumunuz gelmedi.. Tekrar teşekkür ederiz.
      Sevgi ve saygılarımızla...

      Sil
  8. "Yolumuz gurbete düştü, hazin hazin ağlar gönül; araya hasretlik girdi..." türküsü eşliğinde güzel bir yolculuğa çıktık sayenizde. Sanırım Sivas-Divriği civarlarındayız şimdilik. Keşke Kemaliye son durak olmasaydı, çocukluğumun ilk yıllarını geçirdiğim doğduğum kent Erzincan'a da uğrayıverseydi trenimiz...

    Samsun'dan Elazığ'a yaptığımız yolculuk geldi aklıma. Öğrenciydik.(Yıl 1972 ya da 73 olabilir. Şubat tatiline gidiyorduk.)
    Bir arkadaşım ve Ankara'da okuyan erkek kardeşimle birlikte soğuk bir kış günü binmiştik trene. Her şey çok güzel giderken Sivas'ta kalakalmıştık. Tam on üç saat beklemiştik trenin içinde. Ailelerimize hediye olarak aldığımız tüm yiyecekleri(okulun yanındaki bisküvi fabrikasından aldığımız bisküviler, fındık ezmesi aklımda kalanlar) bitirmiştik beklerken. Zorlu, ama güzel bir anı olarak kaldı geçmişin sayfalarında.
    Ben de rötarlı geldim sayfana, geç kaldım; ama kaçırmadım treni, yetiştim iyi ki...
    Teşekkür ediyorum tüm emeği geçenlere. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @aysema,
      Yetiştiniz Dilek Öğretmenim...:) Doğu Ekspresi son yolcularını beklemekteydi!.. rötarlı da olsa kalkışımız siz değerli yolcularımızı almadan hareket etmeyiz biz:)

      Doğu Ekspresinde ne güzel sizin de anılarınız varmış!..rötarlı kalkışlar, ayrılıklar zor geldiğinden midir acaba!.. biz bilseydik Doğu Eksp.nin akıbetini Kars'a kadar gider - döner Erzincan'da mola verir ve Kemah'ta öyle inerdik!.. nerden bilelim!..ama yine de iyi ki gerçekleştirmişiz diyoruz şimdi istesek de yok artık!..

      Şimdi bu tren de ne güzel siz de varsınız...hepbirlikteyiz, yolculuğumuz çok renkli geçecek...:))) Biz teşekkür ederiz katkı veren değerli yorumunuz ve düşünceleriniz için Dilek Öğretmenim ...sevgiler ve esenlikler dileriz...

      Sil