13 Kasım 2012 Salı

Türk Sineması'nın 98. Yaş gününü Türvak'ta kutlamak istemez misiniz!

 


14 KASIM TÜRK SİNEMASI GÜNÜ’NDE
TÜRVAK’TA
“DÜĞÜN, GELİN, DİYET”…

TÜRVAK Sinema Müzesi, Türk sinemasının 98. yaş gününde sinemaseverleri Lütfi Ö. Akad’ın unutulmaz “Düğün / Gelin / Diyet” üçlemesiyle buluşturuyor.

Geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da yitirdiğimiz Lütfi Ö. Akad’ın anısına, usta yönetmenin bir göç üçlemesi olarak Türk sinema tarihinde yerini alan “Düğün”, “Gelin” ve “Diyet” filmleri 14 Kasım Türk Sineması Günü’nde, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi Ali Efendi Sinema Salonu’nda gösterilecek.

Sinemamızın 98. yaşının kutlanacağı 14 Kasım 2012 Çarşamba günü, Müze girişi ve film gösterimleri tüm sinemaseverlere ücretsiz olacak.
 
Sinema gününü Türvak'ta Lütfi Ö. Akad’ın unutulmaz filmi “Düğün / Gelin / Diyet” üçlemesi ile izleyebilir ve ayrıca Türvak Sinema ve Tiyatro Müzesini doyasıya gezebilirsiniz... 
 
Program için devamına bkz.
 


14 KASIM TÜRK SİNEMASI GÜNÜ:
İstanbul Sultanisi’ni bitirdikten sonra yüksek eğitimini Dar-ül Fünun’da tamamlayan Fuat Uzkınay, Türkiye’de sinemayı halka ilk tanıtan Weinberg’den aldığı derslerle sinemaya girer. 14 Kasım 1914’te çektiği Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin yıkılış filmi, Türk sinemasının başlangıcı kabul edilir.
PROGRAM:
Tarih:14 Kasım 2012, Çarşamba
Yer:TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi Ali Efendi Sinema Salonu
Saat:15:00 / “DÜĞÜN” (1973)
 
 
Yönetmen: Lütfi Ö. Akad
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Ahmet Mekin, Hülya Şengül, Kamuran Usluer, Erol Günaydın, İlknur Yağız, Turgut Boralı, Altan Günbay
Konu: Urfa'dan İstanbul'a göç eden bir ailenin büyük kentte tutunabilmek için verdiği hayat mücadelesi
Ödüller: 11. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Film; En İyi Yönetmen
Saat:17:00 / “GELİN” (1973)
 
 
Yönetmen: Lütfi Ö. Akad
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Kahraman Kral, AliŞen, Kamuran Usluer, Aliye Rona, Nazan Adalı, Seden Kızıltunç
Konu: Daha iyi yaşam koşulları için Yozgat’tanİstanbul'a gelen kalabalık bir ailenin ve genç bir annenin dramı
Ödüller: 5. Adana Altın Koza Film Festivali – Enİyi Film; Enİyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Nazan Adalı); En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kamuran Usluer)
Saat:19:00 / “DİYET” (1974)
 
 
Yönetmen: Lütfi Ö. Akad
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Hakan Balamir, Erol Taş, Erol Günaydın
Konu: Afyon’dan İstanbul’a göç etmiş Hasan ve Almanya’ya giden kocası tarafından terk edilmiş Hacer’in, işçi-işveren eksenindeki mücadelesi
Ödüller: 12. Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Kadın Oyuncu (Hülya Koçyiğit); En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Erol Taş)

 
TÜRVAK SİNEMA-TİYATRO MÜZESİ ve SANAT KİTAPLIĞI
ALİ EFENDİ SİNEMA SALONU
Yeniçarşı Caddesi, No.24
Galatasaray Meydanı, Beyoğlu

7 yorum:

  1. Tanıtım ve yol göstermen için sonsuz teşekkürler Esin'im.. Bir aksilik olmazsa... kulakların çok çınlayacak sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @hasret senfonileri
      Ben teşekkür ederim Gülsen Hoca'm...Kulaklarımı yokladım durdum!! ?? :))

      Sil
  2. Ne hoş bir etkinlik. Katılamayacağım o ayrı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Sezer,
      Benzer süreçleri yaşadığımız için, sizi çok iyi anlıyorum!..Bizde de halâ eksiklikler bitmedi. Turvak'ın yıl içinde daha pek çok etkinlikleri oluyor.Onlara yetişebiliriz...Şimdiden güle güle oturun yeni evinizde.)

      Sil
  3. Öncelikle, geçen sene 19 Kasım'da kaybettiğimiz büyük sinema ve tiyatro yönetmenimiz Ömer Lütfi Akad'a tanrıdan rahmet diliyorum. Halk efsane ve ezgilerini sinema ve denemeler ile ölümsüzleştiren, bunları bize sunan; Altın Portakal & Devlet Kültür Büyük Ödülleri sahibi yönetmenimizi bize TÜRVAK etkinliği ile hatırlattığınız için de size teşekkür ederim Esin hanım. Onlarca birbirinden güzel yapım içinde "Vurun Kahpeye" klasiğini unutmamız mümkün mü... Keşke İstanbul'da bulunup, bu güzel filmlerini izleseydim.

    14 Kasım olarak bugün, sinemamızın 98. yaşını kutluyor!, nice yöresel masal ve ezgilerimizin evrensel boyutlarda -yeni ve çağdaş yönetmenlerce üretilerek, Türk ve dünya sinemasına sunulmasını diliyor... bu anımsatma için size bir kez daha teşekkür ediyorum.

    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      İstanbul Türkiye'nin kalbi adeta! Her tür sanatsal etkinliklerin merkezindeyiz evet ama inanın bizlerde istediğimiz her etkinliğe katılamıyoruz!.Bazen burnumuzun ucundaki etkinlikleri kaçırdığımız yada geç haberdar olduğumuz çok oluyor. Türk Sinemasının başarılı yönetmeni Ömer Lütfi Akad'ın iz bırakan nice filmleri vardır.
      Ve henüz televizyonların olmadığı yıllarda, Beyaz Perde'den izlediğimiz filmlerin ve 'Türk Sineması''nın yeri bizler için çok başkadır. TÜRVAK'ın Sinema'nın 98. yılını kutlarken Ömer Lütfi Akad'ı anması bu anlamda çok manidar! Sinemaya ilgi duyanlara TÜRVAK'ın bu etkinliğini duyurmak istedim..Ben teşekkür ederim..

      Esenlikler dilerim...

      Sil
  4. Sevgili Esin; blogumda Gülsen Hoca’dan, yorumunuza cevap var.

    Sevgiler

    YanıtlaSil