3 Aralık 2013 Salı

Ana Tzarev ve "Baharın Şarkısı"

 
Hırvat sanatçı Ana Tzarev’in İstanbul’daki ikinci kişisel sergisi 13 Kasım’da Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.   Çiçeklere bağlılığıyla tanınan sanatçının “Baharın Şarkısı” adlı sergisini bu haftasonu görme fırsatım oldu.
Tabloları Avrupa’dan Avustralya’ya kadar birçok koleksiyonerin duvarını süsleyen ve çalışma tarzı post-empresyonist ve modernist ustaların çalışmalarıyla karşılaştırılan Hırvat sanatçı Ana Tzarev'in en büyük tutkusu olan çiçekleri göz kamaştırıcı canlılıkta ve enerjik formlarda bir araya getirmiş olmasıdır. 
 
 
Tzarev’in “Baharın Şarkısı” adlı sergisinde 2010 - 2013 yılları arasında yapmış olduğu  44 yağlı boya tablodan oluşuyor.

 
Ana Tzarev hayata ve çiçeklere dair  çok güzel mesajlarda veriyor.
 
"Sanat insanî ufuklarımızı genişletir ve  duygularımızı harekete geçirir."  - "Art expands our human horizons and awakens our emotions." Ana Tzarev



Tzarev İstanbul’a ikinci kez geliyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: “Doğasever ve sanat ve tasarım mirasında çiçeklerin güzel suretlerinin özel bir yeri olan İstanbul’a resimlerimi getirmek büyük bir şereftir. Baharın Şarkısı sergisini göstermekten ve kültürler arasında yaratılan böylesine önemli ilişkilere katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
 
 
 *****
 

Serginin küratörlüğünü ise aynı zamanda The Ana Tzarev Gallery’nin direktörü olan Simone DiLaura üstlenmiş. DiLaura’ya göre Tzarev’in canlı ve enerjiyle dolu bu resimleri baharın bereketini ve hayatın güzelliğini hatırlatıyor.
 
Gerek teknik gerekse kullandığı imajlar bakımından klasik sanatın yeniden keşfedilmesinde gösterdiği çabayla uluslararası övgüler alan Tzarev, kat kat yağlı boyalar attığı tablolarında dokunsal ve şaşırtıcı derecede hareketli, coşkun görüntüler yaratıyor.
 
"[Çiçekler] yaşamın özünü öyle güzel yansıtıyorlar ki... Onları olabildiğince dürüstçe resmetmeye çalışıyor ve bana verdikleri ilhamı başkalarına da vermeleri umuduyla, onları bütün dünyayla paylaşıyorum."  

 " [Flowers] capture so much of what life is... I paint them as honestly as I can, and share them with the world in the hope they inspire others as much as they inspire me." Ana Tzarev


Tzarev’in şenlikli ve çekici bu tabloları Londra’daki Saatchi Gallery, St Petersburg’taki Rus Müzesi, Roma’da İtalyan Milli Müzesi ve Çin’deki Pekin Today Art Museum’da sergilenmiş ve dünyada pek çok önemli koleksiyonerin duvarını süslemekteymiş.
 
***** 
 
 

"Çiçekler, birlikteliğin, umudun ve anıların güçlü, derin simgeleridir. Sevinci, yaşamı ve renkleri yansıtırlar... Öylesine bir derinliğe sahiptirler ki, hem çocuklara, hem de yetişkinlere seslenmeyi başarırlar." 

"Flowers are profound, powerful symbols of unity, hope, and remembrance. They exude joy, life and colour... their depth is such that they speak to children as well as adults." Ana Tzarev


 
*****
  
 
 *****
 
 
*****
 
Ana Tzarev’in 13 Kasımda başlayan “Baharın Şarkısı” adlı resim sergisi (yarın) 3 Aralık’ta son bulacak. Resim Sanatı’na ilgi duyanların Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde sergilenen “Baharın Şarkısı” sergisini görebilme fırsatını son günde siz de yakalayabilirsiniz!..

Sanatseverlerin dikkatine..




Esin Bozdemir






 Görseller: izler ve yansımalar* Ana Tzarev Twitter 
* Ana Tzarev Web Site 

10 yorum:

  1. @sezer eser perker
    Gözden kaçırmışım, Taksim'e gider gelirim oysa:( - Ana Tzarev ve "Baharın Şarkısı" Sergisi


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Not: Sevgili sezer, sayfayı düzenlerken mesajın uçtu.. bu yüzden yeni yayına kopyaladım yorumunu
      -----

      @ sezer eser perker,

      Farklı bir çalışma, kat kat boyalarla üç boyutlu dokular oluşturmuş, canlı renkler ve formlarla güzel bir sergiydi. Ayrıca salonda bir başka sanatçının daha sergisi vardı.. Ressam: Milijada Barada'nın "Bırakın Ruh Sırrı Yönetsin" isimli sergide çok ilginçti. Natürmort, portreler, deniz manzaraları duygusal derinlikte resmedilmiş..

      Sil
  2. Kaçırdığımız sergiyi anlattığınız için teşekkürler. Keşke İstanbulda olsaydım şimdi :(
    http://hayatkitapligim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Aynur Aslanova,
      Hoşgeldiniz bloğuma Aynur Hanım..
      Haklısınız İstanbul kültürel etkinliklerin merkezi..Bir de trafik keşmekeşi olmasa..daha fazla etkinlik takip ediyor olurduk..ama yine de takip etmeye çalışıyoruz. Limitim dolduğu için yeni blokları içeriden izliyorum bilginiz olsun..Esenlikler...

      Sil
  3. Gidemeyeceğim bir sergiyi sayenizde gördüm,teşekkürler Esmir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Nehire,
      Ben teşekkür ederim Nehirecim..Sevgiler...

      Sil
  4. Ben de görmüş kadar oldum.
    Tzarev'in çalışmaları sıra dışı. Bahar ve bahar şarkıları çağrışımları yapıyor.
    İnsanın içi açılıyor diyebiliriz. Kendisi de çok şirin :)
    Teşekkürler Esinciğim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Kesinlikle hissettiklerin doğru.. cıvıl cıvıl renkler, coşku ve enerji akmış adeta tuallerine Tzarev'in. Kendisini göremesek de fotoğraflardaki görüntüsü ve tuallere yansıyan renkleriyle sıcacık ve şirin bir hali var bu tatlı kadının...Sinerjisi yüksek bir sanatçı.. Başarıları daim olsun ve yaşını başını almış insanlara da örnek olsun bu dinamizm..Ben teşekkür ederim.. Sevgiler..

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için asıl ben teşekkür ederim. Ben de bu vesileyle sizin blogunuzu takibime aldım. Sanat yazılarınız oldukça faydalı. Keyifli çalışmalar dilerim. İyi haftalar...

      Sil