4 Şubat 2014 Salı

EMITT 2014 Turizm Fuarından izler ve yansımalar

30 Ocak-2 Şubat 2014 tarihleri arasında TÜYAP’ ta 18.si düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT yine bu yılda oldukça renkliydi.
Bizim için önemli bir fuardır Emitt.  Kaçırmamaya özen gösterdiğimiz fuarın tarihini çok önceden not alır, Fuar haftası plan ve programlarımızı erteler ve ne mesafe ne de trafik demeden erkenden çıkarız yollara. Onlar, beldelerini, ürünlerini tanıtmak için uzun ince yolları aşıp gelirken ve  en ince ayrıntısına kadar hazırlanırlarken.. bu emeğe, misafirperverliğe ve bu hoş karşılamaya icabet etmeden olmaz elbette.. Hele ki bizim gibi araştırmaya meraklı ve farklı kültürlere ilgili duyan gezginci ruhlar için Emitt Fuarı adeta bir hazine değerindedir. O kadar çok kaynakla, materyalle, kitap ve broşürle ve aklınıza gelmeyecek kadar çok özel çalışma ile karşılaşıyorsunuz ki,  bu yüzden bazı müdavimleri bavulla dolaşırken görmek olağandır Emitt te.
 
2014 yılında çok daha geniş katılımla yeni bir rekora imza atan EMITT Fuarı’na 2013 yılında dünyanın 67 ülkesi ve Türkiye’nin 150 şehir ve turizm beldesinden katılım gerçekleşmişti.
 
(2013 EMITT ‘te katılan ülkeler;  Abu Dhabi, Adigeya, Almanya, Arjantin, Azerbaycan, Bulgaristan, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Dubai, Dominik Cumhuriyeti, Dubrovnic, Ekvator, Endonezya,  Ermenistan, Fas, Filistin, Fransa,  Güney Afrika, Hindistan, İngiltere, Italya, Japonya, Kazakistan, Karaddağ, Kenya, Kırım, Kosova, Kore, Küba, Lübnan,  KKTC, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Meksika, Moldovya, Maldivler, Mısır, Rusya Federasyonu,  acentalar ve oteller, Özbekistan, Pattaya- Tayland, Peru Senegal, Seychell adaları, Singapur, Slovenya, Sudan, Tanzanya, Tataristan RF, Tanzanya, Tayland, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Vietnam, , Yunanistan,  vs.)
Dünyanın 5′inci büyük turizm fuarı konumuna ulaşan EMITT, katılımcı yelpazesini bu yıl daha da arttırmış. EMITT 2014 ‘te yeni katılımcı ülkeler içinde; Şeyseller, Kamboçya, Moğolistan, Bosna Hersek, Mauritius ve Hırvatistanda vardı. Bu yüzden fuar alanı biraz daha genişletilmiş.
Dünyada ve Türkiye’de turizmde öne çıkmak isteyen beldeler, kalkınma ajansları, turizm firmaları ve sektör profesyonelleri ile fuar renkli mi renkli görüntülere sahne olmuş. Yabancı katılımcıların büyük ilgi gösterdiği fuarda, bu yıl yabancı standların aralarına Türk standları da yerleştirilmiş, böylece homojen bir dağılım olmuş.
Her standın önünde ayrı bir cümbüş vardı.
Yemen Halk Dansları topluluğu bu yılda dikkat çekiciydi. Bazı ülkeler varlıklarını hemen hissettiriyorlar. Yemen’ de onlardan biri. Kimi ülke standları daha bir sakin iken kimi standlar çok daha aktif  ve dinamikti.

Foça ve Bergama Standları..
Özellikle Unesco Dünya Miras Listesine girmeye aday olan Bergama'nın tanıtımı oldukça önemli..
11 ve 12 No’lu Salonlar Emitt Fuarı’nın en renkli, en dinamik ve en coşkulu salonları idi. Öyle ki bu salonlar görsel olarak da çok iyi hazırlanmışlardı.
Renkli bir yelpaze Anadolu. Ana yurdumuz kibela gibi açınca kollarını; sazıyla, sesiyle, diliyle kucaklıyor misafirlerini.  
Güneş doğudan yükseliyor alabildiğine…
Davullar, zurnalar eşliğinde halaylar çekilip, yöresel yiyeceklerin tanıtımı ve lezzet duraklarıyla, el emeği göz nuru eserleriyle, sıcak ve samimi insanlarıyla, Emitt'te Anadolu rüzgarları esiyordu...
Diğer yandan Tanzanyalılar etnik halk danslarını yapıyorlar. Mısırlılar, Yugoslavlar, Avrupa, Asya, Uzak Doğu, Afrikalılar… tek bir çatı altında ve hepsi Emitt Fuarı’nda.
Emitt Fuarında olmak;  kuzeyi güneyi, doğusu batısı ile cennet vatanımız, komşularımızı ve uzaktaki yakın ülkeleri buluştururken; Anadolu’yu gezmiş kadar olmanın yanı sıra, dostluk ve kardeşlik duygularının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor tüm katılımcı ve ziyaretçilere.
Esin Bozdemir


Fotoğraflar: izler ve yansımalar

6 yorum:

  1. Gıpta edilesi bir seyyah aşkıyla, adeta nakış gibi hazırladığın görseller eşliğinde yoğun emek verilmiş bu harika tanıtım için teşekkürler sevgili Esinciğim..
    Bende uyandırdığı ilk his; dünyanın her köşesinde insanların böyle sevgiyle, kardeşlikle, barışla kaynaşabilmelerini istemek. Çok mu zor sanki böyle bir şey?
    Neden insanlar ve ülkeler gerilim içinde? Neden bazılarının gözünü iktidar hırsı, savaş, diktatörlük gibi insanlığa yakışmayan binbir çeşit hırs bürüyor ve dünya yaşanılmaz, umutsuz bir yer haline getiriliyor?
    Sorular, sorular..bitmiyor..
    Oysa ihtiyacımız olan yalnızca huzur ve mutluluk... Barış ve sevgi...

    Ellerine, emeğine sağlık. Harcadığın uzun vakit için teşekkürler..
    Huzurlu bir hafta diliyorum, sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Gerçekten öyle sevgili Zeugmacığım..
      Tek istediğimiz huzur ve mutluluk, barış ve sevgi ortamı.
      Bu güzelim dünyayı cennete de cehenneme de dönüştüren hep insan.

      Değerli yorumun için ben teşekkür ederim..
      Ben de sana güzel bir hafta dilerim,
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. Bana, 2013 İzmir Kültür Şöleni'ni bir an hatırlattı. Afrikalılar epey eğlencelilerdi. Kara Afrika, bahtı kara da olsa eğlenmesini biliyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Bana, 2013 İzmir Kültür Şöleni'ni bir an hatırlattı. Afrikalılar epey eğlencelilerdi. Kara Afrika, bahtı kara da olsa eğlenmesini biliyor. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahçe perim,
      İzmir Kültür Şöleni'ni görmedim ama tahmin edebiliyorum. EMITT çok renkli bir etkinlik gerçekten. Kültür şölenleri şehirleri, ülkeleri daha doğrusu tüm sınırları ortadan kaldıran ve birbirine kaynaştırıcı bir misyona da sahip. Kara Afrika'lılar dediğiniz gibi eğlenceli bir millet. Sevgilerimle..

      Sil
  4. @ali zafer sapci,
    Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil