16 Mart 2014 Pazar

ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ


Doğası, kültürel mirası, tarihi ve antik çağ efsaneleriyle, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan boğazı ve adalarıyla ve yedi düvele meydan okuyarak, düşmanın bozguna uğratıldığı toprakları, Gelibolu Yarımadası ile büyük zaferin ev sahibi olan Çanakkale Kenti; sahip olduğu bu eşsiz vizyonu ile görülmeğe, araştırılıp anlaşılmaya ve korunmaya değer bir kenttir.

Hemen her yıl, yaz sonu gerçekleştirdiğimiz gezilerimizde biz, mutlaka Çanakkale’de konaklamalı olarak 1-2 gün kalır, Gelibolu yarımadasına uğrar ve aziz şehitlerimize birer Fatiha okumadan ayrılmayız Kentten. Yarımadada dolaşırken, bastığımız her yerde şehitlerimizin ayak izlerini ve o büyük inançla verdikleri amansız mücadeleyi zerreciklerimize kadar hissederiz.
Bu güzelim kent bizi bir başka etkiler. Çünkü biliriz ki, özgürce yaşadığımız bu kutsal topraklardaki varlığımızı,  Çanakkale’de destan yazan ve bu uğurda şehit düşen on binlerce fedakar insana borçluyuzdur biz. Bu bilincin ve bu sorumluluğun asla unutulmaması gerektiğine olan inancımızla, okuduğumuz sayısız kitap ve izlediğimiz filmler  kadar asıl bu destanın yaşandığı topraklarda, tarihi yerinde görerek yaşamanın çok daha farklı bir etkisi olduğunu ve bu uğurda savaşan tüm askerlerimizi, şehit ve gazilerimizi... asla unutmamamız gerektiğini yine yeniden ve derinden düşünür, hissederiz...  


Yine bu yıl da, her zaman konaklamaktan memnun kaldığımız ve limana oldukça yakın olan tesiste 2 gün kalıp, eksik kaldığını düşündüğümüz yerleri telafi etmek amacı ile gündüz Çanakkale merkezinde ve Gelibolu Yarımadası'nda, akşamları da deniz kenarındaki kafelerde oturup günün yorgunluğunu boğazın serin sularına bakarak geçirdik.
İşte o gezilecekler listemizde 'eksik kalanlar 'arasında, her defasında kapalı olduğu için gidip göremediğimiz, Çanakkale limanının yanı başında kıyı şeridinde yer alan Deniz Müzesi vardı. Sabah erkenden kalkar kalkmaz ilk işimiz Deniz Müzesi'ne gitmek oldu. P.tesi ve Perşembe günleri kapalı olan müzeye, aynı akıbetle karşılaşmamak adına günleri karıştırmamaya özellikle itina ettik.

 Deniz Müzesi Gelibolu Savaş alanlarını gezmeden önce ziyaret edilmesi gereken kentin en prestijli mekânlarından biridir.

Birinci sınıf askeri bir müze olan Deniz Müzesi geniş bir alana yayılmış farklı sergileme mekânlarına sahip. Deniz Müzesi'nde üç farklı mekanda sergileme yapılmakta.

Bunlar; *Müze Binası, *Nusrat Mayın Gemisi ve *Çimenlik Kalesidir.

Girişin sağında yer alan deniz kenarındaki iki katlı
müze binasına giriyoruz önce.


Binanın alt katında, Çanakkale Savaşlarını anlatan
bilgi panoları ve objeleri bulunuyor.


Üst katında ise savaş sırasında Çanakkale'de Yedek Subay olarak bulunan Ressam Mehmet Ali Laga'nın 'Çanakkale' konulu karakalem resimlerinden oluşan çok özgün bir koleksiyon sergilenmekte....
 


Diğer bir sergileme mekânı ise Savaşın kaderini değiştiren Nusrat Mayın Gemisi'nin birebir maketi olan gemide yapılmakta.  Burada dijital bir gösteri yanında savaşa ait orijinal yazılı belgelerde yer alıyor.

Müze Binasındaki gezimizi tamamladıktan sonra, hemen müze binasının karşısında yer alan Nusrat Mayın Gemisini gezmeye geliyor sıra.

Esin Bozdemir

Fotoğraflar: izler ve yansımalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder