7 Mayıs 2014 Çarşamba

Görmeyenlerin dünyasına bir ışık da sen yak!

 'İmza: Ben'
 
İlk kez  İmza: Kızın ile duyduk onları. Hayatlarındaki ilk erkek olan babalarına yazmışlardı mektuplarını. Sonra ‘İmza: Karın’ ile eşlerine, sevgililerine, beyaz atlı prenslere  ve diğer erkeklere, içlerini dökmüşlerdi..  Onlar değişik sosyokültürel yapıdaki kadınlarımızdı.

Her projede aralarında değerli blog dostlarımızın da bulunduğunu bilmek blog yazarı olarak beni de son derece hoşnut ediyordu. Çünkü blog dostlarımızla uzunca bir birlikteliği ve hatta pek çok defalar reel yaşamlarımızda dahi dillendirmekten kaçındığımız düşünceleri, duyguları paylaşmaktaydık.  Bu dostlarla yolculuğumuz artık sanal olmaktan öteye taşınmıştır diyebilirim. Ve her geçen gün blog yazarlarımızdan yeni bir kitap haberi almak ise  ayrı bir güzellik...
Demem o ki, ben özellikle bu mektuplarda blog dostlarımın neler söylediklerini merak etmekte idim.  Kimi medyadan aşina olduğumuz, kimi sanat ve siyaset camiasında adından sıklıkla söz edilen ünlü şahsiyetlerin mektupları da önemliydi elbette. Çünkü ortak paydada buluşan kadınlarımızın seslenişleriydi tüm mektuplar.  Ama sosyal proje kapsamında  değerlendirdiğimde ' İmza:Ben' kitabının değeri  çok daha başkaydı benim için.
Ve kadınlarımızın  ardı ardına çıkardıkları kitap serisine ‘İmza: Ben’ ile son noktayı koyduklarını öğrendik. Üstelik 154 kadının geçmişi ve geleceğiyle hesaplaştıkları mektupları konu alan 'İmza: Ben'  kitabının gelirinin; Türkiye Görme Özürlüler Kütüphanesi’ne bağışlanacak olması çok anlamlıydı ve bu kitabı almak benim için farz olmuştu artık...
 
‘İmza:Ben’ kitabını, kitapevlerine dağıtımın yapıldığı haberini aldığım tarihten bu yana, baktığım kitapevlerinin hiç birinde ne yazık ki kitabı bulamamıştım. Pek çok kitapevinde 'kitap kalmadı' sözü bir yandan da hoşuma gidiyordu doğrusu. Demek ki kitaba talep fazla idi. En sonunda internet üzerinden sipariş verdim ve birkaç gün içinde 2. Baskısı ile ‘ İmza: Ben’ i elime aldım.
Her 3 kitabın oluşumunda ve son derece başarılı bulduğum PR çalışmalarında  (reklam-pazarlama- satış vb.) bu projeyi hayata geçirenler olarak kitabın kapağında; Banu Özkan Tozluyurt ve Esra Aylin Akalın isimleri var. Kitabın başında Banu Özkan Tozluyurt ve Esra Aylin Akalın diyorlar ki;
İkiydik, üç olduk.
Onduk, yüz olduk.
Katlanarak çoğaldık, kocaman bir güç olduk. Birlikten kuvvet doğar atasözünün canlı kanıtı, biz yüzün üstünde kadın, duygularımızı damıtıp her birimiz birer mektup olduk. Her mektupla şifalandık, şifalandırdık.
 
Minnetimizi dillendirirken ya da kuytumuzda biriken acıları akıtmaya çalışırken başka yaralara da merhem olalım dedik; kitapların gelirini bizden daha az şanslı olanlara hediye ettik.

İmza: Kızın
’da “ilk erkeğe” seslendik. Teşekkür ettik ya da “Neredeydin?” dedik. Erkenden göçüp gidenlerin arkasından gözyaşı dökerken, gölgesini bile hissedemediğimize “Kulağıma küpe olacak bir sözünüz bile gelmiyor” diye hesap sorduk.
İmza: Karın’da sözümüz “o adama”ydı. “Ruh eşim” deyip aşkla dolu olandan “Mezarına gelip bu mektubu okuyacağım” deyip nefretini kusana kadar geniş bir yelpazede yazıp, söyledik.


Şimdi noktayı İmza: Ben diye imzalayarak koyuyoruz. Kime, ne diyeceğimiz varsa onu diyerek. Bu kitapta sevgi bulacaksınız. Bu kitapta öfke bulacaksınız. Bu kitapta çok yakından tanıdığınız kişilere farklı bir açıdan bakacaksınız. Bu kitapta şükür, azim, korku bulacaksınız. Bu kitapta hayatın ta kendisini bulacaksınız. Bir de bir kez daha kadının gücünü bulacaksınız.”
 
Mektuplar bu projede yer alan kadınlarımızın isimlerine göre alfabetik bir düzenlemede yer almış. Tabi ki ben, önceliğimi değerli blog dostlarıma ayırdım.. J  Onlar mektuplarını bakın kimlere yazmış...


"HASRETİM DATÇA'DA"

'Gökçedeniz'
Arzu Baydur Sarıyer
En yakın dostum Aynur'a...'  
"GEÇMİŞTEN GELECEĞE SELAM OLSUN"
 
'Hayat cesurları ve pozitifleri sever'
Güngör Ekinci Sağlık
 
Zamana
 
"İKİ MEÇHUL YOL ARKADAŞIMA"

‘İnsan olmak’ 
Asuman Yelen
 
Belirsiz iki kişiye...
 
 
"AYNI ŞEY...AYNI ŞEY..."
 
'Yaşamın Kıyısında'
Nur Aksu


Nezahat Akın / Annem
 
 
"NEVBAHAR"
 
'Nevbahar
Şirin Tekin
 
Nevbahar (kızım) 
 
 
Ve daha pek çok tanıdık blog yazarının mektubu vardı. ('Buğday  Tanesi' ' Lalenin Bahçesi' blog yazarları..vb. bunlar ilk aklıma gelenler. ) Yani listem bir hayli kalabalıktı..
 
Destek Yayınları tarafından çıkarılan “İmza: Ben” kitabında ayrıca medyadan aşina olduğumuz simalar, sanat ve iş hayatının içinden  tanıdığımız isimler de vardı. Canan Tan, Cemre Birand, Çiçek Dilligil, Derya Baykal, Ece Vahapoğlu, Esra Harmanda, Nazlıcan Özkan, Sevinç Erbulak, Şafak Pavey, Yonca Tokbaş gibi...
Blog dostlarımın mektuplarını okurken her birinin hayat serüveni içinde ve yaşamış oldukları olaylarda, düşüncelerde, duygularda ben de zaman zaman kendilerine eşlik ettim ve birlikte yol aldım..
Kimi mektuplar baştan sona birer hayat manifestosu gibiydi. Hayata dair öylesine özlü sözler sarf etmişti ki kadınlarımız, içlerinde altını çizdiğim cümleler de oldu. Kadınların söyleyecek sözleri elbette bitmeyecektir.  Her bir mektup kim bilir belki de ileride doğacak olan ilk deneme – öykü – şiir vb. kitapların da birer habercisi olabilir! hele ki geri dönüşümü sosyal yaşama destek olmak gibi bir paydada buluşacaksa çok daha anlamlı olacaktır… Ben ise hem bir kadın, hem de bir blog yazarı olarak siz blog dostlarımın imzasını taşıyacak olan kitaplarınız ile son derece onur duyacağım bilesiniz. J   
Sosyal projeye dönüşen ve kolektif bir çalışmanın ürünü olan;  ‘İmza: Ben’  kadın dayanışmasının da güzel bir örneğidir.  Bu projede yer alan ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…
Yaşama bir de kadın gözünden bakmak ve kadınlarımızın yüreğinden geçenleri anlamak isteyenlere “İmza: Ben” eşsiz bir fırsat sunuyor.  Geliri Türkiye Görme Özürlüler Kütüphanesi’ne (TÜRGÖK) bağışlanacak olan kitabın ayrıca sesli kitap versiyonu da görme engelliler için TÜRGÖK tarafından oluşturulmuş.
 
Haydi şimdi sıra sizde!

 
 
 
 
 

16 yorum:

  1. Çok merak ediyorum "imza ben" i. Henüz alamadım ama :( Kitabın gelirinin TÜRGÖK'e bağışlanıyor olması ayrıca anlamlı. Ve ben de gurur duyuyorum kitapta yazıları bulunan değerli blog dostlarımla :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Çınar,
      Çok anlamlı bir proje bu. Hele ki aralarında değerli blog dostlarımızın da olması
      çok güzel ve gurur verici.. (Kitaba en kolay ve çabuk ulaşım int.üzerinden Çınar'cım..)
      Sevgiler...

      Sil
  2. Bu nasıl bir incelik, ne güzel bir dostluk, ne zarif bir sunumdur böyle...
    Hep mükemmelliği keyifle izlediğim bu dolu dolu blogda, içinde benim de duygularımın bulunduğu bir kitabı görmek
    ve senin her türlü olumsuz duygudan arınmış, günümüzde örneğine pek sık rastlamadığınız, bu içten ve özenli takdimin
    öylesine değerli ki...
    Güzel yüreğine, ince ruruna sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Asuman Yelen,
      Böyle bir projede yer almanız bizler için de son derece onur verici. Severek ve gönülden hazırladım bu post. u.
      Ayrıca bloğunuzdaki akıcı bir üslupla yazdığınız yazılarınızı hele ki anı ve deneme türündeki yazılarını hep ilgi ve beğeni ile okumaktayım. Ve 'mektubunuz' diğer dostlarımızın 'mektupları' gibi çok anlamlıydı. Ben teşekkür ederim..

      Sil
  3. Bir kitabın gelirinin böylesine güzel anlamlı bir yere gidecek olması insanı heyecanlandırıyor. Dilerim böyle projeler artmaya devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Hamiyet Akan,
      Kadınlarımızın güzel bir dayanışma örneği ve anlamlı bir sosyal proje örneği.
      Temennilerinize yürekten katılıyorum...

      Sil
  4. Bu kadar kapsamlı okuyunca bu prejenin içinde olmak beni daha heyecanlandırdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Yaşamın kıyısında,
      Örnek bir kadın dayanışması bu:)
      Ve pozitif bir sinerjidir .)

      Sil
  5. Daha bitmemişti, kayda girdi :)
    Çok çok teşekkür ederiz Esincim, çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş, içinde benim olduğum için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın canım, senin bizi onure etmen duygulandırdı. Yüreğine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Yaşamın kıyısında,
      :) Siz değerli dostlarımın yürek seslerinizle konuşup yazdıklarınızı biliyorum ben...
      diliniz, kaleminiz, yüreğiniz bir..Ben teşekkür ederim sizlere, bu anlamlı projede yer aldığınız için..
      Faydaya dönüşecek daha nice güzel projeler, etkinlikler dilerim...

      Sil
  6. Esin 'ciğimmmmmm seni çok seviyorum ,çok teşekkürler...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,


      Asıl ben teşekkür ederim Arzu Öğretmenim..
      Ben de sizleri seviyorum.. Temennim;
      Bu anlamlı projenin katılımı ve ışığı bol...
      geleceğimiz ise aydınlık olsun..
      Sevgilerimle...

      Sil
  7. Blog dostlarımızın kültür ve yardım amaçlı etkinliğini en başından beri takip ettim ve gurur duydum. Size de tanıtıcı katkılarınızdan
    dolayı teşekkür ediyor, mutlu bir hafta sonu diliyorum.

    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Değerli blog dostlarımızın başarıları bizleri de sevindiriyor, onurlandıryor...
      Yaşasın blog kardeşliği.)
      Ben de size ve ailenize güzel bir haftasonu diliyorum..
      Esenlikle...

      Sil
  8. Ne kadar güzel ve ne anlamlı bir tanıtım bu böyle Esinciğim.
    Bu kitap için senin de en az diğer kalemler kadar katkın olmuş.
    Birlikten kuvvet doğar.
    Umarım bu anlamlı sosyal proje hedeflendiği şekilde sonuçlar alır..

    Emeğin için teşekkür ediyor, güzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Teşekkür ederim Zeugma'cığım..Önemli bir sosyal projede
      küçücük bir ışık dahi olabilmek mutlu eder bizi.. (Özellikle kitabın sesli CD'si
      ne kadar makbule geçecektir göremeyen insanlarımıza.. ) Dediğin gibi birlikten kuvvet doğar..

      Ben de sana güzel bir haftasonu diliyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil