19 Ekim 2014 Pazar

Dünyanın gözü Mars’tan teğet geçecek Kuyruklu yıldızda


Ülkemizin gündemi içeride ayrı komşularımızda ayrı hummalı iken, bugünlerde tüm dünyanın gözü Mars’ın çok yakınından geçecek olan Kuyruklu yıldızda. Anımsarsanız geçtiğimiz yıl da 28 Kasım 2013’de ISON kuyruklu yıldızı güneşe en yakın mesafeden geçmiş; ve o geçiş anlarını dakika dakika NASA canlı yayında tüm dünyaya yayınlamıştı.  Hatta bazı ülkelerden teleskopla dahi gökyüzündeki bu hareketlilik ve aydınlanma anları görülebilmişti. (Görsel buradan)

Ve Ison kuyruklu yıldızının güneşe yakın temasının ardından, üzerinden neredeyse bir yıl gibi bir zaman geçti, 2014 Ekim ayında, bu yıl da yine gökyüzünde şenlik var.. 

Bu defa bir başka kuyruklu yıldız Mars’ın yakınına kadar sokulacak!. Dünya bunu konuşuyor.. Bizim ise arap saçına dönmüş dertlerimizle başımız ağrıyor!..

NASA'nın Maven uzay aracı, birkaç gün önce Kızıl Gezegen'den ilk görüntülerini göndermişti. Yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından 21 Eylül'de Mars'ın yörüngesine giren Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution-Maven) robotik uzay aracı, Güneş'ten kopan ve uzayda dolaşan parçacıkların Mars'ta neden olduğu fırtınayı görüntülemişti.



NASA'nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rus Uzay Ajansı ve Hindistan Uzay Ajansı'nın da Mars yörüngesinde uzay araçları bulunuyor. Bizim mi?  Nerdeeeee bizim bir kedimiz bile yok bile yok!.. şöyle fırlatalım uzaya!.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinden (NASA), kuyruklu yıldızın Kızıl Gezegen'in 140 bin kilometre yakınından, saatte 202 bin 767 kilometre hızla geçeceğini açıkladı.

Milyon yılda bir görülen gök olayı, Mars yörüngesindeki uzay araçları tarafından izlenecek.  Küçük bir dağ büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın, Pazar günü (yarın, 19 Ekim Pazar 2014) de, Mars'ın son derece yakınından geçeceği bildirildi. Bu anları Gökbilimciler, teleskoplarla izlerken, tüm dünyaya Nasa üzerinden yayın yapılacak. bkz:  Nasa TV


görsel buradan

Bu tarihi anı yakından gözlemleyecek olmanın heyecanına siz de ortak olmak isterseniz eğer, öncelikle aşağıdaki ilk videoyu (TR alt yazı butonuna basıp) 

NASA | Observing Comet Siding Spring at Mars

ardından da 3HD solar sistem görüntülü bir şekilde  Mars’ın çok yakınından geçecek olan bu gökyüzü olayını izleyebilirsiniz. 



(Solar sistemin üzerine mausla tıklayınız.  Ve sol taraftaki Butonlara basarak alternatif seçimlerle muhteşem gökyüzündeki hareketlilikleri seyredebilirsiniz.) 



Esin Bozdemir

1 yorum:

  1. @ Bloglar Yarışıyor, Siz de Katılın

    Davetiniz için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil