11 Kasım 2014 Salı

Tüyap’ta kitap mevsimi ve sanat fuarından esintiler...


Tüyap kitap fuarına gitmek üzere, (bir önceki post.umda anlattığım gibi) trafiğe ve fuardaki izdihama takılmamak adına erkenden çıktık yollara.. Ve saat 10’da kapılarını ziyaretçilerine açan tüyap fuar salonunda, erken bulunmamızın avantajı ile henüz insan seline dönüşmeden sakince dolaşmamız çok iyi oldu. Çünkü her on dakika da bir giderek artan salon öğleden sonra yazarların katılımıyla da tıklım tıklım oluverdi bir anda. Özellikle yazarların olduğu stantlarda ilgi bir hayli fazla idi. Elbette tüm yazarların amacı kitaplarının çok daha geniş kitlelerce okunmasıdır. Bizde aldığımız kitapların bazılarını yazarlarına imzalatabilmiş olmanın heyecanını yaşadık.


*****


*****

*****

Bu yıl Onur Konuğu yakın komşumuz Macaristan. 

Nazım Hikmet’in şiirine referansla mottosunu “Bir Bahçeden Bir Bahçeye” olarak belirleyen Macaristan, Uluslararası Salon’da (1. Hol) yerini almış. Macar kültürünü tanıtmak amacıyla salona girdiğimizde Macar Müzik Grubu Cimbaliband’ın ezgileri eşliğinde salonu gezerken, stantlarda yer alan görseller ve yazılar ilginçti.


“Ama bilirim 
Gün olacak bilirim 
Senden bize, bizden sana, misafir gidilecek 
Bir bahçeden bir bahçeye geçer gibi. “ 

Nazım Hikmet ‘in ‘Macar Toprağı' Şiirinden...

Fuar, aralarında Modern Macar Edebiyatı’nın çok değerli yazarları Péter Esterházy, László Darvas, Dóra Csányi, Katalin Szegedi, Péter Zilahy, Tóth Krisztina, Spiró György, Mihály Hoppál, Timur Davletov, Fodor Pál, Dávid Géza ve Zsofia Mautner’ne ev sahipliği yapıyor.


Benim için bu yıl fuarın en ilginç bölümlerinden biri ise Sanata ayrılan salonlardı.

‘Türk Film Afişleri Sergisindeki afişler sinema tarihine bir yolculuk ve aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze Türkiye tarihine genel bir bakışta diyebiliriz. 

Afişlerin görselleri

1914’ten 2014’e 100 Yıl 100 Film

100 yıl sonra bugün!

14 Kasım 1914’ten günümüze… Fuat Bey tarafından kayda alınan 150 metrelik bir belgesel olan “Ayastefanos Rus Abidesi’nin Yıkılışı”, Türk Sinema tarihinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.


Bu 100 yıl boyunca çekilen binlerce film arasında; akademisyenler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından belirlenen  üç yüzün üzerinde filmin, halk oylamasıyla belirlenen Türk sinema tarihinin en iyi 100 filminin afişleri, bu sergide yeniden hayat bulmuş.


*****

Ve   7/8. Salon Resim, heykel, fotoğraf  ve özgün çalışmaların yer aldığı
çeşitli sanatsal gösterilerle oldukça renkliydi.



*****


*****


*****


*****


*****


*****


*****


*****

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen İstanbul Sanat Fuarı görülmeye değer. Henüz vaktiniz varken böylesine görkemli kitap ve sanat fuarını kaçırmayın derim..

Esin Bozdemir

10 yorum:

  1. Kitap fuarları olduğu zaman uzaklarda olmak, bulunamamak hep bana üzüntü vermiştir. O havayı hissetmek, kitaplara dokunabilmek, panellere katılmak mutluluk verici bir şey.İstanbul Sanat Fuarı da ilginç eserlerle göz dolduruyor.
    O ortamı çok yönlü yansıtan fotoğraflarınızla hayallerimizde uzun bir yolculuk yapmayı sağladınız. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Kitap Fuarları gidip göremeyenler için büyük bir üzüntü kaynağı oluyor evet haklısın Sevgili Makbule. Önemli avantajları var elbette. Toplu halde kültürel yayınları ve yazar-çizer sanatçıları toplu halde görebilmek gibi. Ve bu yıl üstelik her zaman ki kitap fuarlarıyla kıyasladığımızda sanat bölümüne çok daha genişçe bir alan ayrılmış.. çok daha itinalı ve özenli olarak eserler sergilenmişti.. ama dikkatimi çeken bir şey vardı ki, benim gibi gözlemleyen ve olasılıkla aynı düşüncelere sahip olduğumuz bu bölümün nedense diğer salonlara göre biraz daha sakin oluşuydu...soyut ve figüratif eserlerin ağırlıkta olduğu çok özel sanatsal çalışmalar vardı ki muhteşemdi ama belli ki sadece sanatla ilgisi olanların çözümleyebileceği türdendi.. ve halkı fazlaca içine alamamıştı.. bu konuda benim gibi düşünen ve saptamalarda bulunan bir blog dostumuzun alttaki linkini okumanızı öneririm.. http://guven-guven.blogspot.com.tr/2014/11/33kitap-fuari.html

      Sanat sanat için midir? yoksa sanat, halk için midir?..

      Değerli düşünceleriniz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim Makbule Hanım..
      Sevgiyle kalın..

      Sil
  2. Ben henüz gidemedim, hafta sonunda burada olsaydım gelirdim,görüşme fırsatı bulurduk:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sezer eser perker,
      Evet ya ne iyi olurdu gerçekten..bir gün ortak bir lokasyonda başka bir sanatsal etkinlikte buluşacağımızı biliyorum:)
      ama bu arada, son hafta sevgili öğrencilerini alıp gittiğini biliyorum Sezer'cim :) hem öğrencilerini hem de kendini bu atmosferden mahrum etmediğine sevindim..İst. da yaşayanlar için nasılsa artık; kaos ve curcuna sıradan bir durum oldu ;) sevgiler...

      Sil
  3. Döngü,hareketi kutsal bir tören gibi kabul edenlere her zaman güzel şeyler sunar;iç içe geçmiş beyin,görgü besinleri;güzel bir gezinti;doyurucu olmuş Esin;kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Guven,
      Teşekkürler sevgili Güven.. Yorumunun ardından 'döngü' hareketi kavramına takıldım bir an! ve dilime dolandı ne hikmetse "Döndüm Daldan Kopan Kuru Yaprağa Leylim Ley :)" dönence içinde, arı misali besleneceğiz derken bazen gıda zehirlenmeleri de olmuyor değil!.. ama çokçası hoş tatlar ve bazen de akla hayale gelmez anılar kalıyor geriye..Esenlikle...

      Sil
  4. Farklı zamanlarda iki yorum yazdım, sanırım elinize ulaşmadı. Emek verip hazırlamışsınız. Eğitici, bilgilendirici, düşündürücü bir çalışma olmuş. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Yorumunuza geciken yanıtım için beni mazur görün ltf. çünkü bu süreçte internetin olmadığı bir yerde ve şehir dışındaydım bu yüzden bloğuma giremedim ve dolayısı ile mesajınızı yayınlayamadım..Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz ve ilginiz için Makbule Hanım. Sevgiyle ve esenlikle kalın..

      Sil
  5. Fuarı tam anlamıyla gezebilmek için bir kaç gün ayırmak gerekiyor aslında. Ama İstanbul şartlarında bu çok zor maalesef.
    Biz ziyaretimiz esnasında sadece 2 salonu gezebildik, onlar da kitaplar için ayrılan bölümlerdi.
    Söyleşilere de katılamadık, bu sergileri de gezemedik.
    Önceki senelerden birinde sergi kısmını dolaşma şansım olmuştu, hakikaten güzeldi.
    Sayenizde en azından bir kısmını görme şansım oldu, teşekkürler;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @beyza aydin baser,
      Sevgili Beyza sayfama hoş geldiniz.. Aslında fuara gelmeden önce zamanı doğru değerlendirmek adına, fuar programını inceleyip, öncelikleri belirlemek gerekir.. ama bizler her şeyi doğaçlama ve spontane yaşamayı sevdiğimiz için, ne dense planlı, programlı hareket de edemiyoruz ;) hiç değilse 2 salonu gezebilmişsiniz yine de.. biz de çok istediğimiz halde, dinlemeyi düşündüğümüz bir iki panele saati dolayısı ile katılamadık.. malum İst. da dönüş trafiği!.. ama çok istediğimiz sanat salonunu gezebildiğimiz için de kendimizi şanslı hissettik diyebilirim.
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil