14 Ocak 2015 Çarşamba

İğne Deliği Fotoğrafçılığı ve... SİZ!



İğne deliğinden sızan ışığın, antik çağlardan günümüze gelinceye değin süren yolculuğunda nice keşifler yaşanmış. Bugün sınırsız özellikleri ile hepimizin elinde dijital kameralar, fotoğraf makineleri ile fotoğrafı çeken adeta bizler değil de kameralarımız desek yeridir!.. yani o denli makineler ele geçirdi iktidarı .) amaç ile araç birbirine karıştı sanki!..

Oysa ‘Pinhole’ tekniği ile kendi kameranızı kendiniz yapabiliyor hatta üzerine kendi markanızı bile yazabiliyorsunuz.. :)

Camera Obscura ve Pinhole tekniği ile yani kendi kameranızı yapıp iğne deliğinden sızan ışıkla fotoğraf çekmek artık çok kolay.. 

Fotoğraf çekmek için sadece karanlık bir kutu olan Camera Obscura’na yani; ışık geçirmeyen ‘kendini pahalıya satmayan’ herhangi bir kutudan yapacağınız bir fotoğraf makinesi ne' ihtiyacınız olacak. Peki bu 'kutu' makineyi nasıl mı yapacaksınız? daha önce sayfamda yapımına ait ayrıntılı bilgi vermiştim buradan bakabilirsiniz. Ya da;

Pinhole yapımı için bkz:
Making The Pinhole

Siz de önce çok basit olan gerekli malzemeleri temin edip Camera Obscura'nızı (fotoğraf makinanızı) yapıp; ardından gerekli işlemleri yerine getirip sıra dışı fotoğraflarınızı çekebilir…ve üstelik 'Dünya İğne Deliği Günü' etkinliğine de katılabilirsiniz.. Bu işlem sadece biraz merak, biraz emek gerektiriyor.. Ardından alışılagelmişin dışında fotoğraflar çekmek size kalıyor. Üstelik Karanlık oda/kutu (Camera Obscura)  ile yaptığınız ‘Pinholeiğne deliği fotoğraf çalışmalarınızı aşağıdaki adrese gönderebilir.. Hoş bir etkinliğin içinde kendinizi bulabilirsiniz.



Worldwide Pinhole Photography day
Dünya İğne Deliği Günü

Fotoğraf tutkunları her yıl Nisan ayı’nın son Pazar gününü;
 ‘Dünya İğne Deliği Günü’  -  ' Worldwide Pinhole Photography Day '  
olarak anmaktadırlar. 


Bu yıl ki Dünya İğne Deliği Gününün tarihi

26 Nisan 2015 Pazar'dır.



Fotoğraflar: buradan 
(Google arama motoruna; 
pinhole photography yazın sayısız örnekle karşılaşın ;)


Haydinnnnn fotoğraf severler!.. Meraklıysanız yeniliklere, değişik fikirlere…açılın, genişleyin, ilerleyin… farklı bakış açılarına yönelin.. deneyin!.. :) Şimdi sadece çekmiş olduğunuz fotoğrafların değil, makinaların da üreticisi siz olun!.. Ve ‘Dünya İğne Deliği Günü’ne siz de çektiğiniz fotoğraflarınızla katılın, dijital kameraları çatlatın ;)



"Dünya İğne Deliği Günü" Hakkında ayrıntılı bilgi ve katılım için bakınız.. 

6 yorum:

  1. Foto Aslas dergisinin son sayılarından birinde buna ilişkin bir yazı okumuş ve bu teknikle çekilen resimler görmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de 2 yıl önce aldığım fotoğraf dergisinde bu konu ile ilgili yazıyı okumuş ve hatta bloğumda da paylaşmıştım.. O gün ajandama notumu almıştım. Çünkü her yıl Nisan ayının son haftasını bu etkinliğe ayırıyorlardı.Bu yüzden bu yıl ki 'Dünya İğne Deliği Günü' 26 Nisan 2015 - etkinlik tarihini meraklılarına anımsatmak istedim.

      Bu yöntem 'Camera Obscura' ile yani 'kendi makineni kendin yaparak' fotoğraf çekmek Anadolu'da bazı okullarda öğrencilere öğretiliyormuş. 'Öğrencileri üretime dahil etmek fikri..' çok yerinde bir uygulama... Foto Atlas Dergisini alayım o zaman .) teşekkürler Mehmet Bey..

      http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2013/04/igne-deliginden-szan-sgn-hikayesi.html

      Sil
  2. Fotoğrafların hepsi çok güzel.. Ben de meraklıyımdır fakat amatörce :)
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Yağmur Serhat,
      Sayfama hoş geldiniz.. Ne hoş böyle meraklarınızın olması..
      Amatör ruh iyidir :) Sayfanızı ziyaret edeceğim..İyi bloglamalar...

      Sil
  3. çocukken buna benzer bişiler yapıyoduk sanki yaa. obscurayı duymuştum da pinhole tekniği bi inceleyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone,
      hafızanı yokla biraz bakalım o zaman, belki yine yaparsın :)

      Sil