21 Mart 2015 Cumartesi

Büyük Ozan Aşık Veysel'i 42. Ölüm Yıldönümünde Saygıyla Anıyoruz..


Türkiye’nin en önemli ozanı Aşık Veysel 21 Mart 1973 tarihinde aramızdan ayrıldı. Halk şiirimizin bu güçlü ozanı yarım yüzyılı aşkın bir süre yazdıklarıyla, çalıp söyledikleriyle, çevresine ışıklar saçtı. O sadece çağımızın değil, bizden çok sonra yaşayacakların da;  Dostlar Beni Hatırlasın” , “Uzun İnce Bir Yoldayım”,  ve daha pek çok şiirleriyle unutamayacağı bir ozan olarak daima rahmetle anılacaktır.

İz bırakan şiirleri arasında yer alan; 'Hepimiz Bu Yurdun Evlatlarıyız' derken ne güzel söylemiş Veysel; 

Bu nasıl kavgalar çirkin döğüşler / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız  / Yolumuza engel olur bu işler / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız  ***** Birleşiriz bir bayrağın altında / Biz Türklerin ikilik yok aslında  / Yanar tutuşuruz vatan aşkında / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız ***** Hedef alıp dövüştüğün kardeşin / Seni yaralıyor attığın taşın  / Topluma zararlı yersiz savaşın / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız ***** Herkes ilim deryasında yüzüyor/ Çıkmış ayın çevresinde geziyor / Yazık bize yollarımız uzuyor/ Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız ***** Kitaplar yazılmış nasihat dolu / Birlikte güçlenir gençliğin kolu / Gençliğe emanet Atatürk yolu / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız ***** Söyler Veysel sözlerinden vazgeçmez / Bulanık çeşmeden kimse su içmez  / Ganadı olmasa kuşlar da uçmaz / Hepimiz bu yurdun evlatlarıyız. 




Büyük Ozan son şiiri 'Hep Ayaz'da 'Cümleten Hakkınızı helâl edin' diyor.

Derdim türlü türlü yoktur ilacım / Hiç bir türlü bulamadım dermanı Bir dost bulup dem sürmekti amacım. / Gam kasavet çevreledi her yanımı. 
***************
Kalemi kırılsın bunu yazanın. / Söyler söyler derdi bitmez ozanın. Çağır bağır emir onun söz onun. / Yazan katip böyle yazmış fermanı.
***************
Bir bahtı karayım gülmedi yüzüm. / Neşeli görünür kan ağlar özüm. Kış misali geçti baharım yazım. / Kaldırmadı başımdaki dumanı.
*************** 
Dünya dedikleri bir büyük handır. / Veysel durmaz ağlar bunca zamandır. Az yaşa çok yaşa sonu virandır. / Bir gün göçüm çeker ömür kervanı. Hoşgeldiniz sefa geldiniz. / Cümleten hakkınızı helâl edin.   


Aşık Veysel Şatıroğlu

Hakkımız sana helâldir!..

Aramızdan ayrılışının 42. yılında büyük ozan Aşık Veysel’i  saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

6 yorum:

  1. Saygı ve özlemle anıyorum büyük ozanımızı ,teşekkürler Esin 'ciğim. Değerbilirliğini kutluyorum yine yine...Sevgi ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,
      Kendi kendisini yetiştirmiş Anadolumuz'un büyük ozanına saygıyla..

      Sil
  2. "Dostlar beni hatırlasın. " Türk ozanlıgının piri. Hem hümanist hem doğa sever. Ruhu şad olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahce perim,
      İz bırakan pek çok çalışması vardı Ozanın. Eserleriyle daima anılacaktır. Ruhu şad olsun.

      Sil
  3. "Dostlar beni hatırlasın" seslenişine uygun biçimde büyük ozanı saygıyla rahmetle anmak bir vefa borcu. Çok zor şartlarda kendini aşmış, başarıya ulaşmış bir insan. Hayatının bir döneminde Köy Enstitülerinde saz öğretmenliği de yapmış.
    Geçen yılki yazınızla birlikte düşündürmeniz ne güzel olmuş, çalışmanıza bütünlük kazandırmış.
    "Uzun ince bir yolda "aramızdan ayrılışının 42. yılında saygı ve rahmetle anıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Onlar büyük değerlerimiz bizim. Sizin de belirttiğiniz gibi ne zor şartlarda, kendini aşıp, başarıya ulaşmış. Ve hayatının bir döneminde de birikimlerini yeni nesillere aktarmak adına saz eğitmenliği yapmış. Aşık Veysel iz bırakan yapıtlarıyla hep anılacaktır. Ölümsüzlük bu işte! Saygıyla ve rahmetle anıyoruz..

      Sil