20 Haziran 2015 Cumartesi

Yaşayan Son Sümer Kraliçesi! Nice Yıllara...



“Bir devrimin yarattığı aydınlanma savaşçılarının son temsilcisi O. 
Bağnazlığın önünde eğilmeyen bir kuşağın temsilcisi. 
O, hem Sümerlilerin hem de Atatürk devriminin son kraliçesi.
O, yaşayan son Sümer Kraliçesi! " 

 Cumhuriyetimizin Çınarı 
Muazzez İlmiye Çığ'ın 101. Yaşı Kutlu Olsun! 
Daha Nice Mutlu Yıllara.. 
İlerlemiş yaşına rağmen ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtıcı onlarca  kitap yazan, sayısız ödüller alan; Eserleri; İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerinde yer alan; Muazzez İlmiye Çığ bir Cumhuriyet kızı ve aydın bir Türk kadını olmanın verdiği güçle, şevkle bugün de bilgisini topluma aktarmaya devam etmektedir.. Katıldığı kongreler ve bilimsel toplantılarda verdiği bildirilerle yayınladığı (onbeş'in üzerinde) kitap ve 100'ü aşkın bilimsel makalesi ile hep Türkiye’nin yüzünü ağarttı.. Her yıl aldığı davetler üzerine yurt dışında ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve üniversitelerde söyleşiler yaparak tarih bilincini aşılamakta toplumsal ve güncel sorunlara parmak basarak insanları tarihten ders çıkarmaya davet etmektedir.
Cumhuriyetten bu yana, günümüze gelinceye değin tarihe tanıklık eden ve ülkemiz insanlarının aydınlanmasına, kadınların modern ve çağdaş bir dünyanın içinde yer almasına ve yaşamı sorgularken tarihe ışık tutacak o olağanüstü çalışmalarıyla, gençliğine ve dinamizmine hayran olduğum(uz) okuyan, araştıran ve üreten bir Cumhuriyet kadını…
 O hepimizin örnek alacağı bir insan!..

Yaydığın o aydınlık ışığın ve gülen yüzün hep var olsun..
Nice nice yıllara... Seni Seviyoruz ...


Esin Bozdemir


Son Sümer Kraliçesi Belgeseli'nin Fragmanı

12 yorum:

  1. Bu kadını çok severim. Çok değerli bir sümerolog ve onu edebiyatala buluşturan kişi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Kahve Yanı,
      Kaç insan çıkabilir böyle!..bu yaşta halen daha üreten, kaç insan!.. Çok ama çok değerli bir insan, örnek alınması gereken aydın bir Türk Kadını. O'na baktıkça 'Cumhuriyet'in ne demek olduğunu, ne anlama geldiğini çok daha iyi anlıyoruz.

      Sil
  2. Bu yıl Mersin'de Muazzez İlmiye Çığ'ın bir konferansına katılma şansımız oldu. Hayran olmamak, saygı duymamak mümkün değil. Cumhuriyetimiz, Devrimler, Atatürk, Kalkınma, yanlış politikalar, kadının yeri konularında çok güzel, doyurucu bir konuşma yaptı. Pırıl pırıl bir beyin, analitik bir zeka, soran- sorgulayan bir kişilik.Konuşmak için 3 basamak merdivenle çıkılan sahneye çıkarken aldığı yardım dışında yaşını belli eden hiçbir iz yoktu.Başında kıyafetiyle uyumlu şapkası, takılarıyla modern, çağdaş bir Türk Kadını görünümündeydi.
    Ne güzel bir çalışma yapmışsınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Muazzez İlmiye Çığ, ülkümüz ve özlemimiz olan çağdaş bir Türk kadını. O hepimizin örnek alacağı bir insan. Bu yaşında bu enerji bu zeka bizlere bir kez daha gösteriyor ki, 'çalışan demir pas turmaz/ışıldar' atasösünün ne kadar doğru bir tespit olduğunu bizlere kanıtlıyor. Cumhuriyete tanık olmuş bir 'çınarın' konferansına katılmış olmanız ayrıca çok özel bir mutluluk ve kıvanç olmuştur eminim. Değerli yorumunuz ve düşünceleriniz adına teşekkür ederim Makbule Hanım..
      Sevgi ve esenlikle...

      Sil
  3. Geçen seneki kitap fuarında kitabını imzalatma şansına sahip olduğum, çok tatlı ve harika insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      O kitap, her geçen gün çok daha değerli olacaktır inanıyorum. Şeker yanaklı, sürekli üreten beyni ve kalemi konuşturan o öpülesi elleri ile tatlı mı tatlı, harika insan :) Kendi kütüphanemizde de yazarı/şairi tarafından imzalanmış kitapları elimizde aldığımızda hissettiğimiz duygular çok daha başka oluyor...Onlar eserleriyle sonsuza yol alırken, anılarda kalan izleri de hiç silinmiyor...

      Sil
  4. Yaşayan en büyük Türk bilim insanı. Tonton mu tonton. Aynı zamanda bir şirinlik abidesi. İçinin güzelliği yüzüne olduğu gibi yansıyanlardan.
    Kendisine rastlasaydım eğer, nerede olduğumuza hiç bakmadan hemencecik ve de sımsıkı sarılıp doya doya öperdim.
    Videolardan birinde bahsediliyordur belki. ''Vatandaşlık Tepkilerim'' adlı kitabında türbanın tarihsel kökenine inerek gerçek bir Cumhuriyet kadını olarak bu konuyla ilgili de aydınlatmalarda bulunmuş.
    Yüz yılı aşmış olan ömrüne on binlerce yıllık bilgi birikimi sığdıran ve yaşayan en büyük sümerolog olan bu saygıdeğer hanımefendinin doğum gününü ben de kutluyor, ona daha nice sağlıklı ve mutlu yıllar diliyorum.

    Bu güzel yazı için teşekkürler, sevgiler Esinciğim.
    Mutlu bir hafta diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Bilgisine, enerjisine, direncine ve azimle sürdürmekte olduğu aydınlatma mücadelesine hayran kalmamak elde değil.. Ülkemiz için gerçekten büyük bir kazanç. Tespitinde çok haklısın sevgili Zeugmacığım, 'Muazzez İlmiye Çığ, senin de belirttiğin gibi,'içinin güzelliği yüzüne olduğu gibi yansıyanlardan'

      Vatanını seven gerçek bir vatanseverin, aydın ve çağdaş bir Türk kadının (aslında herkesin) sorgulaması gereken soruları o tek başına, dimdik sorumlu bir vatandaş bilinci içinde üstelik bilimsel temellere dayanarak belgeleriyle 'Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında dile getirmiştir. Ülkemiz insanının aydınlanmasında ne kadar çok emekleri var.

      Cumhuriyetimizin Çınarına, Allah sağlıklı ve mutlu nice güzel yıllar versin.
      Zeugmacığım ben de sana güzel bir hafta dilerim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  5. Ülkemin bu güzel zenginliğine uzun ömürler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Bilgehan Merki
      Temennilerimiz hep aynı. Değerli insan Muazzez İlmiye Çığ'a Allah nice güzel ömürler versin..
      Öyle çok eserler verdi ki.. Sonsuzluğa imza atanlardan biri olarak hep var olacak zaten..

      Sil
  6. Asırlık çağdaş bilim insanı çınarımız, uzun ömürler dilerim.
    Mehmet Osman Çağlar

    YanıtlaSil
  7. Maşallah 41 kere! Seneler önce kitap fuarında tanışıp biraz da sohbet etmiştim kendisiyle. "Meslektaşım" demişti mutlu olmuştum:)

    YanıtlaSil