23 Ocak 2016 Cumartesi

Dünya Sinemalarından: Yerdeki Yıldızlar 'Her Çocuk Özeldir' ve MARSLI

Hava bir hayli soğuk. Üstelik bu soğuk havaların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini meteoroloji uzmanlarından öğrendik.  Gündem ise mevsimsiz, pusulasız, rotasından çıkmış bir halde! bir şey söylemeye gerek yok. Acı kayıplarla üzgünüz, kederliyiz... diğer yandan hayat devam ediyor. Çocuklar karnelerini aldılar, onlar tatil sevinci içindeler (biliyorum adil olmayan bu hayat, kimi çocuklara 1-0 mağlup bir başlangıç sunmakta! )  ve bizler, çocuklarımızın geleceği adına endişe ve kaygı duysak da yine de onların kıpır kıpır coşku dolu yürekleri bizlere de şevk veriyor. Bir de lapa lapa kar yağdıkça, bembeyaz karın ruhumuzu saran o huzuru her şeye rağmen umuda sarılmayı ve hayatın yaşamaya değer olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. 
Hafta sonumuz soğuk ve karlı geçecek. Böyle soğuk kış günlerini değerlendirmenin ve ailecek bir-arada olmanın da tam zamanı şimdi. Bu yüzden sizlere 2 ayrı film önerim olacak. İlk film:
Taare Zameen Par - Her Çocuk Özeldir
Bir Hint Filmi. Başroldeki oyuncu aynı zamanda filmin yönetmeni. 
Yapım Yılı: 2007 Süre: 165 dakika
Yönetmen: Aamir Khan
Oyuncular: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tanay Chheda 
Tür: Drama 
Filmin Konusu: Yaşıtlarına göre farklı algıları olan, 10 yaşındaki İshaan ailesi, mahalle arkadaşları ve okul çevresinde uyum sorunu yaşayan bir çocuktur. Ishaan hem ailesi hem de öğretmenleri tarafından tembel ve hayalperest olduğu gerekçesi ile sürekli eleştirilmekte ve dışlanmaktadır. Onun bambaşka bir dünyası vardır, ama ne yazık ki hiç kimse Ishaan'ı anlayamamaktadır.  
Ishaan’ın başarısızlık, güvensizlik ve  yalnızlıkla dolu hayatı , ailesinin onu yatılı okula göndermesi neticesinde karşısına çıkan resim öğretmeni ile tamamen değişecektir. Aslında Ishaan o içine kapalı, sinirli, agresif ve anlaşılmaz tavırlarının ardında keşfedilmeyi bekleyen bir cevherdir. Ama o güne kadar onu fark eden ve durumunu anlayan olmamıştır. Ishaan’ın hikayesi ve Ram Shankar öğretmenin duygu yüklü mücadelesi görülmeye değer. Ben oldukça etkilendim ve gözyaşlarımı tutamadım.
Film çocuk yetiştirmek konusunda ebeveynlere ders olacak nitelikte.  Çocukların dünyasını anlayabilmek için sevginin, sabrın ve anlayışlı olmanın gerekliliği kadar, hemcinsleriyle kıyaslama yapmaksızın 'her çocuğun özel olduğu' vurgusunu yapmaktadır. 
Filmi daha fazla anlatmak istemiyorum. Büyüsü kaçmasın. Bu filmi tüm aileler ve özellikle öğretmenler ve öğretmen adayları izlemelidir. Sömestr tatilinde ailecek seyredilecek güzel bir film. Ayrıca filmin müzikleri de çok keyifli..  
Film pek çok ödül almış. Aldığı ödülleri fazlasıyla hak ediyor, izlediğinizde siz de hak vereceksiniz. 
* * * * * * *
"Her Çocuk Özeldir" filminden bir replik. 

"Gördüğüm şey, hissettiğim şey ve  
görmediklerimiz de hissetmediklerimizdir...   
ama  bazen, gördüklerimiz ,  aslında öyle değildir ve 
asıl görmediklerimiz öyledir.."





Filmin Fragmanı


Yerdeki Yıldızlar - Her Çocuk Özeldir -
Taare Zameen Par

( filmi izle )
***

The Martian- MARSLI (filmi izle)
İkinci film: 
The Martian - MARSLI 
MARSLI Andy Weir'in usta kaleminden çıkan ve çok satanlar listesine giren kitabının beyaz perdeye aktarıldığı bir film. Son yıllar da kızıl gezegen Mars'a ilgi oldukça fazla. Bu yüzden Marslı filmi de gizemli atmosferi ile izlenilesi bir film. 
Filmin yönetmeni: Ridley Scott - Yapım Yılı: 2015 - USA  Süre: 107 dakika
Oyuncular:  Kate Mara, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Matt Damon, Mackenzie Davis, Sean Bean, Sebastian Stan, Donald Glover, Jeff Daniels, Michael Peña, Chiwetel Ejiofor, Aksel Hennie, Naomi Scott  - (Filmin başrolünde Matt Damon yer alıyor.)
Tür: Aksiyon, Macera 
Filmin Konusu:  Mars gezegenine  çok özel donanımlı bir grup astronot gönderilir. Bu grup Mars’da bulundukları sırada çok şiddetli bir fırtına çıkar. Ani fırtına sonucu görevlerini yarıda bırakmak durumunda kalan astronotlar, uzay aracına geri dönerler, ancak aralarında Mark Watney adlı astronot yoktur. Şiddetli bir fırtına sonrasında Mark Watney öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Aslında Watney hayattadır ve kendine geldiğinde gerçeği fark eder. Watney Mars’ta yapayalnız kalmıştır. Elindeki sınırlı imkanlarla dünyaya hayatta olduğuna dair bir sinyal göndermeye çalışır.
Mars’da tek başına Kalan Mark, hayatını sürdürebilmek için kendisine uygun bir yaşam alanı oluşturabilecek koşulları oluşturmak üzere planlar yapacaktır. Yaşamını sürdürebilmek için beslenmesi gereklidir ve kısıtlı olan ürünleri onun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Bu yüzden hayatta kalmasını sağlamaya yetecek kadar da olsa kendi ürününü kendisi üretecektir. 
Çok zor şartlar altındadır ve Mars’ta tek başınadır. Bu mücadeleyi kazanabilmesi imkansız görülse de o imkansız olanı başarabilmek ve sonuna kadar yaşama direnmek adına hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyük bir sınav verecektir. 
Başroldeki oyuncunun performansı son derece başarılı. Film müzikleri ise filme ayrı bir dinamizm katmış.   
Filmin Fragmanı


Her iki film de izlemeye değer, öneririm..Yanında patlamış mısırla birlikte iyi seyirler dilerim J   
Esin Bozdemir 

Beyaz Perdeden Yansıyanlar  - Film Önerileri -
Tık - Tık - Tık - Tık - Tık - Tık 

10 yorum:

  1. Her çocuk özeldir , her eğitimcinin hayatında en az bir kere izlemesi gereken en önemli yapıtlardan birisi . Her izlediğimde göz yaşlarımla birlikte kalbim sızlar. Ve düşünürüm her çocuğa yeterince ulaşabiliyor muyuz acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Cafe Tigris,
      'Her çocuk özeldir' bu duyguyu fazlası ile veren son derece başarılı bir film. Kesinlikle düşücenize katılıyorum, bu filmi her eğitimci ve tabi ki çocuk sahibi olan herkes izlemeli. Keşke her çocuğa yeterince ulaşılabilse!..

      *Bu arada sayfama hoş geldiniz. Değerli yorumunuz için teşekkür eder, iyi hafta sonları dilerim.

      Sil
  2. Merhalar,
    http://sinemelodi.blogspot.com.tr/ sinema severler blogu için kaynak belirterek bu yazınızı paylaşabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @1 Delinin günlükleri

      Paylaşabilirsiniz teşekkürler..

      Sil
  3. Yazınız beni yıllar öncesine götürdü. Bir tatil günü harika bir çocuk filmi izlemiştik.İki Kardeş- çok beğendiğimiz bir film olmuştu. Genellikle sömestr tatillerinde çok kaliteli filmler vizyona girmez.
    Böyle bir filmin vizyonda olması ne güzel. Film hakkındaki yazınızı okuyunca insan izleme arzusu duyuyor.
    Teşekkürler.
    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      'İki Kardeş' filmini ben de seyretmiştim, harika bir çocuk filmi idi. Sömestr tatilini ailecek keyifli ve verimli geçirmek için film seyretmek çok yerinde oluyor. Tabi ki doğru film seçmek önemli oluyor. MARS 2015'in sonuna doğru Ekim ayı'nda vizyona girdi. Ama Hint Filmi olan Taare Zameen Par'Her Çocuk Özledir' filmi yeni bir film değil. 2007'de vizyona girdi. Ancak güncelliğini halen sürdüren ve sürdürecek olan bir film. Çocuk psikolojisini anlamak adına ebevyneler ve öğretmenler için dersler alacak nitelikte bir film. (Özellikle Disleksi 'Öğrenme bozukluğunu' anlayabilmek adına yol gösterici.)
      Ben teşekkür ederim Makbule Öğretmenim. Ben de size ve ailenize esenlik dolu, güzel bir hafta sonu dilerim..

      Sil
  4. Her çocuk özeldir ağlayarak izlediğim bir filmdir. Bütün ailelerin ve öğretmenlerin izlemesi gereken bir film

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sevdicann
      Etkileyici ve eğitici bir film. Filmin hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu ise oldukça başarılı.. Evet, sömestr tatilinde ailecek seyredilecek bir film...

      Sil
  5. Merhabalar.
    Soğuk kış günlerinde seyredilmeye değer gördüğünüz ve önerdiğiniz film paylaşımları için çok teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Recep Altun,
      Merhabalar Recep Bey,
      Sinema büyülü bir dünya, hele ki hayatın içinden eğitici filmleri izlemenin hayatlara olan katkısı da büyük..Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim. Esenlikler dilerim.

      Sil