4 Şubat 2016 Perşembe

EMITT 2016 Turizm Fuarından izler ve yansımalar


28-31 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olan Emitt Fuarı (East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition) -Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı- bu yıl 20. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Emitt Fuarı görmeyi en çok istediğim fuarlardan biridir. Geçtiğimiz yıl gidemediğimiz bu fuara bu yıl ‘uzaktır, trafik yoğundur’ gerekçelerini bahane etmeyerek, hafta-sonu sabah erkenden yola koyulup, İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna trafiğin henüz kilitlenmediği bir saatte geçerek makul bir sürede (İstanbul - Büyükçekmece’deki) Tüyap Fuar Merkezi’ne ulaştık.

84 Ülke ve yüzlerce turizm merkezinden katılımcının yer aldığı Emitt Fuarı öylesine hareketli ve renkli ki.  Konaklama Turizminden, Seyahat’e;   Sağlık ve Spa Turizminden,  Ulaşım Hizmetlerine; Bilişim ve Organizasyon Hizmetlerinden, Ulusal Tanıtım Kurum ve Kuruluşlara;  Uluslararası Tanıtım Kurum ve Kuruluşlarından, Eğlence Turizmine;  Otel Ekipmanlarından, Finans, Sigorta ve Denetim Hizmetlerine;  Medyadan, diğer Turizm Faaliyetlerine kadar…,dolu dolu bir gün geçirdik. 

Ziyaretçi Ülkeler: A.B.D,  Afganistan, Almanya, Andora, Angola, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan / B.A:E, Bahreyn, Birleşik Krallık, Bosna – Hersek, Bulgaristan / Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin / Dominik Cumhuriyeti / Ermenistan / Fas, Filipinler, Filistin, Fransa / Guatemala, Gürcistan / Hindistan, Hollanda, Honduras / Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre İtalya / Japonya / Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgızistan, Kore, Kosova, Kuveyt / Letonya, Liberya, Libya, Lübnan / Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Malawi, Maldivler, Meksika, Mısır, Moğalistan, Moldova, Monako / Nepal / Özbekistan /  Pakistan, Polonya, Portekiz / Romanya / Ruanda, Rusya / San Marino, Sırbistan, Slovenya, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Swaziland / Tanzanya, Tayland, Tunus / Uganda, Ukranya, Ürdün / Yemen, Yunanistan

Tayland'ın sevimli güzeli :))

Fuarın ilk iki günü profesyonel ziyaretçilere, son iki gün ise tatil tüketicisine açık oluyor. Biz doğaldır ki, son iki günün ziyaretçileri arasındaydık. 

Katılımcı ülkelerin stantları, görsel zenginlikleri ve birbirinden ilginç sunumlarıyla bir hayli ilgi çekiciydi. Her katılımcı kendi ürününü harika promosyonlarla tanıtırken, ziyaretçilerine de hoşça dakikalar yaşattı. 


Moğolistan'ın en iyi (gırtlak) ses sanatçısı

11 Salon ve 70 bin metrekarelik bir alanı bir günde dolaşabilmek keyifli olduğu kadar aynı zamanda yorucu da oluyor. Çünkü hemen her standın ziyaretçilerine sunduğu promosyonlar ve dokümanterilerin yanısıra yaptığınız alışverişlerle de elleriniz bir hayli dolunca, bavullar dolusu bir hamallıkla dolaşıyorsunuz.  Ne demek istediğimi size, en iyi fotoğraflar anlatacaktır.   

2016 Emitt Fuarından renkli görüntüler
Silifke Halk Oyunlarının güler yüzlü kızları :)



Kemaliye, Çatalca, Kırşehir, Kütahya Stantları


Kapadokya Standı


Silifke Folklor Ekibinin Gösterisi

Moğolistan'lı dansçı kızın sahne gösterisi 

Malatya'lı çömlek ustası


Rize Standı



İran Halk Sanatçıları

Moğolistan (Mongolia) Halk Danslarının gösterisi muhteşemdi



Sivas'ın meşhur 'Kangal Köpeği',  Kemah, Hindistan ve Ardahan Standları


*****


Uşak Stantı ve Uşaklı dokumacı teyzemiz bize gülerek poz veriyor :) 

Bir başka çömlek ustası...

Akçakoca'nın maharetli kadınları...
 'Karanın ve Denizin İncisi Gönlümün Birincisi AKÇAKOCA' diyorlar:) 


Bir yanda eski çağlardaki darphanede basılan sikke yapımının gösterisi
diğer yanda Ardahan'ın meşhur otantik bebekleri...

Bu arada tıpkısının aynısı olan sikke yapımını ilgi ile izlerken aynı zamanda Sikkenin Serüvenine de kulak kabartıyoruz.
'Neolitik dönem toplumu değiş tokuş yöntemi ile ticaretin ilk temellerini atmıştır. Sonraki dönemlerde ise ticaret, insanlığın temel geçim kaynağı olmuş; obsidyen, çakmaktaşı, metal kalıp, pişmiş topraktan yapılmış ağırlıklar ve süs eşyaları bu değiş tokuş yönteminde ana malzemeler olarak kullanılmıştır. 
Anadolu'da MÖ 7. yüzyılda Lidya'lılar tarafından kolay taşınabilir bir değiş tokuş aracı olarak sikke (madeni para) icat edilmiş ve bu sayede ticarette mal ya da hizmet karşılığı bir ödeme aracı olarak yerini almıştır.'
Batman ve Bulgaristan Standı 

Türkiye’nin 81 ilinden 200’ün üzerindeki tatil noktasının yer aldığı Emitt Fuarında dolaşırken, Anadolu’yu baştan başa gezmiş gibi olduk!  Stantların tamamı ancak gün boyu gezilebilir, fakat biz dönüş trafiğini göz önüne alarak 3-4 saatlik Emitt ziyaretinin ardından fuar merkezinden ayrıldık. Erken yola çıkmamıza rağmen, öyle bir trafik vardı ki, 3 saatte Anadolu yakasına ancak varabildik. Anlayacağınız dönüşümüz muhteşemdi J
Peki bu zahmete değer mi? derseniz eğer...
kesinlikle değer derim size ;)

Esin Bozdemir

12 yorum:

  1. Çok güzel fotoğraflar çekmişsin :) Onca zahmete değdiğini kesinlikle görebiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Kalemderi,
      Teşekkür ederim Kalemderi:)
      Geri dönüşümüz 3 saatten bile fazla tuttu! Yolda giderken'bir daha mı? ' denilecek bir trafikle karşılaştık..ama eve gelip de çektiğimiz foto.ları ve aldığımız dokümanları görünce 'iyi ki gitmişiz' dedik :) zahmetsiz olmuyor..

      Sil
  2. Çok büyük bir organizasyon. Yöresel giysiler ne kadar zengin. İzleyici sayısı da oldukça fazla sanırım.
    El sanatları da işin içinde.Uluslararası olması güzel.
    Bu fuarı ben daha önce duymamıştım.Kelimenin açılımını da çıkaramadım.
    Ama net fotoğraflarla bizi oraya götürüp getirdiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Emitt ( EMITT) Fuarı: Açılımı ‘East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition’ - Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarıdır. Ve Dünyanın en büyük 5 Turizm Fuarından biridir. Ama Emitt Fuarı ne yazık ki kendi ülkemizde yeterince bilinmiyor. Öyle sanıyorum ki, tanıtımı yeterli değil, oysa turizm, tarih ve kültürel açıdan çok renkli ve çok zengin bir fuar. Gün boyu keyifle gezilecek bir fuar burası... Emitt Fuarında, daha pek çok dikkate değer görüntüler vardı tabi ki, bloğumda fikir vermesi açısından ancak bu kadar paylaşabildim.. Sizi fotoğraflarla da olsa Emitt'e götürebildim ise ne mutlu bana :)

      Ben teşekkür ederim, Makbule Öğretmenim...Sevgiler, esenlikler dilerim.

      Sil
  3. çok severim bu tür fuarları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @gizli yetenek
      evet, güzel bir fuar..hatta 'gizli yeteneklerin' ortaya çıkmasına
      fırsat verecek türden keşfedilmeye değer renkli bir fuar :))

      *Sayfama hoş geldiniz 'gizli yetenek' :)

      Sil
  4. Ben şahsen kendi adıma konuşayım. Bundan daha güzel bir fuar düşünemiyorum.
    Yanlış saymadıysam 84 ülke katılmış. Dünya halklarının kardeşliği gibi adeta. Her yer herkes rengarenk ve gülümsüyor. Yaşadığımız kabus gibi günleri bir süreliğine unutup gülümsemek ve insanlığa dair umutla dolmak için gerçekten çok güzel bir etkinlik. Sanırım 2 yıl önce de gitmiş ve paylaşmıştın. Yine çok beğendiğimi hatırlıyorum...
    Yerinde olsam yolculuk için bir o kadar daha vakit harcayacağımı bilsem yine giderdim Esinciğim. İyi ki gitmiş ve paylaşmışsın. Fotoğrafların mest etti. Ve oradaki atmosferi öyle güzel yansıttın ki...

    Ellerine, emeğine, harcadığın onca vakte, ayaklarına sağlık Esinciğim.
    Çok çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      'Kültürel gezi rehberiniz' için hele, Emitt Fuarı, olmazsa olmaz, gidilmesi şart olan bir fuar değil mi Zeugmacığım :) Bu arada dikkatine şapka çıkardım ;) evet doğru saymışsın Zeugmacığım, Emitt'in ziyaretçi ülke sayısı 84. Geçen yıl 70 i aşmış, bu yıl da sürpriz katılımcı ülkelerle bu sayı sanırım 80 i aşmış.. (Emitt'in kendi sayfasında sayı 84 olarak geçiyor. Basın bültenlerinin bazılarında ise 70-71 ? ) ben de bu vesileyle listeyi bir kez daha gözden geçirdim, düzelttim.Teşekkür ederim canım.

      Çok geniş bir alana yayılmış olan fuarda, tüm ülke ve yurt içi standlarının tamamını görebilmek için tam bir günü Emitt'de geçirmek gerekiyor. Yine de 3-4 saat de olsa gidebildiğimiz iyi oldu. Evet bu yılın dışında 2010/11/13 ve 2014'de de gitmiştik Emitt'e Zeugmacığım. Dönüş yolumuz uzun ve zorlu da olsa, eve geldiğimizde aldığımız dökumanları (broşür, kitapçıklar vs.) görünce 'iyi ki gitmişiz' dedik biz de :))

      Beğenilerin, dikkatin ve değerli düşüncelerin için ben teşekkür ederim Zeugmacığım.
      İyi hafta sonları dilerim. Sevgilerimle...

      Sil
  5. Reklamını gördüğümde inan aklıma geldiniz. Kesin gelirler dedim. Çok düşündüm, sana yazıp soracaktım ama bizim tam tatile gideceğimiz hafta sonuna denk geldi. Bizim yolculuk pazar günüydü, cumartesi günü de hazırlıkla geçti. Evde olsaydık, sizi birkaç saat misafir ederdik, trafik biraz azalınca dönerdiniz ne güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sezer eser perker,
      Çok özür dilerim sezer'cim, ben bu yorumunu nasıl görmemişim..az önce Güven'den yorum gelince fark ettim.Çok teşekkür ederim davetin için, düşünmen dahi çok zarif. Keşke mümkün olabilse imiş..hatta siz de Emitt'e gelebilseymişsiniz...Biz İst.un bir ucundayız adeta 3 saatlik yol, eskisi gibi gelemiyoruz. Geçen yıl geliş gidiş neredeyse 4-5 saatimizi aldı..tövbe dedik. trafik iyice berbat hale geldi.Ama size yakın sayılır bir daha ki yıl müsait olursanız gidin bence Emitt'e. sevgilerimle..

      Sil
  6. Vay canına;muhteşem bir kültür çeşitlilliği... Teşekkür ederim Esin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Guven,
      Kesinlikle, Emitt bir fuardan çok daha fazlası...

      Sil