17 Mart 2016 Perşembe

"Bandırma'da Bir Ömür" tablolarda hayat buluyor


Şirin bir liman ilçesidir Bandırma. Deniziyle ve delice esen ayazıyla meşhurdur.  Upuzun bir dalgakıranı vardır. Ucunda deniz feneri olan dalgakıranında günün hemen her saatinde yürüyüş yapan insanları görebilmeniz mümkündür. Ve bir de küçük bir ‘Aşk Köprüsü’ ile sevdalıları buluşturur üzerinde… hele gün batarken ayak basmışsanız ‘Aşk Köprüsü’ne, hayallerde dolaşır, engin sularda yüzersiniz sınırsızca. Havasından mı, suyundan mıdır bilinmez sevdalısı çoktur. Zamanında mübadele yıllarından göçüp gelen soydaşlarımız yerleşmiştir kıyı köylere...Delikanlıları yakışıklı ve mert, beyaz tenli, lepiska saçlı, kumral kızları da bir hayli güzeldir.

Bandırma’nın simgeleri bir tek bunlar değildir elbette.  Verimlidir toprakları, yer altı da, yer üstü de zengindir. Deniz ürünleri kadar,  süt ürünleriyle, sebzesi, meyvesi, zeytiniyle, Kapıdağ’ı ve Kapıdağ’ın şirin beldeleri ve koylarıyla, köklü tarihi ve kültürüyle, eğitim düzeyi yüksek birikimli insanıyla nadide bir ilçemizdir Bandırma.


Yakın bir tarihte özel işlerim dolayısı ile Bandırma’daydım. Gençlik yıllarımın ilçesi Bandırma’da da diğer kentlerde görülen hızlı bir yapılaşma dikkat çekici bir boyuttaydı. Eski evler yenilenirken, artan nüfusla birlikte yeni yaşam alanları oluşturulmuş, farklı konseptlerle modern çağın teknoloji harikası mimari yapıları ise hayata geçirilmek üzere temelleri atılmaya başlanmış. Geçirdiğim bir iki hafta içinde yakınlarımla özlem giderirken, hem Bandırma’yı daha bir yakından gözlemleme fırsatı bulmuş, hem de yoğun gündemim arasında güzel bir sanatsal etkinliğe de denk gelmiştim.

Bandırma Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik,  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında, Ressam; Ömür YÜCE’nin Bandırma’da Bir Ömür Yağlıboya Sergisine ev sahipliği yapıyordu.  Kısa bir süre de olsa sanatçıyı ve sanatçının birbirinden özgün yağlıboya çalışmalarını yakından görebilmek fırsatını yakalayabilmiş olmak beni son derece memnun etti. YÜCE’nin kendine has tarzı, yorumu ve fırçasını ben çok özel buldum ve eserlerini çok beğendim.

Halen kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren ve birikimlerini öğrencileri ile paylaşan YÜCE’nin, atölye çalışmalarında yer almayı şahsen ben çok isterdim.  Eğer Bandırma’da yaşıyorsanız ve resme ilgi duyuyorsanız, kesinlikle Ömür YÜCE’nin atölyesi sizin için bir fırsattır, bunu özellikle belirtmek isterim.

İşte o sergiden objektifime yansıyan görüntüler.


*****


*****


*****


*****


*****


*****


*****


*****



Ömür YÜCE'nin  "Bandırma'da Bir Ömür" Yağlıboya Resim Sergisi 18 Mart 2016 tarihine kadar sürecektir. Bandırmalı sanatseverlere duyurulur...
Resim sanatına gönül veren Ömür Hanım'ı, birbirinden değerli çalışmaları adına tebrik ediyor, sanat hayatında başarılarla dolu daha nice uzun yıllar diliyorum.  
Esin Bozdemir
*****
Sanatçı Hakkında 
Ömür YÜCE: 1962 yılında Ankara’da doğdu. Sanatçı bir aileden geldiği için küçüklükten itibaren sanatın hep içinde oldu. İlk, orta ve lise öğrenimlerini Ankara, İstanbul ve İzmir’de tamamladı. 
1979 yılında 17 yaşındayken İzmir Resim ve Heykel Müzesinde karakalem ve yağlıboya eğitimlerini aldı. Bunların dışında Cahit KOÇÇOBAN atölyesinde de bir yıl heykel çalıştı. Daha sonra heykel çalışmalarına Cavit ATMACA’nın atölyesinde devam etti.

25 yıl önce yerleştiği Bandırma’da sanat çalışmalarını Melih ÇINAR’la Atölye M’de sürdürdü. Çeşitli illerde karma sergilere katıldı. 
Naif resmin duayeni Fahir AKSOY’dan, ömrünün son altı yılında Türk resim sanatı, gelişimi, dünya sanat tarihi, resim teknikleri konularında faydalanma olanağını buldu. 
Resmin yanı sıra, heykel, seramik, Osmanlı minyatürleri ve Ebru Sanatı ile ilgili çalışmaları vardır. 
2011 yılından bu yana başkanı olduğu Bandırma Kent Konseyi Kültür ve Sanat Kolu ile resim ve fotoğraf sergileri açtı ve çeşitli sanatsal ekinlikler gerçekleştirdi. 
Halen Bandırma’da bulunan kendi atölyesinde öğrencileri ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir.
Bandırma Belediyesi Kültür Sanat Merkezi İletişim için tıklayınız

8 yorum:

  1. Üniversite eğitimim dolayısıyla 5 yılımı Bandırma'da geçirdim. Özlemem diyordum ama özlemişim! Küçük İstanbul derdik biz. Hele hele RUmeli Hisarı'na benzer yapılan surları ve Boğaziçi Köprüsü'ne benzer Aşk Yolu ile. Bir de Sevgi Yolu var tabi :) Höşmerimini ve çiğböreğini özledim...
    Ömür Hanım'ın emeğine sağlık. Hepsi birbirinden güzel, göz nuru.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @İstanbul Hanımefendisi,
      Evet, sizin de söylediğiniz gibi, Bandırma 'Küçük İstanbul' gibidir adeta. Şirin bir liman ilçesi. Bandırma'nın hamarat tatarlarının yaptığı o çiğ böreği nasıl da lezzetlidir değil mi!.Höşmerim tatlısı ona keza. Bandırma'ya dair söylenecek çok şey var. Bu post.un ana teması Ressam Ömür Hanım'ın harika resim sergisi olduğu için, Bandırma^ya dair kısaca bilgi verdim. En iyisi ayrı bir post yapmalı.

      Ömür Hanım'ın tabloları çok güzeldi gerçekten. Her biri ustalık gerektiren göz nuru ve özgün çalışmalarıyla, yaratıcılığın birer yansıması.
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. Büyük şehirlerin dışında kültür-sanat alanında sessiz sedasız çalışmalarını sürdüren, sonra da o güzellikleri sergileyen insanları çok takdir ediyorum. Zoru başaran, ideallerini gerçekleştirebilen idealist insanlar onlar. Bir ömür sanata adanmış ve ömürlük eserler ortaya çıkmış. Fırçasını konuşturmuş adeta, ne kadar uyumlu renklerle harikalar yaratmış.Ömür Hanımın yüreğine, emeğine sağlık.
    Bizlere onu tanıma fırsatını verdiğiniz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Makbule Öğretmenim, inanın ben de tıpkı sizin gibi düşünüyorum. Hatta sergiyi gezince ve sergiden sonra bu düşüncelerimi sanatçının kendisi ile de paylaştım. Sanki sanat, sadece büyük şehirlerde icra edilirmiş ve büyük şehirlerin dışında neredeyse hiç bir sanatsal etkinlik yokmuş gibi düşünürüz. Çünkü bu çalışmalar diğer büyük şehirlere kadar uzanmaz, bizlerin pek haberi olmaz. Oysa ne özel sanatçılarımızdır onlar, sessiz sedasız çalışmalarını sürdürürler.. Ömür Hanımın çalışmalarını ben de çok beğendiğimi söylemeliyim. Başarıları daim olsun. Ben teşekkür ederim.. Esenlikle...

      Sil
  3. Bandırma benim için rüzgar demek. :) Fotoğraflardaki tablolarda "Fikret Otyam ve Rahmi Bedri Eyüpoğlu ile iri gözlü kadınları çizen diğer ressamımızı hatırladım. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Bahçe Perim,
      Bandırma için, 'en çok ayazı ile meşhurdur' desek abartmış olmayız herhalde değil mi:)

      "Fikret Otyam ve Bedri Rahmi Eyüboğlu" gibi usta sanatçıların iz bırakan eserleri mutlaka ilham veriyordur diğer sanatçılara da. Ömür Hanım'ın kendine has bir tarzı var, bu çok belirgin.

      Esenlikle...

      Sil
  4. Ömür Hanım'ın çalışmaları çok hoş. Sanki kendine has bir tarz da oluşmuş.
    Bandırma'da yaşayan bir sanatçı olarak Kuş Cenneti ve flamingolardan etkilenmiş ve ilham almış olması tebessüm ettirdi beni. Baştan 6.sıradaki fotoğrafta, sağ taraftaki tabloda resmedilen kadın Anadolu Medeniyetleri müzesinde gördüğüm bir kadın heykelciğini çağrıştırdı.
    Ömür Hanım, değerli çalışmalarıyla Bandırma için bir kazanç kesinlikle...
    Emeğine sağlık Esinciğim. Güzel bir tanıtım olmuş.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Kesinlikle, Ömür Hanım'ın sergisini gezerken, aynı izlenimlere sahip oldum ben de..Ömür Hanım, kendi tarzını oluşturmuş..Özgün bir fırçası var. Sergiye verdiği isim ise hem çalışmaları ile hem de kendi adıyla da çok denk düşmüş. 'Bandırma'da Bir Ömür' pek çok açıdan yaşadığı çevrenin izlerini yansıtmış.
      Bandırma'da yaşayan ve resim sanatına ilgi duyanlar için Ömür Hanım önemli bir kazanç..
      Değerli yorumun adına ben teşekkür ederim Zeugmacığım..
      Sorunsuz bir ülke özlemi içinde, dingin ve iyi bir hafta dileklerimle..
      Sevgilerimle..

      Sil