10 Mayıs 2016 Salı

Ömür biter, İstanbul bitmez...

Asırlardır medeniyetlere ev sahipliği yapan ve Marmara ile Karadeniz gibi masmavi iki denizi buluşturan dünyanın göz bebeği İstanbul’u görmek yerli ve yabancı pek çok insanın hayalidir. 
İstanbul hem tarihi misyonu, hem de coğrafi konumuyla görenleri kendisine hayran bırakan büyülü bir şehirdir. İstanbul’u tanımak için tarihini de iyi bilmek gerek, ama tek başına tarih okumak da yeterli değildir. İstanbul’un simgeleri haline gelmiş olan o tarihi mekânları yerinde görmek, o havayı teneffüs etmek gerekir.
İstanbul'u yaşamak... 

İstanbul’un kalbidir Sultanahmet!. her köşesi buram buram tarih kokar!..  


*****

Ayak bastığınız taşlı yollarında, göğe uzanan gizemli ve tılsımlı sütunlarında, camilerinde,  bahçe ve avlularında dolaşırken ve mezar taşlarında okuduğunuz isimlerde, düşünürsünüz,  kimler gelmiş kimler geçmiştir bu topraklarda!.. 
‘ab-ı hayat’ suyundan da içseniz nafile!  Sultan Süleyman’a bile kalmamıştır bu dünya! ‘ dersiniz …. ve yüzyıllar öncesine dokunursunuz!..

Sultanahmet'te Dikilitaş ve Yılanlı Sütun'un 
bulunduğu alanda yer alan 
Türk İslam Eserleri Müzesi'nin harika  
koleksiyonları ile tarihi geziniz çok daha verimli olacaktır.
Martılarla birlikte bir vapur çığlığında, simit ve çay eşliğinde bir yakadan bir yakaya geçmek…ya da dilenci vapuruyla baştan sona boğazda seyr-ü sefere çıkmak...  
Yedi tepeli İstanbul’un bir başka nadide köşesi Mihrabat'ta koruluklar içinde hayallerden hayallere koşmak... 
Galata Kulesi’nden, Piyer Loti’den, Sarayburnu’ndan… değişik açılardan İstanbul’u seyretmek..  
Fethipaşa ve Çamlıca’da Türk kahvesi eşliğinde boğazdan geçen gemileri seyrederken, güneşin batışına Üsküdar’dan tanıklık etmek…  bir de denizin ortasında Kızkulesi’nden İstanbul’un her iki yakasına birden el sallamak :)  
Kanlıca sahillerinde kaymaklı yoğurdu, Sarıyer'de ise meşhur 'Sarıyer böreği'ni tam da yerinde, dostlarla birlikte muhabbetle afiyetle yemek.. 
biraz da salaş takılıp Eminönü'nde balık - ekmek yemenin de keyfini sürmek…  
Göksuda sandal sefası yapmak… ve daha böyle yüzlerce güzelliği yaşamak...  İstanbul masalının içinde 'gözlerinizi kapatıp' hayalini kurduğunuz o yerlerde olabilmek, hiç de zor değildir aslında. 
Müzeler ise bir şehrin hafızalarıdır... 
Bu yüzden müzelerin önemi büyüktür. Kültür ve Kent Müzeleri bizi aydınlatır, kitaplardan öğrendiğimiz bilgiler, müzelerdeki eserler ve modern çağın üç boyutlu dijital sunumları eşliğinde çok daha anlaşılır hale gelir… Ziyaretçi olmanın ötesinde bir anda zaman tünelinden akarak başka bir boyuta geçer,  tarihi yaşarsınız yeniden.  
Türk tarihini öğrenmek istiyorsanız eğer, Harbiye Askeri Müzesi mutlaka gidip görmeniz gereken müzelerden biridir. 
Beşiktaş’daki İstanbul Deniz Müzesi ise tarihi süreç içinde şanlı donanmamızı bize tanıtan gerçek objeler ve eserlerle doludur.  
Ve  29 Mayıs 1453 tarihi, dünyada birçok devleti etkileyen ve çağların belirlenmesine yön veren fethin yaşandığı gündür. İşte bu önemli günün nasıl yaşandığını bize en iyi anlatan müzelerden biri  de Topkapı’da yer alan Panorama 1453 Fetih Müzesi’dir. 
Dünya tarihi açısından büyük gelişmeler ve değişikliklere ve dünya tarihinin yeniden şekillenmeye başlamasına sebep olan fetih hareketini bu müzede iliklerinize kadar hissederek yaşayacaksınız.   
Eğer siz de, 29 Mayıs 1453 sabahı Osmanlı askerlerinin şehre girmeye başladığı ana yolculuk etmek isterseniz eğer, dünyada ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni mutlaka görmelisiniz… 
 Ömür biter, İstanbul bitmez!.. 
Bu şehirde keşfedilecek o kadar çok yer var ki, anlat anlat bitmez, gez, gez zaman yetmez!. Her ne kadar İstanbul, tarihine gölge düşüren ucube yapılarla yara alsa da, yine de 'cami yıkılsa da mihrabı yerindedir' hesabı…nazar boncuğu gibi gözdedir,  bizim ve dünyanın göz bebeğidir.  Bizi doyuran, bizi markalaştıran, bizi hem kendimizle, hem de tarihimizle buluşturan ve gelecek nesillere aktaracağımız bu mirası tanımak ve bilmek kadar ona sahip çıkmak ve korumak da yine bizim görevimizdir. Bu yüzden İstanbul’da olmak ve İstanbul’u bu farkındalıkla gezmek dahi bir ayrıcalıktır ve her semti, her köşesi bir ömre bedeldir.  
Vakit varken siz de İstanbul'u yakalayın bir ucundan :) 
Esin Bozdemir 


İSTANBUL'UN TARİHİ NOKTALARI

8 yorum:

  1. Harika bir İstanbul Panoraması sergilenmiş. İstanbul'u yeniden görme arzusu yaratan harika görüntüler.
    Bir yakadan diğerine vapurla geçmek bana büyük mutluluk verir. İstanbul uzaktaki eski bir dost gibi hep güzellikleriyle, gizemli köşeleriyle belleklerimizde.
    Teşekkürler bu güzel, değerli çalışmanız için.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Yeryüzünde pek çok doğa harikası yer var elbette, ama dünyanın hiç bir yerinde coğrafi konumu ile iki denizi dantel gibi incecik boğazıyla birleştiren böylesine özel bir başka şehir yok. Bu yüzden rant uğruna bilinçsiz ellerde, tarihine gölge düşürecek olan bazı yapılaşmalar bazen de çok üzüyor insanı.. Ama yine de her şeye rağmen İstanbul çok güzel. Ve biz bu güzel şehri hep anılarımızda yaşattığımız gibi kalsın ve gelecek nesiler de bu güzel şehri tarihi dokusu bozulmadan, ruhu kaybolmadan yaşasınlar istiyoruz..Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Makbule Öğretmenim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  2. İstanbul gez gez bitmez. Sen böyle resmettikçe, anlattıkça geçen yaz epey yerini gezip gördük sevgili rehberim :) Daha epey yeri var görülecek bu doyumsuz kentin. Roma da 7 tepeli bir kenttir ama İstanbul ile asla boy ölçüşemez değil mi Esinciğim. Yok böyle bir güzellik.
    Bu güzel post için çok teşekkürler.
    Bol keşifli, keyifli bir hafta sonu olması dileğiyle..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      İstanbul gerçekten de gez gez bitecek gibi değil...öyle çok keşfedilecek yeri var ki!. Bu arada gezi yazılarımın seni de teşvik ediyor olması beni son derece mutlu ediyor..Benim de aklımda mesela, Ankara'ya gittiğimizde atlamak istemiyorum, senin tanıtımını yaptığın Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni ziyaret etmeyi çok istiyorum. Bu yüzden paylaşımlarımızı ve önerilerimizi önemsiyorum. Değerli yorumun için ben de sana teşekkür eder, iyi haftalar dilerim Zeugmacığım. Sevgilerimle..

      Sil
  3. Özledim, cok özledim Istanbul'u, artik gitmeliyim yaa bir gün yine...

    O Panorama Müzesini'de cok sevmistim yillar önce gittigimde. Cok güzel yapmislar.
    Ellerine saglik Esin'cigim. Keyifle okudum yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @EQ;
      Gurbette olunca memleket hasreti nasıl da sarar insanı, iyi bilirim.
      İnşallah Türkiye'ye geldiğinde İstanbul'u doya doya gezer, özlem giderirsin.
      Beğenilerin için çok teşekkürler Ayşe'cim.. Esenlikle...

      Sil
  4. Esinciğim merhaba geçen haftalarda İstanbuldaydım işler nedeniyle hiç bir yere gidemeden geldim tarihi yerleri görmek içi nuzun kalmalıyım bir gün elbet geleceğim)))))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bilge,
      İstanbul dar zamanlara sığacak gibi değil, çünkü zaman alan ulaşım bir hayli problemli, erken saatlerde yollara koyulup tarihi mekanların, manzaranın.. tadını çıkararak gezmeli ve kalabalığa kalmadan da konaklama mahalline dönmeli ;) tez zamanda gelin, İstanbul sizi bekler :))

      Sil