16 Haziran 2016 Perşembe

Büyülü kent TROIA

Çanakkale doğu ile batı kültür hazinelerinin kucaklaşıp, antik destanlarla harmanlandığı, tarihiyle, doğasıyla, efsaneleriyle ve çok renkli dokusuyla özel bir kentimizdir. Güney Marmara'ya, Ege ve Akdeniz'e gerçekleştirdiğimiz gezilerin pek çoğunda transit olarak feribotla Çanakkale üzerinden geçer ve bazen de bir gece dahi olsa konaklayarak yolumuza devam ederiz. Çünkü biliriz ki, bu kadim kentin bize anlatacağı daha çok şey vardır.  

Bir kere destan yazılan topraklar hemen karşı yakadadır. 1. Dünya Savaşı'nda Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybeden 500 bin askerin anısına bu yarımada günümüzde Milli Park haline getirilerek şehitlikler, anıtlar ve Arıburnu'nun doğal güzelliğini de bünyesinde barındırmaktadır.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, öyle bir defada bitecek gibi değildir. Kapsamlı bir şekilde gezmek istediğinizde en az iki tam günde yarımadayı gezebilirsiniz. bkz
Sonra UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinin paha biçilmez parçası olan Troia Antik Kenti mitolojik tarihçesi ve göz kamaştıran arkeolojik eserleri ile mutlaka gidilip görülmelidir. 

 

Ozanlara ilham vererek düş dünyalarında gezdiren ve Troia'yı günümüze taşıyan arkeolojik bulguların dışında bir de, İzmirli ünlü şair Homeros'un "İliada Destanı"nda anlatılan ölümsüz hikayenin de payı çoktur.  Bu yüzden, coğrafi açıdan stratejik konumda olan Troia'nın gizemli hikayesi yüzlerce yıldır insanları güç, zafer ve aşk temaları ile cezbetmiştir. 
Buradaki sembolik olarak konulan tahtadan Truva atı her ne kadar oyuncak bir at gibi gözükse de, çok daha gerçekçi olanı Çanakkale Kent Merkezi'nde tüm ihtişamı ile kordonda teşhir edilmektedir.  
Bu atın tarih sahnesindeki işlevini Truva'nın hikayesini daha iyi anlayabilmek için ise sizlere kesinlikle Troia filmini izlemenizi öneririm. (bkz) Tarih kitaplarında okuduklarınızdan çok daha fazlasını izlediğiniz bu film size verecektir. (Görsel burdan )  
Troia tarihi mekanında yapılan sistemli arkeolojik kazılar, ilk yerleşimin burada M.Ö. 3 bine kadar uzandığını göstermekte imiş. Troia'dan elde edilen arkeolojik bulguları ise Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde görebilirsiniz. 
Halen devam etmekte olan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 9 kültür katmanına ait olan mimari dokuyu ve eserleri yerinde görebilmek sizi çok daha gizemli bir havaya sokacaktır. Ölümsüz kahramanların ve Troia'nun ruhunu hissedeceğiniz bu kentte, belki de kültür mirasçılarının kulağınıza fısıldayacağı nice efsaneler sizi bekliyor olacaktır. Şimdi keşfetmek sırası sizde. 
Çanakkale  Kenti, Gelibolu Yarımadası'nda Şehitlikler ve Anıtlar ve Toria Antik Kenti sizi bekler. 
Esin Bozdemir


8 yorum:

  1. Bazen düşünürüm; çok uzak ülkelerden insanlar yola çıkıp, tarihi zenginliklerimizi kültürel değerlerimizi görmeye- tanımaya gelirler. Oysa bizler yanı başımızdaki bu güzellikleri ihmal ediyoruz, geç farkına varıyoruz.
    Siz bunu en iyi şekilde başarıp uygulayabilenlerdensiniz. Gördüklerinizi en güzel şekilde aktarmak da işin diğer yönü.
    Troy filmini görmüştüm. Çok kalabalık bir kadro ile çekilmiş muhteşem bir filmdi.Birkaç hafta vizyonda kaldığını hatırlıyorum.
    Esenlikler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Kesinlikle düşüncelerinize katılıyorum. Ben de küçük bir kesimin dışında, milletçe gerçek anlamda tarihi zenginliklerimizin farkında olduğumuzu düşünmüyorum. Oysa ne kadar köklü ve derin bir tarih ve kültür mirasımız var, bunun en iyi göstergesi de, uzak diyarlardan ülkemize gelen turistler.

      Bu arada Truva Antik Kente gitmeden önce TROY filmini özellikle seyretmek ve akabinde bu kenti ziyaret etmek çok daha etkileyici oluyor. Film ise muhteşem. Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim Makbule Öğretmenim. Ben de size ve ailenize esenlikler dilerim.

      Sil
  2. Lafta değil topraklarımız gerçekten hazine değerinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sezer eser perker,
      Bu yüzden hazineye göz koyan da çok oluyor...

      Sil
  3. Merhabalar.
    Troy ve Çanakkale benim de en çok ilgimi çeken bir tarih sayfalarıdır. Çanakkale izlenimlerinizle ilgili paylaşımınız çok güzel olmuş, çok beğendim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Gerek "Troy", gerekse "Çanakkale" ile ilgili tüm tarihsel belge ve paylaşımları özellikle takip ediyorum. Çanakkale gezimizle ilgili benim de bir arşivim oluştu. Paylaşılacak düzeye getirdiğim de ben de paylaşmak arzusundayım.
    Selam ve dualarımla birlikte hayırlı Ramazanlar dilerim. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Recep Altun
      Çanakkale, Gelibolu Yarımadası'nda şehitlikler ve Truva Antik Kenti başlı başına tur programı dahilinde ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Çok özel bir kentimiz Çanakkale. Değerli yorum ve zarif düşünceleriniz için teşekkür ederim. Bilmukabele..Esenlikle..

      Sil
  4. yazı enfes olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Ayşenur Büyükgöz,
      Sayfama hoş geldiniz,
      Yorumunuza teşekkür ederim :)

      Sil