20 Ağustos 2016 Cumartesi

İçinden baharlar geçen trenlere binmeli yeniden...

Ne zaman gurbet ve sıla üzerine eski bir Türk filmi izlesek, mutlaka bir karesinde Haydarpaşa Garı görülür. Bu tarihi mekandan kalkan trenlerin içinde, özellikle Doğu Ekspresi Treni, Anadolu’nun kalbine doğru gece gündüz, uzun ince demir raylar üzerinden salınıp gider. Adına türküler yakılır, gurbetin, sılanın hesabı! ondan sorulur;
Gün gelir “kara tren gecikir belki hiç gelmez" olur. Gün gelir “tren gelir hoş gelir”  Bir yanıyla hüznümüz, bir yanıyla da sevincimiz olur…Ama illa ki Anadolumuz! olur...
Doğu Ekpresi ile bundan 7 yıl önce İstanbul  Haydarpaşa'dan başlayıp Kemah'a ve daha sonra Erzincan Kemah'tan Kars'a uzanan, güzel yurdumuz Anadolu'nun bambaşka renkleriyle buluştuğumuz ve unutamadığımız tren yolculuklarımızı gerçekleştirmiştik.  
Biz bu yolculuğa çıkmadan önce bir hayli heyecanlıydık ve bir o kadar da hazırlıklı. Ben ağırlıklı olarak fotoğraf çekimleri ile meşgulken eşim de kamerada video kayıtları yapmıştı. Ama trende hareket halindeyken gerçekleştirdiğimiz bu kayıtlar öyle zannettiğiniz gibi çok da kolay olmuyordu. Daracık, yarım açılan pencerenin aralığından kolumuzu uzatıp, doğru kareyi çekebilmek için amansız bir çaba harcamıştık!.. kollarda hafif darbeler ;) kâh, koridorun bir ucundan diğerine, kâh trenin bir sağından bir soluna vadilerin görüntülerini titizlikle çekerken  yaşadığımız o anlar!..  ama sanmayın ki biz şikayetçi idik!  bkz
Çünkü tren, bazen dağların, ovaların, vadilerin arasından bazen ormanların ve Fırat Nehri'nin (Karasu) kıyısından kıvrıla kıvrıla yol alırken... öylesine güzel manzaralarla karşılaşıyorduk ki!. gördüğümüz her kare, görsel bir şölen oluyordu bizim için. Ben, ilk kez bu kadar yakınımda, sarp kayaların tepelerinde, pikeler yaparak uçan kartalları görüyordum meselâ.. 
Sonra dağların eteklerine yayılan sarı kızları, kanat takmışcasına özgürce koşan atları görüyordum... hele ki tarihe meraklı ben, kadim çağlardan günümüze uzanan o tarihi taş köprülerin üzerinden geçerken nasıl da heyecanlanıyordum!. 

*****


*****

Dağların tepesine kurulmuş olan o görkemli kaleleri gördükçe, okuduğum kitaplardan öğrendiğim tarihi bilgiler birdenbire canlanıveriyordu gözümde!. boşuna medeniyetlerin, uygarlıkların beşiği değildi bu topraklar. Müthiş bir coğrafya, müthiş bir kültür.  

Pasinler - HASANKALE
Mola verdiğimiz yada yolcu alıp, indirdiğimiz küçük köy istasyonlarında karşılaştığımız o tatlı çocuklarla kısa dakikalar da olsa yaşadıklarımız ise bambaşka duygulardı. Yoksulluğun, yoksunluğun kimi çaresizliğin görüntüleri karşısında hüzünlendiğimiz de oluyordu. 

Geziler sonrasında sıra bir de, yüzlerce fotoğrafın tasnif edilip, video kayıtlarının düzenlenmesine gelir ve asıl iş bundan sonra başlardı! tabi iş dediysem de, bu hep severek, isteyerek, gönüllü bir baş koyuş olurdu! Bu güzellikler sadece bizde kalmamalıydı çünkü, bilirdik ki, her şey paylaşılırsa güzeldir. İstedik ki, bu yolculuklar başka gezginlere de ilham versin, ayrıca memleket, bir tek Ankara'dan beri değil ki!. ötesi de var bunun..önce kendi memleketini göreceksin, sonra bileceksin hali nicedir. Vatan toprağı değerlidir. Benzemez başka bir toprağa. Yani demem o ki,  gezdikçe, gördükçe, tanıdıkça, memlekete duyulan sahipleniş de, inanın bir başka oluyor.  
Tekrar gelecek olursak gezilerden sonrasına, yani işin bir de mutfak kısmına ;) saatler, günler ve haftalar süren çalışmaların ardından, ben gezi notlarını eşim ise özenle hazırlamış olduğu video kayıtlarını bölümler halinde düzenleyerek 'Doğu Ekspresi ile Anadolu Manzaraları' serisini sırası ile sizlerle paylaşmıştık. 

*****
'Doğu Ekspresi ile Anadolu Manzaraları' serisine gösterdiğiniz ilgi bugüne kadar öylesine çoktu ki... bir hevesle ilk kez Doğu Ekspresi ile geziye çıkacak olan gezginlerden, yerli ve yabancı turistlere, öğrencilere kadar... sayısız mesaj alıyorduk
Tüm bunlar bizim yol boyunca uykusuz geçen saatlerimize ve ardından günlerce süren o hummalı çalışmalarımıza... özellikle eşimin  büyük bir titizlikle hazırladığı (kamera-kurgu: Abdullah Bozdemir) video kayıtlarının yapım aşamalarında harcadığı zamanlara, tüm emeklerimize fazlasıyla değdi... ve bizleri yeni yolculuklara çıkarken inanılmaz motive etti. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. İyi ki bu geziyi gerçekleştirmişiz  ve iyi ki sizler de bizlere yoldaşlık etmişsiniz. 
Ne yazık ki artık Haydarpaşa Garı'ndan trenler kalkmıyor. Şimdi istesek de Haydarpaşa'dan kalkan trenlere binemeyeceğiz. Yerini hızlı trenler alıyor...hayat her geçen gün daha da hızlı akıyor. Oysa nostalji korunmalıydı..hiç değilse tıpkı Almanya'da, İsviçre'de ve daha pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi, yaşamı kolaylaştıran hızlı trenler olsa da, eski trenler turistik amaçlı 'Nostalji Treni' olarak kullanılabilirdi. Dileriz, gecikmişte olsa bu temennilerimiz gerçek olur.  
Sözün özü, yaşanılan anları kayıt altına almak bu yüzden çok ama çok önemli. Söz uçar, yazı kalır... anıları tutan bellekler de zamanla aşınır, hafızalardan silinir gider..bu yüzden her ânı olamasa da hiç değilse, yaşanılan o özel anları mutlaka kaydetmeli. Görüntü ise kaydedilen, düzenlemeli, küçücük de olsa, o güne ait notlar üzerine yazılmalı. Geriye kalan anılar özenle korunmalı.  
Tarihe tanıklık eden Haydarpaşa Garı ve Haydarpaşa'dan kalkan trenler birer nostalji oldular artık. Ama bizim elimizde kayıtlarımız var :) o günleri yeniden yaşayabilmek mümkün şimdi. 
Yoğun istek üzerine ;))) bu şaka değil gerçek çünkü;) Doğu Ekspresi ile gerçekleştirdiğimiz tren yolculuklarımızı daha önce izlemeyen yeni okurlarımız için de bir kez daha paylaşmak istiyorum. Her ay, yeni bir bölümle, Anadolu'muzu geziyoruz hep birlikte...
Yapmış olduğumuz Doğu Ekspresi yolculuğumuzun
birbirinden güzel görüntülerinden oluşan videoyu seyrinize sunarım… 
İYİ SEYİRLER DİLERİZ.


Esin Bozdemir

14 yorum:

  1. Esin'ciğim rahmetli annemle ne çok Haydarpaşa'dan binip Ankara yaptık, o da çok severdi, hatta o zaman Prenses (kedimiz) hayattaydı tam 9 kez onu da getirip götürmüştük sepetiyle:)))tren bambaşka, trende içilen çay bile başka, ilk fotoğraftaki o ev benim olsa keşke dedim:) ne güzel yemyeşilliğin ortasında. Eline sağlık, harika diyorum başka bir şey demiyorum.
    Ha Haydarpaşa'yı iptal etmelerinin altında yatan neden elbet bir gün çıkar ortaya bir pislik dönüyor, niye böyle oldu? Ne güzel orada iniyor, orada biniyorduk. Allah cezalarını versin ve ayaklarına dolasın, tekrar bu yanlıştan dönülsün.
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bücürükveben,
      Haydarpaşa Garı ve Haydarpaşa'dan kalkan trenlerle hemen herkesin bir yolculuğu ve bir anısı mutlaka vardır. Kendi yaşamasa dahi büyüklerinden dinlemişliği vardır. Tren yolculuklarının keyfi bir başkaydı değil mi!. tıngır mıngır giderken yapılan sohbetlerin, paylaşılan ikramların, kavuşacak olmanın heyecanı ya da ayrılıkların hüznü yaşanırdı. *Ben de o evi sana verdim gitti sevgili Müjde'cim :))
      -koca bir çınar gibi- tarihe tanıklık eden bu yapının, böyle gözden çıkarılmasına insan nasıl da üzülüyor değil mi :( inşallah, bu yanlıştan da dönülür! Sevgilerimle..

      Sil
  2. Hiçkimsenin (benimki de dahil) fotoğrafları bu kadar güzel olmuyor. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Leylak Dalı,
      Güzel bakınca insan, gördüklerini de böyle 'güzel' görüyor :) Oysa sizin fotoğraflarınız da çok güzel, ben çok beğeniyorum. Bu gezilerde kullandığımız makineler orta ölçekli idi. elimizden geldiğince görebildiklerimizi yansıtmaya çalıştık. Ama ne profesyonel makineler var! bütün mesele görebilmekte! ve asıl olan da yürekte sanırım :)) Zarif düşüncelerin için çok teşekkür ederim.. Sevgilerimle..

      Sil
  3. Haydarpaşa Garına baktıkça dolar işaretleri beliriyor insanlarda. Nasıl üzülüyorum.

    Bu yaz ben de Doğu Ekspresine binmek istiyordum ama sanırım başaramayacağım. Fotoğraflara bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Memleket beton yığınları içinde, insanlara nefes alacak alan bırakmadılar!. her yerde harfiyat makineleri. Gözleri doymayan ve her şeyi ranta çeviren bir zihniyet!. çok kızıyoruz, çok üzülüyoruz değil mi!. çünkü hepimizin ortak evidir bu vatan! ne hakları var tarihi misarlarımızı bu şekilde tarumar etmeye!. ben halkım ve Haydarpaşa Garı'nı geri istiyorum Bu hepimizin en doğal hakkıdır!.

      Bu yaz geçti ama, inşallah daha yaşanacak ne çok yazlar, kışlar, baharlar var Handan'cım :)) doğanın yemyeşil olduğu, bahar ayları da çok güzel olur.. Fotoğraflara 'bayılınca' benim de yüzümde bir tebessüm, bir tebessüm :)) çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Esiiin, yarın sabah otobüsle Ankara, akşam altıda da bil bakalım neye bineceğiz :D Çocuk gibi heyecanlı ve mutluyum. Kulaklarını çınlatacağım giderken :)

      Sil
    3. @Handan,
      aa...çok sevindim Handan'cım :) insan yeter ki istesin ve hayallerinin peşinden gitsin...eninde sonunda oluyor Allah izin verdiği müddetçe..bizim bu video ve görseller eşliğinde gezi yazılarımızı paylaşmamızın amacı da bu zaten.. sizin mutlu olmanıza ben de mutlum oldum inan!.:) güle güle gidin hayırlısı ile de gelin ..kompartımanda...tıngır mıngır tren camından güzel Anadolumuza bakına bakına gitmek ne hoştur :)) ben bile heyecanlandım bak ;)) uzaklardan gelecek fısıltalara kulak kesileceğim tamam mı ;)))

      Sil
  4. Tren deyince öncelikle Adana-İstanbul yolculukları gelir aklıma. O yıllarda otobüsler ve yollar çok güvenli değildi. Ailem treni tercih ederdi. Haydarpaşa'nın görkemli, gizemli görüntüsüne bayılırdım. Yolcu ederken el sallamanın heyecanı ne güzeldi.
    Farklı yolculuklarınızı merakla, heyecanla izleyeceğim. Hatta bizim evden iki izleyicinin olacak; eşim ve ben.Eminim çok keyifli sanal yolculuklarımız olacak.
    Çekimler de anlatımlar da, fotoğraflar da harika olunca belgesel tadında oluyor.
    Sevgili Bozdemir Ailesi'nin eline, emeğine, yüreğine sağlık.
    Esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Haydarpaşa Garı özgün mimarisiyle karakteri olan harika bir yapı. Vakti zamanında; Osmanlı padişahı II. Abdülhamit tarafından, Otto Ritter ve Helmuth Cuno adında iki Alman mimar'ın hazırladığı proje ile ayrıca Alman ve İtalyan taş ustalarının çalışması ile 30 Mayıs 1906 tarihinde garın yapımına başlanmış ve Gar, 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete girmiş. Haydarpaşa Garı bu yüzden, Almanya ve Hollanda daki Gar'lara çok benziyor ve bu ülkeler halen daha aktif olarak bu garları kullanıyorlar.

      Koca bir tarihe tanıklık etmiş olan Haydarpa Garı'nın bu şekilde kullanım dışı oluşu gerçekten çok üzücü. Bu garda, hepimizin anıları var, sizin de Haydarpaşa Garı ile anılarınızın oluşu 'Doğu Ekspresi' ile sanal da olsa yolculuklara çıkmanız için güzel bir neden olacaktır. Bu yolculukta aramıza katılmanız bizleri de mutlu edecektir. Değerli yorumunuz için teşekkür eder, Esenlikler ve iyi pazarlar dileriz.

      Sil
  5. Ne kadar doğru tespitler var yazıda. ''Ankara'nın berisi de var bunun...''
    Evet ya, berisi de var. Ve ben Kapadokya'dan öte yanı hiç görmeyenlerdenim. Bunun eksikliğini sürekli hissettim.
    Doğu Expresi serisi benim de favorim Esinciğim. O harikulade fotoğrafları ve videoları bayılarak izliyorum.
    Hiç binmediğim için ve bundan sonra istesem de binemeyecek olmanın hüznüyle...
    Nedense bu trenin içinde hissettim kendimi hep. Sevgili rehberim Esin'in yanıbaşında gibiydim.
    Tıpkı başlıkta olduğu gibi içinden baharlar geçen tren. Buram buram memleket kokan, heyecan veren eşsiz tablolar sunan tren...
    Yine yeniden izledim, ilk kez izliyormuş gibi zevkle. Başka gezginlere de ilham veriyorsunuz, bu kesin :)

    Elleriniz dert görmesin... Harika ötesi bir ''hizmet'' bu.
    İyi Pazarlar, sevgiler Esinciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Bazen hayatta bir şeyler vesile olmadan harekete geçemiyor insan. Ben de Ankara'nın ötesini bilmezdim. Bunda eşimin ailesinin (50 küsür yıldır İstanbul'da yaşadıkları halde) köklerinin Erzincan'lı olmasında ve çok küçükken ayrıldığı toprakları olgunluk çağlarında yeniden görmek istemesinde oldukça önemli bir rolü oldu. Benim içinde bambaşka bir serüvendi.. İnşallah siz de bir gün Doğu Ekspresi treni halen çalışıyor iken, Anadolu'yu seyir halinde gezersiniz Sevgili Zeugmacığım. Her ne kadar trenler Haydarpaşa'dan kalkmıyor olsa da Eskişehir'den Ankara'dan kalkan trenler var.Bu yıl 'Laparagas' böyle bir geziyi gerçekleştirmişti..Çok güncel bilgiler var sitesinde. https://laparagas.blogspot.com.tr/2016/02/dogu-ekspresi-ve-kars.html bilgin olsun.

      Güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Trende sizlerle birlikte yol almak bizim için de son derece keyifli idi. Ben aparatif yiyecek, içecekler çıkarırken, o esnada yan gözle bakıyordum ki ;)) Sevgili Zeugma'nın nasıl ilgi ile camdan dışarıyı izlediğini gördüm :)) Yeni yol arkadaşlarımızla birlikte yeniden Anadolu yollarında olmak bizim için de heyecan verici olacak...

      Bizden de,iyi pazarlar, sevgiler Zeugmacığım..
      Ben de her birimiz için huzurlu ve barış dolu bir hafta dilerim.



      Sil
  6. İçinden baharlar geçen trenlere toplumca binmeye o kadar çok ihtiyacımız var ki bu süreçte. Emeğinize, ellerinize sağlık Esin Hanım. İzniniz olursa yarın facede paylaşmak isterim.

    Güzel bir Pazar günü dileklerimle size ve aileye,
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Sormayın Mehmet Bey, bu postu yayına verdikten 2-3 saat sonra yine acı haberle sarsıldık.. Gün geçmiyor ki, biz bu acı haberleri duymayalım!. Ülkemiz ne hale geldi.. :( ortak sevdamız olan 'vatan' için halk kesinlikle birleşme çizgisindedir..bunda sıkıntı yok..önemli olan ülkenin kaderini etkileyecek olan akılcı çözümlerin hayata geçirilmesidir.

      Evet..içinden baharlar geçen trenlere 'toplumca' binmeye o kadar çok ihtiyacımız var..Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Mehmet Bey. Ne demek, istediğiniz yerde paylaşabilirsiniz, bu bizi memnun eder.

      Ben de size ve ailenize iyi pazarlar,
      ve umut dolu güzel bir hafta dilerim. Esenlikle...

      Sil