28 Eylül 2016 Çarşamba

Kadıköy Plak Günlerinde nostalji rüzgârları esti...

Hafta sonumuz, bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Kadıköy Plak Günleri’ etkinliği ile oldukça renkli geçti. Kadıköy Belediyesi’nin Moda’da 24 Eylül Cumartesi ve 25 Eylül Pazar 2016 tarihlerinde ( Kadıköy Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde) gerçekleştirdiği ‘PlaKadıköy’ etkinliği, başta Kadıköy olmak üzere İstanbul’un önemli plakçılarını ve plak-sever dinleyicileri bir araya getirdi. 
Gün boyu süren Plak Günlerinde bir dizi söyleşi ve plak okuma etkinlikleri de vardı. 
Yayıncı stantlarına ise ilgi çoktu. Plak koleksiyoncularının ve plak müdavimlerinin buluştuğu etkinlikte plak satışları kadar plak takasları; değiş  tokuş stantları da oldukça hareketliydi.

****

Plak severler hummalı bir şekilde plakları seçerken, 
kadrajımıza giriveriyorlar :)

'Türk Sanat Müziği'nin Paşası
Zeki Müren'i alıyorum 
:)) 


'Celal Güzelses'i alıyorum' taş plak...

Plak dinleyen, düşünen ve müzik üzerine yazan isimlerin katıldığı ve 'muhabbet' adı altında yapılan söyleşilerde;
* C.tesi Günü: Muhabbet programında; Murat Meriç’in: ‘Plaklarla Memleket Tarihi’. Cemal Ünlü’nün: Git Zaman Gel Zaman (Fonografik – Gramafon - Taş Plak)   
* Pazar Günü: Muhabbet programında; Mehmet Tez, Murat Meriç, Güven Erkil Erkal, Murat Beşer (Moderasyon) “Bir Plak Gibi Gökte Dönüyor Mavilik”
* DJ performansları ile Mete Avunduk ve Ozan Maral kulağımıza farklı tınıları sunarken…  
* Akşamları ise: 19.’dan sonra C.tesi Günü: Cenk Taner, Özge Fışkın – Pazar Günü: Nil İpek – Cihan Mürtezaoğlu, Taner Öngür konserleri Plak Günü’ne farklı bir renk ve coşku kattı.
İlk gün Ölüm yıldönümü dolayısı ile sanat güneşi Zeki Müren’i, ikinci gün ise Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın anıldığı Plak Günleri’nde, özellikle etkinlik alanının orta yerinde yer alan eski marka otomobiller bir hayli ilgi çekti.
Biz etkinliğin 2. Gününe katıldık. Orta yerde Playmouth Powerflite Marka pastel yeşili bir araba teşhir edildi. Ve etkinliğe katılan hemen herkesin en az plaklar kadar ilgisini bu araç çekmiş olmalı ki, çoğu kişi aracın önünde hatıralık fotoğraflar çekildi.  
Tabi ki biz de günün anısına hem bu klasik aracın önünde hem de farklı karelerde ‘hatıra’ lık pozlarımızı vermeyi ihmal etmedik :) 



 pür dikkat görüntü alıyorum :)
otomobilin -su yeşili- (wintage) rengi öylesine göz alıcı ki... bayıldım ;)  




Sanat güneşimizin 1966 model Chevrolet-İmpala markalı narçiçeği rengindeki otomobili ilk gün teşhir edilmiş. Üstü açık olarak da kullanılabilen bu otomobile tek bir yağmur damlası düştüğü anda kaputu otomatik olarak kapanıyormuş. 

Direksiyonu bilek hareketiyle dahi çalışıyormuş. Turbo jet motorlu otomobil 200 km sürate ulaşabilen, içinde mini buzdolabı, air-condition ve ayrıca 2 tane de oksijen maskesi bulunan son derece konforlu olan bu araç, doğaldır ki bir hayli ilgi görüyor.

Ünlü DJ.lerin  Plak seçki yayınları gençlik yıllarımızın hit parçalarını çalarken biz de yıllanmış taş plakların kokusu içinde, nostalji rüzgârlarına savrulduk.
*****



Erkin Koray ‘Arap saçına döndüüüü’ derken, 
Adamo ‘Her yerde kar var kalbim seninle bu gece’ diyordu…

Alpay ‘Birden ışıklar söndü, her yer zindana döndü; sen gidince’ derken…
Ajda Pekkan, ‘Ben Tanrı misafiriyimmmmm!’ diyordu ;)
Ve... Büyük Ozan Neşet Usta; "Cahildim dünyanın rengine kandım./Hayale aldandım boşuna yandım" diyor!. bu sözün üstüne başka ne söylenebilir ki!. Sazını çalmış, sözünü söylemiş.. ve altına silinmez imzasını atarak, sonsuzluğa damgasını vurmuş!.
Saygıyla, minnetle anıyoruz... 
Her parça bizi anılarla yüklü geçmişe götürürken, duygu yüklü o eski şarkıların ne kadar anlamlı olduğunu düşünmeden edemedik. Teknoloji çağında bugün, dijital ortamlarda çok daha kısa sürede üretilen şarkılar iz bırakmadan sabun köpüğü gibi hafızalarımızdan hemen silinip gidiyor... oysa eski parçalar öyle mi!. bu yüzden nostaljiyi her geçen gün daha çok arıyor ve özlüyoruz... 
Kadıköy’ün ve İstanbul’un müzik kültürünü yansıtan ve her köşesinden müzik seslerinin yükseldiği; plakçılar ile plak-severleri, müziğin ritmi içinde bir araya getirerek nostalji rüzgarlarıyla buluşturan ‘PlaKadıköy’- Kadıköy Plak Günleri etkinliğinden hoş duygularla ayrılıyoruz. 
Esin Bozdemir 

12 yorum:

  1. Ah aynı zamanlarda oradaymışız :) Ben fazla duramadım gerçi, ama havasını solumak yetti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Belki de farkında olmadan birbirimize bile dokunmuşuzdur :)
      dediğiniz gibi, o havayı solumak bile iyi geldi değil mi...

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir etkinlik. Keşke Ankara'da da yapsalar. Su yeşiline ben de bayıldım, eski arabalar, eski plaklar ah eski günler valla teorime göre 15 yılın sonunda öyle bir hale geldik ki, aydınlık tüm insanlar eskiyi özlemeye başladılar....:( çok güzel fotoğraflar eline sağlık, sevgilerimle...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bücürükveben,
      Plak Günleri İst.da da bu yıl ilk kez düzenlendi..belki Ankaraya'da gelir!.
      Ayrıca Beyoğlu Belediyesi de, Taksim Meydanı'nda 28 Eylül- 5 Ekim tarihlerinde 'Antika Festivali' düzenliyor. Öyle sanıyorum ki, Beyoğlu'nun o kaybolan ruhunu yeniden canlandırmaya çalışıyorlar. Fırsat yaratıp gitmeli.. beğenileriniz için teşekkürler, esenlik dileklerimle :)

      Sil
  3. İnsanlar geçmişe özlem duyuyorlar. Yaşanmış güzellikleri yeniden yaşamak ve yaşatmak istiyorlar. Ne güzel bir etkinlik olmuş. Sayenizde duyuyoruz. Gramofonun görüntüsü bile insanın içini titretiyor. Eski taş plaklar bir başka köşede. O ortamda olmak bir başka olurmuş.
    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Ne yapılsa geçmiş geriye gelmeyecek. Masumiyet kayboldu, insanların o saf ve doğal halinden eser yok, zaten böyle olmak hiç makbul değil artık!. Çelişkiler, yalnızlıklar ve mutsuzluklar çok fazla.. Bu yüzden geçmişe olan özlem bitmiyor, çünkü çağın insanı, giderek insana yabancılaşıyor, insanlıktan uzaklaşıyor. Böyle olunca bize nostaljiyi hatırlatan her şey çok değerli artık. Plak Günleri bu anlamda hoş duygular yaşattı. Bilmukabele, esenlik dileklerimle..

      Sil
  4. Merhaba :)

    Öncelikle bu güzel blogu hazırladığınız için tebrik ediyoruz sizi :)

    Blog tutan arkadaşlarımıza akılda kalır daha iyi bir adres sunabilmek için domain sponsorluğu yapmaktayız.

    Eğer siz de creamive.blogspot.com.tr'den ziyade www.creamive.com gibi bir adres üzerinden yayın yapmak isterseniz, bizlere https://www.creamive.com/ sitemizden ulaşabilirsiniz.

    Bloglamaya devam etmeniz dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @CREAMIVE,
      Teşekkür ederim.
      Ben de size domain sponsorluğunda başarılar dilerim.
      Blog yazılarımız sürecek...
      Esenlikle..

      Sil
  5. Simdi Istanbul da olmak vardi. Dedirtti yaziniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @tülin
      Sanatın kalbi İstanbul,
      kalbiniz İst. için çarpıyorsa
      sizi de kucaklamaya hazır bu şehir :) bekleriz

      Sil
  6. Bu arada sizi MİM ledim. Yapmadıysanız ve yapmak isterseniz beklerim. https://turgayaksoy.blogspot.com.tr/2016/09/bloggerlife2-mim.html?showComment=1476216524793#c2621825946471802888

    YanıtlaSil