28 Kasım 2016 Pazartesi

28 Kasım Tarihte bugün

28 Kasım tarihte bugün 
* 1922'de Bursa'nın şirin ilçesi İznik'in düşman işgalinden kurtulduğu gündür. 
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan Ulusal Kurtuluş Savaşı sonunda, kanla, gözyaşıyla yaşanan bir tarih sayfası kapanarak, ülkemizin aydınlık geleceği için kaçınılmaz olan İstiklal ve Hürriyet yolu açılmıştır. 
Kurtuluş gününde bugün, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi, Milli Mücadele Kahramanlarını saygıyla ve rahmetle anıyorum.

* 1925 Yılında Şapka Kanunu yürürlüğe girdi.  
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, Atatürk devrimlerinin bir parçası olarak; halkın kılık kıyafeti yeniden düzenlenerek batı normlarına uygun hale getirilmesi için 1925 yılında yapılan kanuni düzenleme ile erkeklerin şapka giymesi yürürlüğe girmiştir. Şapka devrimi ile mesleki kıyafetlerde de bir takım düzenlemeler getirilmiştir. 
Atatürk'ün kullandığı şapkalar Samsun Gazi Müzesi'nde sergilenmektedir. bkz
* 28 Kasım 1920'de Alman Düşünür Friedrich Engels dünyaya geldi. 
19. yüzyıl Alman politik filozof. (Sosyalizmin babası olarak bilinen ) Karl Marx’la beraber, Komünist Manifesto’yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol aldı. 
Karl Marx hayatını kaybettikten sonra Karl Marx'ın en önemli eseri Das Kapital'in son iki cildini tamamladı.
Babası fakrikatör olup, burjuvazi bir aileden gelmekle birlikte bu sayede Engels, İngiltere'de işçi sınıfı ve işçi sınıfının sahip olduğu zor şartlar ve adaletsizlikle tanışır, işçi sınıfının fakirliklerini gözlemler, haklarında kitap yazar. "İngiltere'de emekçi sınıfın şartları" adlı eserinde işçi sınıfına mücadelenin zorunluğu olduğunu ve birlikte savaşmanın gerekliliğini anlatır.Düşünür ünlü sözleri ile tarihte iz bırakanlar arasında yerini almıştır. 
"Bir gram eylem, bir tonluk kuramdan daha değerlidir."
"Burjuva, karısını salt bir üretim aracı olarak görür."  Komünist Parti Manifestosu 
"Burjuvazi, kırı kentlerin egemenliğine soktu. Çok büyük kentler yarattı, kentsel nüfusu, kıra kıyasla, büyük ölçüde artırdı, ve böylece, nüfusun oldukça büyük bir kısmını kırsal yaşamın bönlüğünden kurtardı. Kırı nasıl kentlere bağımlı kıldıysa, barbar ve yarı barbar ülkeleri de uygar olanlara, köylü ulusları burjuva uluslara, Doğuyu Batıya bağımlı kıldı." Komünist Manifesto ve Hakkında Yazılar 
"Özgür insan ile köle, patrisyen ile pleb, feodal bey ile serf, lanca ustası ile kalfa, kısaca, ezen ile ezilen birbirleriyle sürekli karşı karşıya gelmişler, kesintisiz, kimi zaman üstü örtülü, kimi zaman açık bir mücadele, her defasında ya toplumun tümüyle devrimci bir yeniden kuruluşuyla, ya da çatışan sınıfların birlikte çöküşü ile sonuçlanan bir mücadele sürdürmüşlerdir." Komünist Partisi Manifestosu 
"BÜTÜN ÜLKELERİN İŞÇİLERİ, BİRLEŞİNİZ!" Komünist Partisi Manifestosu
* Avusturyalı romancı, oyun/ biyografi yazarı ve gazeteci Stefan Zweig 1881'de dünyaya geldi. 
Ünlü yazardan tadımlık sözler;
"Bize hiçbir şey yapmadılar, bizi tümüyle hiçliğin içine yerleştirdiler, çünkü bilindiği gibi yeryüzünde hiçbir şey insan ruhuna hiçlik kadar baskı yapmaz."
"Hayal kırıklığım buydu... ne o zaman ne de daha sonra kendime bile itiraf edemediğim bir hayal kırıklığı, fakat bir kadının duyguları sözcükler olmasa da, her şey apaçık ortaya dökülmese de, her şeyi hisseder." Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü 
* Tür Edebiyatının usta kalemi şair ve yazar Melih Cevdet Anday 28 Kasım 2002'de aramızdan ayrıldı.
Melih Cevdet Anda'ı Saygıyla anıyorum...
Bu Kırlangıçlar Gitmemişler Miydi? 
Giden gelen yok. Bir titreşimdir bu.
Duragan fulyanın üstünde arı
Bir diyapazon gibi titremekte. Kırlangıç
Tarihsizdir. Belleğim sarsılıp duruyor denizde.
Martı bir uçta kanat, bir uçta ses.
Ya sabah, ya öğle. Gemici ve bulut,
Güneş ve yağmur kıl payı bir dengede.
Dolu bir boşluğu doldurup boşaltmak işimiz
Ölülerle, gecelerle, sümbüllerle
   * ŞiirMelih Cevdet Anday
Esin Bozdemir 

4 yorum:

  1. Böyle üst üste okuyunca bildiğim yazarları, önemli tarihi zamanları; şu an diye düşünüyorum acaba yarının hangi tarihte bugünleri oluşuyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde yaşamakta olduğumuz süreçlerde özellikle ülkemiz gündemi ile ilgili, kesinlikle tarihe not düşüldü! kimi kara leke ile anılacak, kimi gururla!. bir dizi olaylar, kişiler..tarih hiçbir şeyi unutmaz!

      Sil