11 Kasım 2016 Cuma

Türk Sinemasının Yeşil Gözlü Devi Tarık Akan’a "Saygı" ve "Sevgi" Sergisi

TÜRK SİNEMASININ YEŞİL GÖZLÜ DEVİ TARIK AKAN’A “SAYGI” ve “SEVGİ” SERGİSİ  18 KASIM’DA TÜRVAK SİNEMA-TİYATRO MÜZESİ’NDE İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK ! 
TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi bu yıl, Türk Sineması’nın 102.yılı etkinlikleri kapsamında, 16 Eylül 2016 tarihinde aramızdan ayrılan usta sanatçı Tarık Akan’ı "Saygı ve Sevgi" temalı sergi ile anacak.
“Tarık Akan’a Sevgi ve Saygı” sergisinde, sanatçının 46 yıllık sinema hayatında rol aldığı 116 filmin tüm afişleri ve filmlerine ait birçok sahne fotoğrafı sergilenecek. Birlikte rol aldığı sanatçı arkadaşları, sevenleri ve yakın dostlarının da katılacağı sergi açılışı 17 Kasım’da ülkemizin ilk ve tek sinema müzesi olan TÜRVAK (Türker İnanoğlu Vakfı) Sinema-Tiyatro Müzesi’nde yapılacak.  
Ayrıca,  sanatçının daha önce hiç görülmemiş onlarca portresi, hakkında basında yer alan ve müzede arşivlenmiş sinema ve magazin dergilerine ait kapaklar, yazılı basından derlenmiş makaleler ve köşe yazıları yine bu sergi kapsamında ziyaretçilere sunulacak. 
Bu sergi kapsamında Tarık Akan’ın başrollerinde yer aldığı bazı filmler Türvak Sinema-Tiyatro Müzesi Ali Efendi Sinema Salonunda sergi boyunca ve günde iki seans halinde ücretsiz gösterimde olacaktır. 
Serginin sürprizi ise, ünlü heykeltıraş Bülent İşcan tarafından yapılan Tarık Akan’ın silikon heykeli, ilk defa bu sergiyle birlikte müzenin ‘’Heykeller Salonu’’nda sergilenecek.

"SEVGİ ve SAYGI" SERGİSİ 
18 KASIM'DA İZLEYİCİLERE AÇILACAKTIR.
TÜRVAK SİNEMA-TİYATRO MÜZESİ
***
(Basın) Açılış Tarihi: 17 Kasım 2016 Saat: 15.00

Yeniçarşı Caddesi No:24 Beyoğlu, İstanbul


clip_image002



*'Saygı' ve 'Sevgi' Sergisi duyurusu TURVAK Basın Bültenindendir.
NOT: Daha önce Türvak Sinema-Tiyatro Müzesi’nde gerçekleştirilen pek çok etkinliğe katıldım, son derece renkli geçirdiğim zaman dilimlerinin ardından bir de gün sonunda, (yazın açık olan terasında)  boğaz manzaralı Cine Tele Cafe'de oturup, bir yanda sinema dergileri bir yanda çay kahve içerek dostlarla birlikte keyifli dakikalar yaşamak ise artısı oldu. Demem o ki, Türvak'daki bu sergiyi kaçırmayınız efendim.. 

6 yorum:

  1. 116 film dile kolay! Ençok Emel Sayın'lı, Hulusi Kentmen'li Yalancı Yarim ile Filiz Akın, yine Hulusi Kentmen ve Münir Özkul hatta Zeki, Metin de vardı, ile oynadığı Tatlı Dillim'i seviyorum. Hep bu iki romantik komedi filmiyle hatırlayacağım. Yaa, Sezer inanamıyorum aramızda olmadığına:(
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bücürükveben,
      İçinde yaşadığımız bu kapitalist düzen her şeyi metalaştırırken, geçmişe olan özlemimiz de artıyor..Bizler ve ebeveynlerimiz Yeşilçam filmleri ile büyüdük..filmlerde seyrettiğimiz karakterler bizlere rol model oldular..sevgiler ve aşklar daha bir masum, dostluklar daha bir gerçekti!. romantizm desen ona keza!. bizim zamanımızda platonikti aşk dediğimiz o duygular bile!. masumiyet, davranışlardaki o zarafet, duygulardaki o asalet giderek yok olmakta!. Tarık Akan ve O'nun kuşağındaki diğer artistlerİ hep büyük bir ilgi ile izlerdik. Sanatçının masum ve temiz, duygu yüklü o bakışlar(ın)dan ne çok etkilenirdik!..tabi ki sonradan oynadığı sosyal içerikli, toplumsal filmleriyle ve hayata karşı sağlam duruşu ile Tarık Akan'a olan sevgimiz de, saygımız da daha da arttı. Çünkü O halkın sanatçısı olabilmeyi başarmıştı..Yeri doldurulamaz..Ruhu şâd olsun, ışıklar içinde uyusun.

      Tarık Akan'ın anısına, Türvak'ta gerçekleştirilecek olan "Saygı" ve "Sevgi" sergisi bu yüzden oldukça önemlidir. Zengin bir arşive sahip olan Türker İnanoğlu Vakfı, Sinema ve Tiyatro Müzesi görülmeğe değer..

      Sevgiler...

      Sil
  2. Oraya gitmeyi ne zamandır istiyordum, bir ayarlama yapayım hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      O zaman bu sergi ne güzel bir bahane olur..
      sonra da sitende gezip gördüklerini bizlerle paylaşırsın.. :)
      çok iyi olur...sevgiler..

      Sil
  3. Ne güzel bir sergiymis yaaa... Iste yine orada olmadigim icin hayiflandigim anlardan biri:)

    YanıtlaSil
  4. Ah ne çok isterdim orada olabilmeyi. İstanbul'da yaşamak en çok bu tür etkinlikler için güzel!
    Tarık Akan kadar yüreklere kazınmış, Atatürk'e ve vatanına sevdalı, yaşamını insanlık ve demokrasi adına mücadeleye adamış kaç sanatçımız var? O her haliyle bir DEV!!

    Her ne kadar gidip göremeyecek olsam dahi beni mutlu eden duyuru için teşekkürler Esincim.
    Benim yerime de gez o sergiyi. Ve benim yerime de yad et o DEV'i.
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil