12 Ocak 2023 Perşembe

Sakinliğiyle ve renkleriyle gönlümü çelen: Eğirdir Gölü

Göller Yöresi seyahatimizde, Burdur ve çevresindeki antik kentleri gezdikten sonra rotamızı Afyon Karahisar'a çeviriyoruz, ancak öncesinde güzergâhımızda, Türkiye'nin 4. büyük gölü 'Eğirdir Gölü' var.  Eğirdir, dağların, ormanların arasında gerçek bir doğa harikası. Tarihi zenginliği ve doğal varlıklarıyla Isparta İli'nin ve Göller Yöresi'nin en önde gelen turizm merkezlerinden de biri. 2017 yılında Cittaslow'un  14. 'Sakin Şehir' olarak da seçtiği Eğirdir, bizim ziyaret ettiğimiz tarihlerde adına yaraşır bir şekilde gerçekten son derece sakindi!     

Yazarken yeniden yaşadığımı hissettiğim o anlara geri dönüyorum...

Mevsim sonbahar; ağaçlar, sararan, kızaran yapraklarıyla birer renk cümbüşü içinde... gölün kıyısında güneşlenen kara keçiler, bir yanda elma hasadının bereketiyle tarlalarda şenlik hali... çiftçilerin tebessüm eden yüzleri... koyunlarını otlatan çobanlar... dağlardan süzülerek gelen ve güldür güldür akan hayratlar... bereket fışkırıyor her yerden!


***

***


Sadece iki ayaklılar mı güneşlenir?
kara keçiler de güneşlenir elbet :)) 

Yol seyrimiz öylesine harika manzaralarla bezeli ki, hâl böyle olunca araç içinde çekim yapmak yeterli gelmiyor bize. Aracımızı park edip, hem havayı koklamak, hem de içimize sinecek doğru kareleri yakalamak adına biraz da dışarı çıkıp, açık havada çekimler yapıyoruz. 

Artık söz fotoğraflarımızın olsun. 

***


***


***

***

***


***


Tekrar yola koyuluyoruz.

***

En son, yaklaşık 10 yıl önce kıyısından geçmiştik Eğirdir'in. **
O günden bu güne hangimiz daha çok yaşlandık acaba?


***


Yıllar öncesinde Eğirdir Gölü ve ben :)

Gölün su seviyesinin her geçen gün düştüğü ve kimyasal atıklarla berraklığını yitirdiği söz konusu olsa da, sevindirici ve umut verici bir gelişme ise Eğirdir ve Gölcük Gölü'nün 2021 yılında alınan bir kararla doğal sit alanı ilan edilerek, 'kesin korunacak alan' olarak tescil edilmiş olmasıdır. Böylece yapılaşmaya da izin verilmeyecektir. Böylesine güzel doğa harikası yerlerimiz kesinlikle, bakir ve sakin kalsın bence de. 


Ve Eğirdir'e girmek üzereyiz. 

Burası hayatın yavaş seyrettiği, sakin ve huzurlu bir göl kasabası. 

***

 Altınkum Plajı

Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Eğirdir Gölü yüzmeye müsait bir göl, bu yüzden plajlarıyla da bu bölgenin tercih edilen sayfiyeleri arasında. Tabi bizim ziyaretimiz sezon sonu olduğundan sahilleri oldukça tenhaydı.

Bir boğazla ikiye ayrılan gölün kuzeyindeki kısım Hoyran adıyla anılıyor. Bu bölge aynı zamanda yürüyüş parkurlarının da önemli destinasyonları arasında yer alıyor.  Kate Clow'un projelendirerek hayata geçirdiği, ülkemizin işaretlenmiş ikinci uzun yürüyüş rotası Aziz Paulos Yolu*, Eğirdir Gölü çevresinden geçiyor.  Bu rotanın etaplarından biri ise (2.799 metre)  yaklaşık 3 bin metreye yakın yüksekliğiyle Barla Dağı'nın eteklerinde yer alıyor. Barla Dağı zirvesine tırmanış, baharda ve yaz aylarında ideal bir zamanlama olacaktır. Doruklarda, Eğirdir Gölü ve Isparta manzaralarının seyrini bir düşünün hele!. kimbilir ne muhteşemdir. Harmanören Yaylası mevkiinden Kaymaz Tepe sırtlarına doğru çıkıp, oradan Kalkan Geçidi'ne varış... adım başı karşınıza çıkacak olan çeşmeler ve şelaleler... Buralarda günlük kamplı bir yürüyüş programı kesinlikle harika bir deneyim olur, benden söylemesi. 

Sezon neredeyse kapanmak üzere. Sahil şeridindeki çay bahçelerinde
sadece üç beş kişi. Kıyıda ördekler, martılar...
hava miss! leb-i derya karşısında gönlümüzde huzur! 
gölün kokusunu ve tertemiz havayı derin derin içimize çekiyoruz.

***


Eğirdir Gölü kıyısından geçerek,
ilçe merkezinde ve çarşıda küçük bir tur atıyoruz.



Dündar Bey Medresesi önünde Atatürk Anıtı 
ve anıtın önünde de "Cittaslow Eğirdir" tabelası


***


Nostalji yüklü bir kara tren burada da karşımıza çıkıyor.



Ve Eğirdir'e veda ediyoruz. Yine yola devam...

Esin Bozdemir



****

Eğirdir'den önceki rotamız
Kibyra Antik Kenti burada

Önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz **Eğirdir ziyaretimiz:
 'Eğirdir Gölü'nden izler ve yansımalarburada

* Atlas Keşif Kitaplığı
Akdeniz Doğadan Tarihe Yürüyüş Atlası

11 yorum:

  1. Hem fotoğraflarınız hem de anlatımınız harika olmuş. Eğirdir ve Gölcük Gölü'nün kesin korunacak alan olarak tescil edilmelerine geç alınmış bir karar olmasına rağmen çok sevindim.
    Emeğinize, beyninize sağlık olsun. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Nazlı Toaç
      Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çok özel bir coğrafya, kesinlikle geç de olsa koruma altına alınması yine de sevindirici. Esenlikler dilerim. 🧚🏼‍♀️🌸💕

      Sil
  2. Gitmek istediğim yerlerden. Karavanla kamp kurmalık tam :) Fotoğraflar harika, sen de hep gençsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,
      Kesinlikle Handan yazımda belirttiğim yürüyüş parkurları üzerinden rota oluşturabilirsiniz. Biraz araştır bence oralarda harika kamping alanları var. Hahhh hahh😆 nerdeee + üj beş kilocuk bile fark ediyor😇 neyse kendime motivasyon için referans olsunistedim😉 bu arada niye ‘adsız’ çıkıyorum bilemedim. I padten girdim tanımlıydı ama sık girmeyince blogunda kafası karıştı. Neyse benim işte 😊 Sevgiler🙋‍♀️💕🌸

      Sil
    2. Yeniden adıma kavuştum :)) Karavanla giderseniz eğer kulaklarımı da çınlatırsın artık :)) Şimdiden keyifli kamplar dilerim Handan.

      Sil
  3. Burdur'da görev yaptığımız yıllarda Eğirdir Gölü hep yol güzergahımızda olurdu. İnsana huzur veren bir görüntüsü vardır. Gölden Çıkarılan kerebitler nefis olurdu.
    Harika çekimlerinizle bir kez daha dolaştık o güzel doğa harikasını. Teşekkürler.
    Sağlıkla, mutlulukla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Kesinlikle Makbule Öğretmenim. Huzur dolu bir ortam, gittiğimiz tarihte bunu destekledi elbet ama yine de aşırı gösterişten uzak, sade ve dingin bir ortam Eğirdir. Otantik dokusunu büyük oranda korumuş. 'Kerevitler' tatlı su istakozları olarak da biliniyor sanırım. Yörenin suyu da, toprağı da bereketli gerçekten. Ne güzel diyarlarımız var. Ülkemizin dört bir yanı zenginlik fışkırıyor. Yeter ki onu koruyalım. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Siz de sağlıkla, esenlikle ve sevgiyle kalın... 💐🌺🌸

      Sil
  4. Fotoğraflar yine müthiş! Ülkemizin göllerini ayrı severim, deniz kenarında yaşayan biri olarak denizlerini de elbette... ama gölleri daha öksüz bırakıldığı için onlara şefkatim daha fazla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @buraneros
      Teşekkür ederim. Ben de bir deniz kızıyım :) bu yüzden esintili havaları ve balıkları severim. Evet, bazı göllerin kaderi böyle!. 'Şefkat' deyince, bir an aklıma; 'Sanat Güneşimiz'in duygu yüklü sesinden; " Mazide kalan hatıra gibi. " şarkısı geldi. Bu da benden Zeki Müren sevenlerine armağanım olsun:) İyi haftalar 🌷💐

      Sil
  5. İçimiz açıldı emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil