8 Aralık 2019 Pazar

'Ahşaba Dokunmak' Sergisi



Nihayet uzun bir aradan sonra, “son dakika” bir sanat etkinliği duyurusu ile siz değerli okurlarıma ve sanat sever dostlarıma “merhaba”  diyorum.

Bugün Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezi’nde 'Ahşaba Dokunmak' Sergisi'ndeydim. Heykeltıraş ve ressam Ayhan Tomak’ın Ahşap Yontu Atölyesi öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergide ahşaplar adeta dile gelmiş gibiydiler. Üçüncüsü düzenlenen 'Ahşaba Dokunmak' Sergisi'nde, öğrenciler ‘ustalık’ denecek kadar başarılı, harika işler çıkarmışlar. Ayrıca katılımcıların içinde bayanların da olduğunu görmek beni son derece mutlu etti. Maharetli kadın ellerinin dokunduğu ahşap işler görmeğe değerdi.

Değerli sanatçı Ayhan Tomak’ın önderliğinde, farklı meslek gruplarına ait toplam 15 katılımcının yer aldığı bu sergide, ahşaba gönül vermiş olan ve eseri bulunan isimler şunlar:

Ayhan Tomak, Alper Arman, Ayten Osken, Bircan Yorulmaz, Derya Türkoğlu, Hakan Yücel, İlknur Cebiroğlu, Kenan Atım, Neşe Konca, Safiye Özkan, Serap Apaydın Başkır, Sezin Çelik Karslı, Soner Tatlıdede, Şebnem Günay, Uğur Yılmaz ve Zuhat Efe.


Ahşap Eserler:

Soldaki Eser:  Zuhat Efe, 'Kediler' (Kayın Ağacı)
Ortadaki Ayna: Ayhan Tomak 'Artemis',
Sağdaki Eser: Safiye Özkan (Ihlamur Ağacı)

***

Ahşap Eserler:

Sol üstteki eser: Soner Tatlıdede
Sol alttaki eser: Sezin Çelik Karslı
Otadaki Eser: Alper Arman, 'Bir kadın - Bir erkek' Soyut Desen (Ihlamur Ağacı)
Sağdaki eser: Neşe Konca, 'Münzevi', Meşe ve Ihlamur Ağacı

***

Ahşap Eserler:

Üstte gördüğünüz Geleneksel Ahşap Oymalar (Ceviz Ağacı)
Kenan Atım imzasını taşıyor.

Geleneksel ahşap yontu sanatına ait çalışmalarıyla dikkat çeken Kenan Atım'ın görüşleri ise şöyle;

"Uzun zamandır merak ettiğim ve son bir senedir yoğunlaştığım bu dalda, 15 farklı yaş ve meslek gruplarından arkadaşlarla, Ayhan Tomak Hocamız önderliğinde yaptığımız sergiler bizlere yeni tecrübeler kazandırırken hayatımıza da değer katmış oldu. Bu meslek kolunda kendilerini ispatlamış ve kariyerlerinde üst seviyelere erişmiş üstatlarla tanışma fırsatı buldum. Basın ve sosyal medya duyurularıyla sergi, farklı kişilere ulaşırken, ziyaretçiler tebriklerini bildirip fikirlerimizi aldılar ve tavsiyelerde bulundular. Bu durum beni fazlasıyla memnun ve motive etmekte. Herşeyden önce unutulmaya yüz tutmuş ve tarihimizi temsil eden bir meslek kolunun canlanmasında benim de bir rolüm olsun istiyorum." 



Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi
Ayhan Tomak Atölye Öğrencileri'nin
Ahşap Yontu Sergisi'nden Genel Görüntü.


Sergiyi gezerken, ahşap yontu sanatı ile dilerse insanın, ağaçtan heykeller, ahşap objeler yapabileceğini...hatta fonksiyonel sanata örnek teşkil eden ayna türü ev gereçlerinde dahi ahşaba estetik dokunuşlarla nasıl hayat verilebileceğini gördüm. Geleneksel tarza örnekler olduğu gibi soyut ve özgün tarzı çalışamalar da çok hoştu.


Ahşap Eserler:

Sol üstteki  ve ortadaki eser:  Serap Apaydın Başkır, 'Baykuş' (Çam Ağacı)
Sol üstte sağdaki eser: İlknur Cebiroğlu (Kayın ve Ihlamur Ağacı)
Altta soldaki eser: Zuhat Efe, 'At' (Kayın Ağacı)
Altta sağdaki eser: Bircan Yorulmaz imzasını taşıyor.

***



Ahşap Eserler:

Sol üstteki eser: Şebnem Günay, 'Tosbağa', Ihlamur Ağacı
Sol alttaki eser: Neşe Konca, 'Deniz Kızı', Ihlamur Ağacı
Sağ alttaki eser: Safiye Özkan, 'Kitap', Ihlamur Ağacı
Sağ üstteki eser: İlknur Cebiroğlu imzasını taşıyor.

***


Soldaki ilk eser: Zuhat Efe, 'Don Kişot' (Kayın Ağacı ve Ağaç Kabuğu)
Soldaki ikinci eser, Bircan Yorulmaz imzasını taşıyor.

Her ahşap yontu, büyük bir emek, sabır ve ince bir işçilik eseri. Sergide başta Heykeltraş ve Ressam Ayhan Tomak olmak üzere, ahşaba hayat veren tüm öğrencileri ve bu sergide emeği geçen herkesi kutluyorum.  Başarıları daim olsun. 

Barış Manço Kültür Merkezi’nde 30 Kasım 2019’da başlayan ve 8 Aralık  2019 Pazar günü, yani yarın sona erecek olan 'Ahşaba Dokunmak III' Sergisini, sanata ilgi duyan ve ahşap oymacılığa meraklı tüm sanat sever dostlarıma öneririm.

Esin Bozdemir


 ***

Ayhan Tomak Kimdir?


Ayhan Tomak, 2009 yılından itibaren, Balat’ta bulunan atölyesinde, kendi kişisel çalışmalarının yanı sıra değişik yaş ve meslek grubundan katılımcılar ile ahşap heykel, rölyef ve tasarım üzerine atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Atölye çalışmalarına katılan üniversite öğrencileri, akademisyenler, mimarlar, doktorlar ve avukatlar gibi birçok kesimden katılımcılar ile ahşap yontu konusundaki bilgilerini paylaşıyor.

Atölye çalışmalarının sonucunda kişilerin her biri ahşaba farklı yorumlar katarak değişik güzellikte eserler ortaya çıkarıyorlar. Çıkan eserlerin arasında heykel ve rölyefler, klasik el oyması örnekleri ve küçük ahşap obje tasarımları yer alıyor. Sanatçı, bir çeşit sosyal sorumluluk kapsamında gerçekleştirdiği bu atölyelerin sonucunda çıkan eserlerin, daha fazla insan ile paylaşılması, ahşap yontu ile ilgili bilgilerin aktarılması ve toplumda alt kültür oluşturulması amacıyla, çeşitli sergi, workshop organizasyonlarıyla izleyicilerle buluşturmaktadır.  ( Ayhan Tomak hk. da Kaynak: Sergi afişinden)

Ayhan Tomak web adresi: http://www.ayhantomak.com/

20 yorum:

  1. Ne yetenekler var, çok güzeller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @mehtap,
      Ahşap yontu sanatına dair gezdiğim, çok güzel bir sergiydi "Ahşapa Dokunmak Sergisi". Ayhan Tomak sanatçı kişiliği ve usta öğreticiliği ile ahşaba gönül verenlere çok güzel bir yol açmış, öğrencileri de harika işler çıkarmışlar. Sergiyi gezerken -ben dahil- sergiyi görenlerin izlenimleri "hiç öğrenci işi gibi değil bu heykeller! ahşap yontuların her biri çok başarılı!.." sözleri oldu. Sevgiyle ve emekle yapılan işlerin yansıması böylesine fark yaratıyor. Sanat hayatımızda hep var olsun. Ayhan Tomak ve öğrencilerinin başarıları daim olsun.

      Sil
  2. Merhaba Esinciğim, hoş geldin:)
    Ahşap oymacılığı, unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları arasında başı çekiyordu hatırladığıma göre. Bu sanatla, kesilen bir ağacın sona erdi zannettiğimiz hayatı yeniden başlıyor bana göre. Ahşap işçiliği eserleri hep sevmişimdir. Baba evinde kenarları ahşap oymalı, oval bir aynamız vardı. Bakmaya doyamazdım. Ahşap oyma küçük bir geyiğim var mesela. Bayıldım ben bu sergiye. Ayhan Tomak'ın ellerine sağlık. Şahane eserler çıkarmış ortaya. İstanbul'da yaşasaydım ne yapar eder, atölye çalışmalarına ben de katılmak isterdim. Yazı ve güzel fotoğraflar için teşekkür ediyor, sevgiler gönderiyorum. Huzurlu bir hafta sonu dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Hoş buldum Zeugmacığım :)) nihayet sayfama giriş yapabildim!Hiç bu kadar uzun soluklu bir aralık vermemiştim. Yoksa burayı unutmuş değilim.. ama ne mümkün, son 2 aydır güncelim oldukça yoğun/du! Annemin diz protez operasyonu süreçleri, gelip- gitmeler... ve bir de yeni atölye derken... Neyse ki her şey yavaş yavaş yoluna giriyor. Yeter ki sağlık olsun! Katmerli bir şekilde beni bekleyen yazıları kotarmaya çalışacağım artık.

      Ahşaba Dokunmak Sergisi'ne gelecek olursam...sergi gerçekten çok güzeldi. Hatta sergi katılımcılarından biri de bizim arkadaşımız oluyor. Çok güzel işler yapmışlar. Ayhan Tomak usta bir sanatçı.Ah keşke İstanbul'da olsaydın, sen de Ayhan Tomak'ın Balat'daki atölyesi'nde eğitim alırdın. Zaman zaman sanatçının workshop'ları da oluyordur mutlaka.. Yazının altına Ayhan Tomak'ın web adresini bırakayım...ilgilenenler buradan baksınlar.

      Değerli yorumun için çok teşekkür ederim Zeugmacığım. Ben de sana sevgilerimi gönderiyorum...İyi pazarlar ve şimdiden güzel bir hafta diliyorum. Esenlikle...

      Sil
  3. Ne kadar güzel eserler yapmışlar. Emeklerine sağlık... Sayenizde gitmiş kadar olduk. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Ebemkuşağı,
      Soyut çalışmalar kadar geleneksel ve figüretif çalışamalar da vardı. Sevgiyle, sabırla, gönülle, ahşaba hayat veren eller, çok başarılı işler çıkarmışlar. Ben teşekkür ederim. Esen kalın...

      Sil
  4. Ahşap çok nefis bir malzeme, şimdiye kadar hiç ilgili bir kursa, atölyeye gitmedim ama çok isterim. Bu sergideki öğrenciler kadar yetenekli olmayabilirim tabii:)) Çok güzel işler çıkarmışlar, profesyonel görünüyor her biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mutlu Eller
      Geleneksel Türk el sanatlarında ahşap oymacılık önemli bir yer tutuyor; adına "kündekari" denilen ahşap oymacılığı; kapılarda, sanduka ve masalarda ...daha pek çok ev araçlarında kullanılan bir zanaat türü. Günümüzde ise hazır üretimin ve daha ucuz maliyetli ürünlerin tercih edilmesiyle artık neredeyse yok edilmek üzere olan ahşap oymacılığın...yeniden modern formlarda yorumlanarak sanatla buluştuğunu görmek, hem geleneksel sanatımızın sürdürülebilirliği açısından, hem de özgün eserlerle hayatlara dokunması sevindirici bir durum. Sergiler de bu anlamda daha önce pek de bilinmeyen sanatsal işlerin duyurulmasında önemli tabi ki. Temennimiz daha çok atölyeler olsun... Sanat daha çok insana dokunsun.

      Gerçekten çok güzel bir sergiydi. Yenilenen BMKM'nin sergi salonunda da, ahşap eserler çok daha ortaya çıkmıştı. Belli olmaz Semi, yeteneklerin nereden, kimden çıkacağı!. Belki senin de içinde bir yerlerde o cevher saklıdır? kim bilir! Workshop'larda bunu test edebilirsin. Sevgilerimle...

      NOT: Daha önce "Kündekari" sanatıyla ilgili bir post yazmıştım. Alta linkini bırakayım . İlgini çekerse bakabilirsin.

      https://izlerveyansimalar.blogspot.com/2014/10/sevginin-ve-sabrn-ahsaptaki-yansmas.html

      Sil
    2. Çok teşekkürler link için, okuyacağım. Sevgiler...

      Sil
  5. Mis gibi ağaç kokulu bir sergi. Çok güzel eserler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @tülin,
      Güzel bir sergiydi Tülin hanım. Öğrencilerin işleri çok başarılıydı. Ya Ayhan Tomak'ın kayın ağacından yapmış olduğu (en üstteki kare) "Saklı" /Hidden kadın büstü, inanılmaz çarpıcı bir eser.

      Sanat, hayatımızda hep var olsun. Sevgilerimle Tülin hanımcım...

      Sil
    2. Şimdi dönüp tekrar baktım. Çok güzel gerçekten :)

      Sil
    3. Çok çarpıcı değil mi! İnsan dönüp dönüp bakmak istiyor :))

      Sil
  6. hımmm barış mançoda mı ay kolay yerdeymiş saoool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone,
      Evet, kolay ulaşacabileceğin bir yerde.
      Ama sergi sona erdi deep! belki yine gelir?
      Sevgilerimle...

      Sil
  7. Blogunuz oldukça yararlı bilgiler barındıyor.Zevkle takip ediyorum.Zaman ayırmak
    isterseniz yeni açtığım bloguma sizi de davet ediyorum.Takip ederseniz çok memnun olurum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @merakettiysen
      İlginize ve davetinize çok teşekkür ederim. Blogunuz hayırlı olsun.
      Sitenizi ziyaret edeceğim... Esen kalın...

      Sil
  8. Harika eserler, insan bakmaya doyamıyor. Ahşap can bulmuş, bu esrleri ortaya çıkaranlara derin hayranlık duyuyorum. Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Beyaz Yakalı,
      Gerçekten, birbirinden güzel, yaratıcı ve çok etkileyici eserlerdi. Sanatın yadsınamaz gücü ve sanatçının farkı işte burada!. Ben teşekkür ederim. Esenlikle...

      Sil
  9. @AAB College
    You’re welcome, It’s my pleasure...

    YanıtlaSil