Birkaç yılın ardından yeniden Amasya'da olmak güzeldi. Erzincan'a giderken, Yeşilırmak'ın iki yanına kurulmuş olan Amasya'dan transit geçmeye gönlümüz razı olmaz. Ve bir gün de olsa, sevdiğimiz kadim şehir Amasya'da mutlaka konaklarız. Bu, hem bize bir dinlence, hem de yeniden özlediğimiz şehirde gezme fırsatı verir.
Yine bu yıl da Anadolu yolculuğumuzun gözde şehirlerinden oldu Amasya. Üstelik bayram üzeri oldukça kalabalıktı. Bazı kalabalıklar yorar insanı ama Amasya'da cıvıl cıvıl, neşeli ve eğlenceli bir kalabalık vardı!
Önü Yeşilırmak'a bakan, arkası küçük bir bahçeye açılan butik otelimiz de ihtiyaçlarımızı karşılar vaziyette, temiz ve ferahtı. Yalı boyundaki butik oteller çoğunlukla oda+kahvaltı şeklinde hizmet veriyor. Bu da bizim için daha uygundu. Sonuçta merkezdeydik. Akşam menüsünde yöresel lezzetleri tatmak daha cazip olacaktı.
Otele varır varmaz biraz dinlendikten sonra... güneş batmadan çıktık Amasya sokaklarına!.
Şanlı Türk bayrağımız dalgalanıyor her yerde ve her köşede ayrı bir hareketlilik! ayrı bir etkinlik. Kimi elinde bağlaması türkü söylüyor, kimi gitarı eşliğinde rock müzik yapıyor. Dondurmacılar, kağıt helvacıların önünde upuzun kuyruklar. Çocukların ellerinde rengârenk balonlar. İçleri yıldızlı ve yanıp sönen ışıklı balonlar bile ne afilli!. İnsanın çocuk olası geliyor. Gökyüzüne salıverilen uçurtmalar, şehzade ve sultan kıyafetleriyle poz verip fotoğraf çektiren gençler ve bu heyecana ortak olmak isteyen her yaştan insanlar...
Tüm heybetiyle Harşena Dağı ve Kral Mezarları,
kıyıda Yalı-boyu Evleri ve Yeşilırmak
Amasya Darrüşşifası
(Müzik ve su sesiyle tedavi yöntemini
temsil eden balmumu heykeller)
Amasya tarihi Saat Kulesi
Sultan Bayezid Cami
Yeşilırmak'ta tekne turları. Fıskiyelerle yapılan ışıklı-müzikli gösteriler... köprü başında, teknede ve nehir kıyısında selfi çekenler, bayramda dünya evine giren, gelinler, damatlar. Gaziler, folklor ekipleri, bando takımları... kestaneciler, köz mısırcılar....her yerde panayır şenliği ve curcuna!.. renk ve ahenk bir arada!. biz de bu ambiyans içinde keyifle dolaştık ve katıldık bu şenlik havasına. ))
***
Yeşilırmak'ta 'Saltanat Kayığı'
Ardından yöresel lezzetleriyle nam salmış küçük bir işletmede tadı damağımızda kalan tatlarla midelerimizi de şenlendirdik. Tatilde hamur işleri yemeden olmaz :)) Bin şükür; gözümüz de, gönlümüz de, midemiz de bayram sevinci yaşadı.
*
*
Gecenin renkleri çok güzeldi. İlerleyen saatlerde biraz daha tenhalaşan kentte; elimizde ev yapımı dondurmalarla :) çocukluğumuzdan gün çalarak; kâh Yeşilırmak'ın seyrine dalıp, kâh kıyı boyunca yürümek pek keyifliydi.
Ertesi gün, önce biraz alışveriş yaptık (baba ocağına varmadan önce; çam sakızı, çoban armağanı, hediyelik şeyler ve tatlılar...) ardından öğlen güneşine yakalanmadan, Erzincan'a gitmek üzere yola koyulduk yeniden.
***
Bu arada Amasya'ya yakın lokasyonda (Taşova civarında) yediğimiz menemenin tadı damağımızda kaldı. Yol kıyısındaki salaş bir mekanda verdiğimiz küçük bir molada, köylü teyzenin bakır tavadaki sunumuyla midemizi şenlendirdiğimiz menemen bu gezimizin hiti oldu. Nedir bu lezzetin sırrı dediğimizde, tatlı teyzemiz bize, bu menemenin 'Çakallı menemeni' olduğunu, hatta bu lezzeti deneyen herkesin kendisine "Sen Çakallıyı bile geçtin!?" demesi oldu. Normalde menemene, kimi kuru soğan koyar! içindeki malzemelerden domates ve biber de daha tanelidir. Bu menemende ise kuru soğan yoktu. Ama mis gibi tereyağı, kaşar peyniri ve bol tarla domatesi ile harmanlanmış menemen homojen bir kıvamdaydı. İçinde değil ama yanına konmuş olan tatlı soğan ve tazecik ekmekle de, bandıra bandıra afiyetle yedik. Tatil dönüşü, eve gelir gelmez ilk işim, hafta sonu sabah menümüze çakallı menemenini yapmak oldu. (Sıcak sıcak yerken, görüntü almak aklıma dahi gelmedi tabi :) Bir dahakine, kendi yaptığım menemenin görüntüsünü alır, buraya eklerim. :)
Çakallı Menemeni - Malzemeler: 4/5 domates, 3 adet yumurta sarısı, 1 adet sivri biber, 1,5 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, toz biber, karabiber ve tuz. (bkz)
Çakallı Menemeni adını; Samsun'un Kavak ilçesi'ne bağlı olan ve Samsun-Ankara yolunun 30. km de bulunan Çakallı Köyü'nden almış. Bu lokasyon ve çevresinde yol kenarındaki tesislerde yapılan 'Çakallı Menemeni' ülke çapında bir lezzet ve damak keyfi olarak nam salmış. Biz de bunu öğrenmiş ve deneyimlemiş olduk.
Demedi demeyin! sizin de yolunuz Samsun - Çorum havalesine düşerse, yol kenarındaki tesislerde 'Çakallı Menemeni' yemeden geçmeyin sevgili dostlarım.
Esenlikle kalın...
Anadolu Gezimizin Destinasyonları
Bayramda Anadolu Yollarında...
Divriğinde bir şaheser: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
Dünyanın tek traverten set gölü; Otlukbeli Gölü
*
Kapsamlı AMASYA REHBERİ için bkz
Kültür ve Sanatın, Bilimin ve Sevdanın Şehri AMASYA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder