12 Mart 2014 Çarşamba

“HEPİMİZİN HİKÂYESİ ” Bu Sergide!


“İçinde yaşadığımız dünyanın durumunu göremeyenin o dünya üzerinde söyleyecek hemen hiçbir şeyi yoktur.” diyor Canetti.

Bugün ben, Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin’in  Nişantaşı Erva Art Gallery'deki ilk karma sergileri olan 'Hepimizin Hikayesi' nde sergilenmekte olan eserlere bakarken, sanatın varlığının gücüne bir kez daha tanık oldum.

Sergide (çok sıcak ülke gündemi dolayısı ile)  ‘güneşe yüzünü dönmüş gün çiçeklerinin koparılan yaşamlarını’ içim burkularak yaşadım yeniden. Dinmeyen acılar, yitik hayatlar canlandı gözümde birer birer.  Ve yine  bu sergide ben, yaşamlarımızı esir alan tüketim sisteminin günümüz insanını nasıl köleye dönüştürdüğünü, sömürüldüğünü düşündüm hayretle!..

Büyümek için sürekli tüketen ve tüketmek için de ölesiye çalışan insanların ortak bir derdi vardır! O da tüketici kimliğine sahip olmak ve bu kimlik üzerinden varlığını   (markalarla, imajla) hissedilir kılıp, hissettirmek olduğunu.... Ve


Günümüz insanının, bu yapay ve bu sentetik kimlik üzerinden kurguladığı görsellik ile kendine toplumda bir yer edinebilmek adına sarf ettiği çabayı düşündüm bir de!..  
 

(Soldaki resim)  'Sentetik İdoller' serisinden...
yağlıboya ve karışık teknik - Ressam: Serdal Kesgin
(Sağdaki resim) 'başın öne eğilmesin'
tuval üzerine yağlıboya - Ressam: Seren Ceren Asyalı
Birbiri ardına açılan AVM'ler ve etrafımızda giderek çoğalan mağaza sayısının durmaksızın arttığı günümüzde insanlar “vitrin mankeni” gibi görünmek istiyorlar. Sistemin yarattığı yapay gereksinimler cansız mankenler üzerinden somutlaşıyor ve gerçekçi bir hal alıyor.

Kesgin bu sahte dünyada yaptığı gözlemlerini eserlerinde bizlere yansıtıyor. Yağlıboya ve karışık teknik ile yapılan resimlerde, “renklerin yanı sıra figürlerin kendi aralarında oluşturdukları büyük kompozisyonlar ile tüketim alışkanlıkları ve bu doğrultuda kurgulanan kimlikleri sorgulamaya açmak” istiyor.

soldaki resim: 'fasl-ı muhabbet...' tuval üzerine yağlıboya
sağ üstteki resim: 'betonu çatlatan çığlık' tuval üzerine yağlıboya
sağ alttaki resim: 'ateşe dokunmak...' tuval üzerine yağlıboya
Ressam: Seren Ceren Asyalı

Sergide yüzleştiğim resimlerde  içine düştüğümüz hayatı, hayatları sorguladım doğal olarak.. Düzen, sürekli tüketmeye yöneltirken bizleri, tükete tükete tükenip gitmekteyiz dedim kendi kendime!.. Dışarıya adımımı attığım andan itibaren ise vitrinlerdeki markalar ve bizlere dayatılan yaşam modelleri, diğer yandan gencecik bir fidanın hayata veda edişi,  ve olası tepkiye karşı, hazır olda bekletilen güvenlik kuvvetleri, tomalar vardı. 
Dışarıdakiler tuvalde, tuvaldekiler dışarıdaydı adeta!..
'terslik' (üstteki resim)
tuval üzerine yağlıboya
Ressam: Seren Ceren Asyalı
“Tarih, yanlışlar komedyasının yanı sıra, itirazların da haklı seslerini barındırır. Fakat insan, kimi zaman bu sesleri duyamayabilir. Ya kulakları tıkalıdır ya da uygun enstrumanlarla iletilmemektedir.
 'Sentetik İdoller' serisinden...
Yağlıboya ve karışık teknik
Ressam: Serdal Kesgin
 
Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin ‘Hepimizin Hikayesi’nde, sistemin kendini ayakta tutabilmek için yaratığı gereksinimler ve bu duruma sisteme ve onun dayatmalarına karşı duruşu, iki farklı yaklaşım ve pencereden izleyiciyle paylaşıyor. Var olmak için tüketen bir durumu, varlığını korumak için yok olmayı göze alan bir tavrı bu sergide harmanlıyorlar.

*****


'dokunacağız...' tuval üzerine yağlıboya -
Ressam: Seren Ceren Asyalı
Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin başarılı çalışmalarıyla,  sanatı bir çerçeve içinde kullanarak renkler, temalar ve soyutsal formlar aracılığı ile bizlere doğruyu yanlışı göstermekten öte aklımıza ve vicdanımıza seslenerek; bizim görebileceklerimizin -gördüklerimizin- belki de ‘görmek istediklerimizle sınırlı olduğu’ gerçeğinden yola çıkarak, kendi gördüklerini ve görmek istediklerini yüreklice ve sanatın diliyle aktarıyorlar bizlere.  

İşte bu sergide anlatılanlarHEPİMİZİN HİKÂYESİ ’dir aslında.
Erva Art Gallery'de 18 Şubat’a kadar açık olan bu sergiyi kaçırmamanızı öneririm.

Esin Bozdemir
 *Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin'in
tüm eserlerine bakmak için
tıklayınız

ONLINE GALERİ

kadikoyart

 

Erva Art Gallery
Adres:
Valikonağı Caddesi, Şehit İsmet Armağan Sokak, No: 2/8 Nişantaşı, Şişli/İstanbul (Erva Art Galeri; Amerikan Hastanesine paralel ana Caddede. Yapı Kredi Bank.’ın karşısındadır.)
Tel: 0212 232 08 64

2 yorum:

  1. Güzel yazınızı, resimlere öylesine nakış gibi işlemişsiniz ki yine dakikalarca takılı kalıp, yapay ve sentetik kimlik düşüncelerin tarafımıza uzun yıllardır, kimler ve hangi amaçlar doğrultusunda, nasıl sistematik dayatıldığını ve bu acıları toplumun hak edip etmediğini düşünmeden edemedim. Hele ki içinden geçtiğimiz bu sancılı! süreç içinde hepimiz duyarlı ve yoğun duyguları tavan yapmışken, daha önce verdiğiniz bu postun tekrar bir 12 Mart tarihine denk gelmesinin de tesadüf olamayacağını düşündüm.

    Hepimizin Hikayesi'nde sanatçılarımız Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin sadece sanatın varlığının gücünü anlatmakla kalmıyor, ayrıca evrensel fırçalarıyla bir döneme de kalıcı olmak üzere bizlere tanıklık ediyor... ve elbette bir başka duyarlı sanatçı olarak 'siz de unutulmamak üzere ayrı bir misyonu yerine getiriyorsunuz. Hepiniz iyi ki varsınız!

    Bu güzel ama buruk ve düşündürücü post için teşekkür eder,
    esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Uzun ve zorlu yılların ardından, ülkemiz önemli bir yol ayrımına geldi. Hele ki yaşadığımız bu son bir iki yıl da gündemin bu kadar hızlı aktığı, acıların, entrikaların peş peşe geldiği bir dönem sanırım istisnai bir durumdur!.

      'Hepimizin Hikâyesi' Seren Ceren Asyalı ve Serdal Kesgin çiftinin ilk karma sergisi. Gitmiş olduğum bu sergiyi bloğumda vakit kaybetmeden hemen yayınlama gereğini hissettim. Çünkü sergideki eserler sadece bir dönemi yansıtmıyor!.. dün olduğu gibi bugün de yaşanılanlar hemen hemen aynı!.. acılar ve isyanlar... birbirine çok benzer!. Sıcak gündemle de örtüşüyor olması, benim olduğu kadar sanatseverlerin ve okuyucuların da ilgisini çekeceğini düşünmüş olmamdandır. Henüz vakit varken 18 Mart'a kadar açık olan bu sergiyi sanata ilgi duyanların mutlaka görmelerini öneririm.

      Dilerim bir gün, 'çocukların ölmediği, anaların ağlamadığı' refah ve aydınlık bir ülkenin gülen yüzlü insanlarının resimlerine tanıklık ederiz.

      Değerli düşünceleriniz için çok teşekkür ederim Mehmet Bey.. Siz de vatanını seven ve edebi yönünüzle de kaleminizi ustalıkla kullanan, başarılı bir şair ve yazarsınız. Siz de iyi ki varsınız. Yeni çalışmalarınızın haberlerini de sabırsızlıkla bekliyoruz.

      Temennimiz, çocuklarımızın güzel günler görebilmesidir.
      Size ve ailenize esenlikler dilerim..

      Sil