Celsus Kütüphanesi - Efes Antik Kenti
Sevgili Dalgalarıaşmak, beni mimlemiş. Mimler konusuna pek sıcak bakmadığımı bilen ama söz konusu kitap olunca yelkenlerimin suya ineceğini düşünmüş olan arkadaşımın bu sefer ki davetini mim kurallarına harfiyen sadık kalarak uyuyorum…
Uygulama şöyle:
• Kitaplığınızın karşına geçin.
• Gözlerinizi kapatın. Derin bir nefes alın.
• Elinizi kitapların üzerinde gezdirin ve birini seçin.
• Şimdi gözlerinizi açın. Bir kitap seçmiş durumdasınız.
• O kitabı satın aldığınız yada hediye gelmişte olabilir anı hatırlamaya çalışın. İlk kez okuduğunuzda neler düşünmüştünüz, hatırlayın.
• Şimdi sayfaları şöyle hızlıca bir dolanın ki, kitabın kokusu burnunuza gelsin. Evet, ne güzel bir koku bu!
• 55. sayfayı bulun. Sayfayı tekrar okuyun.
Sayfadan bir paragraf seçin ve mim konusu olarak bunu blogunuza yazın. Daha sonra siz de arkadaşlarınızdan üç tanesine cevaplaması için gönderin.
Mim Kuralları:
1. Mimlenenler mimi cevaplamak zorundadırlar, mim bozulamaz.
2. Mimin bozulması teklif dahi edilemez.
3. Mim yalnızca 3 kişiye gönderilebilir
4. Karşılıklı mimlemeler yasaktır.
5. Mim, her bir blog için sadece bir kez cevaplanabilir.
6. Mim kurallarının ilk 6 maddesi değiştirilemez.
……
Mim kuralları tarafımdan okunmuş olup giriyorum kütüphaneme…
* Gözlerimi kapatıp rafların arasına doğru uzanarak toz kondurmadığım kitaplarıma yaklaşıp elimi uzatıyorum usulca. Parmaklarımın arasından yoklayarak hissetmeye çalıştığım ciltlerin ve o sayfaların kendine has kokusunu da içime çekerek rastgele bir kitabı çekiyorum. Kitabı arkeolojiye düşkün olduğumu bilen eşimin bana hediye ettiği gün; “ Hacimli bir kitap olmasına karşın kısa sürede büyük bir keyifle okuyacaksın!” dediğini anımsıyorum…
* Elime aldığım kitap;
Kurgusal Gerçek Roman / Halikarnas (M.S. 2095 – M.Ö. 334)
Dharma Yayınlarından çıkan kitap: 528 Sayfa
Kitap üç ana, otuzdokuz alt bölümden oluşuyor. Bölümlendirmenin bu şekilde yapılmış olması oldukça kalın olan bu kitabın okunmasını da kolaylaştırmış. Ayrıca bölüm adları hem konuyu özetleyici hem de okuyucunun heyecanını teşvik edici şekilde seçilmiş.
1. Bölüm: Yer- Bodrum... Yıl: 2095 ; 2. Bölüm: Yer- Bodrum Yıl: M.Ö.335 3. Bölüm: Beden ve Ruh... Yaşam ve Ölüm...
Roman, German ve ekibinin antikçağa ait eserleri araştırmak için Bodrum'a gelmesi ile başlıyor. German kendisine büyük bir ün kazandıran arkeolojik keşiflerinin bir çoğunu, bu ağırlıklı olarak Mısırda firavun dönemine ve Antikçağ'da Karyalıların yaşadığı döneme ait olan sanal-gerçek diye adlandırılabilecek derecede etkili düşleri ve kafasının içindeki seslerin yönlendirmesi ile yaptığını iddia ediyor. Ama gerek meslektaşları gerekse nöröbiyolog arkadaşları bu düşlerin German'ın iddia ettiği gibi gerçeğin ta kendisi olduğuna inanmıyor.
Halikarnas'a gelmesi ile birlikte gördüğü düşler yoğunlaşan German, kaldığı otelde kendisini ilk görüşte derinden etkileyen genç ve güzel bir kızla tanışıyor. Kitabın başında alelade bir kadın-erkek tanışması gibi gözüken bu olayın, kitabın ilerleyen sayfalarında hikayenin en önemli parçalarından biri olduğunu anımsıyorum
…
* Kitapta yer alan bu etkileyici sahneler ve kurgusal düşler uzun süre aklımdan çıkmadı…Antik kentlere olan düşkünlüğüm dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz gezilerde özellikle Halikarnas’ daki gezilerimde sık sık kitapta yer alan sahneler gözlerimin önünde canlandı durdu…
…
* Kitapta yer alan bu etkileyici sahneler ve kurgusal düşler uzun süre aklımdan çıkmadı…Antik kentlere olan düşkünlüğüm dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz gezilerde özellikle Halikarnas’ daki gezilerimde sık sık kitapta yer alan sahneler gözlerimin önünde canlandı durdu…
Sonra mimin devam eden kuralını uygulayıp, 55. Sayfayı açıyorum. Şöyle bir göz gezdirdikten sonra da seçtiğim paragrafı sizlerle paylaşıyorum efendim:)
Antikçağ’ın en ünlü yontucusu Praksiteles, eğer bu güzeller güzelini görseydi, nefis mermerden yonttuğu Afrodit heykelini, hiç duraksamadan, bir çekiç darbesiyle param parça ederdi. Herkesin gıptayla bakabileceği bir kızdı, teras arkadaşım. (Sf. 55 – 6. Paragraf)
“Ölerek Yaşıyorum” adlı kitap ölüme ve ölümden sonraki yaşama dair yanıt arayan ve özellikle de arkeolojiye ilgi duyan herkesin büyük bir zevk ve heyecan ile okuyacağı bir roman...
* Ve sıra geliyor mimi göndereceğim 3 blog yazarı arkadaşıma…Kitap okumayı en az blog yazmak kadar sevdiklerini düşündüğüm ; Kısa bir süre önce keşfettiğim ve kendi yazdığı birbirinden güzel şiirlerini büyük bir keyifle okuduğum:Nehire, "Sevgi bir iyi ad bırakmaktı fena yurdunda..." diyen Sevgi Gibi'ye ve birbirinden güzel hikayelere yer veren Hikayelerdirgeriyekalan'a...
1. Yüreğine gülümse “Nehire”
2. Sevgi Gibi
Kolay gelsin efendim:)
Üstte yer alan Fotoğraf: deviantart - by RajChe
Esin hanım, bayıldım ben bu mime, sizinle aynı nedenden ötürü hem de ;)
YanıtlaSilgün içinde cevaplamaya çalışacağım...
sevgilerimle
Sevgi
Efes kenti harika,müzikler ise saatlerce dinlenebilecek mükemmellikte...
YanıtlaSilTahmin ettiğim gibi harika bir yazıyla karşılaştım.Çok teşekkür ediyor sevgilerimi gönderiyorum...
YanıtlaSilSevgi gibi;
YanıtlaSilKitaplar konusunda beni yanıltmadığına ve bu yüzden de tıpkı benim gibi bu güzel mimi severek kabul etmene teşekkür ederim...
Bakalım içindeki hisler, ellerinin kılavuzluğunda seni hangi kitapla buluşturacak, merakla bekliyorum:)
Sevgilerimle...
Mikail Çağlar,
YanıtlaSilEvet geçen sene bende Efes Kenti ve çevresini gezmiştim. Ülkemizde pek çok antik kent var ama Efes oldukça özel...Kitaplarla ilintili mim'e uyacağını düşündüğüm için büyük bir ustalıkla çekilmiş olan bu fotoğrafı oldukça beğendim ve sayfama koydum.
Müzik alıp götürüyor değil mi!..
Dalgaları aşmak,
YanıtlaSilSayende ilk kez milli olduğum MİM'i beğenmene sevindim:)
Sevgili arkadaşım, ben teşekkür ederim,
Sevgilerimle...
hem de nasıl :)
YanıtlaSilbu parçalar hangi sanatçılara ait merak ettim?
Edebiyat Pusulası;
YanıtlaSil• Secret Garden Tears Lacrime Relaxing Music
• Melancholy of Fallen Leaves (Piano Instrumental Relaxing Music)
Composed by me (Fernando Pereira)
• Secret Garden – Adagio (Irish violinist Fionnuala Sherry and the Norwegian composer/pianist Rolf Løvland)
****
Kategori: Piano, violin, gitar,çello ile çalınan; enstrumantel müzikler, nature- relaxing müzikler, New age müzikler, klasik müzikler..vs)
Sevgili Dalgaları Aşmak'la aynı fikirdeyim..
YanıtlaSilMükemmel bir tanıtım olmuş...
Arkeolojiye ilgi duyan biri olarak büyük bir zevkle ve heyecanla okuyacağıma eminim Esinciğim...
Teşekkür ve sevgilerimle...
Blogun öğlen beni çok zorladı Esinciğim..20 dk uğraştım neredeyse..
YanıtlaSilŞu an o yorumumun gidip gitmediğinden emin değilim...
Sevgiler...
Zeugmacığım,
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Kitabı eminim sende büyük bir keyifle okuyacaksın.
Sevgilerimle...