26 Kasım 2010 Cuma

Yollardan Sonra - Nazım Alpman


“ Yolculuk yapmayana mutluluk yoktur Rohita!
Toplumun içinde kalınca insanların en iyisi bile yolunu yitirir.
Düş yollara.
Gezginin ayaklarında çiçekler açar,
Ruhu gelişir, meyveler verir.
Kusurları yolculuğun zahmetiyle törpülenir.
Olduğu yerde duranın kaderi
Uykudaymış gibi uykuya yatar.
Ve o uyanınca uyanır.
İşte onun için düş yollara Rohita. " (*)

Seyyah muhabir ve yazar Nazım Alpman’ın yeni kitabı Yollardan Sonra yı kısa bir süre önce okudum. Küçük bir seyahatname olma özelliği taşıyan bu kitapta Alpman, okurlarını; Sinop’ tan Ağrı’ya, Kafkaslar’ dan Girit’ e, kadar gezdirirken Anadolu’nun ve dünyanın dört bir yanında yaşayan güzel insanların öykülerine de tanıklık etmeye davet ediyor.

Alpman’a göre bu bir gezi kitabı değil. Yazar, “Nerede ne yenir? ne içilir? nerede kalınır? ”diye ilgilenmiyor. Kitabın belkemiğini, insanlar ve onların yaşadıkları yerlerle bütünleşen, bu yerleri “yaşanır kılan” birbirinden güzel ve iz bırakan öyküleri oluşturuyor.  Bu öyküler içinde ayrıca Alpman, Anadolu'da gündelik hayat içinde kullanılan ve kentlerde yaşayanların hiç de aşina olmadıkları kelimelerle tanıştırıyor okuyucuyu. Musandra, kile, senek bardağı, gürebi, keferiye, naçak, ıskarmoz, farş tahtası, livar, çırnık gibi... 

Nazım Alpman Seyahatname olarak nitelendirdiği kitabını, kitabındaki insanları ve “gitmeleri” kendisi ile yapılan bir röportajında şöyle ifade ediyor;
"…. orada bir insan varsa o zaman benim konum. Mesela yazar diyor ki bu otel çok güzel, bunun çarşafı güzel, öbürkünün yemeği güzel. Peki, insanı nasıl? Bilmiyorum diyor, ben yemeğini yerim. Bu beni ilgilendirmiyor. Ekmeğin içine azıcık kaşar koyarsın karnın doyar. Yolda yürürken elma armut alırsın bir ağaçtan gene karnın doyar ve gidersin. Ama o insanı bulamazsın.
Benim kitabımda öyle insanlar var. Gidip de parasını verip görebileceğin bir insan yok benim kitabımda. Ben çok zenginim, param var, özel uçağımla giderim ve bu insanı bulurum. Bulamazsın, yok çünkü o. Onu bulman için özel çaba harcaman lazım. Bu kitabın yazarı gibi olman lazım. Gidip emek vermen, dolaşman, ona denk gelmen lazım. Gazetecilik bu yüzden biraz şans, biraz araştırma, biraz da his işidir. "
Herkesin “ gezmek ”ten anladığı şey farklı, “seyahat etmek” farklı!..

Seyahatin bağımlılık yaratan ruh halini, bunun bir yaşam tarzına dönüşmesini Hindistan’dayken öğrenmiş olan İtalyan gazeteci, Tiziano Terzani’nin kitabındaki yazıdan küçük bir alıntıyı, kitabına da alan Alpman Terzani'nin kitabında anlattığına göre;

" Hindu dininde gezginlerin koruyucu bir tanrısı varmış İndra. O bir gence diyor ki; “düş yollara, yolculuk insanın insan olmaktan kaynaklanan kusurlarını giderir, yeni ufuklar açar. Yolculuk yapmayana mutluluk yoktur.”
Ama daha da önemli bir şey daha söylüyor: “Gezginin ayaklarında çiçekler açar.” Hakikaten de öyle. Gezdiğiniz zaman, ayaklarınızda da değil, içinizde çiçekler açıyor. Biz de bu çiçekleri insanlarla paylaşıyoruz. Kalacak yeriniz mi yok, kıvrılır yatarsınız bir yere… Geziye gitmeyin, seyahat edin. Akşam 5’te gitmeniz mi gerekiyor, gitmeyin kalın, gezin… Gezin ki ruhunuzda çiçekler açsın...

*  *  *  *  *  *  *

Kitap, Nazım Alpman’ın usta kalemi ve çok güzel analizleriyle birbirinden ilginç insan manzaralarına ve yolların ardından iz bırakan hikayelere yelken açıyor…

Yaşadığımız rutin hayatın dışında pek çok yaşamlara tanıklık ederek gezmenin ve gezmenin de ötesinde seyyah etmenin farkındalığını gözler önüne seren ve yol gösteren bu kitabı, yüreğinde kuşlar uçuşan ve ayaklarında çiçekler açan tüm gezginlere tavsiye ediyorum…

Esin Bozdemir


Kitap: "Yollardan Sonra" Yazar: Nazım Alpman                                                                            
Röportaj - Kaynak: birgun
(*) Tiziano Terzani’nin "Atlı Karıncada Bir Tur Daha" kitabından; Bir Hint yazıtı olan " Brahmana"dan alıntı. : "Bunlar gezginlerin koruyucu Tanrısı İndra'nın, Rohita adlı bir gence hayat yoluna çıkışında söylediği yüreklendirici sözler."

14 yorum:

  1. Çok güzel bir paylaşım, sağolun!
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. acaba benim de insan olmamdan kaynaklanan onca kusurlarımın giderilmesinde, çok uzun yollar katetmemin ve hep yollara düşüp insanları tanımamın rolü mü var Hindu İndra'nın dediği gibi.. Belki bunca artık dikiş tutmayan acılarıma rağmen hâlâ mutlu olabilişimi yolculuk yapmaya borçluyum..
    Ve belki de neredeyse bu "son" olacak yolculuğumdan dönebilmemi de!!
    Merhana sevgili güzel dostum Esmir'im.. Tüm dostlarımın ayrı bir haz aldığım yazılarını özledim.. Ama okumaya senden başlamak istedim..
    Çünki unutmamaya özen gösterdiğim bir düşüncemi yerine getiremedim .. sana doğum gününde gerçek sevginin ne olduğunu anlatamadım.. Üzgünüm. ama sen nasıl olsa seni ne kadar ÇOK sevdiğimi biliyorsun..
    Sağlık dolu huzur dolu sevgi dolu bir 365 gün yaşamanı diliyorum bu yeni yaş yılında..

    YanıtlaSil
  3. Yine çok güzel bir paylaşım Esmir.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Her zaman ki gibi çok güzel bir tanıtım beni oku diye bağıran bir kitap.

    teşekkürler Esmir'ciğim.

    YanıtlaSil
  5. DEĞERLİ GÜLSEN HOCAM >> az önce Haykırış Beyefendi'nin sitesine bırakmış olduğunuz yorumunuzu gördüm: ÇOK GEÇMİŞ OLSUN GÜLSEN HOCAM. Bir an önce iyileşmenizi diliyor...Sonsuz sevgi ve saygılarımı gönderiyorum size.

    ****
    hasret senfonileri dedi ki...
    "....... Bugün, son serum bağlandığında sağ kolumun delinmeyen yeri kalmayan damarına bakıp gülümsedim ve beni yazı yazmak gibi benim için su içmek anlamına gelen bir ihtiyaçtan men eden kolumun bağlı olduğu tahtayla vedalaştım..
    Sayfama girmeden önce, sevgileriyle iyileşmemi hızlandıranları ziyaret etmek istedim. Benim asil dostum buraya sonsuz sevgilerimi ve teşekkürlerimi bırakıyorum.."

    YanıtlaSil
  6. jİVAGO,
    Değerli yorumunuz için teşekkür ederim...
    Esen kalın...

    YanıtlaSil
  7. Gülsen Hocam,

    Her şeye rağmen mutlu olabilmenizi siz de tıpkı Hindu İndra'nın dediği gibi yollara düşüp insan tanımaya borçlu olmalısınız!Öyle ki en iyi ilacında sevgi olduğu ve sevginin gücü ile her şeyin üstesinden gelinebilmeyi de...

    Teşekkür ediyorum doğum günüme bıraktığınız mesajınız için...Ve yeniden ilk merhaba diyeniniz olduğum için:)

    Geç kalmış sayılmazsınız Hocam; nasılsa bebek 7 aylık da olsa 9, 9-5 aylık da olsa, varsa yiyecek ekmeği bu dünyada gözlerini açıyor:) ve ben açtım gözlerimi ilk sizi gördüm karşımda! Öğretmenim, yeniden hoşgeldiniz aramıza:)))

    Sevgi ve saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Buğday tanesi;
    teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  9. Dalgalarıaşmak;
    İnsan okudukça daha çok okumak istiyor! Benim de ilk işim sitenizde tanıtımını yapmış olduğun; Hakan Günday'ın Ziyan isimli kitabını okumak olacak...teşekkür ederim değerli yorumun için.

    YanıtlaSil
  10. Sayın Esmir,
    Bir tanıtım, anlatım başka nasıl ifade edilir ki. Yazınızı okuduktan sonra o kitabı almamak, okumamak ne mümkün..
    Ki sayenizde öğrendiklerimize yeni öğretiler eklememize vesile olmanızdan dolayı bir okurunuz olarak müteşekkirim.
    Sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili esmir güzel yazılarını,mükemmel bir müzikle okumak keyif veriyor,eline yüreğine
    sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Esinciğim;
    Özenle hazırladığın bu post ve tanıtımını yaptığın bu güzel kitap için çok teşekkürler...

    Ellerine sağlık diyorum..
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Hüseyin Usta, değerli yorumun için teşekkürler...
    esen kal...

    YanıtlaSil
  14. Zeugmacığım,
    Ben teşekkür ederim,
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil