26 Ocak 2013 Cumartesi

Bu yıl tango yapamadınız mı üzülmeyin! Emitt sizi bekliyor!.


En sevdiğim fuarlardan biri olan Emitt Fuarı bu hafta başladı. 24-27 Ocak 2013 tarihleri arasında, 70 ülkeden 4500 katılımcıyla; TÜYAP’ta 17. kez düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITTte bu yıl ki konuk ülke Arjantin. Fuarı ziyaret eden turizm profesyonelleri ve Arjantin’i daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler, bu vesile ile Latin Amerika’nın en renkli ülkelerinin başında gelen Arjantin’in saklı hazinelerini de keşfetme fırsatını yakalayacaklar...

Ülkemizin’in ve Emitt’e katılan diğer ülkelerin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtıldığı ve belki de adını dahi duymadığımız pek çok yerin, lezzetinden tutun da, geleneksel ritüellerine, el sanatlarına, halk danslarına, ezgilerine ve daha pek çok aktivasyonların yapıldığı...fuara gelen tanıtımcıların gerek zengin materyalleri gerek ise zanaatkârların ve halk sanatçılarının, dansçılarının... katılımlarıyla bambaşka bir şölen havasında bizleri o ülkeden bir başka ülkeye ve Anadolu’nun çeşitli beldelerine seyahate çıkaran ve keşfetmenin keyfini yaşatan çok renkli bir fuar Emitt Fuarı. Özellikle ülkemiz şehirlerinin, beldelerinin tanıtıldığı salonlarda gezerken kendimi, 'miniaturk'’ün daha geniş kapsamlı tanıtıldığı 3 boyutlu sokaklarında dolaşıyormuşum! hissine kapılırım.. Daha da renkli daha da canlı!..

Ellerimde bir dolu tanıtım broşürü, kitapçıklar ve küçük de olsa o beldelere özgü bazı minik hediyelik eşyalar ve değişik tadlarla salonlar arasında gezinirken; ellerim(iz), kollarımız ve çantalarımıza sığmayan kaynaklarla dolu neredeyse bir bavul eşya ile!..fuara veda ederken ‘Emitt’e seneye inşallah yine gelirim!' derim!..



(...) derim ama bazen de evdeki hesap çarşıya uymaz!.. böyle dediğim halde 2 yıldır fuara katılamıyorum...Geçen yıl, bu dönemler de ben ( .!. ) Fuara gitmek şöyle dursun, aklımın ucundan dahi 'Emitt' geçebilmesi mümkün değildi!  Bu yıl da yeni mekanımız, İstanbul’un diğer bir ucunda olunca neredeyse 2 saatlik yolu gözüm almadı doğrusu! Yine gidebilir(d)im belki! ama fuarı dolaşırken o tanıtım kitapçıklarını, broşürlerini ve bir dolu renkli cicili bicili şeyleri almadan edemeyeceğimi!.. elimin mutlaka uzanacağını bildiğim... ve  aldığımda özel araçla gidemeyeceğim için de taşımakta çok zorluk çekeceğimi düşündüğüm için!.. gi-de-mi-yo-rummm! .(  bu yıl fuar bensiz geçecek maalesef!
oysa ben bu yıl Emitt' te tango yapmayı hayal etmiştim! ama olsun varsın ‘no panik! no stressJ’ ben de  tangomu kendi evimde yaparım J)
 
Eğer ki siz daha önce Emitt Fuarına hiç gitmedi iseniz ve fuarın yapıldığı Tüyap merkeze yakın bir lokasyonda  -Avrupa yakasında- iseniz özel aracınızla ya da trafik keşmekeşine katlanmak yerine akla daha mantıklı gelen metrobüsü kullanarak bu renkli ve ahenkli fuara gidip keyifli bir gün geçirebilirsiniz...
 
 
En son gittiğim 2011 Emitt Fuarı izlenimlerimi merak ediyorsanız eğer buyrun o zaman;
Emitt yalnızca bir fuar değil!  ve... o yıl Yemen’in konuk ülke olduğu, Yemen, Suriye Halk danslarının ve diğer ülkelere ait standların görüntülerine bir bakın!.. daha canlı, sesli görüntüler için kameramızdan yansıyan; 15. Emitt'den renkli video görüntüler için de buraya bkz.

Hem uzaklarda ki hem de yakın komşularımızla nasıl da kardeşiz biz!..


 
 
Detaylı Emitt  bilgi için tıklayınız

7 yorum:

  1. TANGO

    Rio de la Plata'nın varoşlarında doğan tango bugün genellikle tutkulu aşkın estetik temsili olarak algılanıyor. Oysa tangonun 150 yıllık serüveni bize bundan çok ötesini anlatıyor.
    " Sen tangonun sadece banliyölerini tanıyordun, orkestra tarafından çalınan, smokin giyen yüzünü." Enrique Santos Discépolo

    Çöp kutusunun bir ganimet olduğu bir dünyada doğmuştur tango. Arjantin Uruguay sınırında. Buenos Aires, Rosario, Montevideo'yu içine alan Rio de la Plata'nın varoşlarında. İlk tangolar gitar, arp ve flütle bazen de akordiyonla çalınıyordu. İlk tangoların ana temasını genellikle baştan çıkarıcı ve kararsız bir kadınla, onun için kavga eden iki erkeğin öyküsü oluşturur.

    Müziğin çok senkoplu yapısı sadece Afrika ritimlerindeki köklerini değil ait olduğu yaşamın dengesizliğini de yansıtır. Tempoda ve ses yapısındaki zıtlıklar tangonun belirleyici özelliklerindendir. Ağırlıkla baskın olan minör tonlar olmasına karşın müzisyenler sıklıkla araya majör tonları kullanan parlak geçişler sıkıştırır. Üst sınıflar için bu haliyle tango kabul edilemez, yoz bayağı bir müziktir.

    "Tangonun ilk starı Arjantin'in Elvis Presley'i Carlos Gardel'dir. 1976 darbesinden sonra ülkeyi terk edip Avrupa'ya kaçan müzisyenler tangonun yeniden moda haline gelmesinde etkili oldu. Bugün tangoyu insanlar için cazip kılan çoğunlukla onun görünür kısmı, dansıdır."
    Rio de la Plata'nın müziği: Tangonun serüveni (sol.org) "Zeynep Helvacı"
    Yazınızdan sonra tangoyu anlatan bu yazıyı bulup tekrar okudum. Teşekkürler, çağrışımlar yaratan paylaşımnz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ali zafer sapci,

      TANGO, bizler onu temposu ve zıtlıkları çağrıştıran gel/git! ritmik hareketleriyle cazibeli ve biraz da kışkırtıcı bulduğumuz dansı ile biliriz genellikle.. Oysa verdiğiniz bu aydınlatıcı bilgiler tango'nun doğuşuna yönelik ne kadar önemli!.Halk ezgileri, sesler, sözler, danslar ve geleneksel bir takım ritüeller bir toplumu ve kültürü daha iyi anlamamızda önemli araçlar. Yazıma ivme kazandıran bu değerli katkınız için asıl ben size teşekkür ederim Ali Bey..

      İyi haftasonları ve esenlikler dilerim...

      Sil
  2. Evim yakın ama dün misafirlerimiz vardı, bugün de canım hiç dışarı çıkmak istemiyor. Yoksa çok güzel anlatmışsın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sezer eser perker,
      Havada kar kokusu var yine!Sömestir de kar yağacak belli!çocuklarla maailece:) sıcacık evde oturup tembellik etmek de güzel:)Seneye o zaman!

      Sil
  3. Geçen yıl kaydettiğin o harika görüntüleri anımsayınca dedim ki kendi kendime;
    ''Ben olsaydım mutlaka yine giderdim.''
    Ellerimi kollarımı o kadar dolduramama pahasına da olsa, evet, mutlaka giderdim.

    Arjantin gibi bir ülke konukken ve tangonun o doyumsuz seyri işin ustaları tarafından sunulacakken böyle bir şöleni kaçırmazdım ben Esinciğim. Ama gidecek olanlara doyumsuz eğlenceler dilemekten ve özenmekten başka yapabilecek bir şeyim yok maalesef.. :))

    Teşekkürler bilgilendirici bu güzel yazın için.
    İyi haftalar,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,

      Ne yazık ki bu yıl gidemedim!bir daha ki sefere, kısmet ise diyelim!. Üstelik bu yıl Emit'te katılım, diğer yılllara göre sanırım daha az olmuş!.Ben tanıtımın yeterli olmadığını düşünüyorum! Aslında bu fuarın tek bir ille -İst'la-sınırlı olmayıp; Ankara, İzmir, Antalya ...gibi diğer büyük illerde de yapılması daha doğru olurdu... diye düşünmekteyim. Buradan da bir önerimiz olsun bu fuarı organize edenlere...

      Dilerim önümüzde ki yıl her ikimizde Emitt'e gideriz.:))
      Yeter ki sağlık olsun..:)
      İyi haftalar ve sevgilerimle Zeugmacığım...

      Sil
  4. Maalesef bu yıl tango yapamadım ama iyi bir vals ustası olduğumu söylerler.:)
    Bu güzel hatırlatma için teşekkürler.

    Esen kalın.

    YanıtlaSil