7 Temmuz 2013 Pazar

Mehmet Osman Çağlar’ın ‘Mavi Mısralar’ı


“Fırtınayla savrulanlar gittiği yerde birbirini bulur. Nereye gittiği, nereye savrulduğu önemli değildir. Aşk pişmanlık duymamaktır.” diyor Mehmet Osman Çağlar, ‘CARMEN’E’ şiirinde..
Şair olmak, şairliğe soyunmak her insanın harcı değildir elbet. Şair, ne kadar cesaretle ve özgürce dillendirebilmiş ise yüreğinin sesini dizelerine… o kadar şair olur bana göre!.. Dürüst olabilmek önce kendine, sonra ‘derin’ anlamlar yüklemek kelimelere maskesizce!.. Şair olmak yürekli olmaktır aynı zamanda. Duygusal olan pek çok insan kendi iç dünyasında, nice kelimeler üretir belki ama ya cesareti yoktur söylemeye ya da o duyguyu verecek yeterlilikte değildir kelimeleri.  İşte bu yüzden şair olmak kolay değildir öyle!.. Çekincesiz, yalansız, samimice… Çünkü şairin duyarlılığı, hissedişleri çok daha başkadır pek çok insana göre…Ve şairin, artık sadece kendine ait değildir kelimeleri!.. bir kez açılmaya görsün denizlere…

Değerli Blog yazarı ve dostumuz Mehmet Osman Çağlar’ın ilk şiir kitabı ‘Mavi Mısralar’ ı okurken, her şiirinde başka bir duygu seline kapılacak ve kendinizden çok şeyler bulacaksınız… denize tutkun şairin kaleminde, belki siz de yüzeceksiniz engin denizlerde özgürce!.. Kitabının girizgâhında ve arka kapağında nedenMavi Mısralar ? olduğunu dile getirmiş Mehmet Osman Çağlar. bkz

“ (…) Deniz ve kıyısında yaşayan insanın sessiz bir ittifakı vardır her zaman. Bilinçaltı devamlı açık denizin dev dalgalarıyla boğuşan adam asla iflah olmaz. O mavilikte başka bir şeyler vardır devamlı sancı üreten. Buna tutkulu bir adam, belki bilmeden sonsuzluğu yaşar mavinin her tonunda. Bazen yalnız başına gri denizin ortasında, bazen geç kalınmış şiir mısralarıyla boğuşarak.

Şiir deniz gibidir. Deniz sonsuzluktur. Her bitişinde yeniden başlamasıdır. Demir alıp açılmasıdır. Bu, bir bitiş değil, her seferinde yeniden varoluştur. İçinde sonsuz öz’ler vardır. Bilinçaltı, macera, aşk, kavga, melankoli, boşluk, çıkış, düşüş, geriye dönüş, ileriye gidiş, dinginlik... ve hepsinin sarmalı hayatı tekrar tekrar yeniden keşif. Bundandır insan etine dokunup yakan her keşif ayrı bir zevki türetir. İşte bu, sonu olmayan şiir denizi’nin ta kendisidir. İşte bunun için…. şiir kitabımın adı: “Mavi Mısralar”dır...”

Deniz şairin hayatında ve şiirlerinde her şeyin öznesi adeta.. O doğaya, aşka ve memleketine sevdalı!. Düşlerinin peşinde koşan, imkânsızı dileyen iflah olmaz bir deniz tutkunu!. Şiir kitabında, kadına, memlekete, doğaya dair nice sevdalı mısralar var.
O yaşadığı çağa tanıklık ederken, aynı zamanda ideolojiyi de yaşamın içine alan, onu bizzat kendi yaşamıyla buluşturan ve içselleştiren bir şair. Toplumun, acılarına, kederlerine ortak olmuş. Gerçek şair, toplumun içinde kanayan yaralara duyarsız kalamayandır. Kitabın girizgâhında belirttiği gibi o, ‘ ne 68 kuşağı ne de 78 kuşağının mensubu!..’ Ama ülkenin en sancılı dönemlerinin tam ortasında yaşamış!.. Yüreğindeki fırtınalar, bitmek tükenmek bilmeyen arayışların temelinde, içinde yaşamış olduğu sancılı dönemin izleri var…
Şiirlerinde tarih belirtmese de kimi şiirleri gençlik dönemlerinde, kimi şiirlerini de ilerleyen dönemlerde kaleme almış olduğunu anlıyoruz. Sade bir dille yazmış olduğu tüm şiirlerinde ve nesirlerde,  tıpkı dün olduğu gibi bugün de güncelliğini koruyan ve geniş bir zamana yayılarak, her dönem okunacak temalarla örülü ve duygu dünyalarımızda farklı renkler ve hissedişler duyacağımız, birbirinden anlamlı mısralarla dolu..  

Mavi Mısralar şiir kitabını büyük bir keyifle ve beğeni ile okudum. Eminim ki kitabı alıp okuduğunuzda sizlerde çok beğeneceksiniz.

Değerli dostumuz Mehmet Osman Çağlar’ın ilk şiir kitabı  'Mavi Mısralar' için kendisini tebrik ediyor… Yeni şiirlerini merakla bekliyoruz.
 
Ve sözlerimi noktalarken birbirinden güzel şiirler içinde seçmekte zorlandığım ama güncelimize çok uyan 'Vakti Geldiğinde' Mehmet Osman Çağlar şiirini sizlerle paylaşıyorum..

Bu güzel duygu yüklü şiirler için yürekten teşekkürler  Mehmet Osman Çağlar ...
Esenlikler ve yepyeni şiirlerle dolu güzel günler dilerim...
Esin Bozdemir



MEHMET OSMAN ÇAĞLAR kimdir?



1953 Ankara doğumlu, evli, iki çocuk sahibi. TED Ankara Koleji, Konya Lisesi, Erzurum Şenkaya Lisesi, Yükseliş Koleji ile devam eden eğitim süreci, Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu olarak tamamlamıştır. Uzun yıllar kendi şirketinde uluslararası taşımacılık ve danışmanlık hizmetleri verdikten sonra 2011 yılında emekli olarak Mersin'e yerleşti. devamı için tıklayınız
 


NOT: 'Mavi Mısralar' Şiir kitabına internet üzerinden satış yapan kitabevlerinden ulaşabilirsiniz:İstanbul'da Idefix, kabalciİmge, Pandora, İlknokta, Remzi, Dost vb...Ankara'da: İmge, Evrensel, Paraf vb... birçok kitabevinde satıştadır.

4 yorum:

  1. Benim için çok değerli bir dostun bu övgü dolu postu için nasıl bir yorum yapılabilir, nasıl teşekkür edebilirim, gerçekten bilemiyorum... sadece çok teşekkür ediyorum Esin hanım!

    Şiirler göreceli olmasına rağmen, sizin de belirttiğiniz gibi okuyana aittir. Şimdiki nesil sofistike ve olağanüstü şiirler yazıyor, ancak ben, yaşım itibarıyla laf kalabalığı taşıyan biraz eski, biraz nostaljik şiirleri seviyorum.

    Büyük şairleri ve roman yazarlarını düşündüğüm zaman, bellekte kalan birkaç hit şiir ve roman akla gelir. Bu açıdan bu coğrafyada herkes şair, herkes ozandır. Bence bir şiiri olanlar da şairdir. Siz blog dostlarımın yorum ve postları bile, başlı başına bir şiir, bir edebiyat manzumesi gibidir...

    Aslında yazmak isteyip, kelime kargaşasında kaybolurum diye yazamadığım o kadar çok şey var ki... ileride yine bunları paylaşmak umuduyla tekrar teşekkür eder, size ve aileye sevgi ve selamlarımla iyi Pazarlar dilerim.

    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar - Mavi Mısralar

      Asıl teşekkür bize, şiir-severlere ait sevgili Mehmet Bey. Bu ilk şiir kitabınızı büyük bir ilgi ve beğeni ile 'birkaç kez' okudum. Sizin o duygu yüklü şiirlerinizi ve yazılarınızı takip ettiğim ve önemsediğim bloğunuzdan biliyordum zaten.. Usta kaleminizi bilen bir okurunuz ve blogdaşınız olarak şiir kitabınızın da son derece etkileyici bir kitap olacağını tahmin ediyordum...'Mavi Mısralar' Okuduğum çok güzel bir şiir kitabıydı. Her okur kendinden çok şeyler bulacaktır sihirli kelimelerinizde!..

      Hayata dair yaşanmışlıkları çok olan insanın söyleyecek sözleri de çok olur. Benzer duyguları ben de yaşarım çoğu kez. Frene basarım çoklukla!. bazı duygular vardır ki, onlar akar sel gibi...kelimeler öylesine taşar ki yürekten, insanın; "yazmasam deli olacaktım!" diyesi gelir.. bu cümle, bu duyguyu en iyi anlatandır sanırım..

      Demem o ki, siz yazmaya devam edin değerli dostum...ve açılın engin denizlere...konuşsun kaleminiz hep sizin yerinize.. şiir kitabınızı okuyan ve okuyacak olan tüm okurlarınız gibi 'ben de' devamını bekliyor olacağız...

      Bu güzel şiir kitabı için sizi tekrar kutluyorum Mehmet Bey..Yüreğinize, kaleminize ve emeklerinize sağlık...Yazın hayatınızda başarılarla dolu nice güzel günler dilerim...

      Esen kalın...

      Sil
  2. Esmirciğim, sanat kendine sanatçı diyenlerin değil, okurun ona sanatçı dediği insanların harcıdır. O nedenle, senin değerli bir okuyucu olarak teşhisine dayanarak, bizi bu sanatkar dostumuzla tanıştırdığın için teşekkür ediyorum."Fırtınayla savrulanlar birbirini bulur" zaten baştan birleştirdi bizi.En kısa zamanda bu ismi kadar güzel şiirlerle dolu olduğunu düşündüğüm kitabı alıp, her gece yatmadan önce alışkanlık haline getirdiğim bir şiir okuyarak uykuya yatma ritüelimin kitaplığına katacağım. Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Defne Soysal,
      Defneciğim aynen dediğin gibi, sanat "ben sanatçıyım" diyenlerin değil, sanatını değerlendirecek olan asıl okurun ne düşündüğüdür önemli olan...Her jenerasyonun kendini ifade ediş biçimi farklı olabilir..Tercihler de, zevkler gibi değişir elbet...Ama bazı kalemler vardır ki, onların eserleri tüm zamanlar da hep bir yer bulur kendine. Ben Mehmet Çağlar Osman beyin şiirinde bu duyguyu yaşadım. 'Defineadası' Bloğundaki Yazılarını takip eden biri olarak, senin de aynı şekilde 'Mavi Mısralar'ı oldukça beğeneceğini düşünüyorum. Birbirinden güzel, duygu yüklü şiirler arasında seçtiğim bu şiiri, güncelimize çok yakın olduğu için paylaştım.. Bunun gibi çok özel şiirler var kitabında. Ben de sana sevgilerimi iletiyorum Defne'ciğim...İyi haftalar, esenlikler dilerim..

      Sil