12 Ağustos 2014 Salı

Akdeniz’in turkuaz renkli eşsiz plajı: Kaputaş - Kalkan

Kalkan, Türkiye’nin en güzel turkuaz mavisi sularıyla çevrili, Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş korunaklı bir antik liman kenti ve balıkçı kasabasıdır. Ve Akdeniz’de huzurlu bir tatilin adresidir.
Herodot Kalkan için  "dünyada yıldızlara en yakın yer" demiş.💙
Kalkan, sakin ve şirin küçük bir tatil beldesi olmanın yanı sıra çevresindeki tarihi ve doğal güzellikleriyle de özel bir beldemiz.  Batı Akdeniz sahillerine yaptığımız gezimizin, belleklerimizde kalan ve silinmez izler bırakan  ‘unutulmaz karesi’ 'Kaputaş Plajı' olmuştur.  Bu gezimizin önceki duraklarını sizlerle paylaşmıştık anımsarsanız. Bkz

Dantel gibi koyları, turkuaz mavisi deniziyle, öylesine güzel bir sahil şerididir ki Akdeniz kıyıları… Aracınızla yol almak dahi ayrı bir keyiftir. Kekova, Kaş, Kalkan, Patara sahilleri ve hele ki Kaputaş Plajı cennetin kendisidir adeta!.
Torosların içimize işleyen yemyeşil dağ yollarından kıvrıla büküle Antalya’nın kıyı şeridine inmek, virajlı dahi olsa yol, zahmete değer güzellikler sunar gezgincilere. Ve işte o ‘her şeye değer’ dediğimiz duyguyu biz, Kaş yolu üzerinde karşımıza çıkan bir güzellikle yaşadık.  
 Şiir gibi denize karşı ' Mavi Mısralar' ı okumanın da tam zamanı! :)
Tepeden baktığımızda doğanın tüm renklerini içinde barındıran o inanılmaz renk kombinasyonunu biz, ancak Kaputaş’ ta görebilirdik. Yani deniz; öylesine gizemli ve derin, öylesine bir başka maviydi ki!.. Kaputaş’ın pek çok film karesine girmiş bir koy olmasına şaşırmadık doğrusu. Gündüz turkuaz mavisi Kaputaş'ta böylesine ışıklıyken deniz, geceyi de yaşamak ve yıldızlara dokunmak bir başka hülyalı olurdu eminim.  
Turkuaz mavisi sularda, köpük köpük dalgaların coşkulu ahengi, denizin kokusu, güneşin rengi, kumların sizi saran yumuşaklığı; hem yanarken serinleten, hem de kulaç atıp daldığınızda sizi içine çeken sonsuz maviliklerde kaybolmak!.. ancak o kadar güzel olabilir!..
Deniz serin, sığ ve dalgalı. Veee dalgalarla bir olup, hoplayıp, atlamak ve çocuklar gibi şen kahkahalara sarılmak pek hoştu/r 😇 Ama yine de denizin şakası olmaz. Birden derinleşen sularda, denizin cazibesine kapılıp fazla açılmamak da gerek elbette. Sonra sakın  ‘demedi demeyinnnn.)’
Çevresi sarp kayalık, oldukça dik, 187 basamağı kat edip aşağıya sahile inmek de, çıkmak da ‘karşılaşacağınız manzaraya’ değer. Pırıl pırıl berrak sularda yüzmek,  yumuşacık toz zerresi altın kumsalda güneşlenmek… doğayı içinizde hissetmek için yeter. 
Kaputaş Plajı, Kalkan'a 7 km mesafede, Kalkan ve Kaş arasında kalıyor. Biz Kalkan’a giderken yolumuza çıkan bu hoşlukla, birkaç saatimizi geçirdiğimiz Kaputaş plajında yol yorgunluğumuzu üzerimizden attıktan sonra Kalkan’ın yolunu tuttuk.
Dilimizde “Bir tatlı huzur almaya geldik  Kalkkana!  ah kalkannnnnnnnnnnaaaaaaaaaaa”  dedik, ama bir tek biz mi sevdik ve dilimize doladık Kalkan’ı!..tabi ki hayırrrrrrrrrrrr 😀

Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı'nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Kalkan’ın; bundan 150 - 200 sene önce yakınında bulunan Meis’den (Yunan adasından) gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılıyor.

Beyaz duvarlı evleriyle meşhur Kalkan, 1920'li yıllara kadar Kalamaki adıyla anılan eski bir Rum balıkçı köyü imiş. Tarih boyunca güvenilir bir liman olmuş. Elmalı-Gömbe-Bezirgan yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuş, ama 1970'li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyla deniz ticareti de zayıflamış. Böylece belde daha bir sakin ve kendi içine dönük yaşar olmuş. Ta ki İngiliz turistler onu keşfedinceye değin!. Ama yine de pek çok beldeye göre hâlâ sessiz ve dingin.
Bugün Kalkan'ın sırtını yasladığı dağlara doğru yayılan kentin eski dokusunun bulunduğu bölüm korunabilmiş. Ve temizliği ile Kalkan denizi, koyu mavi bayrak ödülü ile taçlandırılmış.


Kalkan’ın dinginliği ile huzur bulurken, rengârenk çiçeklerle bezeli Arnavut kaldırımlı taşlı yollarında yürümeyi, leziz balıklarından yemeği ve mehtabı seyrederek, gecenin sessizliğini ama yalnız doğanın seslerini dinlemek…  tüm bunları yaşamak güzel şey… ve ardından izleri böylesine özlemle anıp, yeniden  yaşamak/yaşatmak arzusu kalır geriye!..  
Antalya Kaş'a bağlı, tatil beldelerinden biri olan Kalkan, sevimli ve bir o kadar da gelişmiş bir tatil beldesi. Üstelik etrafında ve yakın çevresinde gezebileceğiniz pek çok doğal ve tarihi güzelliklerle dolu.
Eğer ki tatilinizi Kalkan - Kaş civarında yapmayı düşünüyorsanız, Kaputaş plajında yüzmeden tatilinizi tamamlamayın. Ve buralara kadar gelmişken bir de, Kaputaş plajının hemen yanında ‘mavi mağara’  olarak adlandırılan ve eskiden fokların barınak merkezi olduğu söylenen mağara da görülmeye değer, onu da görün derim.
Kalkan’ın çevresinde pek çok Antik Kentin olması, Kalkan’ı oldukça cazip kılıyor. En önemlileri;Kaş Merkez'de bulunan; Antiphellos Antik Kenti, Kalkan-Fethiye yolu üzerindeki Kınık Köyü'nde bulunan; Xanthos Antik Kenti, Demre'de yer alan; Myra AntikKenti, yine Fethiye- Kalkan yolu üzerindeki; Patara Antik Kenti, Kekova'da bulunan; Simena Antik Kenti tatiliniz boyunca gezebileceğiniz tarih duraklarından. Limanağzı, Üçağız, Çukurbağ Yarımadası da Kalkan’a oldukça yakın ve tatil sürecinizde gidip görmenizi önereceğimiz yerlerden.
Ayrıca Kalkan'ın sıcağından biraz uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isterseniz;
Bezirgân Yaylası ve Gömbe Yaylası'nı gezebilir, Mavi Mağara, İnbaş Mağarası ve Güvercinlik Mağarası'nı keşfedebilir, dünyaca ünlü Saklıkent Kanyonu'nda eşsiz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Seçenekleriniz oldukça fazla.
Yaşarken dünya gözü ile gidip görmeli bu yerleri.  Nasılsa hava-su-güneş bedava .)
hele ki hayallerimizin limiti yok, onlar uçsuz, bucaksız ve sınırsızca
💙
  
Yeter ki siz isteyin…
Ve canınız
sağ olsun…


Esin Bozdemir


Ve...
 Mehmet Osman Çağlar 'ın ilk şiir kitabı 
'mavi mısralar' da;
'sonu olmayan şiir denizinde' kaybolmanın da tam zamanıdır şimdi
!
İrtibat ve Şiir Kitabı Sipariş için;
Mehmet Osman Çağlar ( Face - Blog - Medya )

9 yorum:

  1. Biz de bu sene oralardan geçtik, denize girip sahildeki dağları ve yeşilliği seyretmek bile terapi gibi geldi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Handan,

      Akdenizin mavisi ve yeşili bir başka!. Benim içinde aynı duygular söz konusu Handan'cım .
      Özellikle Bu post. u hazırlarken yeniden anımsadım .) ve hayal ettim :)
      sevgiler...

      Sil
  2. Ah Esin 'ciğim ne güzel anlatıyorsun sevdam koylaları ,1983 den beri hiç bitmeyecek sevdam...En güzel mavi orada ,en güzel güneş orada ,en güzel yıldızlar ve dolunay tabi ki de tarih Patara...Teşekkürler ,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,
      Şimdi İstanbul'da uzaklarda olup anımsıyorsak eğer!
      ve sizin gibi 1983'ten bu yana bitmeyecek bir sevda ile yaşanıyorsa hep!..
      bu tutku boşuna değil !.. Memleket güzel..
      Ben teşekkür ederim, sevgiler Arzu Öğretmenim...

      Sil
  3. Maviyle beyazın, yeşille kahverenginin renk armonisinde kaybolmamak mümkün mü... teşekkürler, esenlikler Esin hanım.

    Mehmet Osman Çağlar

    (Face'den geldiğim için nikimle giremedim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @

      Doğal güzellikleri, sanatınızla ölümsüz kıldığınız için...
      Ben teşekkür ederim Mehmet Bey,

      Size ve ailenize
      esenlikler dilerim..

      Sil
  4. Otuz yıl önce Kaşa giderken uğramıştık Kalkana. Güzelliğiyle büyülenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @hüznün tadı,
      Nice güzellikler saklı cennet yurdumuzda..
      bir de değeri bilinse,
      doğamız ve tarihimiz; ranta, talana kurban edilmese..

      Evet, Akdeniz sahilleri dediğiniz gibi
      büyülenecek kadar güzel..

      Sil
  5. Güneyde yalnızca Alanya - Antalya'nın denizini gördüm.
    Var mı Akdeniz gibisi. Suyu sıcacık bir kere :)
    Burası gerçekten çok farklıymış. Dediğin gibi; deniz turkuaz renkli, parlak ve berrak. Harika görünüyor.
    Civardaki diğer seçenekler de cezbedici. Not almak lazım bir yerlere..

    Ve çok haklısın. Bence de dünya gözüyle gidip görmeli

    Çok güzel bir tanıtımdı yine Esinciğim.
    Rehberliğin için teşekkürler, sevgiler...
    Keyifli bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil