24 Kasım 2014 Pazartesi

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun


Işığını Başöğretmenimiz Atatürk’ün yaktığı meşaleden alan ve Öğretmenlik mesleğini bilim ve aklın yolunda büyük bir sevgi, saygı ve fedakârlıkla yürüten tüm Öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyor  Öğretmenler Günü’nü Kutluyorum.



Kırk yıl öncesinden 
bir köy Öğretmeninin anıları



*****

"Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir." 
Kalkınmanın temel şartı eğitim ve öğretimdir. Eğitim sorunlarını çözen uluslar; kültürde sanatta bilim ve teknolojide ekonomide ve sosyal alanda kalkınmış ve ilerlemiştir. Eğitime gereken önemi göstermeyen uluslar ise, başka ulusların kölesi olmaya mahkûmdurlar. Ve bu bağlamda Öğretmenlik mesleği oldukça önemlidir. Öğretmen; insanları eğitmeyi ve öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlerin eğitim öğretimlerine rehberlik eden, yön veren ve yaşama hazırlayan kimsedir.
Peki her yıl 24 Kasım’da kutlanılan Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıkmıştır?
Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i kuran Ulu Önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 11 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur-yazar sayısının artırılması konusunda ülkemizde büyük bir seferberlik başlatılmıştır. Okula gidememiş, okul çağı geçmiş bütün insanlar okuryazar yapılmaya ve bu amaçla da okuma - yazma öğreten okulların açılmasına başlanmıştır. Bu okullara ‘Millet Mektepleri’ adı verilmiş, bu çalışmayı Atatürk kara tahta başına geçerek bizzat başlatmıştır.  
24 Kasım 1928 tarihinde açılan, ‘Millet Mektepleri' nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın... herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Başöğretmenimiz Atatürk, Öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri etkinliği hep övmüştür.  Atatürk, yeni Türkiye' nin yaratılmasında Öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancındaydı. Çağdaş bir ulus olmamız için eğitimin yaygınlaşması gereğine inanıyordu.  Bu nedenle Atatürk "Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir." sözleriyle Öğretmene verdiği önemi ve duyduğu saygıyı en güzel biçimde belirtmiştir.
Millet Mektepleri' nin açılışı ve Atatürk'ün Millet Mektepleri’ nin  Başöğretmenliği’ ni kabul ettiği tarih olan 24 Kasım Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 tarihinden itibaren  ‘Başöğretmen’ oluşunun  yıldönümlerinde  ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır.  

( 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir. bkz)

Esin Bozdemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder