25 Mart 2015 Çarşamba

Turkuaz Renkli Saitabat Şelalesi HES tehdidi ile karşı karşıya!

Bursa’nın can damarı olan,  köyün orta yerinden geçen deresiyle ve dağlarından gelen suların aktığı turkuaz rengi şelalesi ile SAİTABAT doğa harikası bir belde.  Alabalık tesisleri, mesire alanları ve yakın çevresindeki tarihi Osmanlı köyleriyle,’ bahara merhaba’ diyebileceğiniz bir seçenek.  

Bundan bir iki yıl önce kendi planladığımız tur kapsamında önce Cumalıkızık’a, oradan da Saitabad Şelalesi’ne gitmiştik. Coğrafi konumu, doğası, çevresindeki tarihi köyleri, yemyeşil ormanları, turkuaz renkli şelaleleri ve dereleriyle…Saitabat Şelalesi, cennetten bir köşeydi adeta!..burayı oldukça beğenmiştik. Ve hafta sonu 'İstanbul'a yakın yerler listemiz'e burayı da ilave etmiştik.

Akçay ve Güvercinlik Derelerinin suyu bu bölgenin en büyük yaşam kaynağıdır. Bursa’nın hazinesi değerinde olan  bu doğal sit alanı bu günlerde çok başka bir telaş içinde!.. Çünkü bu doğa harikası olan bölge, (Hidroelektrik Santrali) HES tehdidi ile karşı karşıya. Ve halk ayakta!.  Haber için bkz - şehrengiz

İnsanlarımızın nefes aldıkları ve adeta doğal terapi alanı olan bu şelale alanlarına, bu beldenin çalışkan kadınları, köylülerimiz ve halkımız inanıyorum ki buna müsaade etmeyecektir!. Doğaya saygılı ve vicdan sahibi hiç kimse buna izin vermeyecektir!..

Esin Bozdemir

6 yorum:

  1. Sevgili adaş'ım blogaleminden uzak kalınca senin o nefis gezelim -görelimlerinden de mahrum etmişim kendimi.Hala o trenle gittiğin gezilerin kafamdaki listemde. Şimdi Bursa'da Saitabat Şelalesini de ekledim listeme.Bu sene çok leylek göermek ve hepsinin de hakkını vermek istiyorum.

    Du bakalım.

    Öpüyorum en turkuazından. (eski mekana gelips evindirik olunca pembeler turkuazlar havada uçuşuyor ben de gördüğün gibi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @İzdüŞümLer
      :) ben de öyle! aynı haller içinde oldum seni görünce! ne varsa ah 'o eski eskimeyen dostlar' da, eskilerde var:))
      Biz o tren gezimizin devamını gerçekleştirdik bu yaz sonunda izdüşümüm.. Bu defa Erzincan'a kadar aracımızla gidip, sonra Doğu Ekspresi ile Erzincan'dan Kars'a trenle gittik. Bir ara fırsat bulduğunda bakarsın ;)

      (Blogdaki arama motoruna 'Doğu Ekspresi ile Erzincan Kemah'tan Kars'a' da yazabilirsin)
      http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2014/07/dogu-ekspresi-ile-erzincan-kemahtan.html

      Haberin olsun, ben leyleklere haber saldım..önce senin güzergaha uğrayacaklar :) e..artık nereye istersen uç uçabildiğin kadar..istediğin kadar pembeler, turkuazlar senindir, sonra anlatırsın bize de:)) ben de yeşil tarafından öpüyorum :)) sevgilerimle..

      Sil
  2. Çok anlamlı bulduğum bir Kızılderili Atasözüdür. "Bu dünya bize Atalarımızdan miras kalmadı. Onu çocuklarımızdan ödünç aldık."
    Bu ülkede yanlış yapılanmaya yol açanlar sadece günü kurtarmayı düşünüyorlar ne yazık. Zamanı gelince tarihe hesap verebileceklerini düşünmüyorlar. Nükleer santral ya da hidroelektrik santraller kurma girişimleri kimlere ne kadar yarar sağlayacak?
    Ve neden bu santraller özellikle doğa harikası köşelerimizde kurulmaya çalışılır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Ne kadar doğru bir söz. Kesinlikle düşüncelerinize katılıyorum Makbule Hanım..Elektrik Santrallerine elbette tamamen karşı değiliz..ama sizin de dediğiniz gibi 'nerede yapılması gerekir!' bunun iyi tayin edilmesi gerekmez mi!. Öylesine bilinçsizlik hakim ki!.. hep para para para!. ne büyük bir rant!. yaz sonunda gittiğimiz Erzincan'ın doğa harikası Girlevik Şelalesi'nin hemen yoluna Toki konutları inşa edilmiş.. ve ortasından nehir geçen Kemaliye'ye de, nehirin dibine Toki yapılmış.. Toki bir yandan, bir yandan da HES'ler!.. ülkeyi mahvettiler!. bu yanlışta çorbada tuzu olan herkes suçlu!.

      Sil
  3. Vicdanı olan kimse buna karşı çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahce perim,
      Oysa turizm bacasız ekonomidir. Bursa'nın en güzel konumunda, hazine değerindeki doğasıyla ne büyük bir turizm potansiyelidir Saitabat Şelalesi, Akçay ve Güvercinlik Deresi... Bu kadar halkına, halka düşman bir anlayış!. tarihte eşine az rastlanır!.

      Sil