"Biz küçükken çok büyüktük. Mesela kollarımızı bir açardık, dünyayı kucaklardık. Güzeldik biz küçükken.(...)
Biz bir gülerdik küçükken, kalbimiz kahkahalar atardı. Biz küçükken öğretmenimiz en yakın arkadaşımızla sıralarımızı ayırmasın diye, teneffüse kadar konuşmazdık. Not yazardık birbirlerimize. Biz diyorum küçükken bizdik böyle bayağı bir kalabalıktık. Yani biz diyebileceğim kadar çok. Biz küçükken bir büyüktük ki böyle kollarımızı açsak sığmazdı eni boyu.
Sonra mı? Büyüdük. Kollarımızı açtığımızda bir kişiyi bile sığdıramayacak hale geldik. Küçülene kadar büyüdük, çok büyüdük yani. Biz olamadık bir daha. Sen, ben olduk. Büyüklük lüks değildi, zenginlik değildi. Koşa koşa büyüdük. Büyürken ne de çok küçüldük." (*)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.
Esin Bozdemir
(*) Nazım Hikmet Ran (?)
NOT: Bu şiirin büyük Usta Nazım Hikmet'e ait
olduğu kesinlik kazanmamıştır, bilginize ...
Bayramımız kutlu olsun :)
YanıtlaSil@Handan,
SilKUTLU OLSUN :)
Çok duygulanarak okudum.Nazım Hikmet Ran'ın bu şiirini okumamıştım. Biz de aynen öyleydik. Özlüyorum eski 23 Nisan'ları. Eski resmi geçitleri bile arıyorum.
YanıtlaSil@Makbule Abalı,
SilBüyük Usta bir de şimdi görebilse yaşadıklarımızı!. :( Özlemlerimiz büyük!. değerlerimiz birer birer yok oluyor..bireysellik ve menfaatler her şeyin önüne geçti. ne ilkelilik ne milli birlik kaldı! sadece her şey göstermelik ve gösteriş oldu!. Ama yine de inançla ve kararlılıkla, Cumhuriyetin kazanımlarını sürekli anımsatmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz!..
Resim çok güzel...o günler hakikaten çok güzeldi, başkaydı:( şu an sokakta tek bayrak göremiyorum:( hissiz, ruhsuz, ulusal bağımsızlık, milliyetçilik gibi duygular körelmiş:( lanet olsun dedim küfrettim :( vatandaşlıktan çıkmak için müracaat edesim geldi:(
YanıtlaSil23 nisanınız kutlu olsun yine de sevgili arkadaşım
@bücürükveben,
Sil23 Nisan'ları böyle coşku ile kutlardık biz. Manevi olarak anlamı büyük bir fotoğraftır, teşekkür ederim. Kortejde, hemen yanımızda bize eşlik eden ve halen varlığı ile hayatımıza dokunan çok değerli İlkokul Öğretmenimiz Ayten Bilgiç yanımızda, arkadaşlarım ve aralarında ben de 23 Nisan kutlamalarında Balıkesir Stadyumunda resmi geçitten geçiyoruz :) ne coşku, ne heyecan yaşardık :)) O gece, sabaha kadar uyuyamazdık heyecandan :) Hey gidi günler hey!..
Kutlu olsun arkadaşım...
Ve tüm o şahane şeyleri hep aynı kalacakmışcasına güvenle yaşarken bir yandan da ne çok isterdik büyümeyi :( Büyüdük ve şu an "hadi canım bu kadarı gerçek yaşamda olur mu" tadında bir kötü filmin içinde buluverdik kendimizi.
YanıtlaSilUmarım masum yavrularımızı çekip çıkarmayı başarırız bu karanlık perdenin içinden.
Mutlu bayramlar ve sevgiler Esin' cim.:)
@Asuman Yelen,
Silİnsan, içinde yaşarken olayın vahametini bir zaman sonra neredeyse kanıksar hale geliyor! peş peşe şehitler veriyoruz..ciddi ciddi ülkemizin doğusunda bir savaş var ve şehirlerimiz talan ediliyor!. insanlarımız göç etmek durumunda kalıyor ve sürekli can kayıpları yaşanıyor!. Diğer yandan adil olmayan böyle bir düzen içinde dünyaya gelen çocukların da yaşam koşulları ve gelişimleri doğaldır ki ne adil ne de sağlıklı olabilir!Yine de çelik gibi kök salmış bir Cumhuriyet kanadı var ki onlar inançla, kararlılıkla direniyor!. Çocuklarımızın geleceğini bu can suyu (bu çelikleşmiş kanat) ayakta tutacaktır, inanıyorum..
Teşekkür ederim Asuman ablacım, size de mutlu bayramlar ve,
en içten sevgilerimle :))
Nazım Hikmet'in 23 Nisan'la ilgili böyle bir yazısı olduğunu sayende öğrendim Esinciğim.
YanıtlaSilNe kadar güzel yazmış :)
Son paragrafta bugünleri anlatmış gibi. Ancak çok daha beter manzaralara şahit olunacağını,atamızın çocuklara armağan ettiği bu güzel bayramın hatırı sayılır bir çoğunluğa batacağını o bile tahmin edememiş :(
@Zeugma,
Sil23 Nisan'la ilgili daha önce not aldığım ve benim de ilk okuduğumda, 'büyük Usta'nın farklı bir tarzı olmalı' dediğim bir serbest şiiri oldu. Şair (...) ne de güzel yazmış dedim!.. özellikle son bölüm senin de değindiğin gibi bugünleri anlatmış adeta. Üstelik daha da beter günleri yaşıyoruz şimdi.
Serbest şiir en doğrusu evet. Sayende öğrendiğim düz yazı tarzı yazılmış bu şiir kafamı karıştırdı doğrusu. Büyük ustanın bir yere karalayıverdiği (ya da mektuplarında yer verdiği) bir görüş vb zannettim. O nedenle son kısma ''paragraf'' dedim. Bir de ''mensur şiir'' denen olay var ama Nazım o tarza pek girmemiş.
SilSevgiler Esinciğim...
Sanıyorum bu şiiri denediği ilk ve son tarz.
@Zeugma,
SilSerbest şiir ve nesir tarzı yazıları bir hayli çok Nazım Hikmet'in.
Ama bu şiiri ilk ve son kez denemiş veya hiç denememiş de olabilir!!!.
Düşüncelerine katılıyorum. Şunu söyleyebilirim ki özellikle serbest şiirin veya düz yazının ilk ve son paragrafı ne kadar da düşündürücü öyle değil mi!. Şimdi Nazım Usta ayağa kalksa ve içinde yaşadığımız bu günleri görse kim bilir daha neler yazardı?.
Sevgilerimle Zeugmacığım,
İyi hafta sonları dilerim..
Evet, kesinlikle doğru düşünüyorsun. Hiç denememiş de olabilir.
Silİlk ve son paragrafın düşündürücü olduğu kesin tabii.
Ah, büyük usta iyi ki bu günleri görmedi, sorma!
Keyifli bir hafta diliyorum.
Sevgiler Esinciğim...