21 Haziran 2016 Salı

Bugün 'uzaklarda bir yerlerde güneşler doğuyor '


Dünya durmaksızın dönüyor. Günler, aylar, yıllar birbiri ardına göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçiyor. Mevsimler ise kendi rutin döngüsünü hiç aksatmadan sürdürüyor. Dünyanın bir yüzü geceyi yaşarken, bir yüzü, günü aydınlık geçiriyor. Sımsıcak güneş içimizi ısıtırken, bir tarafta güneşe hasret canlılar tir tir titriyor. 

Biz ise bulunduğumuz coğrafyada artık yaz geldi diyebiliriz. Özellikle son bir haftadır havalar oldukça sıcak geçiyor, belli ki bu yaz yakıcı güneşler bizimle olacak. Ama olsun, 'sıcaktan zarar gelmez' der ya hep büyüklerimiz, hepsinin yeri ayrı öyle değil mi! Ben, bahar mevsimini bir başka sevsem de, yine de yazın da, kışın da kendine has güzellikleri var.

Güneş, aydınlığın, sıcaklığın birer simgesi. Bu yüzden, ışığın bol olduğu mekanları, gözlerinin içi gülen, yüreği aydınlık insanları, Kuzey ülkeleri yerine, sıcak 'Akdeniz' ülkelerini ve insanlarını daha çok severim. 

Ve 21 Haziran'da bugün, güneş ışıkları öylesine dik gelecek ki üzerimize ve öyle uzun bir yaz gündönümü yaşayacağız ki!. sakın demedi demeyin ;) bilseniz de bozuntuya vermeyin işte :) Hem bu öyle bir gün ki, tarihi ile de tescilli olan bir *gün dönümü

Yılda sadece iki kez tekrarlanan 'GÜNDÖNÜMÜ' güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Bu tarih bazı ülkelerde Kuzey Yarıkürede yazın, Güney Yarıkürede ise kışın başlangıcı sayılıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul ediliyor.

21 Haziran'da, Güney Yarıkürede en kısa gün yaşanırken, Kuzey Yarıkürede ise, en kısa gece yaşanıyor. Bu yüzden bugün Kuzey Yarıkürede gölgelerin en kısa olacağı bir gün yaşanacaktır.

Bugün güneş, huzmelerini böylesine ısrarla yeryüzüne akıtırken, sakın ola ki yüzünüzü ondan geri çevirmeyin. Güneşin 'pozitif' enerjisine inanın.... kendiniz için, sevdikleriniz için ve daha güzel bir dünya için güneşi toplayın dostlar.

Ve işte bugün, unutulmaz sanatçımız kulağımıza 'DÖNENCE' yi fısıldıyor usulca...

Sevgiyle, saygıyla anıyoruz...





Esin Bozdemir


Görsel Yer: İğneada'da gün doğumu

7 yorum:

  1. Önce fotoğrafa takılıyor insan. Uzun süre gözlerini alamıyor. İğneada'dan harika bir görüntü yakalanmış. Tebrikler.
    Geçen yıldan beri bu yazın çok sıcak olacağı hep söyleniyordu. Endişeyle, merakla bekliyor insanlar da.
    Güneyde insanların yaşamında güneş çok önemli. Güneş benim için de hayat, enerji, canlılık, sıcaklık...
    Mersin geçen hafta gölgede 35 dereceyi yaşadı. Artık yaylayı özlüyoruz. Ay sonunu bekleyemeden gideceğiz sanırım. Orada bilgisayar kullanamıyorum. İnternette aksamalar oluyor. Tablet kullanacağım.

    Her şey öyle inceden inceye ayarlanmış ki, Barış Manço'nun sesini de özlemişim. Zülfü Livaneli'nin "Güneş topla benim için" i de çok severim.
    Güneşin pozitif enerjisi ülkemizden, yöremizden hiç eksilmesin...
    Sağlılıkla-mutlulukla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      En uzun güne dair 'Gündönümü' fotoğrafı seçerken, İğneada fotoğrafları ile ben de bir kez daha bu harika beldemizi gezdim. Bu yıl belli ki yaz mevsimi oldukça sıcak geçecek, şimdiden havalar oldukça sıcak, eminim Mersin çok daha sıcaktır ve yaylaya çıkmak ise kaçınılmaz oluyordur. Doğayla daha bir iç içe olacağınız yaylada bence internet kullanmak dahi gelmeyecektir aklınza Makbule Öğretmenim.. Yaylada bulunmanın eşsiz keyfini sürün, izin verin kendinize...doğanın seslerini dinleyin bol bol.

      "güneş topla benim içins" sözlerini Ülkü Tamer'in yazığı harika bir Livaneli bestesi,aynı zamanda 86 yılında Livaneli'nin Theodorakis ile çıkardığı albümün adı. Ve Barış Manço'nun seslendirdiği 'Dönence' unutulmaz sanatçılarımızın unutulmaz yorumları değil mi!.
      Güneşimiz eksik olmasın Makbule Öğretmenim. Esenlikler dilerim.

      Sil
  2. Çok güzel anımsatma Esin 'ciğim ,çok etkilenirim "Gündönümü"lerinden."Gündönümünden sonra ekilen üründen hayır gelmez "derlerdi büyüklerimiz ,bu yüzden çicek ekimlerini ,saksı değişimlerini bu tarihten önce olmasına özen gösteririm.En uzun gün sanki sona ermeyecek gibi olur ,gün gün kısalmalar hüsün verir.21 aralıkda da sevinirim günbegün günlerin uzamasına.Teşekkürller ,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,
      Çok teşekkür ederim Arzu Öğretmenim. "Gündönümü" ile ilgili verdiğiniz o örneği bilmiyordum. Demek ki özellikle evde yetiştirdiğimiz saksı bitkilerini Gündönümüne kadar düzenleme işini tamamlayacağız. Sanki, "Gündönümü"nden sonra ki kısalmalar, insan ömrünün evreleri gibi..küçüktük büyüdük sonra da yavaş yavaş tekrar küçülmeler başlıyor. Esenlikler dilerim.

      Sil
  3. Güneşin pozitif enerjisini fazlasıyla hissederek, biraz da terleyerek ve uzaklarda bir yerlerde güneşler doğarken ve görsele odaklanarak güneşi toplarken, serinlemek için denize gitmeden önce yine güzel bir mola oldu. Teşekkürler Esin Hanım.

    Güzel bir hafta sonu dileklerimle size ve aileye,
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Ah ki ne ah!.. Mersin'in turunç kokuları ile harmanlanmış olan denizin kokusu buralara kadar geldi inanın Mehmet Bey ;) biz güneşi toplarken, siz de bizim yerimize denize girip ferahlayın bol bol..Sefanız olsun. Ben de size ailenizle birlikte gönlünüzce bir hafta sonu dilerim. Esenlikle...

      Sil
  4. Evet ısındı ortalık, su çekiyor insanı. :)

    YanıtlaSil