17 Ağustos 2016 Çarşamba

Bakırköy'ün sevimli graffitileri


İlkçağ insanının mağaralara çizdiği sembolik şekillerle; kendini idafe ediş biçimi veya tarihe not düşecek bir mesaj verme yöntemi olan duvar resimleri uzun yılların ardından, 1970'li yılların sonunda Amerika'da, kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu ve bir yaşam tarzı olarak kabul gören  hip hop kültürünün doğuşu ile bugün adına graffiti denilen sokak sanatını ortaya çıkardı. Bu kültür, rap müziğin, blues, funk, soul ve jazz müziğinin  birer uzantısıdır.

Bugün graffiti 'duvar resim sanatı' dünyanın pek çok ülkesinde yaygın bir sanat alanı olarak kendine yer bulmaktadır.  

Özgün stilleri ile yeteneklerini sergileyen graffiti sanatının en popüler isimleri arasında ilk on içindeSwoon, TRACY168 (Michael Tracy), Lady Pink, Banksy, ESPO, Seak (Claus Winkler), KET (Alain Mariduena), Blek le Rat, Blu, Dondi White sayılabilir. (bkz)

Dünya üzerinde bu denli ilgi gören graffiti sanatına olan ilgi, kendi ülkemizde de hatırı sayılır bir şekilde her geçen gün artmaktadır. Kaderine terk edilmiş olan, hüzünlü ve bir o kadar da üzerimize yıkılacakmış hissi veren viran yapılar, hangarlardaki boş trenler, tersanelerdeki tekneler, kullanılmayan araç gereçler, çıkmaz sokakların soluk benizli duvarları, kaldırımlar, merdivenler ve daha pek çok atıl alan.. artık graffiti sanatçılarının elinde bambaşka bir boyut kazanmakta ve adeta yeniden hayat bulmaktadır. 



Ülkemizde bu sanatın öncülerinden 'turbo abi' lakabı ile anılan  (Tunç Dindaşsanatçılara yenileri eklendi...Daha önce graffiti sokak sanatı ile ilgili bir yazı kaleme almıştım burada 

Graffiti ile renklenen kimi duvar resimlerini doğrusu oldukça başarılı buluyorum. Ve ilgimi çeken bir graffiti çalışması gördüğümde de hemen kayıt altına alıyorum. Yolum kısa bir süre önce Bakırköy'e düştü. Özgürlük Meydanı'ndan çarşıya doğru yol alırken, karşıma çıkan bu sevimli graffiti' leri çok beğendim. Hem sevimli olmuşlar, hem bir o kadar da komik :) 


"stres ve telaş halinde önümden geçenlere,
küçük bir tebessüm ettirebilirsem eğer, ne mutlu bana"  der gibiler :)


hayatın gündelik koşuşturmacaları içinde,
acaba kaç kişi bu graffitileri göre-biliyordur ? merak ettim!  


Resimlerin bir köşesinde yazılı olan nicklerden bu çalışmaların @kaos1 ve @isacstar1'ie ait olduğunu öğrendim. Bakırköy çarşı'yı bu sevimli ve komik duvar resimleriyle renklendiren graffiti sanatçılarını tebrik ediyorum.  


Esin Bozdemir
**** *** * *** ****
Graffiti Sanatına ilgi duyanlara güncel bilgi ve etkinlik haberleri:  

Bu yıl, 2016 Rio de Janeiro’da düzenlenen Olimpiyatlar için, yaptığı grafiti ile rekor kıran Brezilyalı sokak sanatçısı Eduardo Kobra'nın çalışması, yapılan en büyük sokak sanatı olma özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabına girmiş.

*****
Kobra ve 4 sanatçıdan oluşan ekip son iki ayda günde yaklaşık 12 saat çalışarak bu çalışmayı yapmış. 100 galon beyaz boya, 1,500 litre renkli boya ve en az 3,500 sprey boya kullanılan çalışma 190 metre uzunluğunda. 15,5 metre yüksekliğindeki dev eser neredeyse 3,000 metrekare boyutunda imiş. 
***** 
Ve sizleri pek yakında İstanbul’da gerçekleşecek olan bir etkinlikten haberdar etmek istiyorum.



23-24-25 Eylül tarihleri arasında,  
St. Joseph Derneği Sosyal Tesisleri’nde ilk kez gerçekleşecek olan, 
İstanbul Comics & Art Festivali, 
en iyi karikatüristleri, çizgi romanları, animasyonu, illustrasyonu, graffiti sanatçılarını ve alternatif performans sanatlarını bünyesinde toplayacak olan yaratıcı bir şehir festivali düzenleyecektir.
bkz ICAF
Eminim bu renkli festivalin, katılımcıları da bir hayli renkli olacaktır :)  Ses getirecek olan bir festivali kaçırmamalı... 

4 yorum:

  1. Graffiti ilk yıllarda pek itibar görmüyordu. Hatta çoğu kişi tarafından asi gençliğin bir çalışması olarak adlandırılıyordu. Şehrin kirletilmesi olarak algılanıyordu. O yüzden bu sanatı uygulayan sanatçılar genellikle çalışmalarını gece yürütüyorlardı. Dünyada kabul görmesi bizden çok önce oldu sanırım. Bir festival düzenlenmesi çok sevindirici.
    Mersin'de bazı alanlarda rastlıyoruz; çok renkli, çok güzel çalışmalar yapılmış. Ama bazen de açık hava sahil
    parkında ünlü heykeltraşların yaptığı heykeller boyanıyor, hoş olmayan bir görüntü oluşuyor. Mutlaka aynı kişiler değildir ama çoğu kez öyle nitelendiriliyor.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Hip hop kültürünün doğuşu nasılsa, bu akım kendi ülkemizde de öncelikle varoşlarda karşımıza çıktı!. köprü altlarında, atıl alanlarda.. eline boyayı alanlar bir şeyler karalar gibiydi.. sizin de değindiğiniz gibi pek de olumlu yaklaşılmıyordu...çünkü eline her boyayı alan ne yazık ki sanat yapmıyor..daha da kirlilik yaratıyordu!. algı böyleydi! gerçeklik payı da vardı!. bilinçsiz ellerde olur olmadık yerde heykeli dahi boyayan insan kültürden sanattan bihaber demektir! Bu yüzden önce yadırgandı!. ama zamanla daha profesyonel duvar resimleri yapılır oldu..bu gelişmeler güzel. Değerli yorumunuz için teşekkürler Makbule Öğretmenim. Sevgiler, esenlikler dilerim..

      Sil
  2. Off ya, videodaki o bomboş ve sönük duvar ne hale gelmiş??!!
    Bayılıyorum graffitiye. Yıkık dökük evleri, harabeleri bile nasıl da güzelleştiriyor.
    Festival İstanbul'da yaşayanlar için ne büyük fırsat. Biz de sizler sayesinde göreceğiz iniallah :)

    Aklıma geçen yıl Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR Şehrin Kırışıklıkları (Wrinkles of the City) projesiyle İstanbul'daki yıkık binaların duvarına çizdiği yaşlı insan portrelerini tahrip edenler geldi :((( Umarım bir daha yaşanmaz..
    Bu kapsamlı post ve değerli bilgilendirmelerin için teşekkürler Esinciğim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Ben de bayılıyorum graffitilere;)) hele ki tablo gibi ince işçilik gerektiren çalışmalar daha da ilgimi çekiyor.. Umarım Moda'da düzenlenecek olan Comics - Art Festivaline gidebilirim Zeugmacım.
      Geçen yıl dünyaca ünlü sanatçıların yaptığı o harika graffitilerin başına gelenleri ise hiç unutmuyorum.. Utanılmayacak gibi değil!. emeğe gösterilen karşılık bu işte!. medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavargillerin vandallıkları! umarım yaşanmaz!.
      Ben teşekkür ederim Zeugmacığım.
      Sevgilerimle...

      Sil