19 Ağustos 2016 Cuma

Hürriyet Şairi Tevfik Fikret'e Saygıyla...


24 aralık 1867 – 19 Ağustos 1915 İstanbul
Bu memlekette de bir gün sabah olursa, Haluk, 
Eğer bu memleketin sislenen alın yazısı dirençli, dinç bir elin güçlü, canlılık verici dokunmasındaki titremle silkinip, şu donuk, şu paslanan yüzü halkın biraz gülerse... - O gün Ben ölmemiş bile olsam, hayatla pek ölgün, pek az ilişkim olur kuşkusuz; - o gün benden ümidi kes; 
beni kötürüm ve boş muhitimde bütün acımla unut; çünkü kör, topal, tükenik bakışlarım seni geçmişte görmek ister; sen bütün etin, kemiğin, kimliğinle yarınsın: Ve şarkılar gibi hep hep kulaklarımda sesin.

Evet, sabah olacaktır, sabah olur, geceler geçer, kıyamete dek sürmez; en sonunda bu gök bu mavi gök size bir gün acır; usanma sakın.  
Hayata neş' e güneştir, usanç içinde kişi çürür bizim gibi... Siz, ey yarın uzaylıların küçük güneşleri, artık birer birer uyanın! Tükenmez özlemi vardır ufukların ışığa, ışık, ışık... 
Bugünün işte ruhu, özlemi bu; Silin bulutları, silkin o korku gölgesini, koşun ışıklar içinden o kutlu kurtuluşa. Ümidimiz bu: ölürsek de biz, yaşar mutlak vatan sizinle şu zindan karanlığından uzak! 
Tevfik Fikret  
SABAH OLURSA...'Kırık Saz’dan'  
'Hürriyet Şairi' Tevfik Fikret'i 101. Ölüm Yıldönümü'nde Saygıyla Anıyoruz. 
Esin Bozdemir

2 yorum:

  1. Kişisel olarak, babamla daha çok vakit geçirmemi,şiire ilgi duymamı sağlayan, Atatürk'ün "yol göstericim" dediği, aydınlık yüzlü, yüreği vatan sevgisiyle dolu büyük şairi; bu ümit dolu, bu günün gençlerine de ümit veren yol gösteren dizeleriyle anımsayıp anman ne güzel.Çok teşekkür ediyor, Akçay' dan sevgilerimi yolluyorum Esin'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Asuman abla'cım, Tevfik Fikret'in sizin hayatınızdaki yerini; özellikle babanızla birlikte önce 'Şermin'i sonra 'Rübab-ı Şikeste'yi okuyuşunuzu ve olgunluk çağlarınızda, bu çok yönlü edebiyatçı, şair, yazar ve vatan aşığı değerli insanı her boyutuyla tanıdıkça O'nu ne denli sevdiğinizi daha önce bir yorumunuzdan anımsıyorum. Ben de orta eğitim yıllarımda idealist edebiyat öğretmenlerimin de katkılarıyla Fikret'in pek çok eserini okumuş ve tıpkı sizin gibi,kendisini tanıdıkça daha çok sevmiştim. Yüzyıldan fazla bir zaman önce yazdığı şu şiiri ne kadar anlamlı değil mi! bugün dahi hâlâ geçerliliğini sürdüren memleket meseleleri sanki hiç değişmemiş hep aynı!.

      Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim Asuman ablacığım.. Bu vesile ile yâd ettiğimiz, sevgili babanızı da rahmetle anıyorum. Sevgilerimle...

      Sil