16 Temmuz 2025 Çarşamba

Yeşilırmak'ın can verdiği güzel Amasya

 

Birkaç yılın ardından yeniden Amasya'da olmak güzeldi. Erzincan'a giderken, Yeşilırmak'ın iki yanına kurulmuş olan Amasya'dan transit geçmeye gönlümüz razı olmaz. Ve bir gün de olsa, sevdiğimiz kadim şehir Amasya'da mutlaka konaklarız. Bu, hem bize bir dinlence, hem de yeniden özlediğimiz şehirde gezme fırsatı verir. 

Yine bu yıl da Anadolu yolculuğumuzun gözde şehirlerinden oldu Amasya. Üstelik bayram üzeri oldukça kalabalıktı. Bazı kalabalıklar yorar insanı ama Amasya'da cıvıl cıvıl, neşeli ve eğlenceli bir kalabalık vardı! 

Önü Yeşilırmak'a bakan, arkası küçük bir bahçeye açılan butik otelimiz de ihtiyaçlarımızı karşılar vaziyette, temiz ve ferahtı. Yalı boyundaki butik oteller çoğunlukla oda+kahvaltı şeklinde hizmet veriyor.  Bu da bizim için daha uygundu. Sonuçta merkezdeydik. Akşam menüsünde yöresel lezzetleri tatmak daha cazip olacaktı.  


***

Otele varır varmaz biraz dinlendikten sonra... güneş batmadan çıktık Amasya sokaklarına!. 

Şanlı Türk bayrağımız dalgalanıyor her yerde ve her köşede ayrı bir hareketlilik! ayrı bir etkinlik. Kimi elinde bağlaması türkü söylüyor, kimi gitarı eşliğinde rock müzik yapıyor. Dondurmacılar, kağıt helvacıların önünde upuzun kuyruklar. Çocukların ellerinde rengârenk balonlar. İçleri yıldızlı ve yanıp sönen ışıklı balonlar bile ne afilli!. İnsanın çocuk olası geliyor. Gökyüzüne salıverilen uçurtmalar, şehzade ve sultan kıyafetleriyle poz verip fotoğraf çektiren gençler ve bu heyecana ortak olmak isteyen her yaştan insanlar... 


Tüm heybetiyle Harşena Dağı ve Kral Mezarları,
kıyıda Yalı-boyu Evleri ve Yeşilırmak


Amasya Darrüşşifası
(Müzik ve su sesiyle tedavi yöntemini
temsil eden balmumu heykeller)


Amasya tarihi Saat Kulesi

Milli Mücadele Anıtı

Sultan Bayezid Cami


Yeşilırmak'ta tekne turları. Fıskiyelerle yapılan ışıklı-müzikli gösteriler... köprü başında, teknede ve nehir kıyısında  selfi çekenler, bayramda dünya evine giren, gelinler, damatlar. Gaziler, folklor ekipleri, bando takımları... kestaneciler, köz mısırcılar....her yerde panayır şenliği ve curcuna!.. renk ve ahenk bir arada!. biz de bu ambiyans içinde keyifle dolaştık ve katıldık bu şenlik havasına. ))

***

Yeşilırmak'ta 'Saltanat Kayığı' 

Ardından yöresel lezzetleriyle nam salmış küçük bir işletmede tadı damağımızda kalan tatlarla midelerimizi de şenlendirdik. Tatilde hamur işleri yemeden olmaz :)) Bin şükür; gözümüz de, gönlümüz de, midemiz de bayram sevinci yaşadı. 

*

*


Gecenin renkleri çok güzeldi. İlerleyen saatlerde biraz daha tenhalaşan kentte; elimizde ev yapımı dondurmalarla :) çocukluğumuzdan gün çalarak; kâh Yeşilırmak'ın seyrine dalıp, kâh kıyı boyunca yürümek pek keyifliydi. 

Ertesi gün, önce biraz alışveriş yaptık (baba ocağına varmadan önce; çam sakızı, çoban armağanı, hediyelik şeyler ve tatlılar...) ardından öğlen güneşine yakalanmadan, Erzincan'a gitmek üzere yola koyulduk yeniden.

***

Bu arada Amasya'ya yakın lokasyonda (Taşova civarında) yediğimiz menemenin tadı damağımızda kaldı. Yol kıyısındaki salaş bir mekanda verdiğimiz küçük bir molada, köylü teyzenin bakır tavadaki sunumuyla midemizi şenlendirdiğimiz menemen bu gezimizin hiti oldu. Nedir bu lezzetin sırrı dediğimizde, tatlı teyzemiz bize, bu menemenin 'Çakallı menemeni' olduğunu, hatta bu lezzeti deneyen herkesin kendisine "Sen Çakallıyı bile geçtin!?" demesi oldu. Normalde menemene, kimi kuru soğan koyar! içindeki malzemelerden domates ve biber de daha tanelidir. Bu menemende ise kuru soğan yoktu. Ama mis gibi tereyağı, kaşar peyniri ve bol tarla domatesi ile harmanlanmış menemen homojen bir kıvamdaydı. İçinde değil ama yanına konmuş olan tatlı soğan ve tazecik ekmekle de, bandıra bandıra afiyetle yedik. Tatil dönüşü, eve gelir gelmez ilk işim, hafta sonu sabah menümüze çakallı menemenini yapmak oldu. (Sıcak sıcak yerken, görüntü almak aklıma dahi gelmedi tabi :) Bir dahakine, kendi yaptığım menemenin görüntüsünü alır, buraya eklerim. :)

Çakallı Menemeni - Malzemeler: 4/5 domates, 3 adet yumurta sarısı, 1 adet sivri biber, 1,5 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, toz biber, karabiber ve tuz. (bkz

Çakallı Menemeni adını; Samsun'un Kavak ilçesi'ne bağlı olan ve Samsun-Ankara yolunun 30. km de bulunan Çakallı Köyü'nden almış. Bu lokasyon ve çevresinde yol kenarındaki tesislerde yapılan 'Çakallı Menemeni' ülke çapında bir lezzet ve damak keyfi olarak nam salmış. Biz de bunu öğrenmiş ve deneyimlemiş olduk.

Demedi demeyin! sizin de yolunuz Samsun - Çorum havalesine düşerse, yol kenarındaki tesislerde  'Çakallı Menemeni' yemeden geçmeyin sevgili dostlarım. 

Esenlikle kalın...


Anadolu Gezimizin Destinasyonları

Bayramda Anadolu Yollarında...
Divriğinde bir şaheser: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
Dünyanın tek traverten set gölü; Otlukbeli Gölü

*

Kapsamlı AMASYA REHBERİ için bkz
Kültür ve Sanatın, Bilimin ve Sevdanın Şehri AMASYA

9 yorum:

  1. Dün sabah bloğumu, okuma listesine göz gezdirmek için açtığımda önce bu paylaşımı gördüm. İki kez sindir sindire-tadı damakta kalan besinler gibi bitmesini istemeyerek-okudum. Bu sabah inanın dördüncü okuyuşum sevgili Esin Bozdemir.
    Emekli olduktan sonra, eşimle birlikte çalıştığım özel eğitim kurumunun düzenlediği geziye katılmıştık. Daha sonra çok sevdiğimiz dostlarla birlikte gittiğimiz gezide, doğudan batıya Karadeniz turumuz tamamlandı. Doğası-insanı-türküleri-yöresel yemekleri ile hayallerim Karadeniz'de kaldı.
    Ortanca kız kardeşimin eşi Amasyalı. Şehzadeler şehri Amasya'da çok sevdiğimiz dostlar var. Yıllar önce, müzik ve akan su sesiyle iyileştirme çalışmanın yapıldığı Bimarhane, ırmak kıyısındaki yapılar, güler yüzlü insanlar... Hafızam o güzellikleri atmaya kıyamamış.
    "Çocukluğumuzdan gün çalarak..." deyişinize bayıldım. Ah,; bütün çalmalar, böylesi harika izler ve yansımalarla dokunsa hayatımıza.. Çakallı Menemenini mutlaka en yakın zamanda deneyeceğim. Tutumlu Karadeniz insanı, yumurtanın beyazını da ayrıca değerlendiriyordur mutlaka. Lütfen anlatmaya-aktarmaya devam edin ki güzel ülkemizin güzel insanları da bilgilensinler.
    Emeğinize, yüreğinize sağlık. Farkındalığınız, duyarlılığınız hiç tükenmesin. Can yoldaşınız, yol arkadaşınız, en büyük yardımcınız değerli eşinize de ailece selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,
      Merhabalar Makbule Öğretmenim. Sayfama hoş geldiniz. Okuma listesi ile ilgili yakın bir tarihte öğrendiğim odur ki; Uzunca bir süre yazı paylaşımı yapılmadığında blogger, yeni post'ları 'okuma listesi'ne hemen düşürmüyor. Bu yüzden takipçiler de paylaştığım yazıları bu sebepten dolayı bazen çok geç görebiliyor. Ben de bu durumu, kendi bloğumu takibe aldıktan sonra fark ettim. Son yazılarımı peş peşe yazmış olmak belki bu durumu biraz düzeltmiş olabilir.

      Anadolu'muz büyük bir derya. Öncelikle kendi coğrafyamızı, kendi kültürümüzü bilmeli, ömrü yettiğince ve sağlığı elverdiğince de gezmeli diye düşünürüm. Ne güzel, sizde eşinizle birlikte emekliliğinizin ardından doğudan batıya, Karadeniz'e geziler gerçekleştirmişsiniz. Tüm bunlar, insan ömrünün harika kredileri. Gidemediğimiz anlarda, heybemizdeki anıları çıkarmak, paha biçilemez bir duygu!.
      Biz, yurdumuzun nadide şehirlerinden biri olan Amasya'yı çok beğeniriz. Erzincan'a uzanan yolculuklarımızın ara durağıdır. Görülecek harika destinasyonları var. Önceki yıllarda çok geniş kapsamlı gezip-anlattığım yazılarım vardır. İlgilenenlere rehber olması için yazımın sonuna link verdim.
      Çakallı menemenini biz çok beğendik. Köylü teyzemiz püf noktası olarak; menemenin özellikle bakır tavada pişirilmesini, sotelenen domateslerin iyice ezilmesi ve homojen bir kıvamda olması gerektiğini... sadece yumurta sarılarının ayrı bir kapta çırpılarak sotelenen domateslerin üzerine dökülmesini, döküldükten sonra karıştırılmamasını ve en üste de rendelenen kaşarı ilave edip, orta ateşte yavaş yavaş pişirilmesi gerektiğini söyledi. Aynen uyguladım ben de. Sonuç harika oldu. Siz de deneyin Makbule Öğretmenim. Şimdiden afiyet olsun. :)
      Ziyaretinize, değerli yorumunuza ve temennilerinize çok teşekkür ederim Makbule Öğretmenim. Aynı temennilerle ben de size, değerli eşinize ve ailenize sağlık ve esenlikler diler, saygı ve sevgilerimizi iletirim.

      Sil
    2. Düzeltme! Yorumumdaki ilk paragrafta; "Uzunca bir süre yazı paylaşımı yapılmadığında 'blogger' değil 'blogspot' olacak Makbule Öğretmenim. Yanlış bir kelime olmuş.

      Sil
    3. Esinciğim, aşağıya yorum yazmaya inerken ''Düzeltme!'' kelimen bir anda dikkatimi çekti. Senin gibi ben de karıştırıyordum bu iki kelimeyi. Bu mecrada sıfatımız ''blogger'' olduğu için Blogger kelimesini yanlış zannediyordum.
      Kısa keseyim. ''Blogger'' sözcüğünün anlamı ''Google'ın web günlüğü yayınlama aracı'' olarak geçiyor aynı zamanda. Dolayısıyla kelimeyi yanlış yazmamışsın :)

      Sil
    4. @Zeugma,
      Eksik olmasın 'google amcamız' diyeyim bizlere, ücretsiz bir blog yayınlama hizmeti veriyor. Yıllardır bu platformlarda senin de dediğin gibi sıfatımız 'blogger' olduğundan hatta, nacizane 'blog yazarı' da diyoruz ya kendimize :) cümlemde kullandığım bu kelimenin, 'blogspot' mu? yoksa 'blogger' mi olmalıydı? bir an kafam karıştı. Tamamdır o zaman, demek ki doğru kullanmışım:) Konuya açıklık getirdiğin için çok teşekkür ederim Zeugmacığım. Sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Yeşilırmak'ın can verdiği güzel şehirlerimizden Amasya hakkında bizleri aydınlatan ve bilgi sahibi yapan bu güzel paylaşımınız için kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Ülkemiz gerçekten coğrafyası ile tarihi ile tabiatı ile mevsimleriyle, kısacası her şeyiyle çok güzel bir ülke. Ancak bu ülke, değerini bilmeyen bir zihniyetin elinde, insan ona üzülüyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Recep Altun,
      Güzel bir coğrafyaya sahibiz. O'nu daha güzel ya da çirkin kılan hep insanoğlu. Bilgi, görgü, doğaya ve tüm canlılara sevgi, saygı. Tarih ve kültürel miraslarımıza gereken değer öncelikle bilinçli ellerle olur. Kimler nerelere, nasıl geliyor! Güven kalmadı hiçbir şeye!. Maalesef!. Çok çirkin bir çağdan geçiyoruz...Üzgünüm!
      Amasya özel şehirlerimizden biri. Tarihiyle, kültürüyle, coğrafi dokusuyla görmeye değer. Kültürel miras korunmuş, bu sevindirici!.
      Ziyaretinize ve yorumunuza teşekkür ederim Recep Bey.
      Sağlıkla, esenlikle kalın...

      Sil
  3. Akşamın şu yorgun saatlerinde ''Yeşilırmak'ın can verdiği güzel Amasya''yı gerek şahane görsellerin, gerek detaylı rehberliğinle oyle güzel aktarmısın ki inan bana da can geldi sanki. Bir an hiç görmediğim Amasya'da zannettim kendimi. Gözüm gönlüm açıldı. İlk görseldeki selfi sahnen pek hoşmuş bu arada:)
    İsmini ara ara duyduğum çakallı menemeni oralara gelip deneyemeyeceğime göre en kısa zamanda kendim yapmalıyım. Çünkü gerek malzemeler, gerek yapılış tarzı, en çok da senin beğenin bunu gerektiriyor sevgili Esinciğim.

    Bu güzel tanıtım yazın ve harcadığın emek için çok teşekkür ediyor, sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Sıcaklar bir yandan, ardı ardına kesilmeyen ve içimizi acıtan gündemlerin ardından, her zamankinden daha çok yorgun geçiyor günlerimiz. Biriken ve yazılmayı bekleyen çok şey var aslında!. Ama güdeme ve şu olup bitenlere kayıtsız kalamıyor ki insan!. Ruh sağlığımı korumak için, mümkün olduğunca televizyona, telefona bakmamaya çalışıyorum. İyi ki bu platformlar var da, hiç değilse kısa bir süreliğine de olsa kafamızı dağıtıyoruz. Yazmak başlı başına bir terapi. Tabi şevkimiz adına, birbirimize verdiğimiz destek de çok kıymetli. Amasya postumu beğenmene sevindim. Amasya, kendine has karakteri olan bir şehir. Görmeni öneririm.
      Çakallı menemenini eminim sen de beğenirsin. Ben normal teflonlu tavada da denedim çok güzel oldu.
      Değerli yorumun ve ziyaretin için asıl ben teşekkür ederim Zeugmacığım. Benden de çok sevgilerle...şimdiden güzel bir hafta sonu dilerim.

      Sil