İstanbul'a yakın olması sebebiyle bizim tercih ettiğimiz önemli bir "haftasonu kaçamağıdır!" Ormanlı sahili.
Çatalca’nın az bilinen bir köyü Ormanlı. Adı gibi ormanla içiçe, geniş ve çok güzel bir sahili var. Nefis orman içinden sahile uzanan yolu ile yaptığımız araba yolculuğu dahi farklı bir keyif oluyor bizim için.
Kısa bir süreliğine de olsa İstanbul' un o yoğun trafiği ve gürültüsünden uzak kalmak ve dinlenmek için önereceğim önemli bir yer diyebilirim.
Kısa bir süreliğine de olsa İstanbul' un o yoğun trafiği ve gürültüsünden uzak kalmak ve dinlenmek için önereceğim önemli bir yer diyebilirim.
Tabi ki bunun içinde sabah birazcık uykudan fedakarlık edip, erken saatlerde yola koyulmak şartı ile..Trafiğe takılmadan sabahın erken saatlerinde yola koyulup, açtığınız pencereden ciğerlerinize çektiğiniz temiz oksijen ve sizi kucaklayan harika sahil manzarası ile Ormanlı size; " iyi ki gelmişiz! " dedirtecek bir günü yaşatacaktır. Aynı zamanda, İstanbul yakınlarında yamaç paraşütü yapılabilen tek adres oluşu nedeni ilede keyifli paraşüt seyri yapabilir hatta meraklı iseniz sizde deneyebilirsiniz.
Ormanlı, İstanbul’dan 70 km uzakta. Çatalca’nın 43 köyünden biri. Nüfusu bin 200. Köylülerin büyük kısmı çeltikle uğraşıyor. Ormanlı’nın Karadeniz sahili, dört mevsim tam poyraz alıyor ve hava sıcak olsa da hep esiyor. Durusu (Terkos) Gölü’nün başlangıcı, Ormanlı köyünün sınırları içinde.
Gölün etrafında balıkçılar sıralanmış. Burada piknik yapabilir, balıkçılardan taze balık satın alabilirsiniz.
Ayrıca Durusu Parkı’nda bulunan dünyanın değişik yerlerinden getirilen av hayvanlarının özel işlemlerle ve özel ortamlarda sergilendiği bir Av Müzesi de mevcut.
Durusu Park Yaban Hayatı Müzesi
Görkemli bir kulenin giriş katında bulunan av müzesinde dünyanın çeşitli yerlerinde avlanmış, içi doldurulup, ilaçlanmış 200 e yakın hayvan türü sergileniyor. Görevlinin ziyaretinizle beraber devreye soktuğu kaset eşliğinde müzeyi gezerken hem bilgi sahibi oluyor, hem de doğal hayatta kaydedilmiş çeşitli hayvan seslerini duyuyorsunuz. Ne var ki loş ışıklı müzede flaşlı ve flaşsız fotoğraf çekimine izin verilmiyor. 1997 yılında bugünkü yerine taşınan müzede Ali Üstay’ın altı kıta 30 ülkeden 25 yıllık birikimini oluşturan türler elde edilmiş. (Detaylı bilgileri Sihirlitur gezi sitesinden de elde edebilirsiniz.)
İkarus Sportif Havacılık, 2000’den beri yamaç paraşütü eğitimlerini Ormanlı’da veriyor. Köyün arka kısmında, sahili karayolundan ayıran yamaçtan sahile doğru atlayış yapılıyor. Rüzgar avantajının yanısıra, 30-40 metre yükseklikteki kum duvarlar, yamaç paraşütü için nadir bulunan bir ortam yaratıyor. Yamaçların ve tepelerin yumuşak topraktan oluşması, paraşüt yapanların güvenliğini artırıyor. Nisan-ekim ayları arası yamaç paraşütü için en uygun dönem.
Günübirlik yapılabilecek ve İstanbul'a da oldukça yakın olan, Ormanlı Köyü çevresinde ve Durusu Gölünde sabah kahvaltısı yapmanın keyfini sizde yaşayın...Havaların yavaş yavaş ısınmaya, toprağın yeşermeye ve bahar çiçeklerinin açmaya başladığı şu sıralar tam zamanıdır gezmenin...
Fotoğraflar: izler ve yansımalar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder