22 Kasım 2012 Perşembe

Aheste çek kürekleri...

              'Taşlar içindeki taşta, insan neredeydi ?'  diyen sesi duydum önce!.. Dışarıdan gelen seslere içimdeki sesler karıştı.. 
İçim hiççç susmuyor!.. İçime rahat vermiyor dışarıdan gelen çatlak sesler!.. Ama dışımda ölüm sessizliği var!..
konuşamıyorum!.. konuşamıyorum!.. konuşamıyorum!.. konuşursam, biliyorum beni boğacak!..” demiş ya şair…ve İlhan İrem’de ne güzel söylemiş…
hani ‘ bir konuşsam da! yer yerinden oynasa ve derin bir ohhhhhh çeksem!..' diyesim var… 
Nereye baksam! hangi taşın altına elimi uzatsam… dilini uzatmış bir yılan! akrepler ve çiyanlar!.. 
Oysa, Maskeli baloda görünen siluetler çok başka!.. 
Ama bilirim marifet konuşmakta değil!.Çünkü, sessizliğin içinde dinginliğin huzuru var!. 
“Yavaşlat Beni Tanrım!!!” 
***** 
Bir zamanlar on parmağında on marifet!  
Uçan kuş kurtulmazdı elinden! Koşardı keklik gibi, dağ, bayır demeden! 
Düz duvarlara tırmanırdı soluksuz. Devrilmese de,
oynatırdı dağları yerinden!.
 
Bir kez, yapışmıştı üzerine gösterişli giysiler! Bir de aferinler!! 
Hep 'ellerine sağlık'tı! Ellerinde ne çok hüner vardı!  
Raks etmekte yakışırdı O’na! İçindeki sesler ve renkler, durmadan raks ederdi!… 
Oysa üzerindeki giysiler gittikçe dar gelmekteydi! İçine sığmayan bedeni... Her geçen gün sıkışmaktaydı! 
Ve nihayet bir gün! İçindeki volkan patladı!.. Ezberlediği ne varsa hepsi 
un/ufak oldu dağıldı!
 
Gösterişi çoktan bıraktı! Oh şükürler olsun ki artık rahatladı!  Şimdi O, Uzaklardan gelen gazeli dinliyor!..                           
Aheste çek kürekleri!..” 
 
Görsel: burdan

17 yorum:

  1. Yazamıyorum, yazamıyorum, yazamıyorum... Oysa söylenecek ne çok şey var biriken... "Aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın" da insanlık uyansın artık... Akıl galip gelsin...
    Sevgili Esmir çok etkilendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @aysema,
      Söyleyecek söz çok!düşünen, sorgulayan ve kendisini sorumlu hisseden yüreklerde!..bireyin bireyle olan derdinin, bireyin toplumla olan derdi yanında hükmü ne kadar olur ki!ama akıldan yoksun, hasta beyinler dümeni ele geçirince!.. aklı sağlam kılabilmekte ne zor!.. dilerim akıl galip gelir...

      Sevgilerimle...

      Sil
  2. Son zamanlarda benim de çok sevdiğim bir şarkı var. Sezen'in. (Kendisini eskisi kadar sevmesem de) Şöyle başlıyor. " Sussan olmuyor susmasan olmaz." İç, duygularla kavgalarla isyanlarla çığlık çığlığa boğuşurken ve her kafadan çatlak sesler çıkarken dıştaki o sessizliğin dingin ve huzurlu olması mümkün mü. Bence değil.
    Keşke daha optimist bir yorum yapabilseydim ama
    olduramadım sevgili Esmir. Bu gün beni böyle kabul et. Çünkü böyleyim.
    Daha güzel günler ümidiyle...
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Asuman Yelen,
      Ben seni böyle sevdim...öyle sevdim:) tespitin çok yerinde Sevgili Asuman Hanım.."ne sussan, ne de susmasan olmaz!."Tamamen suskunluk da insanın bünyesine zarar veriyor!..ve insan ne yapacağını bilemiyor!sonunda kimi deli, kimi veli oluyor!..:)ama muhatabına karşılık vermekte boşa kürek çekmek olur!.kimse kimseyi değiştiremez!..(değişim belki insanın kendi çabası ile mümkün olabilir!!!)
      "İnsan insanı hem zehirler hem de zehrini alır!" içimize yığılan suskunluğu kâh yazarak, kâh söyleyerek, kah resmederek atmak bizim ki belki de!..ama en organik huzur doğada!..:) doğanın sesi o çatlak sesleri unutturuyor insana!..

      Güzel günler hepimizin ümidi...
      Sevgilerimle.

      Sil
  3. @ali zafer sapci,
    Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Hay Allah iki kez yorum yazdım daha doğrusu yazmaya devam ederken yok oldular:)) yanlışlıkla yayınlamış olabilirim :))

    Bekleyeyim bakayım yayınlanmamışsa yeniden yazarım :)))

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. gelmedi sevgili Çınarcım.(bazen bende de oluyor..yazıyorum özene bezene yorum, sonra gönderdim sanıyorken uçup gibiyor..!bir daha sil baştan!anlık bile duygularımız ne denli önemli:)teşekkür ederim Çınarcım..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Esin'ciğim ürperdim çok ürperdim dizeleri okurken...Bir gün nasıl patlarız merak ederim...Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bireyin patlamasının zararı kendine ama bir toplumun patlamasını düşününce!! dev dalgalar olmadan, fırtınalar patlamadan suyun durulması imkansız!.Sevgilerimle Arzu Öğretmenim...

      Sil
  7. Herkesin kıskandığı ve gözü üzerinde olan bu bulunmaz, eşsiz masmavi denizlerde gözleri kör korsanları, ağzından alev fışkıran canavarları göre göre ,hâlâ kürekleri aheste aheste çeken; uyutulan ve uyuduğundan bihaber bir toplum... Diğer yanda küresel emperyalizmi ve işbirlikçi eşbaşkanları içlerinden kahrederek çaresizlik içinde seyreden... kendini azınlık sanıp, gerçek gücünden habersiz bir toplum... hem şaşkın hem de her geçen gün ruh sağlığını kaybeden!...demek gelmiyor içimden!

    Fora yelken... işte deniz, işte okyanus... ve işte "ilk hedef Akdeniz" diyen en büyük öğretmen... öğretmenler günü gelip çatmışken! Şimdi konuşmayıp, şimdi yazmayıp, şimdi haykırmayıp ne zaman bunları yapacağız!..

    Hızlandır beni Tanrım! Duy bu kullarının sesini! Kurtar bizi bu beladan!... yine de diyemiyorum. Tanrı akıl vermiş: Örgütlü Kuva-yi Milliye ruhuyla "Vatan Savunması" diyebiliyorum...

    Bakın duygulandırıp içimden gelen neler yazdırdınız Esin hanım. Bu olağanüstü postla bir kez daha düşündürüp! kamuoyu vicdanı yarattığınız için sonsuz şükranlarımı sunarım. İyi ki varsınız.

    Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Aslında bambaşka duygularla yazılmış bir yazıydı bu!..Dur durak bilmeden koşuşturmacanın olduğu kaotik yaşam içinde, dengelerin bozulduğu ve ruhsal gel-gitler yaşayan insanların başkaları üzerinde bıraktığı tahribatlar!..ve algılar, ve anlamalar!..karşısında ve ayrıca toplumun nereye gittiğini...sorgulamak! hem kendine hem de değer verdiklerine olan saygı/n dolayısı ile susmayı tercih etmek!..ve bir anlamda huzura ermek için de doğaya sığınmaktı arayışım!.:) "Yavaşlat beni Tanrı'm" derken...ıskaladığımız güzellikleri yakalayabilmek içindi!.sessizliğe davetim.)

    Ve geniş perspektiften bakınca da ne çok "aheste çek kürekleri .." diyenleri sorguladım!..

    Yoksa, toplumun içinde bulunduğu bu aymazlıklara karşı sessiz kalmak olur mu!..Yürekten haykırmalı!..Bu Memleket Bizim!.ve Vatan Savunması Örgütlü bir mücadele ile ancak mümkün!..

    Atatürk'te birleşen ve bu güzelim ülkeyi, Atasını, Ülküsünü seven herkesin; Yeniden Cumhuriyeti ayağa kaldırma! yeniden yüceltmek! yeniden "İlk Hedef Akdenizdir!.." diyecek.. vijdan ve sorumluluk bilincinde olmak!.. zamanıdır şimdi!..

    Yazıma anlam katan ve ivme kazandıran değerli yorumunuz için teşekkürler Mehmet Bey...İyi haftasonları dilerim..Esenlikler...

    YanıtlaSil


  9. Sussam gönül razı gelmez, konuşsam etki etmez deyip; çaresiz, içinde fırtınalar, dişlerini kitler bazen insan. Ama birikince de volkan misali olur patlamalar. Hem yakın çevremizde, hem de toplumda yaşananlar karşısında yaa sabır dediklerimiz için geçerlidir bu.

    Konuş be Esin'im, konuş ki yer yerinden oynasın. Sen koca bir ohhh çekerken, karşıdakiler düşünsün artık.

    Hani bir fıkra vardır. Adamın biri karşı komşusuna yüklüce bir miktar borçlanmış ama bir türlü ödeyemediği için yolunu değiştiriyormuş hergün. Artık öyle hale gelmiş ki; uyku uyuyamıyormuş düşünmekten, nasıl ödeyeceğim ben bu borcu diye. Yine oflaya puflaya yatakta ordan oraya döndüğü bir gece karısı, "nedir bey sendeki bu hal?" demiş. Adam durumu anlatmış. Karısı açmış pencereyi avazı çıktığı kadar bağırmaya başlamış gece yarısı karşı komşuya doğru. " Huu komşuu" demiş. "Haberin olsun kocam borcunu ödemeyecek" deyip çat diye pencereyi kapatmış. Sonra kocasına dönüp; "hah!" demiş, "şimdi çek yorganı kafana ve uyu rahatça. Artık o düşünsün."

    Bazen; marifet konuşmaktadır. Susmak her zaman huzur vermez ruhuna insanın.

    Memleket meselelerine gelince; susmak değil haykırmak gerek var gücümüzle. Bildirmek için hadsizlere hadlerini.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çınar,
      Keşke fıkradaki gibi bu kadar kolay olsa rahatlamalar:)) öfke ile konuşunulursa eğer, haklı iken haksız olabilirsin! öfke dinince, sabır sonunda sükuta erince, vakti ve zamanı gelince konuşmak daha bir doğrudur kanımca!..yoksa dil konuşabilir ileri de geride!. beşer, şaşar geçer!..bu da geçer!..

      Asıl memleket şaşkınlık veresi hallerde!.Haykırmalıyız elele!. İlk kez duyuyorum bu kıssadan hisse çıkarılacak fıkrayı:)çok güzelmiş:))) teşekkürler sevgili Çınar..

      Sevgiler...

      Sil
  10. Çok etkileyici olmuş gerçekten sevgili Esin...

    İnanıyorum ki dinginliğin son günlerini yaşamaktayız.
    O volkanın patlamasına çok az kaldı. Özellikle de 29 Ekim ve 10 Kasım'da halkın nabzını gördükten sonra bu inancım katlanarak büyüdü...

    Yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      Fırtına öncesi sakinlik bunlar!..
      Deniz kabardı iyice!.Halkın sağduyusu ve hissedilen nabzı..umudumuzu yeşertti!.

      Ben teşekkür ederim Sevgili Zeugma..
      Sevgiler, esenlikler dilerim...

      Sil
    2. Öylesine güzel bir yazı olmuş,teşekkürler Esmir...

      Sil
    3. @Nehire,
      Teşekkür ederim Sevgili Nehire'cim...
      Sevgilerimle..

      Sil