7 Haziran 2013 Cuma

Tek ağacın gölgesindeki milyonlar ve gelecek umudumuz

Görsel: KÜRŞAT ZAMAN
 
Olmak istedikleri ‘ fikri hür, vicdanı hür’   gençliğin, tek bir ağaç etrafında toplanarak başlattıkları gezi parkındaki hareketin,  sadece sembolik olarak gösterilmeye çalışılan ‘tek bir ağaç’ olmadığını… bilinçli, zeki, kültürlü ve ne istediğini bilen gençliğin son derece naif, esprili ve mizahi kıvraklıkta yaşının verdiği dinamizm ve coşku ile düşüncelerini sergiledikleri ve yeşil bir alana sahip çıkmaya çalıştıkları seviyeli eylemlerinin… bambaşka bir tepki ile karşılık bulması neticesinde, kar topu misali çığ gibi büyüyerek… Anadolu’nun hemen her kesimine yayılan bir halk hareketine, ‘sosyal patlamaya’ dönüşmesi.. ve hem ülkemizde hem de dünyada ses getirmesi manidardır!
 
Özellikle, Gezi Parkı’ndaki gençlik, örnek davranışlarıyla ağaçlarına sahip çıkarken, özgürlük, birlik, beraberlik, demokrasi ve dayanışma ekseninde de tüm insanlığı kucaklamıştır. Sanatın insanı nasıl daha bir insan kıldığını, aklın ve vicdanın hümanist bir yaklaşımla ötekileştirmeden, farklı renklerin de saygı ve sevgi ile kabullenişini… ve bu birlikteliğin büyük bir özgüven içinde dalga dalga yükselerek halkın kendi gücünü kendi büyüklüğünü görmesi açısından da önemi oldukça büyüktür.

Ve diğer yandan; önyargılar içinde, empati duymadan, sorgulamadan, düşünmeden… sevginin önüne nefreti koyarak, baskı ile korkutarak zorla kabul ettiren, ettirmeye çalışan bir zihniyeti! çözüm olarak gören ve yasaklarla, günahlarla sürekli bastıran- bastırılan bir gençliğin, kendi yaşayamadığı, tatmadığı duygulara karşı; öfkeli, hastalıklı tutumların, travmatik davranışların boyutunun da, ortaçağ göstergesi istenilmeyecek eylemlere dönüşmesi kaygı vericidir. Sistemin izlediği politikalar kadar, tüm toplum psikolojisini etkileyen ve kitlelere uygulanan yöntem ve davranışlar...hem ülkemizde hem de dünyadaki sıradan vatandaşlar ve halklar kadar, sosyal ve toplum bilimciler, psikologlar tarafından da merakla izlenmekte ve değerlendirilmektedir artık.
Bu anlamlı hareketin ülkemiz ve dünya barışı için ne denli önemli olduğunu bakın dünyaca ünlü Pink Floyd'un efsanevi üyesi Roger Waters, Gezi Parkı Nöbeti'ne destek mesajında ne demiş;  
(…) Türkiye sizin ülkeniz ve sizi ve özgürlük mücadelenizi destekliyoruz, unutmayın mücadeleniz dünyanın geri kalanı için de çok önemli.
Ne zaman ki bir kadın, erkek, çocuk sokağa çıkıp insan hakları için, demokrasi için, kendi kaderini kendi belirlemek için, özgürlük için ayağa kalksa dünyanın geri kalanı ona borçludur.

Su tazyikleri, gaz bulutları içinde fiziken yanınızda değiliz ama ruhen sizinleyiz.
Direnişinizi alkışlıyor ve kolay olmadığını biliyoruz.

Harika ülkeniz batı ile doğu arasında duruyor, İstanbul uygarlık tarihinin efsanesidir. Bugün direnişiniz hepimiz için bir dönüm noktası olabilir.
Bugün sizin yaptığınızdan daha önemlisi olan hiçbir şey yok!
Yazının tamamı için BUDUR!
O tek bir ağaç nasıl da tüm Anadolu’yu özgürlük ve demokrasi rüzgarıyla etrafında toplamıştır.  Şimdi temennimiz masum bir hareketle çıkılan bu yolun daha fazla şiddet yaşanmadan sağduyulu bir şekilde nihai amacına ulaşmasıdır! Çünkü bu güzel yurdumuzun tek bir ağacı, tek bir dalı, kuşu, insanı, çiçeği, bayrağı tüm güzel ve köklü değerleri  bizimdir!. Onlara sahip çıkmak en doğal hakkımızdır. Yaşamamızın anlamı doğal kaynaklarımızla, doğal varlıklarımızla, binlerce yıllık geçmişimiz ve geçmişimize ait tüm değerlerimizin varlığı ile anlamlıdır. 
Bu köklü ve verimli Anadolu topraklarında, demokrasinin ve özgürlüğün olmadığı yerde ağaçlarda çiçek açmayacaktır.
En zor şey önyargıyı, cehaleti ortadan kaldırmaktır. Ama er ya da geç aklın yolu bu karanlık perdeyi yarıp geçecektir. Sanatın, estetiğin, müziğin, renklerin coşkusu ve ahengi, barbarlığı, kindarlığı, öfkeyi dindirecektir. Gençlik Parkı’ndaki gençlerimiz ve aynı duygu ile çarpan, tek yürek olan tüm Anadolu insanımız... Ve hepimiz el ele, kardeşçe olunca, inanın biz çok daha güzeliz!..
Büyük Milletimiz, güzellikleri güzel şeyleri fazlası ile hak etmektedir. Güzel yurdumuzun güzel insanları.. Ve umudumuzun gencecik fidanları...Bizleri nasıl gururlandırdınız!.. Mevcudiyetimiz ve bizim en değerli varlığımız, damarlarımızdaki işte o asil kandır! Bu direnişle halkın o güçlü iradesi bir kez daha tescillenmiştir. Bu yerküre üzerinde dünyanın dört bir tarafında yaşayan Türkler tek yürek olmuş!.. Hep bir ağızdan aynı türküyü söylemektedir.

Başka söze gerek yok. Bu memleket bizimdir !..


 Taksim Gezi Parkı'ndan
izler ve yansımalar

4 yorum:

  1. Türk gençliği birinci vazifesini hatırladı. Güzel bir ayağa kalkış oldu. Bakalım süreç nasıl devam edecek. Bir de güzel bir pankart gördüm: "Bizim bu ağaç sevgimiz, yıllar önce astığınız fidanlar yüzünden!" Türk halkı seni seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Bilgehan Merki,
      Gençliğin onurlu direnişi ve tüm halkın bu direnişe gönüllü desteği önemlidir. Bu son derece insanca ve son derece medeni direnişin karşılığı ne yazık ki aynı uygarlıkta değil!.. "imam böyle buyurdu!" barbarlık ortaçağın yozlaşmış tepkileridir!..Yalancının mumu söndü bir kere kim inanır artık!.. oysa kökleri sağlamdır bu gencecik fidanların!.. Çünkü arkasında Büyük Türk Milleti var!.. Mizah, bilim, inanç ve sevgi kazanacaktır...

      Sil
  2. Gezi parkı olayları Türk insanının mizahi yönünü gözler önüne serdi aynı zamanda...
    Bu denli kıvrak zekaya sahip bir milleti zaptetmek kolay olmayacaktır !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bertolt Brecht çok güzel anlatmış; "Mizahın olmadığı bir yerde yaşamak çok zor ve sıkıcıdır. Her şeyin mizaha dönüştüğü bir yerde yaşamak ise olanaksızdır.”

      Türk milletinin pek çok kayda değer özelliğinin yanı-sıra aynı zamanda ne denli kıvrak bir zekaya sahip olduğunu da daha iyi anladığımız süreçlerden geçiyoruz.

      Öncelikle mesaj dolu bu harika çiziminiz için ellerinize, ince zekanıza teşekkür ederim sevgili Kürşat.. Sanatçı özgürce sanatını icra edebilmeli ki, bir toplum sorgulayabilsin içinde bulunduğu hayatı!.. Görmemize, gülmemize yardım eden mizah ustalarına selam olsun…








      Sil