12 Ağustos 2015 Çarşamba

Muhteşem Koylarıyla Kapıdağ Yarımadası (1. Bölüm)


Bir yanda yemyeşil bir bitki örtüsü, diğer yanda masmavi denizi ve muhteşem koyları, şirin balıkçı köyleri, tarihi yerleri ve tertemiz havası ile Kapıdağ Yarımadası keşif meraklıları için görülmeye değerdir. Üstelik İstanbul’a yakınlığı ile de’ haftasonu nereye gitsek acaba?’  dediğinizde size Ege kıyılarını aratmayacak bir güzellikte, dantel gibi 'bakir' koylarıyla bundan daha iyi bir seçeneğiniz olamaz.

Marmara Denizi'ne doğru estetik bir şekilde uzanan Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir iline bağlı Erdek ilçe sınırları içindedir. Araçlı Feribot ya da Deniz otobüsü ile İstanbul’dan Bandırmaya 2-2.5 saatlik bir yolculuk ve oradan da 15-20 dakikalık bir kara yolculuğunun ardından, toplamda 3 saatte Erdek’e varışınız size zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bandırma’dan Erdek sadece 18 Km. dir. Dolayısı ile Erdek’e ulaşımınız zahmetsiz ve çabuk olacaktır.


Erdek

Erdek’i başlangıç noktası yaparak, Kapıdağ Yarımadasını, ister kıyı şeridinden, isterseniz yarımadanın oldukça virajlı ama manzara gereği çok daha muhteşem görüntülerle karşılaşacağınız dağ yolunu kullanabilir, ya da giderken dağ manzaraları ile kuşbakışı seyir halinde, dönüşünüzde de kıyıdan giderek bu geziyi gerçekleştirebilirsiniz. Kapıdağ Yarımadası turunuz tam 95 kilometredir.

Tatlısu

Önce yarımadanın bir yakasını, (Erdek - Ocaklar Köyü'nden başlayarak) sonra da diğer yakasını (Tatlısu'dan başlayarak) dolaşabilirsiniz.. Bu yüzden Tatlısu'yu da konaklama olarak, merkez seçebilirsiniz kendinize.  Tercih sizin tatil anlayışınıza ve keyfinize kalmış. Erdek hareketli. Tatlısu daha bir sakindir. Ya da bakir koyların birinde çadırla kamp da kurabilirsiniz o da muıhteşem olurJ Çünkü her dönemecinde yeni koylarla karşılaşacak olmanız gezinize farklı heyecanlar katacak ve  karşınıza çıkan manzaranın etkisi sizi sarıp sarmalayacaktır bir kere, peşinen bunu söyleyeyim size.

Kapıdağ Yarımadasının kuzey ve batı bölgelerinde yüksekliği 700-800 metreyi bulan dağlar bulunmaktadır. Yüzölçümü yaklaşık 300 km2 dir. Su kaynakları bakımından zengin bir bölge olup, antik çağlardan beri yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Bölgede bilinen en eski yerleşim yeri ise Kyzikos'tur.

Kara ile birleştiği kıstağın doğu yanında Bandırma Körfezi, batı yanında ise Erdek Körfezi yer alır. Kapıdağ yarımadası oluşum bakımından tombolo'ya örnektir. Kapıdağ %80’i ormanlarla kaplı Dünyanın oksijen oranı en yüksek ikinci bölgesidir.  

Kapıdağ Yarımadası 7 bölgenin bitki örtüsü özelliklerini bir arada görebileceğiniz tek yerdir. Ve burada aynı gün içinde güneşin denizden doğuşunu ve denizden batışını görebileceğiniz dünyadaki ikinci yerdir.


Ocaklar Köyü tepeden kuşbakışı ( Dağ Yolu)

Gün batımını şölene dönüştürmek için yapacağınız şeyleri ben söylemeyeyim size;) bir elinizde ayran, bir elinizde şamdan)) ya da bir elinizde kamera, bir elinizde fırça da olabilir meselâ :)

Ve… artık turumuza başlayabiliriz. Erdek’ten yola koyuluyoruz. Bisikletle, motosikletle ya da aracınızla…  İlk durağımız Ocaklar Beldesi olacak. Yarımada’da Erdek’ten sonra karşınıza çıkan Ocaklar Köyü Beldesi bilinen en eski köylerden biridir.

Erdek'in şehir içinden geçtikten sonra kamplar ve oteller tabelasının olduğu noktadan, devam ederek Ocaklar yol ayrımındaki tabelayı takip ederek 9 Km lik bir yolculuktan sonra Ocaklar Beldesine varabilirsiniz.


Ocaklar Köyü'ne tepeden  kuşbakışı ( dağ yolu )

Kapıdağı'nın en güzel yerine kurulan Ocaklar'ın tarihi çok eskilere dayanır. Bölgenin ilk sakinleri Misialılar, Frigialılar ve Dolianlar'dır. Bölge daha sonraları Dolianların kralı Kizikos'un adı ile anılmaya başlar. Kral Kyzikos kendi adını taşıyan şehri, Hz.İbrahim peygamberden 140 sene sonra kurduğunu tarihçi Eusebius'tan öğreniyoruz. Şehrin kalıntılarını gezen turistler Kral Kyzikos'un mezarının olması muhtemel olan tümülüsü de görebilirler.


1339 yılında Süleyman Şah tarafından fethedilen Kapıdağ Yarımadası Osmanlı Devleti'nin Avrupa'ya geçmesine zemin hazırlamıştır. Daha sonraları Galata kazasına bağlanan Kapıdağ, 1851 de Manisa vilayeti'nin Karesi sancağına, 1870 yılında Erdek kazasına bağlanmıştır. 1928 de Balıkesir ili Erdek ilçesi sınırları içinde kalan Kapıdağ Yarımadası'ndaki köylerin en güzeli olan OCAKLAR Köyü altın ışıltılı kumlarıyla kaplı 3 kilometrelik sahili, sığ ve sakin denizi ile turistlerin ilgi odağıdır. Denizi ve kumu mükemmel ve çocukların oyun oynayabileceği sığlıktadır. Alternatif bir tatil seçeneği olarak Ocaklar Köyü’nü de tavsiye ederim.

Ocaklar Köyü'nde yemyeşil dağ ve masmavi bir deniz iç içe

Şimdi önceliğimiz yarımadayı keşfetmek. Sırası ile kıyı şeridinde yer alan köyleri göreceğiz. ( Bu arada alternatif tatil planlarınız için uygun bulduğunuz yerleri not almanızı öneririm.) Sahilden devam edince karşımıza Narlı çıkıyor. ( Eğer ki içeriden orman yolundan giderseniz toprak yol çok virajlı ama manzaranız güzel,  yine de risk almak istemem diyorsanız kıyıdan gidin derim  o zaman ;)


Ocaklar Köyü ile Narlı arasındaki kıyılar...


Narlı Köyü

Fotoğrafta Sağdaki Narlı Köyü Aziz Dmitrios Kilisesidir.

Narlı Köyü Ocaklar ile İlhan Köyü arasında kalıyor. Narlı köyü adalara açılan bir pencere adeta. Köyün manzarası çok güzel.  Köy oldukça şirin, rahat ve huzurlu bir tatil ve gezi yapmayı amaçlayanlar için Narlı köyü’nü de düşünebilirsiniz. Bu köy de Kapıdağ Yarımadasının birçok köyü gibi Narlı’da sahil kıyısına kurulmuş.

Narlı Köyü Tarihi: Kapıdağ Yarımadasın'da bulunan ve 1926 kadar adı Roda (Rumca Nar) olan Narlı köyünde mübadeleye kadar Ortodoks Rumları yaşamış. Nar ağacı çok bulunduğu için de köye ‘NARLI’ ismi verilmiş. Kurtuluş savaşının ardından 30 Ocak 1923 yılında Lozan'da imzalanan Yunan ve Türk halklarının mübadelesine ilişkin sözleşme ve ek protokolü gereğince Türkiye ve Yunanistan kendi ülke yurttaşlarını nüfus değişimi uygulaması ile  Anadolu ve bu bölgede yaşayan Ortodoks Rumları Yunanistan'a göç etmişler. Yunanistan'da yaşayan Türkler  ise Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, İstanbul, Manisa, Çanakkale, Bursa ve Anadolu’ya göç ederek ,yeni hayatlarına başlamışlar.(bkz)



Erdek Narlı ile İlhanlar Köyü arasındaki Balyoz Koyunda midye çiftliği...



Küçükova Koyu ve Timsah Adası
(Narlı ile İlhanlar arasında)

Aynı timsah gibi;)
Timsah Adası ve arkada Marmara Adası


Küçükova Koyu
(Çadır Kamp yapmak için uygun bir koy)

Kapıdağ Yarımadası Krater Kayalıkları


İlhanlar Köyü

İlhanlar Köyü: Kapıdağ yarımadası içinde en bakir kalmış olan köylerden biridir burası. İlhan Köyü Kapıdağ Yarımadası'nın en doğunda bulunmaktadır. İlhan Köy Yarımadanın diğer köyleri gibi geçimini ağırlıklı olarak balıkçılıktan sağlamaktadır. 


Büyükova Koyu

Doğanlar Köyü

Doğanlar Köyü (Dağ yolundan bakış)

Doğanlar Köyü konumu itibariyle Kapıdağ'ın Marmara'ya bakan yüzünün en batısında yer alıyor. Harika bir manzaraya sahip olan Doğanlar Köyünden Marmara adası çok rahatlıkla görülebilmektedir. Geniş sahili, Doğanlar köyünü konaklama açısından elverişli kılmıştır. Yaz tatil planınız için özellikle sessizlik ve sakinlik arayanlara alternatif olacak bir seçenektir Doğanlar!

Turanlar yolunda küçük-minnacık bir koy :) 

Turanlar Koyu (karşıdan görüntü)

Turan Köy kıyılarında muhteşem küçük bir koy 

Turan Köy  (Turanlar)

Turan Köyü (Turanlar)
Kapıdağ'ın sakin ve bir çok kişi tarafından bilinmeyen eşsiz güzellikteki yerlerinden biri de Turanlar Köyü’dür. Oldukça uzun bir plaja ve aynı zamanda geniş bir koya sahiptir. Bu köyde de tarihi kalıntılara rastlanmaktadır. Köye Kapıdağ Yarımadası içerisinden ulaşılan yol girişi, Karadeniz sahillerini aratmayacak şekilde yemyeşil bir doğayı karşınıza çıkarır. Köyün geçim kaynağı ağırlıklı olarak tarımdır. Turanköy şirin bir köy, meydanında muhtarlık, köy kahvehanesi, camii, ekmek fırını, kasabı, marketi vs bir çok işletme bulunuyor. Turanlar Köyünde konaklamak için kiralık müstakil evler, kiralık oda şeklindeki pansiyonlar da mevcut.


Bir de Turanlar Köyünde orman içinde yer alan tesiste, odun ateşinde pişen leziz Alabalık yemenizi öneriyorum. Vereceğiniz kısa bir molada dinlenirken hem soluklanacak hem de midenizi şenlendirerek kendinizi mükafatlandırmış olacaksınız. Demedi demeyin ;) bkz: Uysal Alabalık Çiftliği. Ve bir başka alternatif Alabalık Tesisi için de buraya tıklayınız



Ve buralara kadar gelmişken soğan cenneti olan Kapıdağ Yarımadasından 
Kırımızı Soğan almadan da ayrılmayın. :)
 Artık karnımız tok, sırtımız da pek..yola devam edebiliriz. Manzaraya daha bir dikkatli bakmalı, bu güzel anları ölümsüz kılmak için bol bol fotoğraf çekmeli. Gözünüze kestirdiğiniz koylarda da biraz yüzmeli :))

 Ormanlı yolunda manzaramız böyle...
yeşil ve mavi el ele-göz göze ;)

İncirlidere Koyu - Ormanlı

ve...yine bize özel bir koy daha ;))


Ormanlı İncirlidere Koyu


Ormanlı kıyı şeridi ve altın kumsalları...



Dağın eteğinde ve denizin kucağında Ormanlı 

Ormanlı köyü Kapıdağ yarımadası'nın gizli kalmış, bakir ve en uzak köylerinden biridir. Köyün eski adı ‘Şeytan Köy’.  Eski bir yerleşim yeri olan Ormanlı Köyü (Şeytanköy) 1924 mübadelesinden sonra Selanik’ten gelip yerleşen vatandaşlarımızın oluşturduğu bir köy.


Geçim kaynağı zeytin ve kırmızı soğan. Küçücük sakin bir köy Ormanlı. Yarımada’nın en uç noktasında yer aldığı içindir köy biraz gözden ırak kalmış. Bir de Ormanlı'da doğa harikası bir şelale bulunuyor. Bir çok kimse Kapıdağ Yarımadası'nın zirvelerinde; yayla ve şelalelerin olduğunu bilmiyor. Eğer siz de keşif meraklısı iseniz bu doğa harikası güzellikleri keşfetmek için ayağınıza hiç üşenmeyin. Bu güzellikler karşısında karşılaşacağınız manzara tüm yorgunluğunuza değecektir inanın..bkz

Ormanlı, adına yakışır bir şekilde, yemyeşil doğasıyla huzur veren doğallığı ile ve şelalesinin sunduğu görsel  güzellikleri ile keyifli ve dinlendirici bir tatil yapmanızı sağlayacaktır.

Buradan sonra sırada Ballıpınar Köyü bulunuyor. Lâkin Kapıdağ Yarımadası'nın Marmara'ya bakan yüzünde yer alan bu köye Ormanlı’dan ulaşım sağlanamıyor.

Kapıdağ Yarımadası’nın bir yarısını bu şekilde tamamlıyoruz. Bu defa kıyı şeridi yerine orman yolundan giderek başlangıç noktamız olan Erdek’e ulaşıyoruz.

Erdek'te gün batımı


*****


*****



Ve... Erdek'te bizi muhteşem bir gün batımı karşılıyor.

Esin Bozdemir

24 yorum:

  1. Kapıdağı Yarımadası'nı zengin görsel, bir o kadar emekle hazırlanmış tanıtım yazısı ve içeriğine uygun müziği ile yine çok önemli bir post. Zamanında gördüğümüz, bir kısmını kaçırdığımız koy ve köylerinde tarihi bilgileri de pekiştirerek dolaşmak büyük bir keyifti. Erdek, gençliğimizde çadırlarla gidip, değişik koylarda konakladığımız birkaç tatil beldesinden biriydi. Hâlâ bakir kalmış koyların var olması sevindirici olduğu kadar diğer turistik beldelerimize örnek olup, umut verici.

    Alıp götüren bu önemli post için teşekkür ederim Esin hanım, emeğinize sağlık.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Osman Çağlar,
      Herkes genellikle Erdek, Narlı ve Ocaklar Köyü'nü biliyor ama daha ilerisini pek bilmiyor Mehmet Bey. Özellikle dağdan yarımada'nın diğer yakasına geçiş muhteşem ama bir o kadar da zorlu!. dağ yolu hem dar hem de inanılmaz virajlı. Bu da biraz engel oluyor sanırım.. Keşif yapmayı sevenler ve sakin tatil düşünenler için ideal bir seçenek Kapıdağ Yarımadası.

      Demek ki sizi nostaljik bir yolculuğa çıkardı fotoğraflarımız :) Halâ keşfedilmeyi bekleyen koylarımız var.. Ama inanın bu sunumları yaparken, bir yandan da diyorum ki, 'ah fazlaca da eli- kulağı uzunlar duymasınlar!..' yoksa buraları da ranta çevirip beton yığınına dönüştürürler!.. bakir haliyle kalması, temiz tutulması en büyük temennimiz olacaktır.

      Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim Mehmet Bey..
      Esenlikle...

      Sil
    2. Cok haklisiniz.Saygi ve sevgi ile iz birakmadan gezecek olanlar bilsin guzel yerleri.Onlar hak ediyor.Digerleri bilmesin duymasin...Teknoloji iki tarafi keskin bicak

      Sil
  2. Tabi çok beğendim; gidesim geldi.
    Erdek bu kadar güzel miydi? sağol esinciğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @düşünce bahçesi,
      O zaman ne duruyorsunuz... :)
      atlayın hemen deniz otobüsüne. ve.atın kendinizi Kapıdağ Yarımadasına ;))

      Sil
  3. Çok güzel Esin 'ciğim ,merak edip de göremediğim yerler arasındadır. Bir gün yolu düşerse oralara rehberim yazın ve fotoğraflarındır ,teşekkürler.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Arzu Sarıyer,
      Bazen içinde yaşadığımız il, ilçe, köy.. 'de dahi 'ne çok görmediğimiz, bilmediğimiz yerler varmış meğer'
      dediğimiz çok oluyor inanın. Size yazılarımla da olsa rehberlik ediyor olmak beni de çok mutlu edecektir.
      Bakarsınız yolumuz kesişir bizzat rehberiniz olurum belli mi olur :) Ben teşekkür ederim Arzu Öğretmenim. Sevgilerimle..

      Sil
  4. Çok harika bir tanıtım olmuş, ellerine sağlık Esinciğim, bayıldım, bayıldım. Her bir taraf cennetten birer köşe adeta.
    Fotoğraflar ve açıları ayrı birer güzellik. Sevgili rehberimiz profesyonel fotoğrafçılara taş çıkartıyor bir yandan ;)
    Erdek'e birkaç yaz gitmişliğim var. Öğretmenevi denize sıfır. Bunu da ben ekleyeyim. Hemen önünde plaj vardı.
    Ocaklar'ı da biliyorum. Çok şirin bir yer. O küçücük köyün yaz geceleri ne kadar hareketliydi öyle :) Ha, bir de Ahmet Mekin, Ocaklar köyündenmiş. Yazları hep orada oluyormuş. Hatta kendisinine sahilde rastlamıştık.
    Ancak, Kapıdağ Yarımadası hakkında bilmediğim ne çok şey varmış. Koylar harikulade. Doğa muhteşem.
    Bir zamanlar İstanbul'un en ünlü zenginlerinin Erdek'te birer yazlıkları varmış. Başta Vehbi Koç'un.
    Şimdi Bodrum da bodrum. Bana kalırsa buralar Bodrum'u beşe katlar.
    Bu detaylı tanıtım için çok teşekkürler ediyorum Esinciğim. Kapıdağ Yarımadası için harika bir kılavuz hazırlamışsın kesinlikle.
    Ellerine emeğine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Zeugma,
      A.aa.. Erdek'i de, Ocaklar Köyünü de gayet iyi biliyorsun Zeugmacığım.. :)
      Yoksa biz aynı dönemlerde bu sayfiye koylarda dolanmış olmayalım;) evet ya.. O şirin küçük köy, yaz geceleri nasıl güzel olurdu...çay bahçeleri denize sıfırdı bir zamanlar ve gündüz kafe, geceleri de açık hava sineması olurdu.. Ahmet Mekin'in sahilde hemen köşede masası olur..orada güneşi batırırdı ;)) bizler çiçeği burnunda çıtırlar ;)) maaile ve arkadaşlarla cümbür cemaat Türk filmlerini seyrederken çekirdek çıtlatır, yanında gazozumuzu içerdik.. 'Mavi mavi masmaviydik!' hepimiz.. :)) hey gidi günler hey!.. yorumun bana da nostaljiyi anımsattı Zeugmacığım.. Köy hâlâ coğrafi konumu gereği çok güzel, ama o eski hali yok tabi ki!..zamanla her şey değişiyor!..Ve hayat su gibi akıp gidiyor!.. Değerli yorumun için ben teşekkür ederim Zeugmacığım..Sevgilerimle..

      Sil
  5. Allah Allahhhh:)))yani milletin gözünün ülkemizde olmasını şimdi daha iyi anlıyorum. :( Ne kadar muhteşem yerler, o tanıttığın köylerden birinde bir evim olsun isterdim, hayat böyle yerde güzel, ne o apartmanlara tıkıldık kaldık:( egzos soluyoruz...:( elinize sağlık Esin hanım. Çok teşekkürler gidemesem de gözlerim bayram yaptı:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bücürükveben,
      Hem de ne çok göz var bu güzelim ülkemizde,
      hain tuzakların karanlığında, yine kan, yine göz yaşı ve yine isyan doluyuz!..

      Birkaç haftadır şehir dışındaydım...dün İst. a döndüm..ve acı haberle sarsıldım.
      Yine An/KARA! KAPKARA!..

      Ülkemiz ne hale geldi :(( doyasıya güzel beldelerin keyfini sürmek, insanca ve kardeşçe güle oynaya yaşamak varken!.. her yer enkaz, her yer!..

      *Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Müjde Hanım. Esenlikle...

      Sil
  6. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.4 yıl kadar yaşadım Erdek'te :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @SİHİRLİ OKLAVA,
      Cennet yurdumuzun, ömre ömür katan güzel beldelerinden biridir ERDEK!..

      Ama ne yazık ki, şu an ülkemiz cehenneme döndü adeta!.
      dilerim bir gün ülkemiz huzur ve güven ortamına kavuşur, dilerim!..

      Sil
  7. Bursa'da yaşarken Erdek'e birkaç defa gitmiştim ancak bu denli ayrıntılı gezmemiştim. Örneğin midye çiftliğini ilk kez görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Yazdan Kalan,
      Ülkemiz keşfedilmeyi bekleyen pek çok belde ve pek çok antik kentle dolu aslında.
      Midye çiftliğini ben de çok kısa bir süre önce gördüm..Değerli yorumunuz için teşekkürler..Esenlikle..

      Sil
  8. Katalog çekimleri kadar iyi olmuş. Bir de orman dokusu yaşansa ne güzel olur. Akdeniz ikliminin neredeyse Marmara'ya kadar çıkması biraz üzücü.. Giderek çölleşen bir ülkeyiz. Elinize sağlık, ruhum şenlendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @bahce perim,
      Teşekkür ederim bahce perim. Kapıdağ Yarımadası'nı boylu boyunca araçla tur atarken, bir tam güne sığdırabilmek yeterli değil. Bu yüzden konaklamalı olarak koyların birinde kalıp, yürüyerek orman içinde keşif yapmak çok daha verimli olacaktır. Esenlikle..

      Sil
  9. Uzun süredir aklımda olan ama uygulamaya koyamadığım. Marmara'nın güney sahillerini gezme düşüncem, yazınızla birden somut olarak ortaya çıkıverdi. Keyifli ve sanırım bir çok kişi için de nostaljik bir yazı olmuş. Ülkemin güzel yerleri sayenizde çok kişinin bilgisine ulaşıyor.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mehmet Bilgehan Merki,
      Kapıdağ Yarımadası, yeşil ve mavinin bir arada yaşandığı eşsiz manzarası ve
      nadide koylarıyla, sakinliğin ve huzurun adresi adeta. Dilerim ülkemiz refaha kavuşur ve gönül rahatlığı içinde, güvenle bu tatil programını hayata geçirirsiniz. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim..Esenlikle..

      Sil
  10. Bu değerli bilgiler derlenip turizmle ilgili bir kurum kanalıyla dağıtımı yapılsa ve daha çok kişinin yararlanması sağlansa.Her şey öyle güzel aktarılmış ki . Fotoğraflar da anlatımı zenginleştirmiş, adeta canlandırmış.
    Yıllar önce Erdek Paşalimanı Adası'na gitmiştik. Kızımızın doktor olarak ilk atamasıydı. Ne kadar sakin güzel bir adaydı. Bir başka dünya gibi.
    Hala bozulmayan yerlerimiz olması ne güzel.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Makbule Abalı,

      Paşalimanı Adası'da sakin ve şirin bir adadır.İlhanlı Köyü ve Narlı ile karşı karşıyadır.Mübadele yıllarından göçen halkın yerleştiği ada, renkli kültürü ile özgün dokusunu halâ koruduğu için özel bir adadır. Değerli düşünceleriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim Makbule Öğretmenim.Sevgiler, esenlikler dilerim.

      Sil
  11. DEĞERLİ DOSTLAR ve 'İZLER VE YANSIMLARI'I TAKİP EDEN SİZ SEVGİLİ OKURLAR...

    @bücürükveben,
    @SİHİRLİ OKLAVA,
    @Yazdan Kalan,
    @Bahçe Perim,
    @Mehmet Bilgehan Merki,
    @Makbule Abalı,

    YAKLAŞIK 2 HAFTADIR (GÜNCELİMİZDEKİ YOĞUNLUK DOLAYISI İLE ŞEHİR DIŞINDA BULUNDUĞUMUZDAN)
    BU SÜREÇTE BLOĞUMA HİÇ BAKAMADIM VE YORUMLARINIZA GERİ DÖNÜŞ YAPAMADIM.
    BENİ ANLAYIŞLA KARŞILAYACAĞINIZI ÜMİT EDER, SEVGİ VE ESENLİKLER DİLERİM..

    ESİN BOZDEMİR

    YanıtlaSil
  12. Herkese Güney Marmaranin cenneti Erdek Ocaklardan Merhaba.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, emeğinize sağlık. Bandırma'ya yeni taşındım ve Erdek'i keşfetmeye çalışıyorum. Harika bir yazı olmuş en ince ayrıntısına kadar her şey yer alıyor. Tşkler :)

    http://www.gezginstar.com/

    YanıtlaSil