23 Eylül 2014 Salı

Meryem Ana Evi

Efes Turu 5. Bölüm

Ayasuluk kenti’ nin yaslandığı Bülbül Dağı'nın eteklerinde 1891 yılında yapılan kazılarda,   Meryem Ana’nın evine ulaşılır. İsa Bey Camii’ni gördükten sonra şimdi de Meryem Ana’nın Evini göreceğiz. Müslümanlar için ne kadar önemliyse ibadethanelerin yapıldığı yerler; camiler, medreseler,.. Hıristiyanlar için de oldukça önemli olan ve hatta ‘hacı olmak’ anlamına gelen bu yerleri; senlik, benlik yapmadan bütün dinlere ve inançlara aynı saygıyla yaklaşmayı ilke edinerek görmeye gideceğiz.

Gördüklerimiz, öğrendiklerimiz.. yeni bilgiler edinmemizi sağlarken aynı zamanda tarihi derinlemesine nüfuz edip;  dil, din, ırk ayrımı gözetmeden hoşgörüyü, kardeşliği özümsetiyor bizlere. Ve ne kadar önemli, ne kadar özel topraklarda yaşadığımızı bir kez daha anlıyoruz. Bütün dinlerin, dillerin, inançların hüküm sürdüğü renkli bir mozaik Anadolu’muz…

Bülbül Dağı’nın eteklerinde yol üzerinde Meryem Ana’nın  heykelini görünce bir iki fotoğraf çekiyoruz hatıralık... ve kısa bir süre sonra da oldukça bakımlı çevre düzenlemesi ile Meryem Ana’nın bulunduğu lokasyona giriyoruz.
Yemyeşil çam ağaçlarıyla kaplı ve huzur dolu bir ortamda, yabancı Hacı adayları Meryem Ana’nın mabedine girip dua edecekler.. ve sıralarının gelmelerini bekliyorlar sessizce.. Ne gürültü var, ne kahkahalar, ne de ellerinde çekirdek çıtlatanlar!.. Ölülere saygı sonsuz…
Diğer yandan bizde görmeye alışkın olduğumuz bir manzara da dikkatimizden kaçmıyor. Adaklık bez parçalarıyla donatılmış bir sarmaşık boydan boya… dinlerin birbirine benzer ne çok ritüelleri var…

Gelelim Meryem Ana’nın mabedi’nin bulunduğu yere…  
İsa yakalanıp, çarmıha gerilmesinden kısa bir süre önce annesi Meryem Ana'yı St. Jean'ın yanına bırakmış. (St. Jean; Yani Yuhanna’nın bundan önceki ziyaretimizde gördüğümüz yeri bkz. )

Meryem Ana iç karışıklıklar yaşanan Kudüs'ten ayrılıp çağın en büyük kenti olan Efes'e gelir. St. Jean, Meryem Ana'yı Bülbül dağındaki bir kulübede gizler. İşte o kulübe burasıdır. (Yandaki GörselVatikan - St Peter Bazilikasında Bulunan Meryem Ana ve İsa Heykeli)

Kilise’nin 'Meryem Ana' adını alması 431 yılında Efes’te toplanan Ekümenik Meclis’in Meryem’in İsa’yı Tanrı’nın oğlu olarak doğurduğuna karar vermesi ile de bağlı olabilir.

Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğu ortaya çıkmış. Haç planlı ve kubbeli olan bu yapı daha sonra restore edilmiş ve bugünkü halini almış.  Papalık tarafından 1967 yılında Hristiyanlığın kutsal bir yeri olarak ilan edilmiş olan bu eve her yıl dünyanın dört bir yanından turistler özellikle de 15 Ağustos'u izleyen ilk pazar günü ayine katılmak üzere gelmekte ve Hacı olmaktadırlar..

Esin Bozdemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder