26 Temmuz 2015 Pazar

Sıcak günlerin soğuk ve gerilim yüklü filmleri…


Havalar iyiden iyiye ısındı, gündem deseniz malûm yeterince iç karartıcı.. ne, anaların gözyaşı diniyor, ne de şöyle milletçe rahat bir nefes alabiliyoruz. Öylesine sorunlar yumağının ve terör dalgasının içindeyiz ki, endişelenmemek mümkün değil. Film seyreder gibi  tv.den seyrediyoruz olup bitenleri, resmen sınırımızda bir savaş yaşanmakta !. Sınırlar yeniden şekillendirilmek ve yeni bir dünya düzeni oluşturulmak isteniyor. Gerçeği görmek gerek. Birileri düğmeye basıyor… ve bir domino taşının etkisinde, birbiri ardına devrilen taşlar gibi oyunlar oynanıyor !. Oyun içinde oyun!. Okumakta olduğum kitabın ön-sözünde diyor ki George W. Hegel,

“Dünyaya rasyonel bir gözle bakan kişiye dünya, rasyonel bir bakış açısı sunar. Bu ilişki karşılıklıdır.” 

Dünyanın gözü kulağı bu topraklarda!. Sokaklar, toplu taşıtlar, AVM.ler, metrolar..kalabalık ortamlar...  artık can güvenliği açısından da güvenilir ortamlar değil.. Ölüm her an başucumuzda! Özellikle kalabalık ortamlar risk taşıyor. Sözün özü dışarısı alabildiğine kaos.  

Ve...hayat devam ediyor!. Yeni bir haftaya endişe yüklü ve stres topu olmuş ve karpuz gibi şişmiş bir halde girmemek için, en güzel çare, kafayı dağıtmak. Bunun için; kitap okumak, spor etkinliği içinde yer almak; yürümek, yüzmek-koşmak.. doğanın içinde olmak vb..  iyi geliyor insana. 
Ya, ocağına ateş düşenler ne yapsın!.. :( Allah sabırlar versin her birine, ülkemize de dirlik düzenlik versin, yoldan sapanlara, şaşıranlara da akıl, fikir!.. 
Gündeme dair açtığım parantezi kapatıyorum ve devam ediyorum konumuza....

Evet sokaklar kaos, sınırlarımız darmaduman, herkes tedirgin ve endişeli.. Geçici bir süreç de olsa, dış dünyadan kopmak gerek. Ruhu ve beyni rahatlatmak gerek. Ve bunun için de en pratik çözüm, (bizim için özellikle) film seyretmek oluyor. Doğada olabilmeyi daha çok isterdim ama şu aralar bu pek mümkün değil. Bu yüzden son haftalarda birbiri ardına 8-9 film izlediğimizi söyleyebilirim size.  Ama sanmayın ki, romantik aşk filmleri ve komedi filmleri izledim... ‘yeni vizyona giren filmler nelerdir? diyerek araştırdığımda…  ödül alan,  izleyici ve yorumculardan büyük beğeni toplayan filmler de şaka gibi ama , yine savaş filmleri oldu J On filmden neredeyse 8 i savaş filmi.  Demek ki savaştan kaçış yok!. Soğuk savaşlar, enerji savaşları, gezegenler arası savaşlar… zihin gücünü ele geçirerek oluşturulan savaşlara kadar!..  akla hayale gelmeyecek savaşlar silsilesi!.. öyle bir algı yönetimi ki bu, önce hayal kuruluyor, sonra kurgulanıyor, sonra tüm dünyaya  bu algılar sinema aracılığı ile pompalanıyor adeta!.  Gelelim izlediğimiz filmlerden bazılarına:


The Imitation Game - Enigma / Yapay Oyun 

Konu: II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası’nın hakimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz istihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çatıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Çözüm olarak İngiliz hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıylabeyz tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç Prefesör Alan Turing’dir. Turing’in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır.

The Imitation Game’in çekimleri Norveç asıllı yönetmen Morten Tyldum tarafından yürütülmüş ve Andrew Hodges’in çok satan kitabından uyarlanmış. Hobbit Smaug’un Çorak Toprakları filmin de gördüğümüz başarılı aktör Benedict Cumberbatch’ı tekrar başrol oyuncusu olarak gördüğümüz filmde Karayip Korsanları serisinde oynayan güzel oyuncu Keira Knightley’i de görüyoruz.

Tür: Biyografi, Dram, Gerilim 
Yönetmen: Morten Tyldum
Oyuncular: Karayip Korsanları serisinde oynayan güzel oyuncu; Keira Knightley, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Matthew Goode, Charles Dance

Süre: 113 dakika / Gösterim Tarihi: 14 Temmuz

Dünyaca ünlü matematik dahilerinden biri olan Alan Turing’in hayatını anlatan yapımda Benedict Cumberbatch,  Alan karakterini canlandırıyor ve İkinci Dünya Savaşı esnasında Almanların şifreli mesajlarını çözen Alan Turing’in efsanevi başarısını konu alıyor. ‘Yapay Oyun’ Sürükleyici ve ilginç bulduğum bir film oldu. Filmin fragmanı için tıklayınız

* * * * *


Amerikan Sniper /  Keskin Nişancı

Konu: Cesur bir asker olarak tanınan Chris Kyle, yoğun savaş ortamının hüküm sürdüğü Irak’a silah arkadaşlarını korumak için gönderilir. Kyle gerçekten keskin bir nişancıdır ve isabetli atışlarıyla savaş alanında pek çok hayatı kurtarır. Cephede adeta bir efsaneye dönüşür. Ama şöhreti çok geçmeden düşman hatlarında da yayılınca, bu sefer kendisi hedef haline gelecektir... Öte yandan, her ne kadar profesyonel bir asker de olsa zihni, Amerika'da evde bıraktıklarıyla meşguldür...

Tür: Aksiyon, Biyografi
Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Başrolünü Bradley Cooper'ın üstlendiği filmin senaryosu Chris Kyle, Scott McEwen ve Jim DeFelice üçlüsünün imza attıkları otobiyografik kitaptan yola çıkılarak Jason Dean Hall tarafından kaleme alınmış.  Savaş dramında başrol Cooper'a eşlik eden isimler ise; Sienna Miller, Kyle Gallner, Jake McDorman, Luke Grimes, Sam Jaeger, Owain Yeoman, Billy Miller ve Eric Close.

Süre: 132 dakika / Gösterim Tarihi: 8 Temmuz


Bu filmde Irak’ta süregelen savaşın hangi atmosfer ve koşullarda ve hangi gerekçelerle yapıldığı anlatılıyor.  Ama her zaman olduğu gibi yine bu savaş filminde de Amerika  kendi propagandasını yapmaktan geri kalmıyor. (Sözde barış ve demokrasi tesis ediyor!.) Tıpkı bugün sınırlarımızda yaşanmakta olan savaşlar gibi!. 
* * * * *


Interstellar / Yıldızlararası

Konu: Filmin geçtiği yakın gelecekte yeryüzünde yaşam, artan kuraklık ve iklim değişiklikleri nedeniyle tehlikeye girmiş ve tüketim çılgınlığı ise hat safhaya gelmiştir. İnsan ırkı yok olma tehlikesi ile yüz yüzedir. Ve... yeni keşfedilmiş bir solucan deliği (bkz.) tüm insanlık için umut olur. Buradan geçip boyut değiştirerek daha önce insanoğlunun erişemediği yerlere ulaşmak ve yeni yaşam alanlarını araştırmak ise bir grup astronot kâşife düşer. Bu kâşifler, geçen bir saatin dünyadaki yedi yıla bedel olduğu ortamda hem hızlı, hem de cesur olmak zorunda kalacaklardır.

Teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı bilim-insanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...

‘Yıldızlararası’ müthiş görüntü ve kurgusuyla etkileyici, izlenmeye değer bir film.Filmin fragmanı için tıklatynız

Tür: Bilim Kurgu
Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Elyes Gabel, Wes Bentley, Matt Damon, Bill Irwin, John Lithgow ve Michael Caine
Süre: 169 dakika / Gösterim Tarihi: 21 Temmuz



Bilimkurgunun yanı sıra dramatik öğeler de içeren filmin senaryosu Fizikçi Kip S. Thorne'nun evrendeki 'Solucan Delikleri' teorisinden ilham alıyor.

Not: Solucandeliği ya da Einstein-Rosen köprüsü, Nathan Rosen ve Albert Einstein tarafından ileri sürülmüştür. Solucandeliği aslında uzayzamanın temelde uzay ve zamanda bir kısayol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. Genel olarak beyaz delikler ve kara delikler arasındaki bağlantıya solucan deliği denmektedir. Bir solucandeliğinin bir boğaza bağlı en az iki ağzı vardır. Eğer solucandeliği geçilebilir ise madde solucandeliğinde bir ağızdan diğerine boğazdan geçerek ulaşabilir.

Solucandeliği ismi fenomeni açıklamakta kullanılan bir analojiden gelir. Eğer bir solucan(*) bir elmanın üzerinde seyahat ediyorsa, tüm elmanın etrafını dolaşmak yerine içinden geçerek bir kestirme yol bulmuş olur. Ve solucan deliğinin merkezi (ortası) durak noktadır, yani oraya geçerken spagettileşme denen bir olaydan sonra takılırsınız ve yıldızların bir ömrü bitirmesini 10 saniye içinde görebilirsiniz. Oradan çıkmak için ışıktan hızlı yani düşünce dalgaları hızında olmalısınız. Çıkamazsanız karadelik yok olurken enerji veya gaz kütlesine dönüşürsünüz. Detaylı bilgi için bkz.

Hayal gücünün sınırsız zenginliği, bilim ve kurgunun muhteşem bileşimi ile  bu filmi de izlemenizi öneriyorum.

Sorunsuz bir hafta yaşamamız temennilerimle…

Esin Bozdemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder